Print dit verslag
Verslag 97 - Naar Taupo via Wai-O-Tapu Thermal Wonderland
Op zondag 26 mei rijden we ruim 15 kilometer terug naar het Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. We hebben geen tijd voor een ontbijt want om 10.15 uur wordt Lady Knox tot leven gewekt en dat willen we niet missen.

Lady Knox Geiser
Lady Knox Geiser

Na betaling van NZ$18 entreegeld per persoon lopen we het park in. Het is nog vroeg en we hebben nog even de tijd voordat we naar Lady Knox gaan. We lopen een snel rondje langs riviertjes, modderpoelen en door de stinkende stoom. En om 10.00 uur haasten we ons terug naar de uitgang van het park en rijden in een file naar Lady Knox.

 

En wie is nu eigenlijk Lady Knox? Eigenlijk is het geen wie, maar een wat. Lady Knox is namelijk een dode geiser die met wat hulp iedere ochtend om 10.15 uur weer tot leven wordt gebracht. De geiser werd in 1896 ontdekt door gevangen in een werkkamp. Ze waren bezig met de aanplant van een naaldbos en toen ze een bad namen in de bron kwam tot hun grote verbazing de geiser tot uitbarsting. In 1903 heeft Lady Knox, de dochter van de toenmalige Gouverneur-Generaal, de geiser met behulp van zeep tot uitbarsting gebracht en aan haar dankt de geiser zijn naam. Tot 1931 kwam de geiser iedere 24 tot 25 uur op eigen kracht tot uitbarsting, daarna werd de geiser "geholpen".

Om de geiser zijn tribunes gebouwd zodat iedereen goed zicht heeft op de geiser. Een medewerker van het park heet iedereen welkom en vertelt iets over de werking van geisers. Hij vertelt dat er op de wereld maar drie plekken zijn waar je geiser kan zien: in Amerika, op IJsland en hier in Nieuw Zeeland. In zijn handen heeft hij een pak zeeppoeder van 1,5 kilogram. Terwijl hij de zeeppoeder in het gat van de geiser gooit, vertelt hij verder.
Het reservoir onder de geiser bevat ongeveer 27.000 liter water. Het zeeppoeder zorgt ervoor dat de weerstand van het oppervlaktewater wordt verminderd waardoor de hete stoom en het water vrij kunnen komen. De duur van de uitbarsting is afhankelijk van de hoeveelheid water in het reservoir.

Ondertussen is Lady Knox al aardig gaan bubbelen. Zeepsop stroomt over de rand en niemand luistert meer naar het verhaal van de medewerker van het park. Na een paar minuten spuit het hete water plotseling zo'n 20 meter de lucht in. Lady Knox is wakker. Eigenlijk is het een beetje nep, maar tegen de straalblauwe lucht geeft de geiser een schitterend beeld. Als we na 20 minuten vertrekken spuit de geiser nog steeds water, maar de straal is niet meer zo hoog. Als het reservoir helemaal vol is, duurt de uitbarsting ongeveer een uur.

Lady Knox is wakker
Lady Knox is wakker

We rijden terug naar het park en passeren daarbij kokende modderpoelen. Uiteraard stappen we even uit om een kijkje te nemen. De modder wordt door stoom en gassen in grote klodders de lucht ingeblazen. Hier vinden ware ontploffingen plaats. Op bordjes worden we gewaarschuwd om op afstand te blijven om niet geraakt te worden door de gloeiendhete modderspetters.

Het thermische gebied van Wai-O-Tapu is een beschermd reservaat en het grootste en meest kleurrijke thermisch actieve gebied in deze zone. Het gebied ligt vol met ingezakte kraters, koude en kokende poelen van modder, water en stoomwolken. Veel van het water en de modder die in dit gebied vrijkomt, stroomt in de Waikato Rivier. In deze stroom kunnen geen vissen leven door de aanwezigheid van chemicaliën in het water.

