Print dit verslag
Verslag 47 - Naar Mandalay
Verkoopster op de drijvende markt
Verkoopster op de drijvende markt

Vandaag is het dinsdag 15 januari en er staat weer een lange reisdag voor de deur. Vandaag gaan we verder naar Mandalay, maar voordat we vertrekken willen we nog éénmaal genieten van het Inle Lake. Om 6.00 uur zitten we dan ook al aan het ontbijt. We zijn na gisterochtend goed voorbereid op de kou. We hebben nu maar een lange broek en onze jas aangetrokken!
Om 6.30 uur stappen we weer in de gehuurde boot en varen we naar de drijvende markt die éénmaal in de vijf dagen in Ywama (aan de westkant van het meer) wordt gehouden. Het is een "drijvende" markt omdat Ywama helemaal op palen op het water is gebouwd. De houten huizen staan op palen en zijn met bruggen met elkaar verbonden. Het vervoer tussen de huizen vindt echter voornamelijk over water plaats. De markthandelaren verkopen hun waren vanuit smalle bootjes.

Drijvende markt in Ywama
Drijvende markt in Ywama

Hotel Four Sisters Inn
Hotel Four Sisters Inn

In ongeveer 3 kwartier varen we naar Ywama. Als we er aankomen is het nog betrekkelijk rustig. De bootsjongen zet de motor uit en we dobberen rustig tussen de tientallen bootjes met handelswaar door. Het is nog erg vroeg en er zijn nog geen andere toeristenbootjes te zien. Deze markt vinden we dan ook veel authentieker dan de drijvende markt die we in Damnoen Saduak in Thailand hebben bezocht.

Op het water heerst een bedrijvigheid alom. Op de bootjes van de handelaren liggen onder andere bloemen, groenten, fruit, vis, bloempotten en kleding opgestapeld. Er wordt zelfs benzine vanaf een boot verkocht! De kopers varen er met hun kleine bootjes tussendoor. Het feit dat wij nu de enige toeristen zijn, maakt ons ook een geliefd object voor de souvenirverkopers. Onze boot wordt al snel geënterd door een aantal souvenirbootjes. Als we ons los hebben kunnen maken, varen we een paar keer heen en weer over de markt.

Als we terug komen bij het hotel hebben de four sisters een heerlijke grote mok koffie voor ons klaarstaan. We krijgen nog mandarijntjes mee voor onderweg. Als we vertrekken staat de hele familie ons hartelijk uit te zwaaien.

Ook vandaag merken we weer het voordeel van een eigen taxi boven het reizen met het openbaar vervoer. Ten eerste hebben we vanochtend nog de drijvende markt kunnen bezoeken en ten tweede volgen we vandaag een andere route naar Mandalay dan de locale bussen. We nemen een schitterende slingerweg door de bergen. Met een schitterende weg bedoelen we natuurlijk het uitzicht.... De weg is verre van schitterend.

Welke kant gaan we op?
Welke kant gaan we op?
Op weg naar Mandalay
De weg voert ons door een prachtige heuvellandschap en door de bergen. Langs de kant van de weg staan eeuwen oude bomen. Er is weinig ander verkeer op de weg en we kunnen dan ook behoorlijk doorrijden. We stoppen vandaag maar weinig, alleen voor de lunch en één plaspauze komen we het busje uit. Als we de hoofdweg naar Mandalay opdraaien is het nog maar één uurtje rijden.

In Mandalay blijkt het uitgezochte Nylon Hotel vol te zijn. Om de hoek vinden we echter onderdak in het Garden hotel. Na een warme douche eten we een heerlijk groot bord gebakken rijst met groenten bij Mann Restaurant. Het is een onooglijk restaurant, maar er zitten veel toeristen te eten. Het eten zal dus wel oké zijn. Als we na het eten de buurt verkennen, vinden we een adres waar we kunnen emailen.
In Birma is internet verboden, maar je kan in sommige grote plaatsen emails versturen. We worden door een winkeltje over een donkere trap naar boven geleid. Plotseling staan we midden in een grote huiskamer, waar in de hoek een computer staat met alles erop en eraan. Helaas kunnen niet ons eigen emailadres gebruiken en we versturen het mailtje dus uit naam van de eigenaar van deze computer. We laten onze hotelnaam en kamernummer bij hem achter zodat hij ons kan bereiken als er vanuit Nederland teruggemaild wordt (voor meer informatie over het versturen van emails in Birma zie Achter de Schermen Myanmar - Post en internet).
Fotoserie 54
Achter de schermen
Volgende verslag