Print dit verslag
Verslag 26 - Bangalore (Zuid-India)

Het is vandaag zondag 11 november en we moeten alweer vroeg ons bed uit. Waarom gaat al dat vervoer zo vroeg op de dag rijden of vliegen? Om 6.15 uur lopen we met volle bepakking de straat van het hotel uit op zoek naar een taxi. Op dit vroege uur zijn er nog niet veel taxi's en de chauffeurs die er zijn, willen een nachttoeslag. Het duurt dus even voordat we een taxichauffeur hebben gevonden die ons wil brengen tegen de prijs die wij willen betalen. Eén chauffeur wil ons wel wegbrengen. Maar als we meelopen naar zijn auto, zien we dat zijn auto nog op de krik staat om gerepareerd te worden. Lekker snugger. Daar wachten we natuurlijk niet op. Uiteindelijk wil de chauffeur die ons heel de tijd volgt maar teveel geld blijft vragen, ons toch tegen een schappelijke prijs naar het vliegveld brengen.

Op de luchthaven blijken ze een vreemde securitycheck te hebben. Vlak achter de toegangsdeur, midden in de grote vertrekhal, staat een bagagescanner. Onze rugzakken moeten daar doorheen. Daarna gaat er een geel bandje om de rugzakken ten teken dat de bagage geïnspecteerd is. De dagrugzakken moeten ook door de scanner, maar krijgen geen bandje. Bij de incheckbalie vertelt men ons dat we alle batterijen (ook de kleintjes) uit de fotocamera's moeten halen en in de grote rugzakken moeten opbergen. We kunnen dus geen foto's maken tijdens de vlucht. Als ze zien dat we onze rugzakken in de transporthoezen inpakken, moeten we de rugzakken nogmaals door de bagagescanner laten halen. Het gele bandje is namelijk niet meer te zien. Dit betekent dus terug naar de vertrekhal, bagage nogmaals door de scanner laten gaan om nogmaals een geel bandje om de bagage krijgen.
We hebben het echter nog niet gehad. Bij een speciaal loket betalen we de luchthavenbelasting (1.100 Rupees per persoon). Bij de douane wordt erbij het visum in het paspoort een sticker geplakt met de datum van vertrek. Bij de volgende controle moeten we zelf door een poortje stappen. Natuurlijk klinkt er een geluidsignaal en we worden gefouilleerd. Leo moet zijn rugzak open maken. Als de douanier het notebook ontdekt, beseffen we opeens dat deze ook een enorme batterij bevat. Leo vertelt echter met een stalen gezicht dat we alle batterijen in de bagage hebben gedaan en gelukkig krijgen wij op de instapkaart een aantekening dat we ook deze securitycheck zonder problemen zijn gepasseerd. Andere toeristen moeten alle batterijen en gasaanstekers inleveren.

Bij de ingang van de gate wordt de instapkaart gecontroleerd en moeten we wachten op de bus naar het vliegtuig. De geplande vertrektijd is 8.45 uur, maar omdat het erg mistig is in de Kathmandu Vallei hebben we vertraging. Om 9.00 uur worden we met de bus naar het vliegtuig gebracht. Voor het vliegtuig ligt alle bagage. Als we onze rugzakken hebben aangewezen, worden ze in het vliegtuig geladen. Deden ze dit ook maar op Schiphol, dan hadden we in Moskou niet zonder rugzak gezeten!
Vervolgens worden we nogmaals gefouilleerd en mogen we het vliegtuig in. De Boeing 757 van Royal Nepal Airlines blijkt maar half gevuld te zijn. Om 9.30 uur kiest het vliegtuig het luchtruim en hebben we een prachtig uitzicht op de bergen van de Himalaya die boven de mist uitsteken. We zijn op weg naar India!

De vlucht van 1.306 miles verloopt voorspoedig. Om 12.15 uur lokale tijd (= Nepalese tijd + 15 minuten) landen we in Bangalore in Zuid-India. Als we zijn uitgestapt moeten eerst weer alle douaneformaliteiten worden afgehandeld; formulier invullen, paspoort laten zien, visum laten afstempelen en handbagage nogmaals door een scanner. Terwijl Rosalie geld wisselt, kan Leo de rugzakken van de bagageband afhalen. Op de rugzak van Leo zijn grote witte kruizen getekend. Die stonden er nog niet op toen wij in Kathmandu onze rugzakken moesten aanwijzen. Als we de douane passeren, wordt Leo er gelijk uit gehaald. De douanier vraagt of hij metaal in zijn rugzak heeft. Als Leo vertelt dat hij een metalen thermosfles in zijn rugzak heeft, mogen we doorlopen zonder dat de rugzak gecontroleerd is.

