Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
Indonesië (Bali en Lombok)
 
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Wij waren er in april/mei 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Indonesië
Wij kochten onze vliegtickets bij een toeristenbureautje in Chiang Mai. Het is raadzaam om "te shoppen", want de prijzen variëren enorm. Wij zijn uiteindelijk gevlogen met Garuda Indonesia Airways omdat zij de goedkoopste tickets aanboden. Wij betaalden voor een retourticket Bangkok - Denpasar (Bali) 12.380 baht. Ze vliegen dagelijks. Op zowel de heen- als de terugweg maak je een tussenstop in Singapore. Hier kan je ook éénmalig een stopover van maken.

De departure tax in Thailand (Bangkok) bedraagt 500 baht.
De departure tax in Denpasar (Bali) bedraagt 100.000 rupiah.

Een ticket voor een binnenlandse vlucht met Merpati van Bima op Sumbawa naar Denpasar op Bali kost 635.000 rupiah per persoon inclusief tax. Op Bima moet je nog wel 6.000 rupiah per persoon departure tax betalen.

Visum
Nederlanders die via de belangrijke lucht- of zeehavens het land binnenkomen, hoeven voor een verblijf korter dan 60 dagen geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort op de uitreisdatum uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig zijn en je moet in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar een verdere bestemming. Bij aankomst krijg je een zogenoemde 'entry stamp' in je paspoort, waarmee je 60 dagen in het land kan blijven. Bij binnenkomst in Denpasar moesten wij onze tickets laten zien. Van een andere reiziger die geen ticket had waarmee ze kon aantonen dat ze Indonesië weer zou verlaten, hebben wij gehoord dat ze 20US$ "smeergeld" moest betalen.
Het visum kan niet worden verlengd. Wie echter naar één van de buurlanden reist, kan Indonesië de volgende dag al weer binnenreizen.

LET OP: In april 2003 lazen wij op Teletext, dat Indonesie weer een visum verplicht gaat stellen voor bezoekers uit 37 verschillende landen (waaronder Nederland). Een visum gaat circa 50 Euro kosten en is nog maar voor 30 dagen geldig.

Douaneformaliteiten
Bij binnenkomst in Indonesië moet je een douaneverklaring invullen. Alle soorten wapens en munitie, alles wat als pornografie kan worden beschouwd, narcotica, en Chinese medicijnen mogen niet worden ingevoerd. Ook wordt er gevraagd of je speelfilms, video's en/of cd's bij je hebt. Wij hadden die wel bij ons, maar hebben deze niet aangegeven. Eigenlijk dienen ze gecontroleerd te worden.
Je moet tegen gele koorts zijn ingeënt als je uit een gebied komt waar deze ziekte heerst.

Geld
De Indonesische munteenheid is de rupiah. De Amerikaanse dollar wordt overal geaccepteerd. Ook travellers cheques zijn bijna overal te verzilveren. Voor een dollar krijg je ongeveer 9.200 rupiah. 10.000 rupiah is iets meer dan 1 Euro. De koers voor cheques is vaak gunstiger dan voor contant geld. Er worden bij ieder wisselkantoortje andere koersen gehanteerd. Het loont dus de moeite rond te kijken.
In de grote plaatsen op Bali en Lombok en op de luchthaven in Denpasar kan je pinnen.


Eten en drinken
Indonesiërs eten driemaal per dag rijst en hebben drie namen voor rijst: in het veld noemen ze het padi, geoogst heet het beras en gekookt op het bord heet het nasi. Gekookte rijst heet nasi putih (zonder toevoegsels). Gebakken rijst heet nasi goreng (met groente en/of vlees, vis en eieren). Rijst vormt voor de
Indonesiërs het middelpunt van het bestaan. Toch is de Indonesische keuken buitengewoon gevarieerd. Rijst is het basisvoedsel, maar de bijgerechten verschillen sterk per streek. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd gecombineerd met een vlees, vis of kipgerecht. Sambal en groente uit het zuur completeren de maaltijd.
Een warung is een eenvoudig Indonesisch eettentje, waar je eenvoudige gerechten als gado-gado, soto ayam, nasi goreng en mie goreng kunt krijgen.
Frisdranken, bier, thee, koffie en flessen drinkwater zijn overal verkrijgbaar.
Voor een blikje cola betaal je gemiddeld 4.500 rupiah en voor een flesje 3.500 rupiah. Een literfles drinkwater kost gemiddeld 4.000 rupiah.

