Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
VIETNAM
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Wij waren er in februari/maart 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Vietnam
We hebben bij Capitol Tours
bustickets voor het traject Phnom Penh - Ho Chi Minh City gekocht voor 6 US$ per persoon. De tickets kan je bij diverse hotels en reisbureau's kopen, maar soms rekent men een toeslag. Bij Capitol Guesthouse betaal je de "normale" prijs. Met een luxe airconditioned minibus word je in ongeveer 5,5 uur naar de grensplaats Moc Bai gebracht. Vertrek 7.00 uur. Als de Cambodjaanse grensformaliteiten zijn afgehandeld, loop je door niemandsland naar de Vietnamese grens om vervolgens daar de grensformaliteiten af te handelen. De weg van Phnom Penh naar Moc Bai is erg slecht. Er zitten grote kuilen in de zandwegen. Zorg er dus voor dat je vroeg bij de bus bent om een plaatsje voor in de bus te bemachtigen.
In Moc Bai stap je in een grote luxe airconditioned tourbus. De weg in Vietnam is mooi, glad en geasfalteerd en in ongeveer 2,5 uur wordt je naar Ho Chi Minh City gebracht, waar je om ongeveer 17.00 uur aankomt. Je wordt afgezet voor de deur van Sinh Café in De Tham Str. (dé backpackersstraat) waar zich eveneens tientallen hotels en guesthouses bevinden.

Visum
Om Vietnam te bezoeken is een visum verplicht. We hebben geleerd van de aanvraag van ons visa voor Myanmar (zie Achter de schermen Myanmar) en hebben onze visa voor Vietnam door Dior Tour in Khaosan Road (Bangkok-Thailand) laten regelen voor 2.050 baht per visum. De aanvraag van het visum duurt 4 werkdagen. Je moet een aanvraagformulier invullen en je paspoort en twee pasfoto's inleveren. Op het aanvraagformulier moet je invullen wanneer je Vietnam binnen wil komen. Vanaf die dag is je visum
30 dagen geldig. Als je later het land binnenkomt, kan je dus minder lang in Vietnam blijven. Het is niet meer nodig om de plaats van de grensovergang in te vullen (vroeger mocht je Vietnam namelijk alleen binnenkomen en verlaten via de grensovergang die vermeld stond in het visum).

Grensformaliteiten
Bij de grens krijg je een gezondheidsverklaring die je moet invullen. Bij controle van dit formulier moet je 2.000 dong per persoon betalen om een stempel te krijgen en het land in te mogen. Dit bedrag kan ook in dollars worden betaald.

Geld
De officiële munteenheid van Vietnam is de dong (afgekort d of VND). Voor 1 US$ ontvang je 15.000 VND.
In principe betaal je overal met dong, ook al vertelt men je vaak de prijs van een artikel in dollars. Grotere bedragen (bijvoorbeeld hotels en busreizen) kan je meestal ook met dollars betalen. Het is dus handig om dollars in kleine coupures mee te nemen.
In Vietnam bestaat er alleen papiergeld, geen munten. De kleinste coupure is 200 dong en de grootste 100.000 dong en je loopt dus regelmatig met flinke stapels bankbiljetten rond. Je kan bij banken en vaak ook in hotels dollars wisselen voor dong. Op de zwarte markt geld wisselen is niet gebruikelijk en biedt zelden een betere koers. In Ho Chi Minh City en Hanoi kan je pinnen.

Het aantal geldautomaten in Vietnam is sinds begin 2003 uitgebreid van drie tot enkele tientallen. Op alle belangrijke toeristische bestemmingen kunt u nu met een gewone bankpas Vietnamese flappen tappen:
- Hanoi: 14 Le Thai To (ANZ Bank)
- Hue: 46 Hung Vuong (Vietcombank)
- Danang: 140 Le Loi (Vietcombank)
- Hoi An: 37 Tran Hung Dao (Vietcombank)
- Nha Trang: 17 Quang Trung (Vietcombank)
- Ho Chi Minh City: 11 Me Linh Square (ANZ Bank) & 235 Dong Khoi (HSBC)


Eten en drinken
De Vietnamese keuken is bijzonder veelzijdig en minder heet dan de Indonesische of Thaise keuken. De basis van de gewone Vietnamese keuken is rijst met groente, vlees of vis en saus. In de grotere steden heb je ook de mogelijkheid om Europees te eten. De prijzen van een maaltijd variëren echter enorm. Je doet er dus verstandig aan eerst de menukaart te bekijken voor je ergens gaat zitten. Ook Franse invloeden zijn nog terug te vinden, onder andere in baquettes en smeerkaasjes die je vaak langs de weg kan kopen en op de menukaart terug kan vinden.
Frisdranken, bier, thee, koffie en flessen drinkwater zijn overal verkrijgbaar.
Voor een blikje cola betaal je gemiddeld 7.000 dong en voor een flesje 5.000 dong. Een fles drinkwater kost gemiddeld 5.000 dong.

