Print dit verslag
Verslag 74 - Vientiane

Het is vandaag maandag, 11 maart 2002. We vertrekken om 8.00 uur met een taxi vanuit het hotel in Hanoi en gaan op weg naar de luchthaven. Om 11.45 uur staat de vlucht naar Vientiane in Laos met Lao Aviation (LA) gepland. We hebben vaak gelezen dat Lao Aviation een enigszins twijfelachtige reputatie heeft op het gebied van luchtveiligheid en ook de kwaliteit van de vliegtuigen zou hier en daar te wensen over laten. Als we het kleine vliegtuigje met twee propellers zien, worden we er niet geruster op. Het vliegtuig is weliswaar een moderne Franse ATR, maar als je weet dat dit type vliegtuig het enige van Lao Aviation is dat bijvoorbeeld over Thais grondgebied mag vliegen omdat de andere toestellen geen certificaat van luchtwaardigheid hebben, stap je niet met een gerust hart in zo'n vliegtuigje. Leo zegt dan altijd: "Waar maak je je druk om. Tot nu toe is dit toestel nog nooit neergestort...". Ja, daar heb je wat aan.

Vlucht naar Vientiane
Vlucht naar Vientiane

Het is in het vliegtuig een behoorlijke herrie en de luchtdruk wordt niet goed geregeld. We hebben de hele weg veel last van onze oren. De laatste 20 minuten schudt het vliegtuig hevig in verband met turbulentie. Een Italiaanse dame die achter ons zit, roept steeds luidkeels om hulp. Maar ook deze vlucht overleven we weer. Eén uur en twintig minuten later landen we op Wattai international Airport in Vientiane.

De douaneformaliteiten verlopen soepel en snel en onze rugzakken liggen zowaar al op de band. We wisselen wat geld en gaan op zoek naar een taxi. We laten ons naar het Orchid Guesthouse brengen in het centrum van de stad, een tip van Usha en Leonard (medereizigers in Birma). Het guesthouse ligt prachtig aan de Mekong rivier en we nemen en grote kamer met airconditioning en uitzicht op de rivier. Aan de overkant ligt Thailand. De rivier staat bijna helemaal droog en bestaat uit gigantische zandbanken.
Na een frisse douche gaan we lopend het centrum verkennen. Na een bezoek aan de supermarkt en het internetcafé lopen we terug naar het hotel. Op een terrasje zien we onverwachts Chiel en Cindy zitten. Ze zitten nog uit te puffen van de verschrikkelijke busreis van Hanoi naar Vientiane die ze enkele dagen geleden hebben ondernomen. Ze moesten diverse malen overstappen in een steeds slechtere bus, enkele uren bij de grens wachten totdat deze openging en hebben uren met de bus gereden zonder etensstop. Toen er eindelijk eens gestopt werd, konden ze alleen gebraden rat kopen. Hun reis heeft ruim 21 uur geduurd (zie voor een uitgebreide reisverslag www.cctimes.nl). Het heeft ons wat geld gekost, maar als we dit zo horen zijn we blij dat we naar Vientiane zijn gevlogen.

's Avonds eten we gezellig met Chiel en Cindy en een Australisch/Tsjechisch stel. De bestelde pizza's worden één voor één gebracht. De ober geeft ons netjes een verklaring voor deze handelswijze: er past maar één pizza tegelijkertijd in de magnetron ! Heel fijn dat we dat weten. Onze pizza smaakt nu zoveel beter. Morgen vertrekken Chiel en Cindy naar Vang Vieng, zodat dit ons derde afscheidsdiner is.

Vientiane is de hoofdstad en tevens grootste stad van Laos (formeel Lao People's Democratic Republic), maar het lijkt meer op een dorp. Het is hier erg rustig en het is waarschijnlijk de rustigste hoofdstad in Azië. Na Vietnam is het opvallend dat er zo weinig scooters rijden.

Laos is ook lange tijd een Franse kolonie geweest en daarom doet Vientiane ook zeer Frans aan. Er zijn nog veel Franse gebouwen te zien, maar de Pratuxai of Overwinningspoort is daar nog het grootste bewijs van. De gelijkenis met de Arc de Triomphe in Parijs is onmiskenbaar.

Pratuxai
Pratuxai

Vientiane beschikt niet over spectaculaire bezienswaardigheden, maar de Pha That Luang of Grote stoepa is het belangrijkste monument van Vientiane en dus nemen we er een kijkje. Men begon in 1566 met de bouw van deze stoepa, het jaar waarin de hoofdstad werd verplaatst van Luang Prabang naar Vientiane. In 1930 werd de stoepa grondig gerestaureerd. Het goudkleurig geschilderde stuk beton kan ons niet echt bekoren. We lopen een rondje rond de stoepa en laten ons dan met jumbo (een uit de kluiten gewassen tuk tuk waarin 4-6 mensen vervoerd kunnen worden) terug naar het centrum brengen.

Als we langs de rivier rijden, zien we een groot wit koloniaal gebouw, het presidentieel paleis. Het gebouw werd ooit gebouwd als de ambtswoning voor de Franse gouverneur. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid ging het gebouw echter fungeren als residentie van de koninklijke familie. Sinds 1975 is het officieel in gebruik als presidentieel paleis. Het paleis is helaas voor het publiek gesloten en het wordt van buiten voor een groot deel aan het oog onttrokken. Het lukt ons echter om over de muur heen een foto te nemen.
Verder brengen we nog een bezoek aan de plaatselijke markt waar veel elektronische apparatuur en illegale CD's worden verkocht.

De Pha That Luang, het nationale monument van Laos
De Pha That Luang, het nationale monument van Laos

Als we 's avonds rustig in onze kamer zitten, zien we ineens grote zwermen vliegbeestjes voorbij komen. Ze komen op het licht af en bij de lamp op ons balkon vliegen er honderden rond. Ondanks het feit dat de ramen van horen voorzien zijn, weten er toch honderden beestjes door de horren de kamer binnen te kruipen. We sluiten snel de ramen en regelen bij de receptie van het guesthouse een spuitbus met insecticiden. Volgens de dame van het hotel vliegen deze beestjes in de regentijd elke avond als het donker wordt uit en zullen ze over een uurtje allemaal weg zijn. We spuiten in onze kamer alle vliegers dood en gaan daarna zelf lekker uit eten.

Op woensdag hebben we genoeg gezien van Vientiane en zijn we voldoende uitgerust om verder te reizen. We kopen een ticket voor de reis naar Vang Vieng. We kopen de kaartjes niet bij het plaatselijke busstation. We gaan lekker luxe reizen met een minibusje. Behalve dat het lekker luxe en koel is (airco) zullen we onderweg ook een bezoek brengen aan Ang Nam Ngum, een enorm stuwmeer iets ten noorden van Vientiane. Daarnaast neemt het busje een weg door de bergen. We zullen dus meer van de omgeving zien dan dat we met de bus zouden reizen.

Fotoserie 83
Achter de schermen
Volgend verslag