Print dit verslag
Verslag 37 - Bangkok (2)
Op 28 december 2001 zijn we dus weer terug in Bangkok. We nemen dit keer een hotel in de buurt van Khaosan Road. Net om de hoek vinden we een hagelnieuw hotel van de Sawasdee Resort Group. Voor 500 baht hebben we een ruime, schone kamer, met eigen badkamer, warm water, airco en TV. Ook het ontbijt is inclusief. Het hotel beschikt ook over een groot en goed restaurant. Eindelijk kunnen we weer internetten. We besteden dan ook heel wat uurtjes aan het beantwoorden van de emails en het updaten van de site.

Ook het uitstippelen van het vervolg van de reis kost heel wat tijd. Gaan we eerst naar Laos, Vietnam of Cambodja of reizen we de route in omgekeerde volgorde? Uiteindelijk nemen we het besluit om eerst naar Myanmar te reizen. Van andere reizigers hebben we gehoord dat je voor Myanmar een visum kan krijgen voor een verblijf van maximaal 28 dagen. Myanmar moet je ook met het vliegtuig binnen gaan als je langer dan één dag wilt blijven. We besluiten dan ook om een retourtje Bangkok - Yangon te kopen en ons visa zelf te regelen. De vele reisbureautjes op Khaosan Road kunnen namelijk ook de visa regelen. De prijzen variëren van 860 tot 1.200 baht. We hebben geen idee wat het kost als we de visa zelf regelen, maar duurder kan het nooit zijn. We besluiten dus zelf één en ander te gaan regelen. Er is echter één probleem... Het is weekend en maandag en dinsdag is de ambassade gesloten omdat het dan oudjaars- en nieuwjaarsdag is. We zullen tot woensdag 2 januari geduld moeten hebben.

We hebben dus lekker de tijd om te relaxen en wat leuke uitstapjes te maken. Omdat we een paar jaar geleden al in Thailand zijn geweest, hebben we veel bezienswaardigheden in Bangkok al gezien. Chinatown hebben we echter nog niet bezocht en zo gebeurt het dat we op een mooie dag op de expresboot stappen om te gaan wandelen in Chinatown (Sampeng). We stappen bij de Tha Ratchawong Pier van de boot af en lopen de drukke, smalle straatjes van Chinatown in. We kunnen niets anders doen dan ons met de mensenmassa mee te laten drijven langs de honderden marktkraampjes. Het is hier een drukte van jewelste. Van aardappelen tot Chinese lantaarns, het is hier te koop!
We komen ook nog terecht in een doolhof van zijstraatjes en steegjes waar Indiërs met name textiel verkopen. Het lijkt wel of we weer terug in India zijn. Uiteraad komen we ook nog een aantal Wats (tempels) tegen.

 

Wat Rajaburana in Chinatown
Wat Rajaburana in Chinatown
Eén van de winkeltjes in Phanthip Plaza
Eén van de winkeltjes in Phanthip Plaza

We bezoeken ook nog wat shoppingmalls. We komen bij toeval terecht in Phanthip Plaza aan Phetburi Road vlak bij het WTC. Het blijkt een enorm winkelcentrum te zijn waar alleen maar computershops zijn gevestigd. Behalve hardware, wordt er erg veel illegale software en films verkocht. We kopen voor 100 baht per stuk video CD's met de nieuwste bioscoopfilms zoals Harry Potter, Return of the mummy, Training day en Lord of the Rings. Met behulp van onze portable MP3-speler kunnen we deze films bekijken op de TV op onze hotelkamer. Heb je de films gezien, dan kan je ze bij de meeste winkeltjes (ook in Khaosan Road) weer ruilen voor nieuwe.

 

 

En dan is het oudejaarsavond. In Khaosan Road is het enorm druk. Er hebben zich honderden backpackers verzameld op straat en je kan over de hoofden lopen. Leo verheugt zich al helemaal op het vuurwerk dat vanavond zal worden afgestoken. Maar daar vergist hij zich lelijk in. Om 24.00 uur gaat er een luid gejuich op in Khaosan Road, maar het vuurwerk blijft uit. Het enige vuurwerk dat we zien zijn wat kindersterretjes! Dit hadden we ons anders voorgesteld. Al met al is het een vreemde jaarwisseling. Zeker als we om 24.00 uur naar huis bellen om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In Nederland is het dan pas 18.00 uur op oudejaarsavond en iedereen zit aan de oliebollen.

Op 2 januari gaan we 's morgens vroeg onze visa voor Myanmar regelen. Op een kaart van Bangkok hebben we gezien waar we ongeveer moeten zijn en met de expressboot varen we naar Tha Sathon, de pier waar ook het beginpunt van de skytrain is. Het blijkt dat de plattegrond flink vertekent. Het lijkt maar een klein stukje, maar we moeten een dik half uur lopen voordat we de ambassade van Myanmar bereiken. We moeten onze tassen inleveren en krijgen twee formulieren die we moeten invullen. Leo gaat vast in de lange rij wachtenden voor het loket staan terwijl Roos de formulieren invult. Als we aan de beurt zijn blijkt het visum 810 baht per persoon te kosten. Als we dat hadden geweten, dan hadden we het door het goedkoopste reisbureau laten regelen. Zij vroegen namelijk 850 baht per visum. Nu moeten we twee keer naar de ambassade reizen. We ontvangen een briefje waarop staat dat we onze paspoorten met visa morgen om 11.50 uur weer kunnen ophalen.