In de Footprint hebben we een aardig hotelletje uitgezocht op M. G. Road. Natuurlijk vragen de taxichauffeurs weer veel te veel en proberen ze alle trucs uit (lange rit, extra toeslag voor bagage, prijs per persoon). Als we ze laten weten dat we wel de bus nemen en geen gebruik maken van een taxi, kunnen we opeens wel een taxi krijgen voor 100 rupees (circa f 5,00). Na een rit van ongeveer 20 minuten worden we afgezet bij het Brendavan hotel. Helaas blijkt dit hotel geen kamers vrij te hebben. We besluiten dat Rosalie bij de bagage blijft en Leo op zoek gaat naar een ander hotel. In de Churchstreet zijn enkele hotels gevestigd, maar de meeste vindt hij te duur. Aan het eind van de straat vindt hij uiteindelijk Hotel Berry's waar ze een spartaanse kamer beschikbaar hebben. De prijs is nog aan de forse kant (675 rupees - circa f 34,00 per nacht), maar we zitten wel midden in het centrum en we hebben een tv op de kamer.

Bangalore is de hoofdstad van de deelstaat Karnataka en is de vijfde grote stad van India. De stad is vooral bekend om zijn hi-tech technologieën. Het wordt niet voor niets het Silicon Valley van India genoemd. De computertechnologie van Bangalore kan met gemak wedijveren met de computerindustrie van Amerika en Japan en IT-specialisten uit Bangalore zijn over de hele wereld zeer gevraagd vanwege hun deskundigheid. De stad heeft brede straten, veel bomen en parken, maar toch heeft Bangalore op toeristisch gebied weinig te bieden. Het centrum heeft wel iets westers. Er zijn veel winkels die moderne Italiaanse merkkleding verkopen, mooie en schone restaurants en er is zelfs een echte supermarkt met een zeer breed assortiment. Voor de ingang van de supermarkt vinden we een pinautomaat, waar we met onze Visacard kunnen pinnen. Verder zijn hier veel Amerikaans aandoende "shopping malls"; vijver met fontein op de begane grond, roltrappen en een glazen lift. Jammer alleen dat de winkels in deze shopping malls nog van die typische Indiase winkeltjes zijn waarin zoveel mogelijk spullen zo chaotisch mogelijk worden opgestapeld.
Bij een boekwinkel kopen we alsnog een Lonely Planet als blijkt dat daar veel meer handige informatie in staat dan in de Footprint die we al hebben gekocht in Kathmandu. Wij hebben in eerste instantie voor de Footprint gekozen, omdat er zoveel toeristen op de Lonely Planet reizen. We weten nu waarom. Bij de boekwinkel kopen we ook "Trains at a glance", een gids met alle trajecten, tijden en prijzen van treinen in India.

's Avonds na het eten stippelen we het eerste traject van de reis uit. Omdat Bangalore geen belangrijke bezienswaardigheden heeft, besluiten we om zo snel mogelijk met de trein door te reizen naar Mysore. De volgende ochtend wandelen we van het hotel naar het treinstation met de gedachte zo nog iets van de stad te kunnen zien. De 8 kilometer lange wandeltocht is echter niet echt interessant. Er is veel verkeer, veel smog en stof en de weg is overal opgebroken zodat we erg goed moeten uitkijken waar we lopen. Elke lange muur in Bangalore dient als urinoir. Als we in de buurt van zo'n muur komen, ruiken we de amoniaklucht al van verre. Als we dichter langs de muurlopen, knallen onze lenzen bijna uit onze ogen. Wat een lucht!!!!! Altijd staan of zitten er wel mannen hun behoeften te doen. En dat terwijl er overal op de muren is geschilderd dat je niet tegen de muur mag plassen. Als je het wel doet, riskeer je een boete 100 rupees (f 5,00). Welkom in India!
Omdat het steeds warmer wordt, zijn we blij als we (bijna uitgeput) het treinstation bereiken. De volgende keer bekijken we de stad wel vanuit een riksja.

Het kopen van een treinticket is in India een hele sport.
De Indiase spoorwegen zijn met een lengte van 62.000 km de grootste van Azië en ook één van de meest efficiënte.
Veel Indiërs prefereren dan ook de trein boven de bus. Voor de treinen geldt echter "vol is vol" en tickets moeten dan ook zo vroeg mogelijk voor het vertrek worden gereserveerd. Voor zo'n reservering moet je dus naar het treinstation. Op het treinstation vul je eerst een reserveringsformulier in. Als je geluk hebt, liggen ze gewoon ergens voor het grijpen, maar als je pech hebt, moet je eerst in de rij gaan staan voor dat formuliertje. Op het formulier vul je het treinnummer, de naam van de trein, de klasse waarin je wilt reizen, de vertrekdatum, je naam, je geslacht, je leeftijd en je adres in. Vervolgens teken je het formulier en ga je in de rij staan voor het loket. Nu is het opletten geblazen! Indiërs weten namelijk niet wat een rij is. Ze staan gewoon met zijn allen naast elkaar voor het loket en doen allemaal tegelijk of ze aan de beurt zijn. Voordat je aan de beurt bent, moet je dus eerst een aantal Indiërs die denken dat ze aan de beurt zijn een stapje achteruit laten doen. Over het algemeen lukt dat aardig, waarschijnlijk ook omdat wij een paar koppen groter zijn dan de gemiddelde Indiër.
Verder duurt het nogal lang voordat je aan de beurt bent. Omdat de treinen hier redelijk snel vol zitten, reserveren de Indiërs maar raak en dat resulteert weer in veelvuldig annuleren. Dit alles gebeurt bij hetzelfde loket. Zo sta je al snel in de bloedhitte een uur in de rij. Als je dan aan de beurt bent, worden de gegevens in de computer ingevoerd en rolt je ticket uit de printer.

