Aangezien Rusland een gigantisch groot land is en rijk is aan culturele en historische bezienswaardigheden hebben wij alleen de bezienswaardighden vermeld die wij verwachten te bezoeken.

De door ons bezochte bezienswaardigheden zullen we te zijner tijd onderstrepen. Uiteraard zullen we dan ook aanvullende informatie verwerken. Je kan te zijner tijd meer informatie over deze bezienswaardigheden opvragen door op de betreffende link te klikken. De aanvullende informatie wordt dan in een nieuw venster getoond.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN MOSKOU


Het oude centrum van Moskou is één groot openluchtmuseum, met als absoluut hoogtepunt het Kremlin. Tegen een steile heuvel, op de linkeroever van de rivier de Moskva, verheffen zich de torens en de gouden koepels van dit oudste monument van Moskou. Het hedendaagse Moskou is een erfenis van Stalin. Veel gebouwen in Stalinistische stijl en brede (parade)boulevards kenmerken de stad. Gelukkig is er nog veel architectuur uit de tijd van de tsaren overgebleven. Wanneer je er tijd voor hebt en even bij wilt komen, is het Gorki-park een aanrader. Met de razendsnelle metro's kan je je gemakkelijk van de ene naar de andere bezienswaardigheid verplaatsen. De metrostations zelf zijn ware kunstwerken.

Wat is er allemaal te zien in Moskou:

  • Het Rode plein. Grenzend aan de muren van het Kremlin ligt het rode plein. Dit is het centrale plein van Moskou. Het is 700 meter lang en 130 meter breed. Bij de Kremlinmuur ligt het Mausoleum waar Lenin opgebaard ligt. Voor dit mausoleum vindt elke 2 uur een wisseling van de wacht plaats;
  • Kremlin. In een deel van het Kremlin zetelt de Russische president en zijn regering. Deze gebouwen zijn voor bezoekers niet toegankelijk. De overige gebouwen, kerken en paleizen zijn individueel of onder leiding van een gids te bezoeken;
  • Facettenpaleis;
  • Basiliuskathedraal;
  • Leninmausoleum;
  • Diverse Metro-stations;
  • Maria Hemelvaartkathedraal;
  • Gorki-huis;
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken;
  • Polytechnisch Museum;
  • Wapenkamer;
  • Tretjakovgalerij;
  • Kolomenmkoje;
  • Koeskovo;
  • Meer dan 80 musea, die een fascinerende kijk bieden op de geschiedenis en de cultuur van het Russische volk. Sommige musea hebben collecties van wereldberoemde kustenaars en ambachtsleiden. De Tretjakovgalerij en de Wapenkamer bevatten de mooiste collecties.

Historische informatie Moskou
In 1147 wordt Moskou voor het eerst in de geschiedenis genoemd. Dit jaar geldt dan ook als het stichtingsjaar van de stad. Sinds de 14e eeuw is Moskou de hoofdstad van Rusland. Door de gunstige ligging aan een knooppunt van rivieren en door de houding van Moskouse vorsten tijdens de Mongools-Tartaarse overheersing (1237-1480) werd de stad steeds belangrijker. Het bewind van grootvorst Ivan III (1462-1505) vormde een belangrijke periode in de Moskouse geschiedenis. Er kwam een einde aan de overheersing van de "Gouden Horde" en veel naburige vorstendommen werden geannexeerd. Ivan riep Moskou uit tot het "Derde Rome". De versterkingen en prachtige kathedralen (gebouwd door Italiaanse bouwmeesters, waaronder Fioravanti) van het Kremlin dateren uit zijn tijd.

Halverwege de 16e eeuw was Moskou één van de grootste steden van Europa met een bevolking van meer dan 100.000 mensen. Het was de tijd van Ivan de Verschrikkelijke (Ivan Grozny, 1533-1584). Ter gelegenheid van zijn overwinning op de Volga-Tartaren van Kazan liet hij de Basilius-kathedraal op het Rode Plein bouwen. Het huidige Moskou is grotendeels het resultaat van bouwkunst uit de 19e eeuw. Grote branden hebben het historische Moskou vernietigd. Alleen het Kremlin en een aantal bouwwerken van voornamelijk religieuze aard, zijn bewaard gebleven. De meest verwoestende brand vond plaats in 1812, kort nadat Napoleon met zijn leger de stad was binnengemarcheerd. Van de 9.200 huizen en gebouwen werden er ongeveer 7.600 vernietigd.

D
e 19e eeuw kenmerkt zich in Moskou vooral door twee stromingen in de architectuur. De eerste stroming wordt aangeduid als Eclecticisme en Historicisme. Hierin worden allerlei historische en nationale stijlkenmerken tot een soort mengstijl samengebracht. Deze stijl wordt ook wel enigszins schamper de "pseudo-Russische" stijl genoemd. Voorbeelden zijn het Grote Kremlin-paleis en spoorwegstations, zoals het St. Petersburg- en het Kazanstation. Ook het Historisch Museum en het warenhuis Gum, beide aan het Rode Plein, vallen onder deze stijl, die zich nog tot in de 20e eeuw wist te handhaven.
Een andere stroming, de Art Nouveau, kwam tegen het einde van de 19e eeuw op. Een voorbeeld van deze stijl is het hotel Metropol, dat ook vlak bij het Rode Plein staat.
Na de revolutie in 1917 werd voor korte tijd het zogenoemde Constructivisme gebruikt. Eén van de inspiratoren van deze stroming was de bekende Franse architect Le Corbusier, die met zijn revolutionaire houding voorstelde heel Moskou met de grond gelijk te maken en op die manier een "Nieuwe Stad" voor de "Nieuwe Mens" te creëren. Hoewel dat niet gelukt is, vindt men een voorbeeld van hoe het had moeten worden aan de Kirovstraat nummer 39, waar het Tsentroscjoez gebouw staat.
Geheel in overeenstemming met de geest van de tijd, vierden onder Stalin Traditionalisme en Monumentalisme hoogtij. Gevolg hiervan zijn onder andere de zeven "Stalin-wolkenkrabbers", die in het centrum van Moskou staan. Hotel Oekraïne en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voorbeelden van. Stalin wilde dat Moskou in grootsheid New York voorbij zou streven.

In de jaren dertig begon men aan een ingrijpende reconstructie van de Moskouse binnenstad. Hiertoe werden vele bezienswaardigheden zoals de 17e eeuwse stadspoorten van de Kitajgorod en vele kerken en kloosters afgebroken. Straten, zoals de Gorkistraat, werden verbreed en hele buurten werden gesloopt voor de aanleg van brede straten, zoals de Kalininprospekt. De opengevallen plaatsen werden opgevuld met enorme gebouwen, vooral regeringsgebouwen (bijvoorbeeld het Gosplan-gebouw aan de Kari Marx-prospekt). Een ander prestigeobject, waar in die tijd mee begonnen werd, is de beroemde Moskouse metro. De metro vervoert dagelijks meer dan 15 miljoen mensen. De eerste lijn werd in 1935 geopend en had een lengte van 11 kilometer. Tegenwoordig is de totale lengte meer dan 185 kilometer en er zijn 115 ondergrondse stations. De metro is een onmisbaar transportmiddel geworden in een stad van 878 vierkante km en met meer dan 8 miljoen inwoners.

Terug naar bovenzijde pagina