Communicatie

Een postzegel voor een postkaartje naar Nederland kost 8.000 dong.
In alle plaatsen zijn internetcafé's te vinden, waar je voor gemiddeld 100 dong per minuut e-mail kan ontvangen en versturen.
In Dalat en Hanoi hadden we ook verbinding met onze mobiele telefoon (zie hieronder).

Vervoer
Vietnam heeft een communistische regering en dat kan je onder andere merken aan de manier waarop ze de toeristen in de gaten trachten te houden. Ze hebben het toeristenvervoer zeer goed georganiseerd. Zo hebben ze een route door het land uitgezet, waarbij je alle belangrijkste plaatsen aandoet en onderweg nog stops maakt bij bezienswaardigheden. Zowel in Hanoi als in Saigon kan je Open Tour-tickets en enkeltjes kopen voor moderne, luxe airconditioned bussen. De tickets zijn goedkoop, zelfs goedkoper dan de kaartjes voor de locale bussen (waar je als buitenlander meer voor moet betalen dan de locale bevolking) en de budgetreiziger zal dus al snel voor dit vervoer kiezen. Als je een Open Tour-ticket koopt, krijg je zelfs korting op de prijs van enkeltjes. Een Open Tour-ticket houdt in dat je in één keer vijf verschillende bustickets koopt voor de trajecten: Ho Chi Minh City - Dalat of Mui Ne, Dalat/Mui Ne - Nha Trang, Nha Trang - Hoi An, Hoi An - Hue, Hue - Hanoi. In elk van die steden kan je zo lang blijven als je zelf wil. Als je weer weg wil, moet je één dag van te voren melden dat je mee wil naar de volgende bestemming. Je bent met een open tour natuurlijk wel minder flexibel in de keuze van de maatschappij.
De tickets kan je kopen bij de touroperators (vaak cafe's) als Kim Café, Sinh Café en T.M. Brother's Tours.
Wij hebben voor ons vervoer steeds enkeltjes gekocht. Wij vonden het erg gemakkelijk omdat je vaak bij je hotel wordt opgehaald en niet hoeft te zoeken naar de bus. Daarnaast is het best gezellig omdat je regelmatig dezelfde mensen tegenkomt en een praatje is dan snel gemaakt. Iedereen die namelijk tegelijk het land binnenkomt, reist in dezelfde periode ongeveer dezelfde route naar Hanoi of Saigon. Nadeel is wel dat de verkopers langs de wegen en in de steden je heel gemakkelijk kunnen vinden en dat je minder contact hebt met de locale bevolking.

 

Ho Chi Minh City (Saigon)


* Hotel
Hotel 211
211 Pham Ngu Lao Str.
District 1
Ho Chi Minh City
Telefoon: 8367353 of 8360047
Fax: 84.8.8361883
Email: hotelduy@hotmail.com
10 US$ per nacht inclusief ontbijt. Mooie, ruime kamer met eigen badkamer. Warm water, airco, fan, TV en koelkast. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt. Het hotel ligt midden in de backpackerswijk. In verband met het lawaai voor de deur, is het verstandig een kamer aan de achterkant van het gebouw te vragen.
Laundry kost 15.000 dong per kilo.
Een kamer met fan (zonder airco) kost 8 US$ per nacht.

* Eten en drinken
Ho Chi Minh City heeft een groot aanbod aan restaurants. In restaurant Nha Trang (Good Morning Vietnam) kan je lekker Italiaans eten.

* Vervoer
In Ho Chi Minh City is de brommer met chauffeur hét vervoermiddel. Door heel Ho Chi Minh City staan jongens op klanten te wachten. Voor een ritje binnen de stad betaal je ongeveer 10.000 dong.

Wij hebben bij Sinh Café bustickets vVanuit Ho Chi Minh City naar Dalat gekocht. Kosten: 5 US$ per persoon. De tickets kunnen ook in dong worden betaald. Je vertrekt om 8.00 uur uit Ho Chi Minh City en komt om ongeveer 15.30 uur in Dalat aan (7,5 uur over 308 kilometer). Onderweg stop je voor een bezoek aan een theeplantage.

* Bezienswaardigheden / vertier
Ho Chi Minh City is een grote stad where east meets west. Het openbare leven vindt plaats op straat en de straten zijn altijd druk. Wij vinden dat de stad vergelijkbaar is met Bangkok. Wij bezochten de volgende bezienswaardigheden:

War Remnants Museum - Een goed opgezet
oorlogsmuseum met veel (gruwelijke) foto's en achtergrondverhalen. Er wordt wel veel nadruk gelegd op de Amerikaanse misdaden. We vonden het heel indrukwekkend en het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit museum. Kosten: 10.000 dong per persoon. Het museum is net zo gruwelijk als het Tuol Sleng Museum in Phnom Penh, maar wij vonden dat er hier meer te "zien" was. Het museum sluit tussen 11.45 uur en 13.30 uur.