Terug in het park beginnen we opnieuw met de wandelroute, maar dit keer lopen we een lager tempo. We zien nu ook ineens de bordjes dat je hier niet mag roken in verband met brandgevaar en dat je op de aangelegde paden moet blijven. Dat laatste wisten we al, maar dat je ook niet mag roken... Ook hier hebben de poelen en krater mooie toepasselijke namen; Devil's Home is een ingeklapte krater met gele zwavelkristallen die gevormd zijn door de afgekoelde zwavelgassen en de Devil's Ink Pots zijn modderpoelen met een donkere kleur die veroorzaakt wordt door grafiet en ruwe olie. De Champagne Pool is echter de belangrijkste attractie in het park. In elke reisgids is een afbeelding van dit meer te zien. Het is een bron met een doorsnee en diepte van 60 meter. Het meer bevat goud, zilver, kwikzilver en arsenicum en de temperatuur van het water is 74 graden Celsius. De randen van dit meer hebben een mooie goudbruine kleur en de koolstofdioxide zorgt ervoor dat het meer bruist. Net champagne.

Champagne Pool

Champagne Pool
Champagne Pool

Het Ngakoro Meer is echter net zo indrukwekkend. Het water in dit meer is groen door het arsenicum dat het water bevat. Vlak erachter ligt Lake Whangi-o-terangi wat "kleur van de hemel" betekent. De reden? De kleur van het water is... blauw inderdaad.
Rond het middaguur houden we het voor gezien. We zijn een beetje misselijk geworden van de zwaveldampen. We rijden verder in zuidelijke richting. We zijn op weg naar de stad Taupo.

Het groene water van het Ngakoro Meer
Het groene water van het Ngakoro Meer

In Wairakei is een grote energiecentrale gebouwd en we besluiten een kijkje te gaan nemen bij de Aratiatia Rapids, een paar kilometer ten noorden van Taupo. We hebben immers geen haast. Als we om 13.30 uur aankomen zien we op een bord dat om 14.00 uur de sluizen worden geopend om het overtollige water uit het stuwmeer te laten stromen. Onder aan de sluizen is een diep meert dat nu bijna geheel leeg staat. Er liggen grote rotsblokken in die de toegang tot een smalle kloof blokkeren. We zijn benieuwd of het water uit het stuwmeer het hele meer en over de rotsblokken het nu droge rivier zal vullen. Er komen steeds meer mensen die het schouwspel willen zien. Er komt zelfs een Jaguar tourclub met prachtige Jaguars een kijkje nemen.

Een paar seconden voor 14.00 uur gaat er een geluidsalarm ten teken dat de sluisdeuren worden geopend. Als je nu nog met je bootje in het meer ligt te dobberen heb je een probleem. Het water stroomt met een gigantische kracht vanuit het grote stuwmeer in het lagergelegen meer. Binnen enkele minuten is dit meer gevuld en stroomt het water inderdaad over de grote rotsblokken de kloof in. Het is te hopen dat men stroomafwaarts op de hoogte is van het feit dat er hier regelmatig sluisdeuren worden geopend en dat de droge rivier plotseling gevuld wordt.
De sluizen gaan open
De sluizen gaan open

Huka Waterval
Huka Waterval

Vlak voor Taupo stoppen voor een blik op de Waikato Rivier en de Huka Waterval. Vanaf de berg hebben we een mooi uitzicht. Als we verder rijden en langs de rivier lopen, zien we dat de waterval geen waterval is maar een stroomversnelling. Het water wordt met grote kracht door een nauwe opening gestuwd. Aan het begin is de rivier 10 meter breed en 4 meter diep en aan het eind van de opening is de rivier 4 meter breed en 10 meter diep en het water valt hier 11 meter naar beneden. Vanaf verschillende platforms is dit schouwspel te zien.
In het centrum van Taupo vinden we een camping waar we een mooi plaatsje kunnen uitzoeken aan de rand van de rivier. We besluiten voor twee nachten te boeken en morgen een dag rust te nemen. De was moet namelijk worden gedaan en we moeten nodig boodschappen doen.
Het regent af en toe behoorlijk. 's Avonds eten we een broodje Shoarma. We worden bediend door een jongen uit Nederland. Hij heeft moeite met het vinden van Nederlandse woorden en spreekt met een duidelijk Engels accent. Als we vragen hoeveel jaar hij al in Nieuw Zeeland woont, vertelt de aansteller dat hij hier al drie maanden (!) is. Wij praten toch ook nog niet met een Thais accent (geintje).
Fotoserie 107
Achter de schermen
Volgende verslag