Communicatie

Een postzegel voor een postkaartje naar Nederland kost 6.000 rupiah.
In alle plaatsen zijn internetcafé's te vinden. De prijzen variëren van 200 tot 500 rupiah per minuut.
Op Bali en Lombok hadden we in de meeste plaatsen verbinding met onze mobiele telefoon (zie hieronder).

Opletten!
Tijdens ons bezoek aan de bezienswaardigheden van Bali zijn wij tot de conclusie gekomen dat de kaartjesverkopers er allemaal dezelfde tactiek op nahouden. Eerst vragen ze een - uiteraard veel te hoge - entreeprijs. Als je vraagt om de tickets, zakt de prijs al snel naar een prijs die goedkoper is dan wat vermeld wordt op de tickets. Als je hiermee akkoord gaat, krijg je uiteraard geen tickets, maar mag je wel naar binnen.
Voorbeeld: Toen wij Besakih binnenreden vroeg een ticketverkoper 20.000 rupiah voor twee personen en de auto. Toen wij om de kaartjes vroegen, bleek dat de prijs 3.100 rupiah per persoon en 1.500 rupiah voor de auto was. Totaal dus 7.700 rupiah. Als we geen kaartjes wilden, mochten we uiteindelijk voor in totaal 6.000 rupiah naar binnen.

 

Kuta (Bali)


Wat ons betreft lijkt Kuta op Benidorm. Het is er enorm toeristisch en je komt hier niet voor je rust. Het plaatsje barst van de souvenirswinkeltjes en money changers en het strand (Kuta Beach) is druk. Net als in India wordt je hier om de paar seconden "lastig gevallen" door opdringerige verkopers en taxichauffeurs.

* Hotel
Kuta is de grootste toeristische trekpleister van Bali en dientengevolge is het lastig een echte goedkope kamer te vinden. Omdat wij laat op de avond in Kuta arriveerden hebben wij niet veel moeite gedaan om een goedkoop hotel te vinden. Hotel Sorga Cottage Kuta is mooi, maar duur. Er zijn absoluut goedkopere alternatieven.

Hotel Sorga Cottage Kuta
Gg. Sorga, Br. Pering
Kuta
Telefoon: 0361-751897 of 758613
Fax: 0361-752417
http://www.angelfire.com/id/sorga
148.500 rupiah per nacht inclusief ontbijt. Mooie, ruime kamer met eigen badkamer met warm water, balkon en fan. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt. Het hotel beschikt over een zwembad en een restaurant. Het hotel ligt in een zijstraat van Poppies Gang I. Er zijn ook kamers met airco, maar die zijn uiteraard nog duurder.


* Eten en drinken
Kuta heeft een groot aanbod aan restaurants, inclusief de McDonalds, KFC en Burger King.

* Vervoer
Een pre-paid taxi van de luchthaven naar Kuta kost 20.000 rupiah. De rit duurt ongeveer 15 minuten.

Wij hebben in Kuta een Jeep voor 7 dagen gehuurd. Dit kostte ons 85.000 rupiah per dag en hiervoor kregen we ook volledige verzekering. Eigen risico US$ 100. Je moet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit internationale rijbewijs moet je vooraf bij een ANWB-kantoor in Nederland regelen. De benzine is in Indonesië erg goedkoop: zo'n 1.600 rupiah per liter.

* Bezienswaardigheden / vertier
Kuta is een zeer levendige badplaats. Je vindt hier volop winkeltjes, restaurantjes en een mooi strand. Echte bezienswaardigheden zijn er niet in Kuta. Gezien de grootte van Bali, is het vanuit Kuta heel goed mogelijk om de rest van Bali te verkennen. Vanuit Kuta bezochten wij:

Ubud: Een kunstenaarsdorp dat ligt tussen de groene rijstvelden. In Ubud zelf zijn talloze winkeltjes en galerieën. Erg toeristisch.
T
egallalang: Zeer mooie terrasrijstvelden waar je van bovenaf zicht op hebt.
Batubulan: Taman Burung Bali Bird Park. Entree is 7,5 US$ of 71.000 rupiah. Het vogelpark bevindt zich naast het Bali Reptile Park. Entree van dit park: 7,5 US$ of 71.000 rupiah. Als je een kaartje voor beide parken koopt, krijg je 1 US$ korting. Wij bezochten alleen het Bird Park. Dit zou mooier zijn dan het Reptile Park. Wij vonden het Bird Park de moeite waard.

Vanuit Kuta zijn we in één dag naar Lovina gereden.