In de omgeving:

Bij Sinh Café hebben we een dagtrip geboekt voor 4 US$ per persoon naar de Cao Dai Tempel in Tay Ninh en de Ben Dinh Tunnels in Cu Chi. Vervoer per luxe airconditioned bus. Vertrek om 8.30 uur en je bent om ongeveer 17.30 uur terug in Ho Chi Minh City.
Cao Dai Tempel in Tay Ninh - Cao Dai is de "ideale" godsdienst door samenvoeging van het goede van verschillende godsdiensten uit de wereld. Om 12 uur maak je een ceremonie mee in een bombastische tempel die lijkt op een kasteel uit de Efteling.
Ben Dinh Tunnels in Cu Chi - Het ondergrondse tunnelnetwerk van waaruit de guerilla werkte tijdens de Vietnamoorlog. Je ziet een film van slechte kwaliteit, de vallen die de Vietcong gebruikte, je kan schieten met verschillende wapens (tegen meerprijs) en je kan een stukje door de (speciaal voor toeristen groter gemaakte) tunnels kruipen. De entreeprijs van 65.000 dong moet je nog wel zelf betalen.


Verder hebben bij bij Sinh Café een tweedaagse trip door de Mekongdelta geboekt voor 15 US$ per persoon, inclusief overnachting in Cantho. Je vertrekt om 7.45 uur en rijdt eerst met de bus naar My Hiep. Daar stap je in een boot om een bezoek te brengen aan Xeo Quyt, de basis van het Vietcong leger in de Vietnamoorlog. Vervolgens stap je in een andere boot om in circa 4 uur naar Can To te varen. Daar overnacht je in het eenvoudige Hau Giang Hotel. De volgende dag vaar je naar de Cai Rang Floating Market en bezoek je een aantal "fabriekjes". Daarna rijd je met de bus terug naar Ho Chi Minh City waar je om ongeveer 18.00 uur aankomt. Wij deden deze trip tijdens het TET-festival en veel van de fabriekjes waren gesloten. Verder waren er niet veel boten op de floating market. Beetje teleurgesteld dus.

* Geld
Wij hebben met onze Visa Card geld gepind bij de HSBC Bank tegenover de Notre Dame en schuin tegenover het hoofdpostkantoor.

* Communicatie
In Ho Chi Minh City kan je overal internetten. De prijzen variëren van 100-150 dong per minuut. De verbinding is vaak wel erg traag.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Ho Chi Minh City niet.

Voor meer informatie zie verslag 59 (Ho Chi Minh City, Cao Dai en Cu Chi Tunnels) en verslag 60 (Mekongdelta).

 

Dalat


* Hotel
Pacific Hotel
09 Bui Thi Xuan
Dalat
Telefoon: (0.63) 824725 - 828303
Fax: 063.828304
7 US$ met eigen badkamer. In eerste instantie vroeg men 10 US$.
Grote lichte kamer met warm water, televisie en balkon. In het hotel is een kantoor van Sinh Café gevestigd en je kan hier dus gemakkelijk tours boeken en de tickets voor het vervolg van je reis kopen. Het hotel bevindt zich net buiten het centrum van Dalat.


* Restaurants
Wij hebben alleen gegeten bij Restaurant Artistik, een klein restaurantje in het centrum van Dalat. Ze praten er niet goed Engels en het is dus even afwachten wat je op je bord krijgt. Wel gezellig.

* Vervoer
Wij hebben bij Sinh Café bustickets naar Nha Trang gekocht. Kosten: 5 US$ per persoon. De tickets kunnen ook in dong worden betaald. Je vertrekt om 8.00 uur uit Dalat en komt om ongeveer 15.00 uur in Nha Trang aan (214 kilometer). De rit gaat door de bergen en over de Ngoan Muc Pass waar je kort stopt. Verder breng je onderweg bij Phan Rang een bezoek aan de oude Cham-tempel Po Klong Garai.

* Bezienswaardigheden
Dalat is een zogenoemd hill-station in de Centrale Hooglanden. Het is er koeler dan in de rest van Vietnam en door de koloniale bebouwing en de natuur lijkt het erg op een Europese stad.

Markt - De markt bevindt zich in het centrum van de stad. Er is een overdekt gedeelte en een gedeelte in de openlucht. Er worden veel verse groenten en bloemen aangeboden die we nog niet vaak in Azië op de markt hebben zien liggen. Ook aardbeien, de specialiteit van deze streek, ontbreken niet.

