Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
Singapore
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Wij waren er in mei 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.


Naar Singapore
Wij zijn in Singapore terecht gekomen door een stopover die in onze ticket Bangkok - Denpasar (Bali) zat. Wij zijn gevlogen met Garuda Airlines omdat zij de goedkoopste tickets aanboden. Wij betaalden voor een retourticket Bangkok - Denpasar (Bali) 12.380 baht. Ze vliegen dagelijks. Op zowel de heen- als de terugweg maak je een tussenstop in Singapore. Hier kan je ook éénmalig (op de heen- of op de terugweg) een stopover van maken. Van deze mogelijkheid hebben wij dus gebruik gemaakt.

In Singapore ben je bij vertrek SGD 15,00 Passenger Service Charge verschuldigd, maar deze moet al in de ticketprijs zijn opgenomen. Als dat niet het geval is, ben je niet verplicht om de service charge alsnog te betalen. De vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt moet de service charge dan op zich nemen.

Visum
Nederlanders krijgen zonder probleem een (gratis) visum. Bij aankomst krijg je een zogenoemde 'entry stamp' in je paspoort, waarmee je 14 dagen in Singapore kan blijven.

Douanebepalingen
In het vliegtuig krijg je een douaneformulier overhandigd waarop je moet invullen of je iets aan te geven hebt. De regering van Singapore verbiedt de invoer van drugs, pornografie, vuurwapens en munitie. Het smokkelen van drugs kan met de doodstraf bestraft worden! Verder mag er geen kauwgum worden ingevoerd. Je kan ook nergens kauwgum kopen. Tabaksproducten kunnen onbeperkt worden ingevoerd.

Geld
De munteenheid van Singapore is de Singapore dollar (SGD). Voor 1 US$ ontvang je SGD 1,77.
Singapore heeft volop geldautomaten waar je met je creditcard of "gewone" pinpas geld kan pinnen. Ook het betalen met je creditcard levert geen enkel probleem op en er wordt geen commissie berekend.
Verder zijn er in Singapore veel geldwisselkantoortjes ('authorised money changers') die de hele dag open zijn. Ook zij berekenen geen commissie. De wisselkoers is dus over het algemeen goed.
Het wisselen van travellers cheques is in Singapore geen probleem.

Eten en drinken
In Singapore zijn alle belangrijke Aziatische keukens vertegenwoordigd en je kan er ook westerse maaltijden krijgen. Het eten in restaurants is naar Aziatische begrippen erg duur. Lagere prijzen zal je aantreffen in een 'food centre' of 'hawker centre'. Een food centre is een verzameling eetkraampjes met ertussen en eromheen tafeltjes en krukjes. Je vind food centres zowel in de open lucht of in winkelcentra. Je mag gaan zitten waar je wil en bestellen bij elk willekeurig kraampje. Het is dus mogelijk om verschillende gerechten bij meerdere kraampjes te bestellen.
Uiteraard zijn ook de grote fastfoodketens als McDonald's, BurgerKing, Pizzahut etc. in Singapore aanwezig.

Het systeem van watervoorziening in Singapore is een van de meest geavanceerde ter wereld. Het water uit de kraan is relatief veilig om te drinken. Desalniettemin kan je overal flessen drinkwater kopen. In Singapore wordt melk gepasteuriseerd en melkproducten zijn dan ook veilig voor consumptie.

Overnachten
Er is een enorm aantal hotels in Singapore te vinden, maar de meeste hotels vallen in de hoge prijsklasse en budgetaccommodatie is er bijna niet te vinden. Houdt er rekening mee dat je in de meeste hotels ook nog eens 14% belasting moet betalen. Dit bedrag is over het algemeen niet in de gepubliceerde overnachtingsprijs opgenomen.
Op het vliegveld is een desk waar je met korting hotels kan reserveren. Ze hebben er een lijst waarop zo'n 50 hotels worden vermeld met prijs en bijzonderheden. De prijs die je hier betaalt is echt lager dan de prijs in het hotel zelf. Het goedkoopste hotel op de lijst kostte SGD 43,00 per nacht en de duurste enkele honderden Singapore dollars. De medewerkers achter de desk reserveren het hotel voor je zodat je altijd zeker bent dat er kamers vrij zijn. Je betaalt SGD 10,00 vooruit aan de medewerker achter de desk. Dit bedrag wordt later weer van de hotelrekening afgetrokken.