In Bangalore hebben ze gelukkig een
speciaal boekingsloket voor buitenlanders (Tourist Quota Counter). Bij dit loket staat iedereen netjes in de rij en wordt er niet geduwd en getrokken. Een stuk georganiseerder dus, maar helaas niet sneller. De dame achter de balie heeft namelijk geen haast. Veel buitenlanders vóór ons hebben niet in de gaten dat ze een formuliertje moeten invullen en worden weer weggestuurd om eerst zo'n formulier in te vullen. Ons geduld wordt dus danig op de proef gesteld.
Als we eindelijk aan de beurt zijn blijkt dat door ons gewenste trein volgeboekt is. We kunnen wel als nummers 39 en 40 op een wachtlijst geplaatst worden. Als we aan de dame achter het loket vragen wat dit precies inhoudt, vertelt ze een heel verhaal in het Engels dat vanwege het Indiase accent niet te volgen is. Tijdens haar verhaal schudt ze heftig met haar hoofd van links naar rechts. We proberen nog enkele alternatieve treinen te boeken, maar de meeste zijn vol, er is alleen plaats in een hele dure klasse of de trein vertrekt op een ongunstige tijd. Als we nogmaals vragen of ze denkt dat we met de trein meekunnen als we op de wachtlijst staan, schudt ze met haar hoofd 'nee', maar zegt ze 'yes'. De verwarring is nu compleet. Het blijkt dat Indiërs een nogal afwijkende manier hebben waarop ze hun hoofd schudden. Als ze 'nee' schudden bedoelen ze 'ja'. Als ze hun hoofd
diagonaal bewegen, betekent dit 'bedankt' of 'ok'. Hoe verder het hoofd beweegt hoe groter de dank.
We besluiten de gok te nemen en het risico te lopen dat we morgen voor niets vroeg ons bed uitgaan. We weten niet wat er precies gebeurt met ons geld
(228 rupees - f 11,50) als uiteindelijk blijkt dat we niet met de trein mee kunnen. De dame heeft het ons uitgelegd, maar we snappen er niets van. We zien wel.
Venkatarama Temple
Venkataramana Temple

We laten ons door een riksjarijder naar Tipu Sultan's Palace brengen. In de Lonely Planet lezen we een klein stukje over dit "paleis". Als we echter voor de ingang staan zien we dat het niet veel voorstelt. Ze vragen daarnaast ook nog eens 2 dollar entreegeld. Die zijn gek! We zijn al echte krenten geworden en vinden dit dus geen 2 dollar waard. We lopen een stukje om de muren van het paleis heen en komen de Venkataramana Temple tegen. Helaas is de tempel gesloten, maar we hebben wel een mooi zicht op de toren met beelden van goden.

 

 

Vervolgens lopen we naar de Jama Masjid. De grote witte koepels en de minaretten van de moskee zijn vanuit de verte al goed zichtbaar. We besluiten de moskee alleen maar vanaf de buitenkant te bezichtigen. We hebben namelijk geen idee hoe de moslims hier op westerlingen reageren na de aanslagen in de VS en de bombardementen van Amerika en Europa op Afghanistan.
Jama Masjid
Jama Masjid
Naar de bioscoop
Naar de bioscoop
Aan het eind van de middag gaan we terug naar M.G. Road en eten we een tosti (!) bij de supermarkt en besteden we ruim anderhalf uur in een internetcafé met het lezen en beantwoorden van email. 's Avonds kopen we kaartjes voor de plaatselijke bioscoop (toegang 20, 40 of 60 rupees). De Engelstalige animatiefilm Sherk wordt vertoond. Dit is een hele leuke animatie met een klassiek sprookjesverhaal. Een groene Ogr (Shrek) gaat samen met een ezel (stem van Eddy Murphy) een prinses bevrijden uit de klauwen van een vuurspugende draak. Alle sprookjesfiguren komen in de film voor. De film is heel gedetailleerd getekend en bevat veel humoristische scenes. Het is een aanrader om deze film te huren bij de videotheek.

Voordat de film begint lukt het Leo om toegang te krijgen tot de projectiekamer. Vol trots laten de operatoren de filmapparatuur zien en met name op het Dolby-geluidssysteem zijn ze heel trots. Voor 5 rupees kopen we een zakje popcorn en genieten we van de film. De film gaat over de grote groene Ogr (geen typefout), Shrek die een prinses gaat redden uit de klauwen van een draak. Alle sprookjes worden op de hak genomen en iedereen in de zaal ligt voortdurend in een deuk. De film is ook erg mooi gemaakt.
Na de film gaan we bij de eetstalletjes voor de supermarkt Vegetarian Noodles eten. Het smaakt heerlijk. Met een volle maag gaan we moe maar voldaan naar bed. Nu maar hopen dat we morgen toch nog meekunnen met de trein....

De filmoperator
De filmoperator
Fotoserie 31
Achter de schermen
Volgende verslag