Bij Sinh Café hebben wij de Landscape Sightseeing Tour met een jeep geboekt voor 8 US$ per persoon, inclusief gids, chauffeur en entreegelden. Het was ook mogelijk om de trip zelf met een brommertje te doen. De prijs zou dan 5 US$ zijn geweest, exclusief entreegelden. Vertrek om 8.30 uur en je bent om ongeveer 15.00 uur terug in het hotel. Tijdens deze dagtrip bezochten wij:
Buddist Meditation Monastry (Thien vien Truc Lam) en Paradise Lake (Ho Tuyen Lam) - Een moderne tempel aan een meer.
Lien Khuong Waterfall - Tijdens ons bezoek was er niet veel water. Dit gaf ons wel de mogelijkheid om een stuk over de rotsen te klauteren tot vlak boven de waterval.
Chicken Village - Minderheidsdorp. Aan het begin van het dorp staat een groot stenen beeld van een kip. Verder is er in dit dorp niet veel te zien.
Prenn Waterfall (Thac Prenn) - Eén van de grootste en meest bezochte watervallen in de omgeving van Dalat. Je kan over een brug onder de rots door achter de waterval langs lopen. Deze waterval is een echte trekpleister voor locale toeristen. Er bevinden zich kooien met dieren (krokodillen, beren, vogels en apen) en je kan je laten fotograferen als cowboy op een paard. Erg toeristisch.
Treinstation (Ga Dalat) - We hadden gelezen dat dit zo'n bijzonder treinstation was. Valt erg tegen.
Crazy House (Hang Nga House) - Een vrouw gebruikte haar fantasie en bouwde een guesthouse. Het is een soort Alice in Wonderland-huis geworden waar je ook kan slapen. Leuk om te zien.
Zomerpaleis van Bao Dai (Dinh Bao Dai) - De zomerresidentie van Bao Dai, de laatste keizer van Vietnam. Niet echt bijzonder.
Al met al vonden we Dalat niet echt de moeite waard.

* Communicatie
In Dalat kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 100 dong per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Dalat zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 61.

 

Nha Trang


* Hotel
62 Tran Phu Guest House
62 Tran Phu Street
Nha Trang City
Telefoon: 058.825095
Fax: 058.828801
10 US$ per nacht inclusief ontbijt en eigen badkamer.
Grote lichte kamer met warm water, televisie, koelkast, klamboe, airco en fan. Het hotel ligt op 30 meter afstand van het strand en beschikt over een restaurant.
We werden door de bus op de binnenplaats van dit hotel afgezet. Toen we de bus uitstapten stond er uiteraard gelijk een dame met sleutels te rammelen. Het hotel beschikt ook over kamers zonder airco (met fan) voor 7 US$ per nacht inclusief ontbijt. In het hotel kan je bustickets van Sinh Café kopen.


* Restaurants
Evenals in Ho Chi Minh City is er in Nha Trang Restaurant Nha Trang (Good Morning Vietnam) gevestigd. Hier kan je lekker Italiaans eten. Verder kan je heel goed eten bij Cafe des Amis. Het restaurant oogt niet gezellig, maar het eten is heerlijk. Verder bevindt zich direct aan het strand Louisiane Cafe. Je kan de hele dag gratis gebruik maken van hun ligbedden op het strand en hun zwembad (aan zee!) als je wat uit hun bar of restaurant gebruikt.

* Vervoer
Wij hebben bij Sinh Café bustickets naar Hoi An gekocht. Kosten: 8 US$ per persoon. De tickets kunnen ook in dong worden betaald. De rit naar Hoi An duurt ruim 12 uur. Je vertrekt om 7.30 uur uit Nha Trang en je komt om ongeveer 20.30 uur in Hoi An aan (530 kilometer). De weg naar Hoi An is hier en daar slecht, maar de uitzichten op de verlaten stranden en baaien zijn prachtig.

* Bezienswaardigheden
Uiteraard heeft Nha Trang een aantal tempels en gebouwen die bezichtigd kunnen worden, maar Nha Trang is vooral ideaal voor strandliefhebbers. Het strand is kilometers lang, er staan palmbomen en overal zijn restaurantjes waar je een ruime keuze aan vis en schaaldieren hebt. Het strand is helaas niet echt wit, maar je kan hier heel goed een paar dagen relaxen.
Overal kan je tours boeken voor boottochten langs tropische eilandjes en snorkeltochten.

* Communicatie
In Nha Trang kan je overal internetten. De prijzen variëren van 100-200 dong per minuut. De verbinding is vaak wel erg traag en veel winkeltjes staan het gebruik van diskettes niet toe.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Nha Trang niet.


Voor meer informatie zie verslag 62.

 

Hoi An


* Hotel
In Hoi An is weinig accommodatie te vinden. De hotels en guesthouses die er zijn, zijn over het algemeen duur.

L'Hotel de Vinh Hung 2
Nhi Trung (new) Str.
Hoi An
Telefoon: (84-510) 863717 of 864074
Fax: (84-510) 864094
18 US$ per nacht inclusief ontbijt en eigen badkamer.
Grote mooie kamer met warm water, televisie, koelkast, klamboe, balkon en airco. Het hotel beschikt ook over een zwembad.
Het hotel beschikt ook over eenvoudige kamers zonder airco (en dunne muren) voor 12 US$ per nacht exclusief ontbijt (vraagprijs was in eerste instantie 15 US$).


* Restaurants
Evenals in Ho Chi Minh City en Nha Trang een Restaurant Nha Trang (Good Morning Vietnam) gevestigd. Hier kan je lekker Italiaans eten. Verder kan je heel goed eten in één van de restaurantje langs of op de rivier.