* Geld
In Kuta kan je heel gemakkelijk geld en travellers cheques wisselen. Er zijn tientallen wisselkantoortjes en banken. Je kan er ook pinnen.

* Communicatie
In Kuta kan je overal internetten. De prijzen variëren van 300 tot 500 rupiah per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Kuta zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 81 (eerste kennismaking met Bali)

 

Lovina (Bali)


* Hotel
Hotel Padma
Jln. Raya Seririt - Singaraja
Lovina
Telefoon: 062-0362 41140 of 41947
Fax: 062-0362 41140
Email:padma@singaraja.wasanara.net.id
http://www.indo.com/hotels/padma
90.000 rupiah per nacht inclusief tax en ontbijt. De normale prijs is 25 US$ per nacht. Mooie, ruime kamer met eigen badkamer met warm water, tv, koelkast, balkon en fan. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt. Het hotel beschikt over een mooi zwembad en een restaurant en ligt direct aan zee. Er zijn ook kamers met airco, maar die zijn duurder.


* Eten en drinken
Lovina heeft een groot aanbod aan restaurants.

* Vervoer
Wij hadden de beschikking over een Jeep die wij in Kuta hadden gehuurd.

* Bezienswaardigheden / vertier
Lovina is een rustige badplaats. Het strand heeft zwart zand. Echte bezienswaardigheden zijn er niet in Lovina. Gezien de grootte van Bali, is het vanuit Lovina heel goed mogelijk om de rest van Bali te verkennen. Vanuit Lovina bezochten wij:

Gitgit Waterfall: 40 meter hoge waterval in Gitgit. Entree: 3.000 rupiah per persoon.
Dolfijnentocht: In de vroege morgen kan je een boottocht maken met de mogelijkheid dolfijnen te zien. De gemiddelde prijs bedraagt 30.000 rupiah per persoon en de tocht duurt 2,5-3 uur. Omdat ons hotel direct aan zee lag, werden we daar opgehaald en weer afgezet. Vertrektijd: 6.00 uur. We waren rond 8.00 uur terug in het hotel.
Jatiluwih: Mooie terrasrijstvelden. Entree: 3.300 rupiah per persoon en 1.500 rupiah voor de auto.
Papuan: Wederom mooie terrasrijstvelden.
Mengwi: De Pura Taman Ayun is het op één na grootste tempelcomplex van Bali. Wij vonden het niet bijzonder. Entree: 3.000 rupiah.
Lake Bratan, Lake Buyan en Lake Tamblingan; De meren vullen de oude krater van de inmiddels dode vulkaan Gunung Catur (2.096 meter), die boven Lake Bratan uittorent.

Vanuit Lovina zijn we in één dag - via Lake Batur - naar Amed aan de oostkust gereden.

* Geld
In Lovina kan je heel gemakkelijk geld en travellers cheques wisselen. Er zijn veel wisselkantoortjes.

* Communicatie
In Lovina kan je overal internetten. De prijzen variëren van 200 tot 500 rupiah per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Lovina zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 82 (Naar Lovina Beach), verslag 83 (Lovina Beach en omgeving) en verslag 84 (Op zoek naar dolfijnen)

 

Amed / Lipah (Bali)


* Hotel
Tresna Yoga Bungalow
Tegenover Hotel Pondok Vienna Beach (wordt vermeld in de Lonely Planet)
Lipah
70.000 rupiah per nacht inclusief tax en inclusief de 50% promotiekorting die op dat moment werd gegeven (normale prijs circa 150.000 rupiah). Zeer mooie, ruime bungalow met mooi meubilair en luxe eigen badkamer (veel marmer, een bad en aparte douche). Verder een balkon en fan. Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over de baai. 's Morgens krijg je een schaaltje fruit.
Zeer vriendelijke mensen. Via het Hotel Pondok Vienna Beach loop je binnen twee minuten naar het strand. Aanbevolen!

* Eten en drinken
Bij Hotel Pondok Vienna Beach kan je heerlijke Europese, Indiase en Indonesische gerechten bestellen.

* Vervoer
Wij hadden de beschikking over een Jeep die wij in Kuta hadden gehuurd.

* Bezienswaardigheden / vertier
Om Amed in te komen, moet je éénmalig een bedrag van 3.100 rupiah entreegeld betalen. Het geld zou worden gebruikt voor de aanleg van de telefoon. Men was ook bereid om ons voor 5.000 rupiah binnen te laten, maar dan kregen we uiteraard geen tickets.

