Print dit verslag
Verslag 38 - Damnoen Saduak
Op zaterdag 5 januari vertrekken we om 7.00 uur met een minibusje naar Damnoen Saduak. We hebben een excursie van een halve dag geboekt bij één van de vele reisbureautjes in Khaosan Road. Uiteraard wordt er weer veel geschoven met mensen van het ene naar het andere busje en we vertrekken daardoor wederom te laat. We beginnen er inmiddels aardig aan te wennen. Tot overmaat van ramp stoppen we onderweg - men zegt voor een plaspauze - bij een kokosplantage met de bekende toeristenwinkeltjes.

Damnoen Saduak is beroemd vanwege de drijvende markt die hier dagelijks wordt gehouden. Het plaatsje ligt maar 80 kilometer van Bangkok, maar het lijkt een eeuwigheid te duren voor we er zijn. Als we aankomen in de buurt van de drijvende markt, varen we met een zeer snelle longtailboat verder door de smalle kanalen naar de drijvende markt.

De drijvende markt in Damnoen Saduak
De drijvende markt in Damnoen Saduak

Als we er aankomen, worden we met vier andere personen in een rondvaartbootje geloosd. Het kost ons 100 baht per persoon. Een oude vrouw is onze kapitein; zij zit achterin de boot en peddelt op haar gemak en zeer behendig tussen alle bootjes door.
Al voor zonsopgang zoeken (met name) vrouwen in hun platte bootjes vol groenten, fruit, vis, bloemen en souvenirs een goed plekje langs de oever van het kanaal en proberen vervolgens hun waren aan de man te brengen. Er zijn zelfs smalle bootjes die een grote wok of een pan met kokende olie aan boord hebben om gerechten ter plekke te kunnen bereiden.
De meeste vrouwen hebben een hoedje van stro - model lampekap - op hun hoofd en anderen hebben hun gezicht bedekt met een gele crème om de zon tegen te gaan. Ze zien eruit of ze elk moment op oorlogspad kunnen gaan.

Het is een prachtig en kleurrijk gezicht om alle bootjes door elkaar heen te zien krioelen. We schieten dan ook veel foto's. Helaas zijn er wel veel bootjes gevuld met toeristen en souvenirs en het is lastig om die juist niet op de foto te krijgen.

Op de platte, smalle bootjes zijn verse groenten tot complete keukentjes te vinden
De tijd vliegt. Alweer veel te snel legt de boot aan moeten we te voet verder. We kunnen nog drie kwartier rondlopen voordat we weer vertrekken naar Bangkok. Leo heeft inmiddels honger gekregen en neemt nog even de tijd om een maaltijd bij één van de kleine bootjes te kopen.

Met het busje gaan we vervolgens weer op weg naar Bangkok. Onderweg worden we nog bij een houtsnijwerkplaats en meubelfabriekje afgezet. Ook hier weer de bekende toeristenwinkeltjes met de veel te dure spullen. We moeten overstappen in een ander busje en eindelijk begint de reis terug naar Bangkok.
Fotoserie 47
Achter de schermen
Volgend verslag
Volgende verslag Thailand