* Vervoer
Wij hebben bij Sinh Café bustickets naar Hué gekocht. Kosten: 3 US$ per persoon. De tickets kunnen ook in dong worden betaald. De rit naar Hué duurt ongeveer 6 uur. Je vertrekt om 7.30 uur uit Hoi An en je komt om ongeveer 13.30 uur in Hué aan (145 kilometer). Onderweg bezoek je de Marble Mountains (45 minuten), je stopt op de Hai Van Pass (15 minuten) en je luncht aan het prachtige Lang Co Beach (45 minuten).

* Bezienswaardigheden
Hoi An staat op de World Heritage List van Unesco en niet voor niets. Het lijkt wel of je hier in openluchtmuseum van een oude Chinese stad loopt. Er bevinden zich hier veel oude, vaak houten huizen. Enkele van de oude Chinese huizen zijn toegankelijk voor het publiek. Je moet hiervoor een ticket kopen voor 4 US$ per persoon en je mag dan uit een lijst vier huizen kiezen die je wil bezoeken.
De Japanse overdekte brug - De 18 meter lange Japanse brug is een van de weinige overdekte, houten boogbruggen die in Vietnam bewaard zijn gebleven.
De markt - Er is een overdekt gedeelte en een gedeelte in de openlucht. De vismarkt bevindt zich aan de kade.
In Hoi An zijn honderden kleermakers gevestigd en ze strijden allemaal om de klandizie van toeristen. Je kan hier voor weinig geld kleding op maat laten maken.
Een uur rijden van Hoi An liggen de Cham-ruïnes van My Son. Wij hebben deze ruïnes niet bezocht.

* Communicatie
In Hoi An kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 200 dong per minuut. De verbinding is vaak wel erg traag.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Hoi An niet.


Voor meer informatie zie verslag 63.


Hué


* Hotel
Trang Long Hotel
16 Hung Vuong Street
Hué
Telefoon: 84.54.826452 of 826463
Fax: 84.54.826464
Email: thuhuong@dng.vnn.vn
10 US$ per nacht met eigen badkamer. Grote lichte kamer met warm water, televisie, koelkast, fan en airco.


* Restaurants
Mandarin Cafe is een restaurant/café waar veel backpackers elkaar ontmoeten. Ze serveren eenvoudige maaltijden. Verder kan je goed eten in het Xuan Trang Restaurant en in Queen Café III

* Vervoer
Wij hebben bij Queen Café bustickets naar Hanoi gekocht. Kosten: 7 US$ per persoon. De tickets kunnen ook in dong worden betaald. De rit naar Hanoi zou ongeveer 16 uur duren, maar wij hebben er iets meer dan 12 uur over gedaan. We werden om 18.30 uur bij ons hotel opgehaald en na een rondje door de stad (om andere reizigers op te halen), reden we om 19.30 uur de stad uit. De bus stopt nog 45 minuten voor diner. We kwamen om 7.00 uur in Hanoi aan (680 kilometer).
Sinh Café biedt ook bustickets naar Hanoi aan, maar dan betaal je 8 US$ per persoon. Het betreft altijd een nachtbus.

* Bezienswaardigheden
Wij hebben bij Sinh Café een boottocht met een drakenboot over de Perfume River geboekt. Kosten: 2 US$ per persoon. Je vertrekt om 8.00 uur en je bent om ongeveer 15.30 uur terug. De tour is inclusief lunch aan boord, maar exclusief de entreegelden en vervoer naar sommige tombes en daar gaat heel wat geld inzitten. Je bezoekt de volgende bezienswaardigheden:
Thien Mu Pagoda - Een van de beroemdste pagoden van Vietnam. De pagode staat op een heuvel direct aan de rivier, zo'n 4 kilometer ten westen van Hué. Achter de tempel staat de auto waarmee de monnik Thich Quang Duc op 11 juni 1963 naar Saigon reed, op weg naar zijn dood door zelfverbranding als protest tegen het dictatoriale en anti-boeddhistische bewind van president Diem. Entree is gratis.
Tu Duc Tomb - Graftombe van keizer Tu Duc (1847-1883). De tombe ligt bij het dorp Dong Xuan Thuong, 7 kilometer ten zuiden van Hué en 1 kilometer van de rivier. Entree is 55.000 dong. Bij de rivier wordt je opgewacht door mannen met brommertjes die je voor 15.000 dong (wel afdingen!) per persoon naar de tombe brengen.
Hon Chen Temple - De tempel ligt tegenover de tombe van Tu Duc, op de andere oever van de rivier. De tempel dateert uit 1832 en is gebouwd in opdracht van keizer Minh Mang. Entree is 22.000 dong. Wij hebben deze tempel niet bezocht.
Khai Dinh Tomb - De tombe ligt bij het dorp Chau Chu, 10 kilometer van Hué. Entree is 55.000 dong en ook hier heb je weer een brommertje nodig om er te komen. Wij hebben deze tombe niet bezocht.
Minh Mang Tomb - De grootste tombe van alle keizerlijke grafmonumenten. Het ligt bij het dorp Bang Lang, 12 kilometer ten zuiden van Hué. Entree is 55.000 dong. De tombe ligt op loopafstand van de rivier.

