Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
LAOS
 
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Wij waren er in maart 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Laos
We hebben bij Amazing Travel in Hanoi vliegtickets
voor het traject Hanoi (Vietnam) - Vientiane (Laos) gekocht voor 95 US$ per persoon (inclusief tax). We vlogen met Lao Aviation/Vietnam Airlines. Er zijn dagelijks vluchten van Hanoi naar Vientiane.
Departure tax in Hanoi is 14 US$ of 210.000 dong per persoon.

Het is ook mogelijk om met de bus van Hanoi naar Vientiane te reizen. Travelagents in Hanoi bieden deze trip aan voor 23 US$. De reis is echter geen pretje. Je vertrekt om 7.00 uur 's avonds in een luxe airconditioned bus, maar onderweg moet je vaak tot tweemaal toe overstappen in een volgeladen locale bus. De tocht duurt minstens 16 uur, maar we hebben mensen gesproken die 24 uur over de rit hebben gedaan. Bij de grens vragen ze 1 US$ voor een stempel in je paspoort.

Visum
Om Laos te bezoeken is een visum verplicht. Het visum hebben wij aangevraagd bij de Laotiaanse ambassades in Hanoi (Vietnam). De aanvraag van het visum duurt hier 1 werkdag. Na het invullen van een aanvraagformulier, inlevering van 1 pasfoto en je paspoort, kan je het visum de volgende dag weer ophalen. Kosten: 50 US$. Na afdingen (!!!!) betaalden wij 45 US$ per visum.
Het visum dat wij kregen is twee maanden geldig (je moet dus binnen twee maanden vanaf het moment dat het visum wordt afgegeven Laos binnenkomen) en was goed voor een verblijf van 30 dagen.


Het is ook mogelijk een visum te regelen als je Laos binnenkomt via de internationale luchthaven Wattai in Vientiane of bij de Vriendschapsbrug bij Nong Khai. Dit visum is 15 dagen geldig en kost 30 US$
Het is goedkoper om je visum in Bangkok (Thailand) te (laten) regelen. Het kost je dan minder dan 1.000 baht. Het visum is dan wel slechts goed voor een verblijf van maximaal 15 dagen.

Grensformaliteiten
Bij de paspoortcontrole moet je een 'arrival card' invullen. We hebben geen 'custom declaration form' hoeven in te vullen.

Geld
De officiële munteenheid van Laos is de kip, maar eigenlijk zijn er in Laos drie valuta in omloop: de kip, de Thaise baht en de Amerikaanse dollar. In hotels, winkels en restaurants in de grote steden kan je met al deze valuta betalen. In kleinere plaatsen accepteert men alleen kip en soms ook baht.
De wisselkoersen in maart 2002: 1 US$ = 9.400 kip / 1 Thaise Baht = 218 kip / 1 Euro = 8.066 kip. Voor travellers cheques (US$) krijg je iets meer.
Het nadeel van de kip is de geringe waarde. De grootste coupure, het biljet van 5.000 kip, is nog geen dollar/euro waard. Als je dus een flink bedrag wisselt, loop je met een grote zak papiergeld rond. Grotere bedragen (bijvoorbeeld hotels) kan je dus het beste met dollars of baht betalen. Kleine uitgaven zoals directe levensbehoeften en lokaal vervoer kan je in kip betalen.
In Laos bestaat er alleen papiergeld, geen munten.

Er zijn geen pinautomaten in Laos.

Eten en drinken
De Laotiaanse keuken lijkt sterk op die van Thailand. Rijst vormt de basis voor iedere maaltijd.
In de grote steden zijn goede restaurants te vinden. In de meer afgelegen provincies zal de keuze waarschijnlijk beperkt zijn.
Men verkoopt verder croissants en baguettes, belegd met een Laotiaanse versie van paté of met kaas (la vache qui rit).
Frisdranken, bier, thee, koffie en flessen drinkwater zijn overal verkrijgbaar.
Voor een flesje cola betaal je gemiddeld 3.000 kip, voor een blikje gemiddeld 4.000 kip. Een fles drinkwater kost 1.000 kip.

Communicatie

Een postzegel voor een postkaartje naar Nederland kost 2.700 kip
In alle grote plaatsen zijn internetcafé's te vinden.

Vervoer
Taxi's zijn er alleen in de grote steden. In de meeste steden rijden gemotoriseerde driewieltaxi's. Een tuk tuk of samlor (drie wielen) biedt plaats aan twee passagiers en de jumbo heeft plaats voor vier tot zes personen. De prijs moet van tevoren worden afgesproken.

