Verslag 89 - Singapore
Op woensdag 8 mei vliegen we met Garuda Airlines van Denpasar (Bali) naar Singapore. Het is de tweede keer in vier weken dat we in Singapore landen. Vandaag gaan we echter de douane door en krijgen we een 'entry stamp' in ons paspoort, waarmee we 14 dagen in Singapore kunnen blijven.

Singapore heeft na Rotterdam de grootste haven van de wereld. Het onafhankelijke staatje bestaat naast de stad zelf nog uit 54 kleinere eilanden, die samen de staat Singapore vormen. In Singapore wonen slechts ongeveer drie miljoen mensen en de bevolkingsdichtheid is met bijna 4.000 inwoners per vierkante kilometer één van de hoogste ter wereld. Singapore behoort tot de grootste economische handelscentra van Azië. De stad is welvarend, volgebouwd met moderne wolkenkrabbers en winkelcentra en alle grote multinationals hebben er hun vestigingen.

Singapore is ook een hele schone en gedisciplineerde stad. Er wordt streng op nagezien dat je geen afval op straat gooit, op straat spuugt, kauwgom kauwt (kauwgom is in Singapore niet te koop) of door het rode licht loopt. De boetes voor kleine overtredingen zijn hoog. Voor grote overtredingen (zoals moord of het smokkelen van een grammetje heroïne) kan je de doodstraf krijgen! Dit is dan ook één van de redenen dat zware criminaliteit in Singapore nauwelijks voorkomt.

 Kauwgom verboden
Kauwgom verboden

Hotel Regalis Court Singapore
Hotel Regalis Court Singapore

Singapore is een enorme dure stad, maar de prijzen van o.a. elektronica zijn tot groot genoegen van Leo relatief laag. We besluiten de komende drie dagen (vier nachten) niet op een stuiver meer of minder te kijken en boeken op de luchthaven een luxe hotel in het hart van Singapore. Het hotel Regalis Court Singapore is een oud gerechtsgebouw en ligt vlak bij de winkelcentra van Orchard Road, metro en buslijnen.

Met een shuttlebusje worden we voor het hotel afgezet. De grote, hoge kamer is ingericht in koloniale stijl en van alle gemakken voorzien. Een houten vloer, airco, groot bed, ruime badkamer en een TV. De TV is niet geheel onbelangrijk want vannacht wordt de UEFA-cup finale (met Feyenoord) live uitgezonden vanuit de Kuip vanuit Rotterdam.

Als we de rugzakken in de kamer hebben gezet gaan we direct Orchard Road verkennen. En wie Orchard Road zegt, zegt winkelen. In deze winkelstraat bevinden zich ontelbare winkelcentra met verdieping na verdieping winkels. Mode, parfum, sieraden, elektronica, schoenen enz. enz. enz. Je vindt het er allemaal. Nadat we enkele winkelcentra hebben bezocht, is het tijd geworden voor het avondeten. In de kelders van de veel winkelcentra bevinden zich de foodcentra en de fast food-restaurants en op de hogere verdiepingen zijn de betere restaurants te vinden. Het duurt even voordat we een leuk terrasje hebben gevonden waar het eten een beetje betaalbaar is. We eten een bord rijst met seafood dat helemaal niet smaakt omdat er bijna geen seafood tussen de rijst te vinden is.

Als we terug op de hotelkamer zijn, gaat Leo vroeg slapen. Vannacht loopt immers de wekker weer om 2.15 uur weer af. Wat een luxe om vanuit je bed naar de UEFA-cup finale te kijken waarin je favorieten ploeg speelt. Na een spannende en boeiende wedstrijd kan Feyenoord de beker in ontvangst nemen. Leo vindt het jammer dat hij nu niet even naar de Coolsingel kan om te feesten.

