Print dit verslag
Verslag 16 - Lhasa (vervolg)
De Potala op Red Hill
De Potala op Red Hill

De volgende ochtend regelen we een fietsriksja voor ons hotel. Na enige onderhandelingen wil de riksjarijder ons voor 3 yuan (f 0,99) naar de Potala fietsen. Vlakbij de Potala worden we op een kruispunt uit de riksja gezet. De fietsriksja mag namelijk niet voor de Potala langs fietsen. Geen probleem voor ons. We lopen op ons gemak voor de Potala langs en nemen de eerste foto's van het imposante gebouw. We hebben besloten vandaag nog geen bezoek aan de Potala te brengen. We gaan er alleen omheen lopen. De inspanning die we moeten leveren om in de Potala zelf te komen is in verband met de hoogte nog iets te groot. Toch is de verleiding groot om meteen de vele trappen van de Potala op te rennen. Toch wachten we daar nog maar een dagje mee.

Twee hoge steile rotsformaties rijzen op uit Lhasa. Op de ene, Red Hill, is de Potala gebouwd. Op de ander, Chakpori of Iron Hill, staat een hoge zendmast. Vroeger stond op deze heilige berg een beroemd, door monniken geleide medische school uit de 17e eeuw, tot deze in 1959 door de Chinezen werd verwoest.
Waar je ook in Lhasa staat, van verre rijst de Potala aan de horizon op. Het dak is verguld en kan op kilometers afstand gezien worden. Nog steeds bepaalt dit gigantische gebouw het stadsbeeld van Lhasa.
De huidige gebouwen van de Potala dateren voornamelijk uit de 17e eeuw. Ze werden in opdracht van de vijfde Dalai Lama (tevens de belangrijkste dalai lama) tussen 1645 en 1693 gebouwd. Het paleis is van hout, aarde en steen gemaakt, heeft 13 verdiepingen en heeft muren van meer dan 117 meter hoog. De lengte (oost-west) bedraagt 400 meter en de breedte (noord-zuid) 350 meter. De taps toelopende muren zijn gemiddeld 3 meter dik, aan de basis oplopend tot 5 meter. In de fundering werd koper gegoten om het gebouw tegen aardbevingen bestand te maken.
Het gebouw werd in 1755 het winterpaleis, nadat de 7e dalai lama een ander paleis verkoos als zomerpaleis. Hier woonde de Dalai Lama's dus 's winters en zetelde de regering van Tibet, totdat de Chinezen hun inval deden in 1950. Ook de 14e en huidige Dalai Lama woonde hier voordat hij naar India vluchtte.
Het complex bestaat uit een wit en een rood paleis met een klein geel gebouw ertussen. Het witte paleis bevatte de woonvertrekken, de kantoren, het seminarium en de drukkerij. Het rode paleis bevat veel tempels en had een religieuze functie. Hier bevonden zich ook de vertrekken van de dalai lama's. Naast talloze tempels bevat het rode paleis ook de gouden tombes van de Dalai Lama’s. In het middelste gele gebouw zijn de enorme, met heilige symbolen geborduurde thangka’s opgeborgen.

Aan de voet van Chakpori of Iron Hill (aan de overkant van de Potala) beklimmen we een klein heuveltje. Vanaf dit heuveltje kunnen we de klassieke foto nemen van de Potala met op de voorgrond de witte stoeppa's.
Vervolgens beginnen we met de rondgang rond de Potala. Door een smalle straat wurmen we ons tussen de pelgrims, gebedsmolens en souvenirkraampjes door. Aan de achterzijde van de Potala zou een groot meer moeten zijn. Dit meer zou ooit ontstaan zijn door de grote hoeveelheid leem die hier gewonnen is voor de bouw van de Potala. Er blijkt echter niet zoveel water in het meer te staan. Er resteert slechts een klein smerig watertje. Een brug, versierd met honderden gebedsvlaggen, leidt naar een eiland in het meertje.
We kopen wat fruit en vervolgen de rondgang. Na een uurtje hebben we de rondgang voltooid en staan we weer bij de hoofdingang van de Potala. We bekijken de entreeprijzen en besluiten om morgen de Potala van binnen te gaan bekijken.
Vanaf een dak van een klein huisje staat een oude Tibetaan naar de Potala te wijzen. Hij fluistert net hard genoeg "Dalai Lama, Dalai Lama". Het is te hopen dat er geen Chinese verklikker in de buurt is. Het is voor de Tibetanen namelijk verboden om over de Dalai Lama te spreken of foto's van de Dalai Lama in bezit te hebben.