Amed en de plaatsjes in de omgeving vormen een aantal zeer rustige badplaatsen aan de oostkust van Bali. Er komen hier geen toergroepen en het schijnt erg moeilijk te zijn om hier met het openbaar vervoer te komen. Het makkelijkste is het om een bemo te charteren en je te laten afzetten bij een hotel. Met een eigen auto zijn de plaatsjes prima te bereiken. Langs de kust zijn een aantal zeer goede snorkelplaatsen met levend koraal en veel gekleurde vissen. In Amed en Lipah heeft men (nog) niet de beschikking over een telefoon en je kan er niet internetten.

Op de weg van Lovina naar Amed bezochten wij:
Penelokan: In Penelokan heb je een mooi uitzicht op de vulkaan Gunung Batur en het bijbehorende kratermeer Danau Batur. Entree voor Penelokan: 3.100 rupiah per persoon en 1.500 rupiah voor de auto. Vanuit Penelokan is het mogelijk om een weg langs het meer te volgen. De weg eindigt in Toya Bungkah. Vanuit dit plaatsje kan je de vulkaan beklimmen.
Besakih: In Besakih bevindt zich de grootste en belangrijkste tempel van Bali, de Pura Besakih. Entree: 3.100 rupiah per persoon en 1.500 rupiah voor de auto. Verder heb je een gids nodig om de tempel te kunnen bezichtigen. Aan het begin van het dorp vraagt men 3 US$ per persoon voor een gids. Bij de tempel zelf kan je onderhandelen over de prijs. Wij betaalden uiteindelijk 5.000 rupiah per persoon voor een gids.

Tulamben: 50 meter van de kust van Tulamben ligt een Amerikaans scheepswrak, de Liberty. Dit schip biedt een prachtige duiklocatie met veel koraal en ve
el vissen. Voor twee duiken op de wrak vraagt men gemiddeld 40 - 50 US$, inclusief huur van de apparatuur en kleding. Het wrak ligt op een diepte van 4 tot 28 meter. Een gedeelte van het wrak kan je dus ook snorkelend goed bekijken.

Vanuit Amed rijd je met een auto in ongeveer 4 uur terug naar Kuta.

* Geld
In Amed zijn er niet veel wisselkantoortjes. Er zijn wel veel (dure) hotels en wellicht is het mogelijk om daar geld te wisselen. Wij hebben er geen geld hoeven te wisselen en hebben er dus niet zo op gelet.

* Communicatie
In Amed en omgeving kan je niet internetten. De dichtstbijzijnde plaats waar het wel kan is Tulamben, een paar kilometer ten noorden van Amed.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Lipah niet gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 85 (Naar Amed) en verslag 86 (Amed onder water).

 

Senggigi (Lombok)


* Hotel
Bukit Senggigi Seaview Cottages
Jl. Raya Senggigi Km. 13
Mataram - NTB
Telefoon: (0370) 693173, 693208 of 693209
Fax: (0370) 693226
125.000 rupiah per nacht inclusief tax en American breakfast (normale prijs 55 US$ per nacht). Mooie, ruime cottage met eigen badkamer, airco, tv en koelkast. Verder een klein terrasje voor de deur. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de zee. Het hotel beschikt over een mooi zwembad met ligstoelen en een restaurant.

* Eten en drinken
Senggigi heeft een groot aanbod aan restaurants. Omdat de toeristenindustrie in Indonesië (en zeker in Senggigi) is ingezakt, laat de kwaliteit van het eten soms te wensen over.

* Vervoer
In Kuta hebben we voor 70.000 rupiah per persoon een een toer geboekt naar Senggigi. Je wordt voor dit geld met een auto in je hotel opgehaald en in circa 1,5 uur naar Padang Bai gebracht. Daar stap je op de veerboot naar Lembar op Lombok. Een losse ticket voor de ferry kost 9.500 rupiah, maar dit bedrag is al in de 70.000 rupiah van de toer inbegrepen. De ferry vaart in ongeveer 5 uur naar Lembar. Daar staat op de kade weer een busje op je te wachten die je naar Senggigi brengt. Over het algemeen rijdt er een tout in het busje mee die je probeert over te halen naar "zijn" hotel te komen.
Er zijn ook tickets te koop voor snellere boten. We weten niet hoeveel het kost om met zo'n boot van Padang Bai naar Lembar te varen. We weten wel dat de terugreis naar Padang Bai vanuit Lembar 55.000 rupiah per persoon kost (inclusief het vervoer vanuit je hotel in Senggigi naar Lembar). Je vaart dan in ongeveer 1 uur naar Padang Bai.

