Print dit verslag
Verslag 103 - Gletsjers

Om 7.30 uur sta ik (Leo) op. Roos draait zich nog even lekker om. Het is erg bewolkt en het regent een beetje. Na een snelle douche haast ik mij naar het adventure centre. Dat dacht ik al... Alle helikoptervluchten zijn voor vandaag afgelast in verband met het slechte weer. Het is nu niet veilig om naar de gletsjer te vliegen. Dit gebeurt hier overigens wel vaker. Dit gebied wordt namelijk ook wel 'Wetland' genoemd omdat er vaak grijze, laaghangende bewolking hangt en door het grote aantal dagen met regen. De gemiddelde jaarlijkse regenval bedraagt aan de kust 3.000 mm, maar in dit gebied bedraagt het 5.000 mm, en boven de 1.500-metergrens zelfs 10.000 mm.

Als alternatief kan ik de heli-hike omzetten naar een gletsjerhike van een halve of hele dag. Dit is dus een wandeling onder leiding van een ervaren gids op een lager gedeelte van de gletsjer. Omdat het zo slecht weer is, besluit ik de gletsjerhike van een halve dag te gaan doen. We krijgen speciale schoenen met klimijzers en regenkleding mee.

Op weg naar de gletsjer
Op weg naar de gletsjer


Met een bus worden we zo'n 6 kilometer verder naar de parkeerplaats bij de Franz Josef gletsjer gebracht. Het is inmiddels harder gaan regenen en als we de bus uitstappen, blijkt het zelfs te gieten. Na instructies van onze gids beginnen we aan de Franz Josef Glacier Valley Walk. We lopen ongeveer drie kilometer door het dal en de rivierbedding naar het uiteinde van de gletsjer. Na 10 minuten blijkt al dat de regenkleding niet waterdicht is. Mijn jas, broek en sweater zijn al drijfnat en de tocht moet nog beginnen! Ook mijn voeten houden het niet droog. Hoe dichter we bij de gletsjer komen, des te dieper worden de plassen en stroompjes smeltwater. Aan beide kanten van het dal komen watervallen van de steile bergwanden naar beneden. Alsof we nog niet genoeg water hebben...

Met behulp van ladders klimmen we over rotsen en bereiken we het begin van de Franz Josef gletsjer. Door al het gruis en stenen is de gletsjer niet zo mooi wit als ik had verwacht. We verwisselen onze normale schoenen voor de schoenen met klimijzers. De gids gaat voorop en via een smal pad waarin een paar treden zijn uitgehakt in het ijs beklimmen we de gletsjer. De diepe gletsjerspleten en gaten zijn goed zichtbaar. Het regen- en smeltwater stroomt over het pad naar beneden en de gids stopt regelmatig om een afvoerkanaal te hakken zodat het water niet al te veel schade aanricht aan het wandelpad.

Het einde van de gletsjer
Het einde van de gletsjer

De gids vertelt dat de gletsjer per dag circa twee meter heen en weer beweegt en dat het ijs circa 120 meter dik is. Vroeger was de gletsjer veel groter. Er was zelfs een tijd dat de gletsjer helemaal in de Tasmanzee uitmondde, maar door het warmer worden van het klimaat is de gletsjer steeds kleiner geworden. Op de bergwanden en aan de bomen is goed te zien waar de gletsjer ooit heeft gelopen.

Koud en nat
Koud en nat


Ik wil eigenlijk nog een paar foto's nemen, maar het regent zo hard dat de fotocamera als snel drijfnat is. Dit betekent dus snel even poseren en de camera weer snel opbergen. Mijn natte kleding is inmiddels behoorlijk zwaar geworden en ik krijg het nu ook koud.

 

Dan komen de mensen voorbij die de wandeling van een hele dag hebben geboekt. Een aantal besluit met ons mee terug naar beneden te gaan. Ze vinden het té nat en té koud om de hele dag te wandelen. Het afdalen van de gletsjer blijkt moeilijker te zijn dan het beklimmen. Ik glijd bijna drie keer onderuit, maar weet me nog net te corrigeren. Onderaan de gletsjer wisselen we snel onze schoenen en lopen we in een hoog tempo naar de bus. De riviertjes die we moeten oversteken lijken nu veel dieper dan op de heenweg, maar de terugtocht door de rivierbedding gaat nu wel een stuk sneller dan de heenweg. We gaan snel de bus in en trekken de natte regenkleding uit. Bij het kantoortje lever ik de natte schoenen en regenkleding in en ren hard terug naar de camping. Ik kom als een verzopen kat bij de camper aan. Roos zit lekker droog met de kachel aan te genieten van een kop thee. Ik ben tot op mijn onderbroek nat. Ik trek snel mijn natte kleding uit en neem een warme douche. Roos wast mijn natte kleding terwijl ik met een warme kop soep bij kom van de natte maar enerverende tocht op de gletsjer. 's Nachts beleef ik de tocht in mijn droom nogmaals, maar dan is de lucht stralend blauw.