Chinees jongetje in vliegtuig
Chinees jongetje in vliegtuig

We slenteren nog wat over het Renmin-plein, het plein vóór de Potala. Heel demonstratief wappert hier de Chinese vlag. Vanaf hier heb je een mooie kijk op de Potala. In een hoek van het plein staat een oude MIG-straaljager waarin een klein Chinees jongetje heeft plaatsgenomen. Zijn ouders maken uiteraard foto's.
Een Chinees echtpaar vraagt of wij op de foto willen met hun zoontje. Uiteraard willen we dat. Het zoontje denkt er echter anders over. Hij schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. Leo weet hem te kalmeren met een ballon.
Ondertussen worden we regelmatig lastig gevallen door kleine kinderen die onze schoenen willen poetsen en lopen te bedelen. Zelfs aan mensen met sandalen vragen ze of ze de schoenen te mogen poetsen. Onze (beurse) bananen en koekjes vinden gretig aftrek.


 

De rest van de middag besteden we in en rond de Jokhang Tempel. We maken foto's van het dak van de Jokhang Tempel en hebben er een mooi uitzicht op de Potala.
We eten in een gezellig en goed restaurant met de naam Makye Ame. We worden bediend door leuke (knappe) Tibetaanse meisjes. 's Avonds bezoeken we de dienst in de Jokhang Tempel. In de sfeervolle omgeving prevelen enkele tientallen monniken hun gebeden terwijl een hogere monnik voor gaat in het gebed. Als de dienst is afgelopen spurten de monniken opvallend snel de ruimte uit. Zeker op weg naar het nachtleven van Lhasa...
De volgende morgen gaan we de Potala zelf bezoeken. De entree bedraagt 70 yuan (circa f 22,00) en is dus erg aan de prijs. Maar ja, je bent maar éénmaal in Lhasa.
Om de hoofdingang van de Potala te bereiken, klimmen we de berg op via een lange trap. We raken door de grote hoogte als snel buiten adem en moeten regelmatig even stoppen om weer op adem te komen. Het kost wat zweetdruppels voor je alle trappen tot aan de poort beklommen hebt, maar het blijkt later de moeite meer dan waard te zijn.
Onderweg naar boven komen we een groep jonge Tibetanen tegen. Ze zitten witte steentjes te verpulveren en met water maken ze er verf van. De Potala schijnt een grote verfbeurt te krijgen. Jonge meisjes brengen de grote bussen waterige verf op hun rug naar boven. Regelmatig klotst er een scheut over de rand. De meisjes en de weg zijn wit van de verf. Als we boven zijn, zien we hoe de Potala wordt geverfd; De bussen verf worden tegen de muur aan leeg gegooid. Geen kwast of verfroller komt er aan de pas. Het resultaat ziet er dan ook niet uit. Aan de muur hangen grote klonten witte verf. Bij elk verfbeurt wordt de klont groter tot er een soort stalactiet (druipsteen) ontstaat.
De hoge muren van de Potala
De hoge muren van de Potala
Stoepa voor één van de dalai lama's
Stoepa voor één van de dalai lama's

Slechts een klein gedeelte van de Potala is voor het publiek toegankelijk. Dit is maar goed ook, want het paleis heeft wel duizend kamers met een oppervlakte van in totaal 130.000 vierkante meter. Er bevinden zich ongeveer 200.000 afbeeldingen en beelden in het paleis! Gelukkig is er een route uitgezet, anders zouden we vast en zeker verdwalen in dit doolhof van kamers en verdiepingen. Verder is het wel handig dat we een zaklantaarn bij ons hebben. Veel kamers zijn namelijk in duisternis gehuld en je ziet dan niets van alle beelden en afbeeldingen op de muren.

