Print dit verslag
Verslag 42 - Naar Taungoo
Afgeladen vrachtwagens

Vandaag hebben we een lange reisdag voor de boeg en we besluiten dan ook om vroeg te vertrekken. Om 6.00 uur zitten we al in het busje. Als we 20 minuten onderweg zijn, blijkt Leonard het statief van zijn fotocamera te zijn vergeten. We keren om en staan om 6.45 uur weer voor het hotel.

Hoe verder we komen, hoe slechter en smaller de weg wordt. En dit is nog wel de hoofdweg van Myanmar van Yangon naar Mandalay. Het asfalt dat er ligt - soms ligt het er ook niet - vertoont grote en soms diepe gaten. Omdat dit maar een eenbaansweg is, moet het busje bij iedere tegenligger of inhaalmanoeuvre in de berm gaan rijden, en dat is vaak niet meer dan een zandpad waar de ossenkarren gebruik van maken. Gemiddeld haalt ons busje een snelheid van zo'n 30 tot 40 kilometer per uur.


Onderweg zien we veel zwaarbeladen vrachtwagens. Ze vervoeren vracht én mensen. Deze wagens zouden in Nederland al lang van de weg gehaald zijn. Als we legertruck met vier lekke banden passeren, moet onze chauffeur hartelijk lachen. "Army, flat tires, tires no good, too heavy, too heavy hahaha ."

Tot de tanden bewapende militairen en konvooien legervrachtwagens zijn hier overigens onderdeel van het dagelijks leven. Als er een konvooi aankomt, toetert de eerste vrachtwagen ten teken dat iedereen aan de kant moet gaan en iedere auto moet stoppen tot het konvooi gepasseerd is.

Tijdens een tankstop vertelt Myint dat de benzine gerantsoeneerd is. Hij mag maar twee gallon (8 liter) per dag tanken bij de officiële tankstations. En dat terwijl Myanmar één van de grootste olievoorraden ter wereld heeft! De autobezitters zoeken hun heil dus op de zwarte markt.
We vragen Myint hoe de benzine dan op de zwarte markt komt. Als de deuren van het busje dicht zijn en we weer rijden vertelt hij dat de militairen het voorrecht hebben om 5 gallon per dag te tanken. Alles wat ze niet verbruiken, verkopen ze aan de zwarthandelaren. De prijs van een gallon is dan natuurlijk wel veel hoger. Bij een officieel tankstations betaalt Myint 170 kyat per gallon en op de zwarte markt moet hij 800 kyat per gallon betalen. Vanaf nu vallen ons langs de kant van de weg ineens provisorische tankinstallaties op. Met emmers en slangetjes kan je hier je tank laten volgooien. Dit verklaart ook het feit dat we twee keer per dag moeten tanken.
Tanken op de zwarte markt
Tanken op de zwarte markt

Tussen de middag stoppen we in Kyauktaga voor de lunch. In deze omgeving zien we opeens erg veel mensen van Indiase afkomst in kleurige sari's langs de weg lopen. Myint vertelt ons dat er in deze omgeving veel Indiërs wonen. Het zijn de afstammelingen van de arbeiders die ten tijde van de Britse overheersing naar Birma kwamen, aangetrokken door de belofte van werk en de ontsnapping aan het kastenstelsel. Na de militaire coup van 1962 werden echter meer dan 100.000 Indiërs en Pakistani weer gedwongen het land te verlaten. Zij die bleven, werden verplicht het Birmese staatsburgerschap aan te nemen.

Een manier om bezems te vervoeren
Een manier om bezems te vervoeren

Om 17.00 uur komen we aan in Taungoo. We vinden onderdak in een nieuw gedeelte van het Min Kyee Nyo hotel voor 8 US$ per kamer. We hebben vandaag 302 kilometer afgelegd in 10 uur.

Taungoo blijkt een doorsnee Birmese stad te zijn. Er is niet veel te beleven. Het blijkt dat de meeste mensen die vanuit Yangon met privé-transport naar het noorden reizen, hier overnachten.

Fotoserie 50
Achter de schermen
Volgende verslag