* Geld
Wij hebben travellers cheques gewisseld voor contante dollars bij de Vietindebank. Kosten 2% met een minimum van 2 US$.

* Communicatie
In Hué kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 100 dong per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Hué niet.

Voor meer informatie zie verslag 64 (naar Hué) en verslag 65 (Hué - dag 2).

 

Hanoi


* Hotel
Van Xuan Hotel
15 Luong Ngoc Quyen
Hanoi
Telefoon: 82.44743 of 82.44744 of 82.57639
Fax: 84.4.8246475
10 US$ per nacht met eigen badkamer, zonder ontbijt. De vraagprijs was in eerste instantie 12 US$ inclusief ontbijt. Het hotel ligt in het Old Quarter, vlakbij Hoan Kiem Lake.
Grote kamer met warm water, televisie, koelkast, balkon en airco.
Ze hebben hier een supersnelle laundry service.

* Restaurants
In het Giai Khat Thuy Ta Restaurant aan het Hoan Kiem Lake hebben ze geweldige pizza's. Wel wat duurder dan gemiddeld, maar je kan buiten aan het water zitten. Ze verkopen hier ook lekker zelfgemaakt Italiaans schepijs.
Verder kan je heerlijk eten bij het Quan Bia Minh Restaurant in het Old Quarter (7a Dinh Liet - op de hoek van de markt). Je zit buiten op de eerste verdieping en hebt een mooi uitzicht op het straatleven onder je. Ze hebben een zeer uitgebreide kaart met Vietnamese en Europese gerechten, het is spotgoedkoop en erg lekker.

* Vervoer
De bezienswaardigheden in Hanoi liggen niet ver uit elkaar. Bij het hotel hebben wij voor de hele dag (tot middernacht) fietsen gehuurd voor 10.000 dong per fiets. In de stad lukt het echter ook voor 8.000 dong.

Voor een taxi naar het vliegveld van Hanoi hebben wij bij Amazing Travel 7 US$ betaald (na afdingen). Je ziet overal advertenties voor 10 US$ voor een rit naar het vliegveld bij 2 personen. Je wordt bij je hotel opgehaald.

Vanuit Hanoi zijn we naar Vientiane in Laos gevlogen. Departure tax voor internationale vluchten is vanuit Hanoi 14 US$ of 210.000 dong per persoon. Voor meer informatie zie de pagina Achter de Schermen Laos.

Het is ook mogelijk om met de bus van Hanoi naar Vientiane in Laos te reizen. Travelagents in Hanoi bieden deze trip aan voor 23 US$. De reis is echter geen pretje. Je vertrekt om 7.00 uur 's avonds in een luxe airconditioned bus, maar onderweg moet je vaak tot tweemaal toe overstappen in een volgeladen locale bus. De tocht duurt minstens 16 uur, maar we hebben mensen gesproken die 24 uur over de rit hebben gedaan. Bij de grens vragen ze 1 US$ voor een stempel in je paspoort.

* Bezienswaardigheden
Ho Chi Minh's Mausoleum -
Het graf van Ho Chi Minh ligt aan het Ba-Dinhplein en de Hung Vuong Str. in het westen van de stad. Je moet je tas en camera afgeven. Hoewel er buiten een boord staat dat je hier niet voor hoeft te betalen, vroeg men 1.000 dong per persoon (we hadden maar 1 tas!). We hebben niet betaald en zijn na elkaar naar binnen gegaan. Fotograferen in het gebouw is verboden, maar buiten mag je wel foto's maken. Bezoekers moeten correct gekleed zijn en zich netjes gedragen (dat betekent onder andere dat je niet met je handen in je zak mag lopen). Je moet je opstellen in een rij en een erewacht begeleidt je vanaf het begin van het plein naar de ingang van het mausoleum. Een militair leidt de bezoekers vervolgens door het gebouw. Entree voor het mausoleum is gratis.
Openingstijden: van 1 april - 1 oktober: dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 7.30 uur - 11.30 uur. Gedurende de rest van het jaar is het mausoleum van 8.00 uur - 11.00 uur geopend (als het lichaam van Ho Chi Minh tenminste niet naar Rusland is gebracht voor groot onderhoud).

Waterpoppenshow - Een bezoek aan een Mua Roi Nuoc of waterpoppenshow is een must voor iedereen die Hanoi aandoet. Het noorden is de bakermat van dit bijzondere poppenspel dat alleen in Vietnam voorkomt.
Elke avond zijn er optredens van de 'Thang Long Waterpuppet Troupe' in het theater Kim Dong op 57 Dinh Tien Hoang Str. aan het Hoan-Kiemmeer. De voor-stelling begint om 20 uur.
Het is verstandig tijdig te reserveren en om een goede plaats te vragen.