Maar goed, onze tocht begint op het dak van het witte paleis. We hebben een schitterend uitzicht over Lhasa. We kunnen hier ook goed zien dat de buitenmuren zijn opgebouwd uit een raamwerk van rood-bruin geschilderde twijgen - een unieke Tibetaanse bouwwijze die uitsluitend voor heilige gebouwen en woonhuizen van hoogwaardigheidsbekleders wordt gebruikt. De daken zijn vervaardigd van verguld koper. Voor 10 yuan (f 3,00) extra, kunnen we ook nog naar het hoogste dak van de Potala. Dat vinden we het geld echter niet waard.

Vervolgens begint onze tocht door de ontelbare kleine, donkere kamertjes van het rode paleis. Elke kamer is weer totaal anders en bevat weer andere beelden en heeft weer een andere betekenis.
We zien 9 prachtige vergulde stoepa's (graftombes), bezet met bladgoud, jade en edelstenen, die dienen als laatste rustplaats voor 9 voormalige Dalai Lama's. Vooral de tombe van de 5e Dalai Lama is heel bijzonder om te zien. Hij is de belangrijkste Dalai Lama geweest en er is in zijn stoepa dan ook 3.721 kg goud en 10.000 parels verwerkt. We zien vertrekken waar de Dalai Lama gewoond, gewerkt en gemediteerd heeft en verder natuurlijk vele gebedsruimtes en kapellen. Indien mogelijk moeten we de kamers in de richting van de wijzers van de klok bekijken.
De Potala verlaten we tenslotte weer aan de achterkant.

Na dit bezoek aan de Potala gaan we op zoek naar een Bank of China om onze voorraad yuans aan te vullen. De afgelopen keren hebben we yuans kunnen pinnen. In de bank zien we een mooi staaltje van bureaucratie (of desinteresse). Er zijn veel balies, maar er zijn er maar een paar open. Ondanks dat er meerdere bankmedewerkers aanwezig zijn, wordt er maar één klant geholpen. Als deze klant ook nog eens lastige vragen heeft, daalt het werktempo helemaal. Als er eten wordt binnengebracht, verwachten we dat ze eerst gaan eten voordat wij geholpen worden. Gelukkig is het tegenovergestelde het geval. Een bankmedewerker schrikt wakker van de etenslucht en helpt ons snel.

Buiten maken we met een riksjarijder een afspraak dat hij ons voor 4 yuan naar de Jokhang Tempel brengt. Na een paar straten stopt hij ineens. We staan aan de rand van het Renmin-plein voor de Potala. We moeten de riksja uit en de fietser wil zijn geld hebben. We proberen hem duidelijk te maken dat we naar de Jokhang Tempel willen. De riksjarijder maakt ons duidelijk dat hij het plein niet mag passeren. Aangezien de riksjarijder maar enkele straten heeft gefietst, wil Leo hem geen 4 maar 2 yuan betalen. De riksjarijder accepteert dit aanbod echter niet. De discussie die dan volgt blijft niet onopgemerkt bij de Tibetanen. Binnen enkele seconden staan er zeker 20 mensen om ons heen. De riksjarijder wil de 2 yuan niet accepteren. Als we weg willen lopen, komt hij dreigend achter ons aan. Wat wil die kleine Tibetaan eigenlijk beginnen tegen zo'n grote Nederlander? Hij is echter niet bang en blijft aanhouden. De mensen komen steeds dichter bij ons staan. We besluiten uiteindelijk toch maar de 4 yuan te betalen anders staan we hier morgen nog. De discussie gaat eigelijk maar over 2 yuan (f 0,60). Waar hebben we het eigenlijk over?
Het samenstellen van de medicijnen
Het samenstellen van de medicijnen

De volgende dag brengen we een bezoek aan een Tibetaanse ziekenhuis waar nog de traditionele Tibetaanse en Chinese geneeskunst wordt toegepast. Het ziekenhuis bevindt zich aan de noordzijde van de Yuthok Lu (Mimang Lam), een huizenblok ten westen van de Jokhang Tempel.