Wij hebben geslapen in:
Hotel Regalis Court Singapore
64 Lloyd Road
Singapore 239113
Telefoon: (65) 734 7117
Fax: (65) 736 1651
Internet: www.regalis.com.sg
SGD 80,00 per nacht exclusief 14% tax en inclusief ontbijt. We hebben het hotel via de desk op het vliegveld geboekt. De gepubliceerde kamerprijs was SGD 105,00 exclusief tax. Het hotel is een prachtig koloniaal gebouw.
Voor dit geld heb je uiteraard een mooie, ruime kamer met eigen badkamer met bad. Helaas geen ramen. Er zijn wel kamers met ramen, maar die zijn duurder. Verder is er een airco, TV, waterkoker en een kluisje in de kamer.

Het hotel ligt op 5 minuten loopafstand van Orchard Road en metrostation (MRT) Somerset.

* Vervoer
Het openbaar vervoer in Singapore is uitstekend georganiseerd.
Bus: Er is een goed ontwikkeld systeem van busdiensten met een goedkope en efficiënte service. Er rijden bussen mét en zonder airconditioning. De prijs van een kaartje voor een aircobus ligt tussen SGD 0,70 en SGD 1,50. De prijs van een kaartje voor een non-aircon bus ligt tussen SGD 0,60 en SGD 1,20. Buskaartjes koop je bij de buschauffeur.
Verder is het mogelijk om dagpassen te kopen voor de busdiensten: Een Tourist Day Ticket kost SGD 10,00. Hiermee kan je 12 ritten op één dag maken ongeacht de afstand. De Singapore Trolley Pass kost SGD 14,90 en hiermee kan je op één dag onbeperkt reizen.

Zorg ervoor dat je altijd klein geld bij je hebt als je met de bus gaat reizen. De buschauffeur geeft namelijk geen wisselgeld terug!
MRT: Het metronetwerk van Singapore is een van de meest geavanceerde van de wereld. De prijs van een metrokaartjes ligt tussen SGD 0,80 en SGD 2,80 per rit. Metrokaartjes kan je op ieder metrostation kopen. Ook voor de metro is er een Tourist Day Ticket te koop. De prijs is SGD 10,00. De metro beschikt over airconditioning en is een zeer prettig vervoermiddel. Er zijn momenteel twee trajecten: de Nort South Line (van Jurong East naar Marina Bay) en de East West Line (van Boon Lay tot Changi Airport en Pasir Ris). Een groot deel van de trajecten gaat ondergronds. Naar verwachting zal in december 2002 de North East Line worden geopend (van Harbour Front naar Ponggol).
Taxi: Taxi's kunnen bij hotels, speciale taxistandplaatsen of in de straat aangehouden worden. Er zijn veel taxi's beschikbaar. Uiteraard is het reizen per taxi duurder dan het reizen met de bus of de metro.

Van en naar Changi Airport:
Met de taxi of metro is de reistijd van het vliegveld naar het centrum ongeveer 25 tot 30 minuten. Met de bus duurt de reis ongeveer 45 minuten.
Voor het traject van het vliegveld naar het centrum kan je gebruik maken van de Airport Shuttle Service. Een rit kost SGD 7,00 per persoon en je wordt met een minibus voor de deur van je hotel afgezet, mits dat hotel zich in het centrum bevindt. De minibussen vertrekken op bepaalde tijden of indien zich 6 personen hebben gemeld (maximaal aantal reiziger per minibus).

Terug naar Changi Airport hebben wij gebruik gemaakt van de metro. Vanaf Orchard Road (station Somerset) kost deze rit SGD 1,60 per persoon. Je moet dan wel twee keer overstappen, namelijk op station City Hall (overstappen op East West Line) en op station Tanah Merah.

* Communicatie
In Singapore kan je op veel plekken internetten. De prijzen variëren van SGD 3,00 tot SGD 5,00 per half uur.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Singapore zonder problemen gebruiken.

Een postzegel voor een kaartje naar Nederland kost SGD 1,00.

* Bezienswaardigheden / vertier
Singapore is één van de modernste en schoonste steden van Azië. In veel opzichten lijkt het op een grote stad in Amerika; wolkenkrabbers en tientallen shoppingmalls met airconditioning. Verder een modern metrosysteem, snelwegen en één van de beste vliegvelden ter wereld. Alles is georganiseerd, alles is schoon.

Winkelen / Orchard Road: Singapore wordt gezien als winkelparadijs door de grote hoeveelheid verschillende nationale en internationale producten. Vaak zijn produkten goedkoper dan in andere landen omdat er geen BTW wordt geheven. Orchard Road is dé winkelstraat. Hier vind je het ene na het andere kolossale winkelcentrum. Niet voor niets is de slogan hier "shop until you drop". Alle luxe die een mens zich kan wensen, is hier te koop. Orchard Road is goed te bereiken met de metro. Uitstappen op station 'Orchard Road' of 'Somerset' op de North South Line.

