Brazilië: Zuid-Amerika reis (2008)
Donderdag 17 december 2008 - Duiken bij Jorge Grego
Even na 9.00 uur is de bemanning en zijn de duikers gereed voor vertrek. Alle duikflessen staan netjes geordend opgesteld en de BCD's lijken wel hagelnieuw. Het is vandaag licht bewolkt en de boottocht naar Jorge George verloopt rustig (zonder hoge golven). Bij het eiland aangekomen, in de beschutting van de baai, waan ik me even terug op de Galapagos-eilanden. Op de rotsen van het eiland zitten tientallen fregatvogels, albatrossen en roofvogels. De meeste hebben jongen.

Wat jammer dat ik de grote camera met telelens niet bij me heb. Ook in de lucht zweven tientallen vogels boven de boot. Na een goede briefing kunnen we het water in. Met een full 7 mm duikpak aan springen we in het water. Het water is een stuk warmer dan het water in Ushuaia (20 graden tegenover 2 graden). Ik duik met een Amerikaans meisje, twee Zweedse jongens en een divemaster. Onder water liggen de rotsblokken schots en scheef opgestapeld. De meeste zijn begroeid met gele anemonen.

Al snel zwemt er een schildpad voorbij. Ondanks dat het zicht niet zo goed is, is er voldoende te zien. Grote rode zeesterren, diverse gekleurde zee-egels, sponzen en vele soorten vis die ons vergezellen. De divemaster wijst ook enkele mooie hele kleine naaktslakken aan. De duik verloop veel relaxter dan mijn laatste duik in Ushuaia (waar ik bijna verdronk). Dit is echt genieten.

Na de verplichte pauze is het aan het begin van de middag tijd voor de tweede duik. De boot vaart naar een ander gedeelte van de baai waar we weer te water gaan. Het plan is nu om onder enkele overhangende rotsen door en door grotten te zwemmen. Mijn Amerikaanse duikmaat geeft na 10 minuten aan dat ze problemen met haar oren heeft en opstijgt. Aan de oppervlakte geeft ze aan dat ze alleen terug zwemt naar de boot en dat ik verder moet gaan met mijn duik

Ik duik weer onder en vind de groep snel terug. De divemaster gaat samen met mij terug naar de rotsen en naar de grotten en samen zwemmen we er doorheen. In de grot zit een grote school vreemde gele visjes. We zien tijdens de duik een pijlstaartrog, murenes, een octopus, vele spinkrabbetjes, naaktslakken en veel verschillende soorten vis. Wederom een relaxte en mooie duik.

Na de duik blijkt dat de Amerikaanse dame niet meer heeft kunnen duiken. Ze heeft zich echter wel vermaakt. In de baai zwemmen verschillende groepen dolfijnen die regelmatig boven water komen. Mijn camerabatterij heb ik al leeg gefotografeerd. De boot vaart eerst een rondje door de baai in de hoop dat de dolfijnen in de boeggolf komen spelen.

Vervolgens varen we met hoge snelheid terug naar Ilha Grande. De meeste mensen liggen op het bovendek van de zon genieten. Na aankomst geniet in nog enkele uurtjes op het strand van de rust, het weer en de natuur. Wat is reizen en duiken toch geweldig!

   
Vrijdag 18 december 2008
De groep gaat vandaag een Caprinha-tocht maken. Op een boot varen ze langs diverse eilanden en ze kunnen onbeperkt zuipen. Ik besluit dit feestgedruis (wederom) aan mij voorbij te laten gaan en weer te gaan duiken met Elite. Vandaag raak ik in gesprek met Carlos, een arts uit het zuiden van Brazilië. Hij is hier samen met een groep vrienden op vakantie.  

We varen vandaag naar dezelfde plek als waar we enkele dagen geleden bij onze boottocht naar Ilha Grande hebben gezwommen. Het eiland met de aapjes. De twee duiken zijn weer heel relaxed. In mijn onderwaterhuis heeft zich condens gevormd, waardoor de lens beslaat. Ik kan dan ook maar een beperkt aantal foto's maken. Aangezien we niet diep duiken (max. 12 meter) kunnen we lang genieten van de onderwaterwereld. Na 50 minuten geeft Carlos aan dat hij nog 50 Bar heeft en omhoog gaat. Waarom?

Ik duik op mijn gemak verder in de richting van de boot, terwijl Carlos aan de oppervlakte terug snorkelt. Ook bij de boot blijf ik nog enkele rondjes door duiken om nog een paar foto's te maken.

Tijdens de tweede duik zien we een ongevaarlijke zeeslang en kogelvissen die zich opgeblazen hebben. Ik duik meer dan een uur en probeer zolang mogelijk te genieten van deze laatste duik van deze reis. Wat zal de volgende duikbestemming worden?

 

Terug in het dorpje word ik door Carlos uitgenodigd om met hem en zijn Braziliaanse vrienden en vriendinnen te gaan eten. Natuurlijk neem ik dit aanbod aan. Ondanks dat ik geen Portugees spreek en versta en de meeste vrienden van hem geen Engels spreken, hebben we erg veel lol. Ik word heel gastvrij opgenomen in de groep en uitgenodigd om vanavond mee te gaan naar een party.

Carlos vertaalt alles en natuurlijk wordt al snel mijn mening gevraagd over Brazilië en over de Braziliaanse vrouwen. Zelf vinden ze dat Brazilië de mooiste meiden van de wereld heeft.

bovenzijde pagina
fotoseries Brazilië
volgende verslag