Eerst worden we verzocht plaats te nemen in een mooie kamer waar beelden staan van verschillende belangrijke grondleggers van de Tibetaanse geneeskunst. We krijgen een videofilm te zien waarin de historie van het ziekenhuis en de geneeskunst wordt uitgelegd. De eerste medische school van Tibet werd in de 8e eeuw geopend door koning Trisong Detsen. De tweede was de befaamde Chakpo-ri-school die in de 17e eeuw door de 5e dalai lama werd gesticht. Ondanks de aanwezigheid van meerdere kleine medische scholen, deed het tekort aan artsen de modern ingestelde 13e dalai lama in 1916 een derde grote school openen, Mendzekhang. De medische faculteit van Mendzekhang is in dit ziekenhuis gevestigd.

Als de videofilm is afgelopen, vertelt een Tibetaanse arts over de Chinese en Tibetaanse geneeskunst. Aan de hand van boeken met foto's van thangka's verduidelijkt hij zijn verhaal. We kunnen de echte thangka's nu niet zien omdat ze gebruikt worden bij de lessen die momenteel plaatsvinden. De anatomische kaarten op de authentieke thangka's zijn ruim driehonderd jaar oud. Uiterst gedetailleerde tekeningen in kleur tonen planten, mineralen en delen van dieren met medicinale eigenschappen. Opvallend is dat de eerste thangka's uit de 7e eeuw (!) stammen en heel gedetailleerd alle facetten van het leven en het menselijk lichaam weergeven. De interpretatie hiervan is een moeilijke opgave, want de thangka's maakten melding van 84.000 verschillende ziektebeelden. De kennis van de anatomie werd verkregen uit Chinese geschriften en diagrammen en van Tibetaanse domdens, degenen die lijken in stukken hakten voor de 'begrafenis in de open lucht'. Het is bekend dat tot de 9e eeuw complexe chirurgische ingrepen, waaronder hart- en hersenchirurgie, werden uitgevoerd. Daarna verbood de koning chirurgie omdat zijn moeder tijdens een operatie overleed.

Vervolgens krijgen we een rondleiding door het ziekenhuis. Op een afdeling zien we enkele patiënten op bedden liggen. Ze worden behandeld met acupunctuur. De meest voorkomende klachten in Tibet zijn reuma en hoge bloeddruk. Bij de Tibetaanse accupunctuur krijg je één naald in het midden van je hoofd en deze wordt verwarmd met een kaars. Bij de Chinese accupunctuur wordt gebruikt gemaakt van meerdere naalden die middels kleine stroomstootjes geactiveerd worden. We voelen ons enigszins bezwaard om foto's te nemen van de patiënten, maar niemand schijnt er problemen mee te hebben. Snel één foto maken......
In de apotheek krijgen we uitleg over de verschillende soorten kruiden en medicijnen die gebruikt worden. In de apotheek staan kasten met honderden lades en handbeschilderde kabinetten, potjes en doosjes. Hier worden de medicijnen samengesteld uit de kruiden, zaden, wortels en dierlijke onderdelen.

De apotheek
De apotheek
Tegenwoordig ronden studenten aan Mendzekhang (waarvan de helft vrouwen) hun basisstudie in vier jaar af. Chirurgie is nog altijd uit den boze (dit wordt in Lhasa verzorgd door de vier grote Chinese ziekenhuizen). In 1978 verhuisde het ziekenhuis naar zijn huidige onderkomen. Er zijn slechts 25 bedden die voor noodgevallen bestemd zijn, maar dagelijks worden er 600-700 patiënten poliklinisch behandeld. Voor de locale bevolking, boeren en gehandicapten is een consult en de behandeling gratis. Buitenlanders, overheidsmedewerkers en militairen (lees Chinezen) moeten betalen voor de behandeling.

's Avonds eten we in het Snowlandhotel. In dit hotel zitten alleen Westerlingen te eten aangezien de prijzen voor Tibetaanse begrippen vrij hoog liggen en het menu is afgestemd op de Westerlingen.
Fotoserie 20-21

Terug naar laatste nieuws
Volgende verslag