Print dit verslag
Verslag 73 - Halong Bay

Vandaag vertrekken we voor een tweedaagse trip naar Halong Bay. Om 6.45 uur staan we al voor ons hotel op de bus te wachten en om 7.00 uur staan we er nog steeds. Uiteindelijk worden we pas om 8.15 uur opgehaald en lopend naar de bus gebracht. Om 8.30 uur vertrekt de bus. This is Vietnam!
Vietnam zou Vietnam niet zijn als we na slechts een uurtje rijden niet zouden stoppen bij een werkplaats/winkel. Volgens een bord op de muur van de winkel worden hier slachtoffers (mismaakte kinderen) van Agent Orange geschoold en krijgen ze baan in de winkel aangeboden. We zullen hier één uur pauzeren. Wat een tijdverspilling. Zijn we hier zo vroeg ons bed voor uitgegaan?

Medewerkers van de reisorganisatie bieden ons nog aan om met een kleine bus (met slechtere stoelen) verder te reizen. Uiteindelijk zullen we echter allemaal weer samenkomen in de haven van Halong Bay. We moeten hier of daar wachten en het levert geen tijdswinst op. We besluiten dan ook om de tijd bij de winkel vol te maken en te wachten op het vertrek van de grote bus.

Om 12.30 uur stopt de bus bij de boulevard van Halong Bay en krijgen we een maaltijd aangeboden in een restaurant. Het is wel vreemd dat de meeste mensen in bus moeten blijven zitten en naar een ander restaurant worden gebracht. De mensen die bij Amazing Tours hebben geboekt (wij en 8 anderen) krijgen een speciale behandeling. Hebben wij te weinig betaald of hebben we juist te veel betaald?

Halong Bay (de baai van de neerdalende draak) ligt 165 kilometer ten oosten van Hanoi. De grote baai ligt vlakbij de grens met China en heeft een oppervlakte van 1.500 km2. Halong Bay is één van de meest schilderachtige plekken in Vietnam. In de baai liggen namelijk ruim 3.000 kalkrotseilanden die loodrecht oprijzen uit het water van de Golf van Tonkin. Volgens de legende zijn de eilanden ontstaan doordat een draak hier in zee landde en een deel van het land met zijn staart meenam en dit vervolgens onder water liet verdwijnen. Alleen de hoger gelegen delen van de kust zijn boven het water blijven uitsteken. In werkelijkheid zijn de grillige vormen van de rotsen ontstaan door de eeuwenlange invloed van wind, regen en golven.

 

Traditionele jong in Halong Bay
Traditionele jonk in Halong Bay

Uiteindelijk gaan we om 14.00 uur aan boord van een boot. Halong Bay is namelijk het best te bezichtigen met een boottocht. Het is vandaag een beetje mistig en de baai krijgt daardoor een mysterieuze sfeer. We varen door kleine inhammen en langs grillig gevormde rotsen. Samen met de traditionele Chinese jonken met hun karakteristieke grote roodbruine zeilen, geeft dit een prachtig panorama.

Na een uurtje varen legt de boot aan bij de ingang van Hang Dau Go, de 'grot der wonderen'. We gaan een steile trap op en betreden een enorme grot met prachtige stalagmieten en stalactieten. De mooiste formaties zijn verlicht met gekleurde lampen. De naam van de grot verwijst naar de wonderlijke vormen van de druipsteenformaties die op mensen en dieren lijken.

Stalagmieten en stalagtieten
Stalagmieten en stalactieten

Halong Bay
Halong Bay

De rest van de dag vaart de boot door het labyrint van rotsen. We varen door verscholen baaitjes en langs dorpen met drijvende huisjes. Op het bovendek genieten we van de frisse wind en het uitzicht. Halverwege de tocht wordt een andere boot aan onze boot vastgemaakt. Dit heeft als gevolg dat de boot vreemde golfbewegingen gaat maken en enkele mensen op de andere boot ziek worden.

 

Aan het eind van de middag komen we aan op Cat Ba Island. In een veel te kleine bus met veel te veel mensen worden we naar het hotel gereden. We worden ondergebracht in een ruime kamer (met TV). Na het eten lopen we nog even langs de boulevard en kopen we nog iets lekkers. 's Avonds kijken we MTV. De volgende ochtend gaan we na het ontbijt weer terug naar de boot. Niet iedereen past in de eerste bus. Roos werkt veel met haar ellebogen en weet wel een plekje te bemachtigen. Leo en Chiel worden in een tweede bus geperst en arriveren met enige vertraging bij de boot.

We varen de hele ochtend wederom langs de vele eilandjes. Het is vandaag beter weer dan gisteren. We zien leuke strandjes en mensen in kleine bamboebootjes. Na de lunch in Halong Bay City reizen we met de bus terug naar Hanoi.
Halong Bay

's Avonds hebben we voor de tweede keer een afscheidsdiner met Chiel en Cindy. Zij vertrekken namelijk vanavond met de nachtbus naar Vientiane in Laos. Ook wij zullen over enkele dagen naar Vientiane vertrekken, maar dan met het vliegtuig. We hebben namelijk vreselijke verhalen op internet gelezen over deze busreis. Dat willen we onszelf niet aandoen. Na het hoge reistempo in Vietnam (we wilden namelijk zoveel mogelijk zien in de 30 dagen dat het visum ons toestond) willen we nu ook in een lager reistempo verder reizen. Wij hebben voor Laos dan ook een visum voor 30 dagen.

Fotoserie 82
Achter de schermen
Volgend verslag