Het klimaat is hier erg veranderlijk, want de volgende dag schijnt de zon en is de hemel prachtig blauw. De mensen die vandaag gaan wandelen, treffen het wel.

We besluiten nogmaals een kijkje te nemen bij de Franz Jozef gletsjer. We wandelen naar een uitzichtpunt bij de parkeerplaats en bekijken op afstand de gletsjer. Er staan hier informatieborden met oude foto's waarop goed te zien is dat de gletsjer enkele tientallen jaren geleden aanmerkelijk groter was. In 1974 was de gletsjer het kleinst, maar als gevolg van de sneeuwrijke winters van de laatste jaren groeit de gletsjer weer snel aan. Dat proces zal nog wel enige tijd aanhouden, want het duurt ongeveer zeven jaar voordat de sneeuw die bovenaan de gletsjer valt, het uiteinde heeft bereikt.

Franz Josef gletsjer
Franz Josef gletsjer

Koude kont
Koude kont

We rijden via Highway 6 verder naar de Fox gletsjer. We parkeren de camper en lopen door het dal, langs blauwe meertjes, langs een waterval en door de rivierbedding in ongeveer 30 minuten naar het uiteinde van de gletsjer. Onderweg passeren we een 'landslide gebied'; Met borden worden we gewaarschuwd om niet stil te blijven staan, maar door te lopen. Er vindt hier nogal eens een landverschuiving plaats en er rollen vaak rotsblokken naar beneden!

Het is in het dal en in de schaduw koud en dus hebben we vandaag weer onze ijsmutsen op. Onderaan de gletsjer heeft zich een meertje gevormd. We kunnen de gletsjer erg dicht benaderen en zien en horen grote stukken ijs afbreken. De gletsjer is erg indrukwekkend en zeker een bezoekje waard. Als we weer terug zijn in de camper zien we borden waarop wordt vermeld dat je de Kea's (de enige bergpapegaai ter wereld) niet mag voederen. Helaas is er geen Kea te bekennen en dus valt er ook niets te voederen.
Pas op voor afbrekend ijs
Pas op voor afbrekend ijs

Uitzicht vanaf Knights Point
Uitzicht vanaf Knights Point

Na ons bezoek aan de Fox gletsjer rijden we door in de richting van Wanaka. De route er naar toe is weer prachtig. We rijden langs goudgele stranden, ruige rotskust, door regenwouden en langs meren. De weg staat ook op de World Heritage List. Bij Knights Point stoppen we voor een pauze. We hebben uitzicht op gouden zandstranden en rotsachtige baaien en van december tot maart kan je hier ook zeehonden zien.

Via de bochtige Haast-pas rijden we verder. De aanleg van deze pas heeft ruim een eeuw in beslag genomen. De weg volgt een oud bergpad dat de Maori's gebruikten voor het transport van groensteen en in 1863 was Julius von Haast de eerste Europeaan die dit pad volgde. In 1880 gaf de overheid het sein om het pad te verbreden zodat ook postkoetsen en paard en wagens deze route konden volgen. De Haast-pas werd op 12 november 1960 geopend.
De bergtoppen zijn al bedekt met een dun laagje sneeuw. De winter is nu in Nieuw Zeeland begonnen en over enkele weken zal hier overal sneeuw liggen en zal de pas misschien alleen met sneeuwkettingen begaanbaar zijn.

De hele middag komen we geen andere auto's tegen en om 16.00 uur bereiken we het plaatsje Wanaka. Het is een leuk, levendig dorp met veel (wintersport)winkels aan de rand van het gelijknamige meer. In de winter bieden de omliggende bergen veel skimogelijkheden.
Aan de rand van het dorp vinden we een plaatsje op een camping. Morgen rijden we door naar adrenalinestad Queenstown.

Lake Wanaka
Fotoserie 113
Achter de schermen
Volgende verslag