Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
INDIA
 
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie. Wij waren er in november/december 2001.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
 
Algemeen


Naar India
Wij kochten ons vliegticket bij een toeristenbureautje in Nepal. We hebben bij veel bureautjes geïnformeerd, maar de prijzen waren bijna overal hetzelfde. Wij zijn uiteindelijk gevlogen met Royal Nepal Airlines en betaalden voor een ticket Kathmandu - Banglore 215 US$ per persoon (inclusief departure tax). Er worden twee verschillende prijzen gehanteerd, afhankelijk van je leeftijd (jonger dan 30 jaar).

Visum
Een visum voor India is verplicht. Wij hebben onze visa voor India zelf bij de ambassade in Kathmandu (Nepal) geregeld. Kosten 3.050 Nepalese rupees per persoon. Je krijgt dan een multiple entry toeristenvisum dat zes maanden geldig is. De aanvraag van het visum duurt 5 werkdagen (maandag wegbrengen en vrijdag ophalen). Neem een zwart schrijvende pen mee! Voor meer informatie over de aanvraagprocedure zie verslag 23.

Douanebepalingen
Het is verboden om antiek- en kunstvoorwerpen uit te voeren die meer dan 100 jaar oud zijn. Huiden van dieren en slangen en artikelen die hiervan zijn gemaakt, mogen eveneens niet uitgevoerd worden. Verder is het verboden Indiaas geld te exporteren.

Geld
De munteenheid in India is de rupee (spreek uit: roepie) die uit 100 paisa bestaat.

Voor veel Indiërs is 500 rupees een groot bedrag. Verkopers en riksjarijders kunnen vaak niet teruggeven van een biljet van 500 rupees. Zorg er dus voor dat je altijd klein geld bij je hebt. Let er ook op dat je geen beschadigde of gescheurde bankbiljetten krijgt. Deze kan je namelijk niet meer gebruiken. Als je er toch één krijgt, stop het biljet dan bij betaling in een stapeltje andere biljetten.

Bij de meeste banken in de grote steden is het mogelijk om vreemde valuta of travellers cheques te wisselen voor rupees. Ook de grote hotels kunnen geld wisselen, weliswaar vaak tegen een slechtere koers. In de duurdere hotels, restaurants, luxe winkels en bij reisorganisaties kan je vaak met een creditcard betalen. Verder hebben wij in Zuid-India in de grote steden kunnen pinnen met onze creditcards (Visa). In de Lonely Planet worden de adressen waar je kan pinnen genoemd.

Transport in India
In de steden is het verkeer de gehele dag chaotisch. Er wordt nauwelijks rekening gehouden met medeweggebruikers en het getoeter is oorverdovend.

Door heel India rijden volop treinen en bussen. In verband met de veiligheid en het comfort, hebben wij - waar mogelijk - gebruik gemaakt van de trein.
Om met de trein te reizen, moet je voor de meeste traject een ticket èn een reservering kopen. Het ticket en de reservering kan je kopen bij het Central Railway Station van een stad. In de grotere plaatsen is er vaak een speciaal loket voor buitenlanders. Voor iedere reservering moet je een formulier invullen met onder andere het treinnummer, de bestemming, je naam etc. Het is handig om hiervoor het boekje 'Trains at a Glance' aan te schaffen. Hierin staat veel informatie over de belangrijkste spoorverbindingen in India. Het boekje kan je kopen op de grote stations of in de boekenwinkels.
Op het reserveringsbiljet wordt het boogienumber aangegeven. Dit is het nummer van de wagon. Op het perron staat aangegeven waar de wagon zal stoppen. Op elk perron is er een Ticket Controller, die een lijst heeft met namen van mensen die gereserveerd hebben en hun stoel/bednummer. Bovendien wordt er buiten op de wagon naast de deur een lijst opgehangen met de namen van mensen die gereserveerd hebben.
Als de trein die je wil nemen volgeboekt is, vraag dan naar een waitinglistticket. Je staat dan geboekt op de wachtlijst en als plaatsen leeg blijven, geeft het nummer van de waitinglist aan wanneer je recht hebt op een plaats. Waitinglist nummer 7 wil zeggen dat je nog 6 wachtenden voor je hebt.
Verder is het handig om een upperberth te reserveren als je 2e klasse sleeper reist; Je kan dan gaan slapen wanneer je wil (het onderste bed dient overdag als zitplaats, het middelste bed is dichtgeklapt en het bovenste bed is altijd een bed) en je wordt minder lastig gevallen omdat je niet in het zicht ligt.

Bussen verzorgen het transport tussen dorpjes en steden. Ze zijn bijzonder goedkoop en daarom vaak overvol. De wegen zijn vaak in slechte staat en de kwaliteit van de bussen is vaak al niet veel beter. De bussen stoppen vaak om mensen in- of uit te laten stappen. Voor deze locale bussen hoef je niet te reserveren.
Het is ook mogelijk om een plaats te reserveren in luxere toeristenbussen. Deze bussen zijn iets comfortabeler dan de locale bussen. Je kan plaatsen voor deze bussen reserveren bij de meeste travelagents.