In Hanoi hebben wij bij Amazing Travel een 7-daagse (6 nachten) tour door Noord-West Vietnam geboekt. We hebben hiervoor - samen met een ander Nederlands koppel - 180 US$ betaald. We kregen hiervoor een oude Russische Jeep met chauffeur. De toestand van de wegen is namelijk zo slecht dat alleen een jeep het aangewezen vervoermiddel is voor een reis door de bergen van Noord-West Vietnam. We hebben de volgende route afgelegd:
Dag 1: Hanoi - Bac Ha
Dag 2: Bac Ha - Can Cau Market - Bac Ha
Dag 3: Bac Ha (zondagmarkt) - Sapa
Dag 4: Sapa - Lai Chau
Dag 5: Lai Chau - Son La
Dag 6: Song La - Mai Chau
Dag 7: Mai Chau - Hanoi
(zie voor meer informatie per plaats hieronder).

Verder hebben we voor 15 US$ een tweedaagse trip naar Halong Bay bij Amazing Travel geboekt. Je wordt om 7.15 uur bij je hotel opgehaald. In drie uur rijd je naar Halong City voor de lunch (inclusief). Vervolgens ga je met de boot naar Cat Ba Island. Onderweg bezoek je nog een grot (entree is inclusief). We hebben geslapen in het Thao Minh Hotel op Cat Ba Island (inclusief). Ook het diner in het hotel is inclusief. De volgende dag maak je nog een vaartocht tussen het kartsgebergte door om vervolgens weer te lunchen in Halong City (inclusief). Vervolgens wordt je teruggebracht naar Hanoi waar je om circa 16.30 uur aankomt. Een rondvaart door Halong Bay (inclusief een bezoek aan de grot) kost normaal 30.000 dong per persoon.

* Geld
Wij hebben met onze Visa Card geld gepind bij de ANZ Bank aan het Hoan Kiem Lake. We hebben vaak gelezen dat je maximaal 2.000.000 dong per dag kan pinnen, maar het is ons gelukt om binnen 5 minuten tweemaal 2.000.000 dong te pinnen.
Verder is het mogelijk om bij de ANZ Bank travellers cheques om te wisselen tegen contante dollars en dong. Commissie is 2% met een minimum van 4 US$. De bank is van 8.30 uur tot 16.00 uur geopend.

* Communicatie
In Hanoi kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 50 dong per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Hanoi zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 66 (Hanoi) en verslag 73 (Halong Bay)

 

Bac Ha


* Hotel
Tuan Anh Guesthouse
Trung Tam
Bac Ha Town
Telefoon: 020.880377
6 US$ per nacht met eigen badkamer. De vraagprijs was in eerste instantie 10 US$. Middelgrote kamer met warm water, fan en klamboe.
Beetje muf.

* Restaurants
In Bac Ha zijn weinig restaurantjes te vinden. Wij hebben redelijk goed gegeten in het restaurant van het Sao Mai Hotel. Jammer alleen dat de ober ons steeds vertelde dat de daar rondlopende kat hem had verteld dat hij graag als toeristenvoedsel wilde dienen.

* Vervoer
Bac Ha ligt 330 kilometer van Hanoi af. Je doet over de rit Hanoi - Bac Ha ongeveer 10 uur. De weg is goed.

* Bezienswaardigheden
In Bac Ha zelf is weinig te beleven. Het plaatsje is met name bekend om de markt die hier iedere zondag wordt gehouden.
Verder is het een goede uitvalsbasis voor de zaterdagmarkt in Can Cau, 20 kilometer ten noorden van Bac Ha. Op deze markt komen veel bergvolkeren samen en het is een absolute aanrader. Er lopen weinig toeristen rond en de bevolking heeft er over het algemeen geen probleem mee als je foto's maakt.
De markt in Bac Ha is groter dan de markt in Can Cau, maar ze zijn beide even bezienswaardig. Op de markt in Bac Ha zijn wel meer toeristen aanwezig.
Beide markten zijn goede alternatieven voor de zeer druk bezochte en toeristische zaterdagmarkt in Sapa.

Nadat we terug waren gekeerd van de markt in Can Cau, zijn we voor een wandeling de bergen rond Bac Ha ingegaan. De uitzichten zijn prachtig en je komt ook hier weer bergvolkeren in hun traditionele klederdracht tegen.

* Communicatie
In Bac Ha kan je op een beperkt aantal plekken internetten. De prijs is relatief hoog: 500 - 1.000 dong per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Bac Ha niet.

Voor meer informatie zie verslag 67 (naar Bac Ha), verslag 68 (markt in Can Cau) en verslag 69 (markt in Bac Ha).

 

Sapa


* Hotel
Mountain View Hotel Ninh Hong
Sa Pa Town
Telefoon: 020 - 871334
Fax: 020 - 871783
6 US$ per nacht met eigen badkamer. Grote lichte kamer met warm water, tv, open haard en klamboe.
Mooi uitzicht op de Phan Si Pan, de hoogste berg van Vietnam (als het tenminste niet te mistig is). Er zijn kamers voor 7 US$ met een ultiem uitzicht op de Phan Si Pan, maar dan zonder open haard.

* Restaurants
In Sapa zijn veel restaurantjes in allerlei prijsklassen. Het Delta Restaurant serveert goede Italiaanse maaltijden (goede pizza's), maar is wel erg duur.

