Print dit verslag
Verslag 49 - Mingun
De vertrekplaats van de boot naar Mingun
De vertrekplaats van de boot naar Mingun

Na het ontbijt in het hotel worden we door Myint bij de Irrawady-rivier afgezet voor een boottocht naar de voormalige hoofdstad van Birma, Mingun. Mingun ligt 11 kilometer stroomopwaarts en is alleen over de rivier bereikbaar. Er vaart een ferry waar alle toeristen gebruik van moeten maken en voor 500 kyat per persoon kopen we retourtickets.

Als we op de vieze oever tot onze enkels in de modder op de boot staan te wachten, spreken we enkele andere toeristen. Als we vertellen dat wij 14 dagen met een taxi rondreizen (voor 100 US$ per persoon) zijn ze jaloers. Zij reizen namelijk met het openbaar vervoer en voor een treinkaartje Yangon - Mandalay moesten zij maar liefst 38 US$ per persoon betalen. 100 US$ voor twee weken is dan relatief goedkoop. Een jongen die we bij het Inle Lake spraken, komen we ook hier weer tegen. Hij is vanochtend om 4.00 uur in Mandalay aangekomen na een lange rit met de nachtbus vanuit Inle Lake.

 

Als we de boot op kunnen, zoeken we een plekje op het dak. Vanuit een bamboe ligstoel zien we het drukke rivierleven aan ons voorbij trekken. Midden op de rivier wordt een groot bamboevlot vol met aardewerk voortgetrokken. Langs de rivierkant liggen veel bootjes en er vindt een bedrijvig tafereel plaats van handelaren en vissers.
Na een uurtje varen komen we om 10.15 uur aan in Mingun. Op de wal staat een ontvangstcomité van verkopers ons op te wachten. Ze proberen felgekleurde parasols, ansichtkaarten en andere souvenirs aan ons te slijten. Na een drankje en betaling van 3 US$ per persoon voor het entreegeld, lopen we naar de eerste pagode.
Verkopers staan ons al op te wachten
Verkopers staan ons al op te wachten
Mingun Paya
Mingun Paya

Toen we aankwamen met de boot zagen we de ruïne van de Mingun Paya al van ver liggen. Deze 50 meter hoge hoop bakstenen had ooit als basis moeten dienen voor een 100 meter hoge stoepa. In 1790 gaf een koning opdracht tot de bouw. Twintigduizend slaven werkten zeven jaar lang aan de pagode, maar na de dood van de koning in 1819 werden de werkzaamheden gestaakt. Een aardbeving in 1838 heeft grote scheuren in het bouwwerk veroorzaakt.

Via een hoge trap kunnen we naar de top van het bouwwerk. We moeten onze schoenen uittrekken (dit had tenslotte een pagode moeten worden en is dus heilig) en voorzichtig lopen we naar boven. De stenen zijn hier en daar erg scherp en er ligt veel glas. Boven hebben we echter een spectaculair uitzicht over de omgeving.

In het dorp wandelen we naar een gebouw met een bronzen klok van 4 meter hoog en 9 ton zwaar. Op een bordje lezen we dat het de grootste klok ter wereld is. Maar hoe kan dat dan? Een paar maanden geleden hebben we in Moskou toch de grootste klok ter wereld gezien (zie verslag 02)? Als we er de Lonely Planet nog eens goed op nalezen, begrijpen we al snel hoe het zit. De grootste klok bevindt zich inderdaad in Moskou, maar die klok is gescheurd. De klok hier in Mingun is helemaal heel en is daarmee de grootste intact zijnde klok van de wereld.
De klok had ooit in de Mingun Paya moeten hangen. Maar ja, dan hadden ze natuurlijk wel de pagode moeten afmaken.

 

Hsinbyume Paya
Hsinbyume Paya

Als laatste bezoeken we nog de spierwitte Hsinbyume Paya. Het gebouw doet denken aan een gigantische ijstaart (mmm, lekker). De pagode werd gebouwd in 1816 en symboliseert de heilige berg Meru. De brandende zon zorgt ervoor dat het spierwitte gebouw pijn doet aan je ogen.

Omdat het bijna 13.00 uur is en het inmiddels erg warm is geworden, zoeken we verkoeling op een terrasje bij de boot.

Om 13.00 uur vertrekt de boot en in 45 minuten varen we terug naar Mandalay. Onze trouwe Myint staat al weer op ons te wachten.
Na het "heerlijke" Birmese eten van gisteren, besluiten we nu op de Europese tour te gaan. Myint brengt ons naar de Barman Beer Bar (BBB). In een restaurant met een Amerikaanse uitstraling, genieten we van heerlijke clubsandwiches, chicken kebab en natuurlijk ontbreken ook de frites niet. Erg lekker !

Met de boot terug naar Mandalay
Met de boot terug naar Mandalay
's Middags genieten we van een vrije middag. We werken onze dagboeken bij en doen een middagdutje. Na het diner pakken we de rugzakken in. Morgen vertrekken we naar Bagan, een klein stadje met een omgeving die bezaaid is met pagodes en tempels.
Fotoserie 56
Achter de schermen
Volgende verslag