 

Vientiane


* Hotel
Orchid Guesthouse
33 Fa Ngum Road
Ban Mixay
Vientiane
Telefoon: (856-21) 25 2825
Fax: (856-21) 21 6588
15 US$ per nacht inclusief ontbijt of 13 US$ per nacht zonder ontbijt. Mooie, ruime kamer met eigen badkamer. Warm water, airco en TV. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt. Het hotel ligt aan de Mekong Rivier en vanuit de kamer hadden we een mooi uitzicht op het water.
Er is een laundryservice en je kan fietsen huren voor 15.000 kip per dag. Verder kan men hier taxidiensten naar het vliegveld of de Friendshipbridge verzorgen.

* Eten en drinken
In Vientiane kan je lekker eten, van Laotiaans tot Frans. De eetgelegenheden variëren van eenvoudige eetstalletjes langs de straat tot luxe restaurants.
Wij hebben onder andere lekker gegeten in Le Safran
Restaurant (tegenover het Douang Deuane Hotel). Het is een goed restaurant met goedkoope Aziatische en Europese maaltijden.

* Vervoer
Wattai International Airport ligt 6 kilometer ten noordwesten van het centrum van Vientiane. Wij betaalden voor een taxirit naar het hotel 2 US$ (vraagprijs was in eerste instantie 5 US$).

De bus naar Vang Vieng kost 25.000 (bijna 3 US$) kip per persoon en vertrekt vanaf de busterminal bij de Talaat Sao (Morningmarket). Er gaat drie keer per dag een bus, om 7.00 uur, om 11.30 uur en om 13.30 uur. Het betreft een locale bus en je kan dus geen plaatsen reserveren. De rit duurt ongeveer 3,5 uur.
De bus naar Luang Prabang kost 40.000 (4 US$) kip per persoon en vertrekt vanaf de busterminal bij de Talaat Khua Luang (nightmarket). De rit duurt ongeveer 11 uur.

Wij hebben twee plaatsen gekocht in een airconditioned minivan voor 7 US$ per persoon bij Mum Bus. Dit bedrijf is heel recent gestart door twee enthousiaste jongens (het was de tweede dag dat ze de "rit" maakten). Zij rijden 's morgens (vertrek rond 9.00 uur) naar Vang Vieng en je komt er rond 14.00 uur aan. 's Middags rijden ze terug naar Vientiane. Voor een ticket naar Vang Vieng vroegen ze in eerste instantie 10 US$ (de tocht terug naar Vientiane kost 7 US$). Het busje rijdt een andere route dan de locale bussen. De weg is erg goed en gaat door de bergen. Onderweg maak je een stop bij het stuwmeer Ang Nam Ngum. Eventueel kan je daar een boottochtje op het meer maken. Je wordt voor je hotel in Vang Vieng afgezet.
Adres van Mum Bus: Fa Ngum Road - Mekong River Side (naast Nazim Restaurant en Orchid Guesthouse). Telefoon: 021 218677 of 020-620161. Hun kantoor in Vang Vieng is bij het Ahea Restaurant.

* Bezienswaardigheden / vertier
Voor een hoofdstad is Vientiane erg rustig. Er is weinig verkeer en je wordt niet lastig gevallen door verkopers. Het is een stad waar lekker even kan relaxen.
In de stad kan je veel tempels bezoeken. Voor de rest is Vientiane niet zo heel bijzonder.

* Geld
Er zijn in Vientiane veel kleine wisselkantoortjes.
Bij de B.C.E.L. Bank kan je travellers cheques wisselen. Je hoeft geen commissie te betalen. Het is hier ook mogelijk om met je Visacard geld op te nemen. Je betaalt dan wel commissie (2,70% voor kip en 3,50% voor US$ of Thaise baht).
Pinnen is niet mogelijk.

* Communicatie
In Vientiane kan je op veel plekken internetten. De prijzen variëren van 100-150 kip per minuut. De verbinding is soms wel traag.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Vientiane zonder problemen (Thaise provider).

Voor meer informatie zie verslag 74 - Vientiane

 

Vang Vieng


* Hotel
Vang Vieng heeft heel veel (zeer) goedkope accomodatie. Het hotel waar wij geslapen hebben, was één van de duurdere.