Sentosa Island: Sentosa is een eiland onder Singapore dat volledig is omgebouwd tot pretpark. Met pretparken als De Efteling en Euro Disney kan het zich echter absoluut niet meten.
Er zijn verschillende manieren om bij Sentosa Island te komen:

- Bus A vanaf de World Trade Centre Bus Terminal
- Bus C vanaf metrostation Tiong Bahru
- Bus E vanaf Orchard Road (de bus stopt voor diverse grote hotels), City Area en Havelock Road
Een buskaartje voor deze bussen kost SGD 7,00 per persoon. Voor dit geld heb je dan een retourtje en de entreeprijs van het park (SGD 6,00 per persoon) is inclusief.
Verder kan je met de kabelbaan naar Sentosa Island gaan. Vanaf de Cable Car Tower kost het SGD 7,50 per persoon (SGD 15,00 voor een glazen bakje) en dit is dan exclusief de SGD 6,00 entree voor het eiland.
Met de ferry kost het SGD 2,30 om in het park te komen. Ook dit bedrag is exclusief de SGD 6,00 entree voor het eiland.
Op Sentosa Island zelf kan je je met een monorail, treintje en bussen gratis laten vervoeren.

De entreeprijs voor Sentosa Island is SGD 6,00 per persoon. Enkele attracties zijn op Sentosa Island gratis te bezoeken. Dit zijn wel de minder interessante attracties. Voor de meer interessante attracties moet nog flink worden betaald. Bijvoorbeeld:

- Underwater World (een spectaculair aquarium) en Dolphin Lagoon (show van de zeldzame Pink Dolphins) kost SGD 17,00 per persoon
- Butterfly Park & Insect Kingdom Museum kost SGD 8,00 per persoon
- Merlion (uitkijktoren in de vorm van een kruising tussen een merlijn en een leeuw) kost SGD 3,00 per persoon
- Fort Siloso (hier was tijdens de 2e Wereldoorlog een basis van het leger) kost SGD 5,00 per persoon
- Images of Singapore (poppen beelden de historie van Singapore uit) kost SGD 8,00 per persoon

Als je alles wil bezoeken is het goedkoper om een 'Splendour Fun Pack' voor SGD 24,00 per persoon te kopen. Dit is een kaart waarmee je gratis toegang hebt tot het park, Butterfly Park & Insect Kingdom Museum, de Merlion, Fort Siloso, Images of Singapore, Underwater World en de Dolphin Lagoon. Eerlijk gezegd vonden wij alleen Underwater World het geld waard.

Singapore Zoological Gardens: Singapore heeft één van de mooiste dierentuinen ter wereld en een bezoek aan deze dierentuin vinden wij dan ook een absolute aanrader. Entreeprijs is SGD 12,00 per persoon. De dierentuin is dagelijks geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur. Er vinden de hele dag shows en demonstraties plaats. Met het openbaar vervoer is de dierentuin als volgt te bereiken:
Stap in het centrum op de metro en stap uit bij metrostation Ang Mo Kio en neem daar bus 138 of stap uit bij metrostation Choa Chu Kang en neem daar bus 927. Beide bussen stoppen voor de ingang van de dierentuin. Een indruk van de reiskosten: Het traject metrostation Orchard Road naar metrostation Ang Mo Kio kost SGD 1,20 per persoon. De aircobus 138 van metrostation Ang Mo Kio naar de zoo kost SGD 1,30 per persoon.
Direct naast de dierentuin bevindt zich Night Safari. Dit is een dierentuin waarin zich alleen nachtdieren bevinden. De dierentuin gaat om 19.30 uur open en sluit om 24.00 uur. Entreeprijs is SGD 15,45 per persoon. Een safaririt met een treintje kost SGD 5,00 per persoon.
Als je echter een combikaart voor de Zoo én Night Safari koopt, betaal je SGD 23,20 (exclusief safaritrein). Je bent niet verplicht om op dezelfde dag beide parken te bezoeken. Je kaart is een half jaar geldig.

Voor de weg terug naar het centrum kan je dezelfde route nemen, maar dan uiteraard in omgekeerde volgorde. Je kan echter ook voor SGD 5,00 per persoon een kaartje voor de Busplus kopen. Dit is een speciale shuttle service die iedere 30 minuten (tussen 20.30 uur en 23.30 uur) voor de deur van Night Safari vertrekt en via Orchard Road naar Marina Square rijdt. De bus stopt op verzoek voor de grote hotels.

Chinatown: Driekwart van de inwoners van Singapore bestaat uit Chinezen en Chinatown is dan ook het culturele hart van Singapore. Je vind hier ontelbaar veel restaurantjes en winkeltjes. Neem voor SGD 0,70 per persoon bus 174 van Orchard Road naar Chinatown.

Voor meer informatie zie verslag 89 (Singapore), verslag 90 (Singapore Zoological Gardens) en verslag 91 (Singapore Chinatown).