Print dit verslag
Verslag 68 - De markt in Can Cau


We worden vroeg wakker van een monotoom geluid uit een luidspreker. Het blijkt dat er achter het hotel op een berg een hele grote luidspreker staat waaruit diverse malen per dag propagandische boodschappen klinken. We kunnen niet verstaan wat er gezegd wordt, maar we kunnen ook niet meer verder slapen.

Om 8.00 uur vertrekken we met de Jeep naar Can Cau. Daar wordt vandaag de wekelijkse markt gehouden en de markt is natuurlijk dé plaats om de verschillende minderheden te ontmoeten. We rijden over een steile en smalle bergweg en onderweg zien we al veel vrouwen in traditionele klederdracht in de heuvels aan het werk. Verder komen we onderweg mensen tegen die op weg zijn naar de markt. Soms moeten ze kilometers lopen om de markt te bezoeken en vaak moeten ze dan ook nog hun handelswaar meesjouwen. We laten de Jeep een paar keer stoppen en maken de eerste foto's van vandaag.

 

Op weg naar de markt in Can Cau

  Op weg naar de markt in Can Cau

Op weg naar de markt in Can Cau

Plotseling zien we in de verte de markt liggen. Langs de weg lopen steeds meer bergbewoners in de richting van de markt. We popelen van ongeduld en besluiten dan ook enkele honderden meters voor de markt uit te stappen en verder te gaan lopen. De meeste mensen die hier lopen zijn leden van de Hmong bergstam. Ze zijn pas in de 19e eeuw vanuit het zuiden van China naar Vietnam getrokken, waar ze nu vooral de hogergelegen gebieden bewonen. De meeste vrouwen lopen op dezelfde lichtbruine, plastic sandalen die hier op de markt verkocht worden. Daarnaast dragen ze beenwindsels en een wijde, felgekleurde of zwarte rok met prachtig borduurwerk tot op de knie. Het bovenlichaam is bedekt met een bijpassend fluwelen hesje, dat ook weer is afgezet met mooi borduurwerk. Het haar hebben ze opgestoken in een soort knot en daar overheen dragen ze een felgekleurde doek. De Flower Hmong zijn specifiek te herkennen aan de bloemen op hun hesje.

Op de markt loopt iedereen door elkaar heen en niemand besteedt ook maar enige aandacht aan ons. Het aantal toeristen is ook op één hand te tellen. Deze markt zou niet misstaan in een Robijnreclame. De zon schijnt, de kleuren schitteren ons tegemoet en we kunnen maar niet ophouden met het maken van foto's. Dat gaat een hoop fotorolletjes kosten!

 

 

De markt is in volle gang
De markt is in volle gang

Naast het kopen en verkopen van goederen heeft deze markten duidelijk ook een sociale functie. Hele families lopen hier rond en voordat ze weer huiswaarts keren, wisselen ze de laatste nieuwtjes uit met bewoners van andere dorpen. Veel jonge meisjes zeulen met hun broertje of zusje op hun rug. Moeder heeft het namelijk veel te druk met de verkoop.

Suikerrietstengels zijn duidelijk favoriet bij de marktbezoekers. Dikke bundels staan er langs de kant van de weg en de lekkernij wordt door de vrouwen uitvoerig bekeken. Het is alsof ze een kerstboom staan uit te zoeken; Wat is de lengte, wat is de dikte, is de stam mooi recht, zit er voldoende vocht in? Na een uurtje zien we bijna iedereen op een stuk suikerriet knabbelen.
Aan de linkerzijde van de weg worden op een heuvel koeien, paarden en buffels verkocht. Dit is duidelijk een mannenaangelegenheid.

Suikerrietstengels keuren

  Suikerrietstengels keuren

Suikerrietstengels keuren

Verkoop van katoengaren
Verkoop van katoengaren
Op primitieve bamboe marktkraampjes en op de grond worden zelfgemaakte kleding, stoffen, katoengaren in felle kleuren, brandhout, plastic sandalen en levensmiddelen verkocht. Er worden echter ook honden verkocht. De meeste honden zijn van een tuigje voorzien zodat ze lekker gemakkelijk gewogen kunnen worden. Blijkbaar gaat de prijs per (levende) kilo. De honden zullen waarschijnlijk niet al huisdier worden gehouden. Hondenvlees is in het noorden van Vietnam namelijk een delicatesse.
Er gebeurt hier zoveel op deze markt dat we niet weten waar we moeten kijken. We lopen een paar uur over de markt en genieten met volle teugen van dit kleurrijke schouwspel. Over een aantal jaren zal je hier waarschijnlijk meer toeristen dan bergvolkeren zien. Plotseling vertonen de foto's die Leo met zijn digitale camera neemt een wazige vlek. Er blijkt condensvocht in de camera te zitten. Veel foto's zijn daarom mislukt. Snel laten we de camera enige tijd in de zon drogen. Daarna kan Leo gelukkig nog een paar memory-sticks volschieten, tot de batterijen leeg zijn.
Hondje kopen?
Hondje kopen?

Al we terug in Bac Ha zijn, besluiten we de bergen in te trekken. Vanuit het dorp klimmen we over smalle, steile en modderige paadjes de berg op. Het is inmiddels behoorlijk warm geworden en we zijn al snel kletsnat van het zweet. We worden echter beloond voor alle moeite; Vanaf de top hebben we een prachtig uitzicht.

Vanaf de top zien we hoe op verschillende berghellingen de begroeiing platgebrand wordt om landbouwgrond te verkrijgen. In een modderpoel vlak naast ons staat een grote buffel te badderen. Opeens besluit het beest onze richting uit te komen. Op afstand zijn ze wel leuk om te zien, maar van dichtbij zijn ze toch wel erg groot. Deze helden klimmen snel een rots op en kijken op veilige afstand hoe de buffel in de bosjes verdwijnt.

 

Mooi uitzicht vanaf de top
Mooi uitzicht vanaf de top

We wandelen en klimmen een paar uur door de heuvels in de omgeving van Bac Ha. Als we over een smal pad lopen, rennen er opeens twee kleine meisjes weg. Ze zijn geschrokken ons. Pas in gezelschap van hun vader durven ze tevoorschijn te komen en ons gedag te zeggen. Op één van de hellingen zien we ook nog een dode slang liggen. De steen waarmee de slang door landarbeiders is gedood, ligt er nog naast.

 

Als we weer terug in het dorp zijn, zien we op het marktplein enkele dames zitten. Morgen is hier de wekelijkse markt en deze dames wilden zeker verzekerd zijn van een goed plek. Een oude vrouw heeft haar veel te grote bril met een touwtje aan haar hoed vastgemaakt zodat de bril niet kan afzakken.

Klaar voor de markt van morgen
Klaar voor de markt van morgen

's Avonds eten we weer in het Sao Mai hotel. We worden bediend door een hele aardige jongen. Het is alleen jammer dat hij steeds zijn kat als maaltijd aanbiedt. Hij doet het voorkomen alsof het een grapje is, maar je weet het maar nooit met die Vietnamezen!

Fotoserie 77
Achter de schermen
Volgend verslag