Viengvilay Guesthouse
Ban Sengsavang M.
Vang Vieng
Telefoon: (023) 511177
50.000 kip (zo'n 5 US$) met eigen badkamer en airco. Kleine basic kamer met alleen een bed. Gedurende de dag hadden wij een aantal uren geen stroom en water.
Het hotel heeft ook goedkopere kamers met alleen een fan.

* Restaurants
Wij hebben gegeten bij Sonay Restaurant. Ze hebben hier heerlijke pizza's die rechtstreeks uit een houtoven komen. Zoals bij zoveel restaurants in Vangvieng vertonen ze ook hier iedere avond twee videofilms op een groot scherm/tv.

* Vervoer
De bus naar Luang Prabang kost 40.000 kip per persoon en vertrekt om 9.00 uur vanaf het centrale busstration in Vang Vieng. Er gaat één keer per dag een bus. Voor deze bus kan je plaatsen reserveren. De kaartverkoop begint rond 7.15 uur bij het kantoortje van het centrale busstration. Je moet je naam op een lijst zetten en de nummers voor de namen corresponderen met de stoelnummers. De eerst 44 "inschrijvers" hebben dus gegarandeerd een stoel. Kom je later, dan kan je op een plastic krukje in het gangpad zitten. Zorg er dus voor dat je vroeg op het station aanwezig bent om je in te schrijven. Daarna kan je op je gemak gaan ontbijten. De rit duurt ongeveer 7 uur en onderweg maak je één stop voor de lunch. Verder stopt de bus onderweg een aantal keer om "locals" op te pikken.

* Bezienswaardigheden
Vang Vieng ligt in een bocht van de rivier de Nam Song. Het is een klein plaatsje dat uit niet meer dan enkele straten bestaat. Het was er wel ongelooflijk druk en erg toeristisch. Vanwege zijn tientallen goedkope hotels en guesthouses is Vang Vieng een geliefd reisdoel van budgetreizigers. Ondanks dat de omgeving van Vang Vieng erg schilderachtig is door het karstlandschap, zijn wij hier weer snel vertrokken.
Vang Vieng is met name een plaats waar je kan fietsen, zwemmen en luieren. In de omgeving van Vang Vieng zijn veel grotten die bezocht kunnen worden.
Verder wordt Vang Vieng vaak "gebruikt" als overnachtingsplaats om de lange reis tussen Vientiane en Luang Prabang te onderbreken.

* Communicatie
In Vang Vieng kan je overal internetten. De prijs is 250 kip per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Vang Vieng niet gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 75 - Vang Vieng

 

Luang Prabang


* Hotel
In Luang Prabang is de accomodatie redelijk duur. Met een beetje geluk vind je een basic kamer met een gedeelde badkamer voor 7 US$. Verder zijn er heel veel dure hotels (vanaf 25 US$). Een middenweg lijkt er niet te zijn. Wij vonden een wat duurdere kamer, maar met een absoluut "good value for money".

Rama Hotel
Ban Visoen, Visoennatrath Road
Luang Prabang
Telefoon: 00 856 - 71 - 212247 of 020-513673
Fax: 00 856 - 71 - 253266
Email: Rama_hotel@hotmail.com
16 US$ per nacht voor een kamer met airco of 12 US$ per nacht voor een kamer met fan. De inrichting van de kamers is hetzelfde. Beide prijzen zijn inclusief ontbijt (buffet als er meer dan 12 gasten zijn) en twee flessen water per dag. Als je wat langer blijft (vanaf 6 dagen) kan je korting op de prijzen krijgen. Het hotel en de kamers zijn mooi ingericht.
Grote lichte kamer met eigen badkamer, warm water, televisie en koelkast. Het hotel ligt iets buiten het centrum (circa 10 minuten lopen). Er is een laundryservice.

* Restaurants
In Luang Prabang kan je voor betrekkelijk weinig geld lekker eten in één van de vele restaurantjes die het stadje rijk is. In bijna alle restaurants bieden ze zowel Europeaanse, als typisch Laotiaanse gerechten aan. Wij hebben onder andere lekker gegeten in Le Snack Restaurant, vlakbij het hotel en in het Tam Tam Restaurantant in het centrum. Indiase gerechten worden geserveerd bij Nazim Restaurant.

* Vervoer
Een tuk tuk vanaf het busstation naar het centrum van Luang Prabang kost 5.000 kip per persoon.

Een tuk tuk naar het vliegveld kost 10.000 kip per persoon. De rit duurt ongeveer 15 minuten.