* Vervoer
Sapa ligt 110 kilometer van Bac Ha af. Je doet over de rit Bac Ha - Sapa ongeveer 3,5 uur. De weg is goed.

* Bezienswaardigheden
Sapa is een bergstadje op 1.650 meter hoogte. In Sapa lopen veel mensen van de Hmong-stam die kleding en sieraden aan toeristen proberen te verkopen. De vrouwen dragen een donkere rok en beenwindsels, een indigoblauw mouwloos vest met een geborduurde kraag, haarband en opvallende grote zilveren oorringen. In tegenstelling tot de bergvolkeren in Bac Ha en Can Cau, vragen ze hier wel geld als je een foto van ze wil maken.
Sapa is met name bekend om de markt die hier iedere zaterdag wordt gehouden. Wij hebben deze markt niet bezocht omdat we van andere reizigers hadden begrepen dat de markt zeer druk bezocht wordt door toeristen. De markten in Bac Ha en Can Cau zijn zeer goede alternatieven.

* Communicatie
In Sapa kan je op redelijk veel plekken internetten. De prijs is relatief hoog: 500 dong per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Sapa niet.


Voor meer informatie zie verslag 70 - Sapa en Lai Chau.


Lai Chau


* Hotel
Lan Anh Hotel
Lai Chau
Telefoon: 852370
Fax: 852341
5 US$ per nacht met gedeelde badkamer. Vraagprijs was in eerste instantie 7 US$. Kleine donkere houten kamer met fan en klamboe in een gebouw op palen.

Er zijn ook kamers voor 8 en 12 US$ met eigen badkamer.

* Restaurants
Er zijn weinig/geen restaurants in Lai Chau te vinden. Wij hebben (overigens heel lekker) gegeten in ons hotel.

* Vervoer
Lai Chau ligt 180 kilometer van Sapa af. Je doet over de rit Sapa - Lai Chau ongeveer 8,5 uur. De weg gaat door de bergen en is erg slecht. Je krijgt wel mooie vergezichten en veel bergvolkeren te zien.

* Bezienswaardigheden
In Lai Chau is niets te beleven.

* Communicatie
In Lai Chau hebben we geen internetmogelijkheden kunnen ontdekken.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Lai Chau niet.

Voor meer informatie zie verslag 70 - Sapa en Lai Chau.

 

Son La


* Hotel
Long Phuong Guesthouse
Tegenover het busstration en het Son La Hotel
Son La
6 US$ per nacht met eigen badkamer. Middelgrote kamer met warm water, fan, klamboe en tv.
Helaas ook wat ongedierte!

* Restaurants
Er zijn weinig restaurants in Son La te vinden. Wij hebben gegeten in ons hotel, het Long Phuong Restaurant. In de Lonely Planet wordt dit restaurant omschreven als het beste restaurant in town. Zo ziet het er in ieder geval niet uit. De mensen hier zijn wel erg vriendelijk.

* Vervoer
Je doet over de rit Lai Chau - Son La ongeveer 8,5 uur (200 kilometer). De weg voert wederom door de bergen en is erg slecht. Ook nu zijn er weer veel bergvolkeren te zien.

* Bezienswaardigheden
Volgens de Lonely Planet zijn er wel een aantal bezienswaardigheden in Son La. Wij kwamen echter te laat in Song La aan om deze te bezoeken.

* Communicatie
In Son La hebben we geen internetmogelijkheden kunnen ontdekken.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Son La niet.


Voor meer informatie zie verslag 71 - Naar Son La

 

Mai Chau


* Hotel
We hebben geslapen in een paalwoning bij locale bevolking in Lac-village. We sliepen in Stilthouse no. 19. Heel erg leuk!
50.000 dong per nacht per persoon. Je slaapt op een dun matrasje op de grond. Als je pech hebt, slaap je met 12 andere personen in dezelfde ruimte. Voor dekbed, kussen en klamboe wordt gezorgd. Toilet en douche bevinden zich naast het huis.
Vanuit je bed heb je een prachtig uitzicht op de rijstvelden.

* Restaurants
In Mai Chau zelf zullen best restaurants zijn, maar in Lac-village zijn geen restaurants gevestigd. Je eet in principe altijd mee met de bewoners van de paalwoning waar je ook slaapt. Een avondmaaltijd kost 30.000 dong per persoon. Een ontbijt kost 10.000 dong per persoon.

* Vervoer
Je doet over de rit Son La - Mai Chau ongeveer 7 uur (210 kilometer). De weg voert door de bergen en is redelijk goed.
De rit van Mai Chau naar Hanoi duurt slechts 5 uur (150 kilometer) en gaat over een goede weg.

* Bezienswaardigheden
Mai Chau is geen centrale plaats, maar een verzameling kleine dorpjes. De dorpjes liggen ten midden van de rijstvelden en de omgeving biedt dus goede wandelmogelijkheden.

* Communicatie
In Mai Chau (Lac-village) zijn geen internetmogelijkheden.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Mai Chau niet.

Voor meer informatie zie verslag 72 - Mai Chau