Nonnen koken een lekker potje
Nonnen koken een lekker potje
Via Wat Chana Songkhram gaan we terug naar het hotel. Op het binnenplein van de wat staan nonnen in grote pannen met eten te roeren. We besluiten binnen een kijkje te nemen en zien hoe tientallen kinderen op de grond gaan zitten en een bordje eten krijgen. Voordat ze mogen aanvallen moet er natuurlijk eerst gebeden worden en moeten ze een liedje zingen.
Kinderen wachten tot ze iets van de nonnen te eten krijgen
Kinderen wachten tot ze iets van de nonnen te eten krijgen

De volgende dag moeten we dus weer terug naar de ambassade om onze paspoorten op te halen. Helaas vergissen we ons een beetje in de reistijd. We weten dat de ambassade tussen 12.00 en 14.00 uur sluit en het is bijna 12.00 uur als we nog steeds op de expressboot zitten. Als de boot aanlegt rennen we naar de skytrain die gelukkig direct vertrekt. Bij de volgende halte sprint Leo naar beneden en rent naar de ambassade. Om 12.10 uur staat hij hijgend en dampend voor.... een gesloten deur. Tot overmaat van ramp hangt er nu opeens op de deur een bordje dat de ambassade in verband met een nationale feestdag vanmiddag is gesloten, evenals morgen. Met het tussenliggende weekend zou dit betekenen dat we pas maandag onze paspoorten kunnen ophalen. Het lukt Leo echter om de aandacht van een bewaker te trekken. Helaas wil de man hem niet binnenlaten. Na enig aandringen en een aantal zielige verhalen (ik kom alleen mijn visa ophalen, ik heb mijn vliegticket al gekocht en vertrek morgen) mag hij gelukkig toch nog naar binnen. Als hij een paar minuten later weer naar buiten komt, staan er een aantal vloekende toeristen om een grinnikende Roos heen, die niet wisten dat de ambassade de komende dagen gesloten is. Er staat zelfs een man die met een vliegticket voor morgen staat te zwaaien (hij wilde dus echt morgen vliegen!). De bewaker laat echter niemand meer binnen. Leo was de laatste die hij geholpen heeft en nu gaat hij een lang weekend feesten.

Nu we onze visa hebben kunnen we gaan shoppen voor de goedkoopste vliegtickets. Er blijken drie opties te zijn; op zondag vliegen met Biman Bangladesh Airlines (de goedkoopste optie), vliegen met Myanmar Airways International (de gevaarlijkste optie en door de Lonely Planet afgeraden in verband met de onbetrouwbaarheid van vliegschema's en vliegtuigen) of vliegen met Thai Airways International (de duurste optie). De vlucht op aanstaande zondag van Bangladesh Airlines blijkt al vol te zitten en is dus (gelukkig) geen optie meer. We besluiten dan ook een open retourticket van Thai Airways aan te schaffen. Zo zijn we lekker flexibel en kunnen op het laatste moment beslissen wanneer we terugvliegen. We vertrekken in ieder geval op maandag 7 januari a.s.


Demonen bij de ingang

We hebben dus nog een paar dagen in Bangkok te spenderen en besluiten in ieder geval het Grand Palace te bezoeken. We zijn er een aantal jaren geleden geweest, maar vinden het toch leuk om dit enorme mooie complex nogmaals te bezoeken.

De beroemdste tempel van Bangkok, de Wat Phra Kaeo (De Tempel van de Smaragden Boeddha) bevindt zich samen met het Grand Palace in de Oude Koninklijke Stad. De bouw van het Grand Palace begon in 1782 nadat Bangkok de hoofdstad van Siam was geworden.
Het paleis is geen koninklijk verblijf meer en wordt alleen bij bijzondere staatsgelegenheden nog gebruikt. Toch is het grootste deel van de gebouwen en de tuinen voor het publiek gesloten. De Wat Phra Kaeo herbergt het meest vereerde boeddhabeeld van het land en deze tempel is de belangrijkste koninklijke kapel.

Voor 200 baht per persoon kopen we een toegangskaartje voor dit enorme complex. Binnen worden we direct verwelkomd door grote beelden van demonen. We lopen een paar uur rond in de complex. Overal blinkt goud en soms doet het zelfs pijn aan je ogen!
In de Wat Phra Kaeo zien we hoog op een altaar een kleine, aangeklede, van jade gemaakte Smaragden Boeddha. Hij zit in een glazen kast. We moeten direct op de grond gaan zitten en mogen absoluut geen foto's van het beeld maken.
Buiten zien we dat het beeld drie verschillende kostuums heeft die bij ieder seizoen word worden verwisseld: het beeld draagt een kroon met juwelen in de zomer; een verguld gewaad in de regentijd en in de winter (nu dus) draagt het beeld een gouden mantel. Het omkleden van het beeld gebeurt door de koning tijdens een rituele ceremonie.
Rosalie in het Grand Palace
Fotoserie 46a
Fotoserie 46b
Achter de schermen
Volgend verslag