Print dit verslag
Verslag 36 - Ko Samet (21-28 december 2001)

Om 6.00 uur 's morgens zitten we al weer aan het ontbijt om om 6.30 uur te kunnen vertrekken. Met de bus rijden we naar Khaosan Road. We doen er korter over dan verwacht (met al dat verkeer in Bangkok weet je het maar nooit) en we zijn dan ook veel te vroeg bij het reisbureau. Terwijl de laatste feestende backpackers dronken door de straat lopen, wachten wij met veel andere vroege vogels op het vervoer. Behalve de minibusjes naar Ko Samet, vertrekken hier ook veel busjes naar het vliegveld en naar Cambodja.
Als om 8.30 uur het luxe minibusje voor komt rijden (een half uur te laat) zoeken we een leuk plaatsje uit. Er passen 10 mensen in en het busje is voorzien van luxe stoelen en airco. Na een uurtje rondjes te hebben gereden in de omgeving van Khaosan Road, gaan we eindelijk richting Ko Samet. Onderweg wordt nog eenmaal gestopt voor een plas- en rookpauze en om ongeveer 13.00 uur komen we aan bij de ferry in Ban Phe.


Bepakt en bezakt wachten op de boot

De ferry naar Ko Samet
De ferry naar Ko Samet

Om 14.00 uur vertrekt de kleine boot naar Ko Samet. Leo is een echte heer en helpt Roos bij het instappen. Er moet een flinke stap gemaakt worden en met een zware rugzak op je rug en buik is dat niet gemakkelijk. Leo trekt iets te hard en Roos maakt een lelijke smak op haar knieën. Probeer dan maar weer eens overeind te komen met 20 kilo aan je lichaam!
Terwijl de knieën en schenen van Roos langzaam blauw worden, arriveren we een half uurtje later op het eiland. Op de kade staan al enkele pickups te wachten. Achter in de bak passen tweemaal zoveel mensen als gedacht en dan past ook alle bagage er nog bij. Als de wagen (over)vol is, rijdt de auto over een zandpad langs de vele strandjes en hotels. Onderweg stopt de wagen nog even om iedereen in de gelegenheid te stellen de entreeprijs voor dit nationale park (200 baht per persoon) te betalen.
Wij stappen uit bij het strandje Ao Phai. Omdat het over een paar dagen kerstmis is, is het erg druk. Veel hotels, met name de goedkopere, zijn dan ook al vol. Het hotel dat wij in de Lonely Planet hebben uitgezocht (Hotel Silver Sand) blijkt bij aankomst gelukkig nog een bungalow beschikbaar te hebben tot 28 december. Het is een kleine bungalow met een eigen badkamer, veranda, fan en 24 uur per dag elektriciteit. Dit laatste is vrij bijzonder omdat de meeste hotels op Ko Samet slechts gedurende enkele uren per dag (met name 's avonds) elektriciteit leveren.
Ao Phai, een klein maar fijn strandje
Ao Phai, een klein maar fijn strandje
Terras op het strand van Ao Phai
Terras op het strand van Ao Phai
Hotel Silver Sand ligt direct aan het prachtige witte, maar smalle zandstrandje van Ao Phai. Vanuit het grote restaurant heb je een prachtig uitzicht op het strandje en de zee. 's Avonds eten we een heerlijk vers gebarbecuede vis op het strandterras van Silversand. Net als in de vele andere restaurants op het eiland, worden in het restaurant van het hotel elke avond twee van de nieuwste bioscoopfilms vertoond op een groot scherm.

Op Ko Samet is het alleen mogelijk om te internetten via een satellietverbinding. Bij het postkantoor kan je een prepaid card kopen voor 120 baht. Met deze kaart kan je maximaal 15 minuten internetten. De PC is zo geïnstalleerd dat je niet offline kan werken en geen diskettes kan gebruiken. Voor ons is dit erg lastig omdat we de meeste mailtjes vooraf op onze eigen computer maken. Het schrijven van mailtjes terwijl de satellietverbinding openstaat en je bahtjes wegtikken is op deze manier wel een erg dure hobby. We besluiten dan ook om op één van de volgende dagen terug te varen naar Ban Phe om daar in een winkeltje te internetten. Dit is veel goedkoper en het zal al met al een leuk dagje uit zijn. De rest van de dagen doen we niet veel. We genieten van zon, zee, strand, het lekkere eten en de goede muziek.

Op kerstavond bieden diverse restaurant een uitgebreid buffet aan. Alle terrassen zijn versierd met kerstlichtjes en overal worden er kerstliedjes gespeeld. Bij ons hotel zijn twee thaien met vuurfakkels aan het zwaaien en wordt er regelmatig vuurwerk afgestoken. Het lijkt wel oud en nieuw tot groot genoegen van Leo.
Vuurwerk op kerstavond
Vuurwerk op kerstavond
Het leven op het eiland
Het leven op het eiland

Zoals we al van tevoren wisten, is het niet mogelijk om na 28 december onze bungalow te houden. Het blijkt dat veel kamers en bungalows zijn gereserveerd. Eerst weten we niet waarom, maar later vinden we uit dat het op de 29e december volle maan is en dan worden er overal op het eiland full moon-parties gehouden. Veel feestbeesten komen dan naar Ko Samet om een paar dagen te drinken, te blowen en te feesten. Alle hotels zijn volgeboekt en er worden steeds meer tentjes opgezet om de vele partygasten onderdak te bieden.


Om 8.30 uur checken we uit en nemen we een pickup naar de ferry. Op een afgeladen boot varen we naar het vasteland waar de minibusjes al op ons staan te wachten. Om 10.00 uur vertrekken we in de richting van Bangkok waar we rond 14.00 uur aankomen.
Fotoserie 45
Achter de schermen
Volgend verslag