Reisverslagen Ecuador (september/oktober 2008)
Dierenmarkt Otavalo

Nederland - Ecuador
Na maanden aftellen is eindelijk het nieuwe avontuur begonnen: een rondje Zuid-Amerika in 3 maanden. De eerste weken reist Rosalie mee door Ecuador en naar de Galapagos-eilanden. We starten de reis in Amsterdam en vliegen via Madrid naar Quito. Na aankomst hebben we direct vervoer geregeld naar Otavalo waar morgen vroeg een dierenmarkt en in het centrum een hele grote Indianenmarkt is.

Verslag 1
Dieren- en Indianenmarkt in Otavalo
Bij het ochtendgloren worden we op de veemarkt door loeiende koeien, gillende varkens en schreeuwende mensen verwelkomd. Alles loopt kriskras door elkaar. De traditioneel geklede inheemse Indianen – afkomstig van heinde en verre – drijven hier de hele ochtend handel.
Na een korte pauze bezoeken we de indianenmarkt in het centrum. Veel pleinen en alle straatjes tussen de pleinen staan vol met kraampjes.
Verslag 2
Parque Condor

Otavalo - Cotacachi en Parque Condor
Er is niets te beleven in Cotacachi.
We brengen een bezoek aan Parque Condor, een opvangcentrum voor zieke en gewonde roofvogels. De taxi komt met veel moeite de steile weg op die bestaat uit zand, kiezelstenen, gaten en bulten. De route levert echter wel een prachtig uitzicht op op Otavalo en de omringende bergen.

Verslag 3
Van Otavalo naar Quito
Vandaag beleven we ons eerste avontuur in Ecuador. We reizen met het openbaar vervoer naar Quito. In Quito lopen we de vierdaagse in één middag; we bezoeken onder andere de Basilica del Voto Nacional en de Plaza Grande waar het presidentieel paleis is gevestigd. Vervolgens lopen we door naar de Plaza San Francisco.
Verslag 4
Quito
Vandaag gaan we met de Telefériqo de berg op.
De Telefériqo is een kabelbaan die passagiers 2,5 kilometer omhoog brengt naar de top van Cruz Loma, de flanken van de Volcán Pichincha.
Met de kabelbaan stijgen we naar 4.100 meter.
Verslag 5

Naar de jungle in Misahualli (Tena)
We verblijven 3 nachten in de ecolodge Shrangrila net buiten Misahualli. De lodge is gebouwd op een klif, circa 100 meter boven de rivier Rio Anzu, een aftakking van de Rio Napo. Vanuit de lodge hebben we een prachtig uitzicht op de jungle en een bergketen met diverse vulkanen.
We maken een jungletocht. Vanaf de weg, kapt onze gids enkele takken weg om een primitief pad vrij te maken. We glibberen en glijden een redelijk steile heuvel af, de jungle in. Na 20 minuten bereiken we een smal riviertje en volgen deze stroomafwaarts. De gids geeft informatie over de planten en bomen die hier groeien en bloeien.
Verslag 6
Bezoek aan indianendorp en Tuben in Misahualli
Er staat een bezoek aan een plaatselijke indianenstam op het programma. Met een 4x4 worden we dieper het oerwoud ingereden.
Na de lunch laat Leo zich in een autoband met de stroom mee de rivier afdrijven.
Verslag 7
Baños
Baños is het Valkenburg van Ecuador. Bañnos ligt in een dalletje op 1800 meter tussen drie grote vulcanen in.
Eén van deze vulcanen is sinds 1999 weer actief. In dat jaar is Baños zelfs geëvacueerd en de meeste inwoners zijn pas weer in 2000 teruggekeerd. Sinds die tijd geldt hier code oranje en bestaat er een kans dat iedereen weer moet evacueren.
Verslag 8

Baños - Toeristisch uitje
In een open "safaribus" verkennen we de omgeving en doen we de zogenoemde Cascade route.
We bezichtigen onder andere enkele watervallen, bezoeken (lees: rijden langs) een waterkrachtcentrale, komen langs de Swingbridge en steken in een bakje aan een kabel het ravijn over.

Verslag 9
Baños - Hiken naar Bellavista
We besluiten vandaag vanuit het dorp naar Bellavista te hiken.
Bellavista is een plek boven op een berg waar een groot wit kruis op staat.
Het pad stijgt snel waardoor het uitzicht over Baños steeds beter en mooier wordt.
Verslag 10
Van Riobamba naar Cuenca met de Nariz del Diablo
Vanuit Riobamba vertrekt drie keer per week een trein voor de spectaculaire rit via de Nariz del Diablo (de neus van de duivel).
Het meest spectaculair aan deze treinreis is het feit dat de meeste passagiers op het dak van de trein meereizen. De trein rijdt eerst naar Alausi waar het nog meer passagiers oppikt en daarna begint het aan de steile afdaling langs de Nariz del Diablo naar Sibambe. Daarna keert te trein terug naar Alausi.
Een rit van ruim 7 uur op het dak van een trein...
Verslag 11
Cuenca
In Cuenca wandelen we door de vele straatjes en langs de rivier Tomebamba en zitten we lekker op een bankje bij de bloemenmarkt El Carmen.
Vanuit Cuenca gaan we ook op pad naar de ruïnes van Ingapirca (wat muur van de Inca betekent).
Het complex ligt op 3.230 meter hoogte. Het is het belangrijkste archeologische complex dat de Cañari’s en Inca’s in Ecuador hebben nagelaten.
Verslag 12

De Galapagos eilanden
Wij verblijven ruim een week op de Galapagos eilanden. Het eiland Canta Cruz is onze uitvalsbasis voor onze duik-snorkel en eilandentripjes.

Leo ziet eindelijk zijn manta-ray, hamerhaaien en duikt en snorkelt hij met zeeleeuwen. In het Charles Darwin Research Station leren we alles over de Galapagosschildpadden en Lonley George (die misschien eindelijk voor nageslacht gaat zorgen). De uitstapjes zijn de andere eilanden zijn ook onvergetelijk.

Santa Cruz

Duikverslag

Eilanden