Het is mogelijk om vanuit Luang Prabang met Lao Aviation naar Chiangmai in Thailand te vliegen. Er is een vlucht op donderdag en zondag en een ticket kost 71 US$ per persoon als je de ticket rechtstreeks bij Lao Aviation koopt. Toeristenbureautjes in het centrum vragen voor een ticket 75US$ tot 88 US$.
Bangkok Airways vliegt vanaf Luang Prabang, via Sukothai naar Bangkok voor 118 US$ per persoon.
Departure tax voor internationale vluchten is 10 US$ en voor nationale vluchten 5.000 kip.

De slowboat van Luang Prabang naar de Thaise grensplaats Chiang Khong doet er twee dagen over. Je overnacht in Pakbeng. De prijs voor deze tocht is 500 baht per persoon. Vanuit Chiang Khong kan je verder reizen naar het nabij gelegen Chiang Rai.
Het is ook mogelijk om een speedboat te nemen naar de Thaise grensplaats Chiang Khong. Je doet dan 6 uur over de tocht. Het schijnt met name in de periode net voor de regentijd (februari tot juni) erg gevaarlijk te zijn in verband met de lage waterstand. In ieder geval moet je in de boot een zwemvest aan en een helm op.

* Bezienswaardigheden
Luang Prabang is een vredig stadje met een slaperige sfeer. Er is geen bruisend stadscentrum. De stad ligt echter mooi in een vallei aan de rivier de Mekong, omringd door heuvels en bergen en vanwege haar unieke bouwwerken staat Luang Prabang in haar geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn een groot aantal tempels en mooie gebouwen met een Franse koloniale architectuur. Daarnaast kan je de heuvel Phu Si in het centrum van de stad beklimmen voor een mooi uitzicht op de stad.
Toen wij in Luang Prabang waren, hing er rook in de vallei. De heuvelbewoners branden namelijk de beboste hellingen plat om zo landbouwgrond te verkrijgen. Deze rokerige situatie schijnt zich met name voor te doen aan het einde van het droge seizoen, van februari tot juni.

De Talat Dala, de belangrijkste markt van Luang Prabang, ligt op de hoek van Thanon Latsavong en Thanon Kitsalat. De markt is gehuisvest in een betonnen gebouw. Aan het eind van Thanon Kitsalat en aan de rivier is een kleine openluchtmarkt.

Koninklijk Paleis: Het voormalige Koninklijk Paleis dat nu een museum is, ligt aan de rivier, aan de voet van de heuvel Phu Si, in het centrum van de stad. Entreeprijs: 10.000 kip per persoon. Geopend: maandag - zaterdag 8.00 - 10.30 uur. Je moet je schoenen, tas en camera bij de ingang van het museum achterlaten en fotograferen in het museum is verboden.

Pak Ou Cave: In de grotten staan duizenden boeddhabeelden in alle vormen en maten, in de loop der eeuwen bijeengebracht door pelgrims. In één van de grotten heb je een zaklantaarn nodig, die overigens ook te huur is voor 1.000 kip. Entreeprijs: 8.000 kip per persoon.
De grotten bevinden zich ongeveer 35 km stroomopwaarts van Luang Prabang. Langs de oever van de Mekong zijn boten te huur. De tocht duurt op de heenweg circa 2 uur en op de terugweg 1 uur. Een kleine boot (tot 10 personen) naar de grotten kost 12 US$. Als je dus met meer mensen gaat, wordt de prijs per persoon lager. Onderweg naar de grotten maak je een stop in een dorpje waar papier wordt gemaakt (niet veel aan) en in Ban Xang Hai. De bevolking in dit dorp leeft van het stoken van lao lao, de lokale rijstjenever.

De waterval van Kuang Si: De waterval ligt 30 km ten zuiden van Luang Prabang en is via een goede, maar stoffige weg te bereiken. Een tuk tuk naar de waterval kost 70.000 - 80.000 kip, maar ook hier geldt dat je een groep kan vormen (max. 10 personen) waardoor de prijs per persoon daalt. Entreeprijs voor de waterval is 8.000 kip per persoon. Je kan hier zwemmen.

Monniken: Iedere morgen vanaf 6.00 uur lopen de monniken door de straten van Luang Prabang om eten te bedelenS.

* Communicatie
In Luang Prabang kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 180 - 200 kip per minuut. De verbinding is vaak wel erg traag.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte in Luang Prabang niet.


Voor meer informatie zie verslag 76 (Luang Prabang - deel 1) en verslag 77 (Luang Prabang - deel 2)