De volgende ochtend nemen we de bus naar Sentosa Island. Sentosa is een attractiepark dat op een eiland aan de zuidpunt van Singapore is gebouwd. Het park is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Disney Land of de Efteling, maar heeft toch enkele leuke bezienswaardigheden. Eerst brengen we een bezoek aan Underwater World. De vele mooie aquaria zijn gevuld met bijzondere tropische vissen, koralen en waterplanten. De hoofdattractie is een lange tunnel door een groot aquarium. Terwijl we op een lopende band door de tunnel glijden, zwemmen roggen en haaien over ons heen.

Onder water in Singapore
Onder water in Singapore

In een aquarium zien we zeepaardjes die we nog nooit eerder hebben gezien. Het zijn seadragons en ze leven voor de zuidkust van Australië. Het is maar goed dat we ze van heel dichtbij kunnen zien, anders zouden we gedacht hebben dat ze gewone stukjes zeewier zijn.

Seadragon

Seadragons Seadragon

Door het park loopt een monorail waarmee we van de ene attractie naar de andere attractie rijden. Na Underwater World gaan we met de monorail naar een show met zeldzame pink dolphins. En inderdaad, de dolfijnen hebben een roze rug. In een natuurlijk bassin aan zee worden enkele van deze pink dolphins in gevangenschap gehouden. Tijdens een show vertonen ze hun kunstjes. Een paar vrijwilligers uit het publiek mogen assisteren, maar realiseren zich waarschijnlijk niet dat ze met kleding en al tot hun middel in het water moeten staan.

De Merlion
De Merlion

Na de dolfijnenshow beklimmen we de Merlion. De toren is een beeld dat een kruising is tussen een vis (merlin) en een leeuw (lion) en is het beeldmerk van het toerisme van Singapore. De binnenkant van de toren is ingericht als zeeroversgrot en er worden een paar leuke videopresentaties over de geschiedenis van Singapore vertoond. Met een lift gaan we naar de bek van de leeuw waar we een mooi uitzicht over Singapore hebben. Via trappen lopen we nog hoger, naar de top van de toren en hier hebben we een wijds uitzicht op de haven en de hoogbouw van Singapore.

We komen meer over de geschiedenis van Singapore te weten in Images of Singapore. De hele geschiedenis van Singapore wordt hier getoond aan de hand van ingerichte decors met bewegende poppen, attributen en foto's en ook de Tweede Wereldoorlog wordt breed uitgemeten. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de cultuur van de vele bevolkingsgroepen die er in Singapore leven en in het bijzonder aan de Chinezen, Maleisiërs en Indiërs. Zij vormen namelijk een groot deel van de bevolking en dit leidt onder andere ook het hebben van vier officiële talen in Singapore, namelijk Mandarin, Maleisisch, Tamil en Engels.

In het Butterfly Park & Insect Kingdom Museum lopen we in een grote kooi tussen de tropische planten en vlinders. Er zijn tientallen soorten rupsen en vlinders in talloze maten een kleuren te bewonderen. De vlinders vliegen vrij rond en zijn soms zo brutaal dat ze op je hoofd komen zitten. In een expositieruimte worden nog honderden dode vlinders en insecten tentoongesteld. Leo krijgt nog een levende schorpioen in zijn hand gelegd en op zijn hemd "geplakt". Een schorpion grijpt zich namelijk vast om niet te vallen. Volgens de verzorger is het niet gevaarlijk om de schorpioenen vast te houden en omdat Leo als eens vaker een schorpioen heeft vastgehouden, heeft hij er ook nu weer alle vertrouwen in dat hij het overleeft.
Rups
Rups

Aan het eind van de middag houden we het voor gezien. Door het vele lopen en vooral de warmte zijn we erg moe geworden en in het centrum wacht een heerlijk hotel op ons. De avond brengen we dan ook gedeeltelijk in bad en in het heerlijke zachte bed door. Lekker genieten van al de luxe.
Fotoserie 99
Achter de schermen
Volgende verslag