In Kuta kan je ook complete toertjes naar één van de Gili Islands boeken. Een tocht naar Gili Trawangan kost gemiddeld 80.000 rupiah. Je maakt dan dezelfde reis als hierboven beschreven, met dien verstande dat je met een busje van Lembar naar Bengsal wordt gebracht en dat je daar op de shuttleboat naar Gili Trawangan stapt. Alle tickets zijn inclusief.

* Bezienswaardigheden / vertier
Senggigi is momenteel een rustige badplaats met een groot, leeg strand. De toeristenindustrie ligt hier volledig op z'n gat. Volgens allerlei reisboeken (zelfs de Lonely Planet) zou je hier mooie snorkelplaatsen hebben met levend koraal. Wij hebben ze niet kunnen ontdekken.
In Senggigi kan je allerlei tours boeken naar de binnenlanden van Lombok, naar de vulkaan etc. etc. In Senggigi zelf zijn er echter geen echte bezienswaardigheden.

* Geld
In Senggigi zijn veel wisselkantoortjes gevestigd. Er zijn ook pinautomaten.

* Communicatie
In Senggigi kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 300 rupiah per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Lovina zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 87 (Lombok).

 

Gili Trawangan (Lombok)


* Hotel
Pondok Kayangan
Jl. Tanjung Batu no. 72 / RT.01
Gili Trawangan - Lombok
Telefoon: (0370) 637932
70.000 rupiah per nacht inclusief tax en ontbijt. Ruime - niet al te schone - cottage met eigen badkamer en airco. Verder een klein terrasje voor de deur.

* Eten en drinken
Gili Trawangan heeft een enorm aanbod aan restaurants.

* Vervoer
In Senggigi hebben we voor 30.000 rupiah per persoon een een toer geboekt naar Gili Trawangan. Je wordt voor dit geld met een auto in je hotel opgehaald en in circa 1 uur naar Bengsal gebracht. Daar stap je op
de shuttleboat van 9.30 uur naar Gili Trawangan. De ticket voor de boot is inclusief. 's Middags gaat er nogmaals een shuttleboat van Bengsal naar Gili Trawangan.
De shuttleboat van Gili Trawangan naar Bengsal vertrekt dagelijks om 8.15 uur.


Op Gili Trawangan hebben we voor 150.000 rupiah per persoon een toer naar Labuanbajo op Flores geboekt. De bedrag is inclusief alle ticketgelden voor (locale) bussen en veerboten. De reis zou twee hele dagen en een nacht duren, maar het verliep allemaal anders. Zie voor meer informatie verslag 88 (Bestolen in Indonesië).

* Bezienswaardigheden / vertier
De drie eilandjes Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan liggen voor de noordwestkust van Lombok. Gili Trawangan is het grootste eiland en het meest ontwikkelde eiland. Omdat alles vanuit Lombok moet worden overgevaren, zijn de prijzen hoger dan elders. In 2-3 uur loop je het eiland rond.
Op Gili Trawangan zijn geen bezienswaardigheden. Er zijn alleen mooie stranden en je kan goed snorkelen vanaf het strand (hoewel niet zo mooi als in Amed op Bali). Een complete snorkeluitrusting kan je overal op het eiland huren voor 10.000 rupiah per dag (5.000 rupiah voor het masker en de snorkel en 5.000 rupiah voor de zwemvliezen).
Uiteraard is het ook mogelijk om te duiken. Er zijn veel duikscholen op Gili Trawangan gevestigd. Een duik kost 25 US$ voor de eerste duik en 20 US$ voor elke volgende duik. Verder wordt éénmalig 20.000 rupiah in rekening gebracht voor de bescherming van het rif.

Een snorkeltrip boek je voor ongeveer 30.000 rupiah per persoon, inclusief de huur van masker en snorkel. De zwemvliezen moet je er zelf huren. Tijdens de snorkeltrip wordt je driemaal gedropt op de mooiste plekken rond de Gili-islands. Het mooist vonden wij de plek waar we zeeschildpadden hebben gezien. Veel koraal is helaas dood en we vonden het al met al een beetje tegenvallen (gezien de verhalen die we gehoord en gelezen hadden).

* Geld
Op Gili Trawangan zijn talloze wisselkantoortjes gevestigd. Je kan er niet pinnen.

* Communicatie
Op Gili Trawangan kan je overal internetten. De prijs is gemiddeld 300 rupiah per minuut.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we op Gili Trawangan zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 87 (Lombok).