Motorriksja’s zie je heel veel. Het is een soort open taxi, waar twee personen op de achterbank kunnen zitten. Het is de goedkoopste, gemakkelijkste en snelste manier van verplaatsen. Vaak wordt de taximeter niet gebruikt en moet je op voorhand een prijs afspreken.

Eten en drinken
De Indiase curry is over de hele wereld beroemd, maar het kan ons niet echt bekoren. Er zijn echter ook veel Chinese restaurants die de altijd veilige fried rice en noodle verkopen. Restaurants die bij de grote hotels horen bieden vaak ook internationale gerechten aan. In India wordt het voedsel niet altijd hygiënisch bereid. Je kan veel narigheid voorkomen door in de wat betere en schonere eetgelegenheden te gaan eten. Verder is het veiliger om geen vlees te eten. Traditioneel is het eten van de hindoes vegetarisch en je zal dan ook overal gemakkelijk een vegetarische maaltijd kunnen bestellen.

Het best bekend in India is de thali. Het is een complete maaltijd op een aluminium of stalen bord (thali) met verschillende kommetjes waarin de rijst, groenten, pickles en yoghurt geserveerd wordt. In Zuid-India kregen we onze thali op een bananenblad.

De nationale drank is thee. Roos vond lassi erg lekker, een yoghurtdrank die gemengd is met fruit.
Frisdrank (Cola) is overal te koop en ook flessen water (12-15 rupees) zijn overal gemakkelijk te verkrijgen. Let er wel op dat de dop goed verzegeld is.

Post en internet
Telefoneren is in India geen probleem. Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement werkte bijna in alle plaatsen.

Het is beter om brieven en postkaarten af te geven op het postkantoor en te vragen of ze je brief of kaart in je aanwezigheid willen stempelen. Het is namelijk mogelijk dat de postzegel eraf wordt geweekt. Een gestempelde postzegel heeft geen waarde meer.
In Chennai hebben wij twee pakketjes verstuurd:

  • Een pakket met airmail; voor 550 gram moesten wij 470 rupees betalen.
  • Een pakket als bookpost met de boot: voor 1.225 gram moesten wij 64 rupees betalen. Het duurt wel een paar maanden voordat het pakket arriveert.

Overal in India kan je internetwinkeltjes vinden , waar je voor een luttel bedrag e-mail kunt ontvangen en versturen. In de grote steden zijn al snelle internetverbindingen via de kabel beschikbaar.

Bangalore


* Hotel
Hotel Berry's
46-1 Churchstreet
Telefoon: 5587211
675 rupees per nacht inclusief tax, de goedkoopste in de buurt van M.G. Road.
Basic kamer met eigen badkamer. Alleen 's morgens warm water, handdoeken, fan en tv. De kamer was wel wat smoezelig.

* Restaurants
Er bevinden zich heel veel restaurants op M.G. Road, waaronder ook Westerse restaurants (bijvoorbeeld Pizza Hut).

* Vervoer
Voor een taxi vanaf de luchthaven naar M.G. Road (circa 8 kilometer) betaalden wij 120 rupees. De pre-paid taxi's zijn aanmerkelijk duurder.
Een motorriksja vanaf het hotel naar het treinstation kost 30 rupees. De motorriksjarijders werken hier met de meter. Het starttarief is 8,80 rupees.
Treintickets kan je reserveren in het gebouw links van het treinstation. Je moet eerst een reserveringsformulier invullen. Het is hiervoor handig om de gids "Trains at a glance" te kopen. Je kan deze gids op het treinstation of in boekwinkels kopen.
In Bangalore is er een speciaal loket voor buitenlanders.
Als de trein is volgeboekt, vraag dan naar de wachtlijst. Wij hadden voor de trein naar Mysore wachtlijstnummers 39 en 40 en konden de volgende dag gewoon mee. Voor vertrek moet je dan wel je wachtlijstticket bij het loket laten omzetten naar een "normaal" plaatsbewijs.

Trein naar Mysore

Treinnr. 6222 - Mysore express
Afstand: 139 kilometer - de rit duurt ongeveer 3 uur
Vertrektijd: 7.10 uur
Wij boekten een sleeper 2e klasse voor 228 rupees per persoon

* Bezienswaardigheden
Bangalore heeft geen belangrijke bezienswaardigheden.
Er zijn diverse musea waar we geen oordeel over kunnen geven omdat we ze niet bezoht hebben.
Tipu Sultan's Palace - 2 US$ entree voor buitenlanders. Wij vonden deze entreeprijs te hoog voor deze bezienswaardigheid.
Er is een mooie, grote moskee, de Jama Masjid.
Er is een bioscoop op M.G. Road waar Engelstalige films worden gedraaid. Een kaartje kost 20, 40 of 60 rupees per persoon. De kaartjes van 40 rupees geven een prima plaats.

* Geld
Er bevindt zich een pinautomaat op M.G. Road waar je maximaal 10.000 rupees per dag kan pinnen. De pinautomaat bevindt zich voor een hele grote supermarkt.

* Internet
In Bangalore zijn veel internetwinkeltjes. Je betaalt gemiddeld 30 rupees per uur.

Voor meer informatie zie verslag 26 - Bangalore

Mysore


* Hotel
Hotel S.C.V.D.S.
Shri Harsha Road, 570001
375 rupees per nacht inclusief tax. De kamer kon met de creditcard betaald worden.
Schone kamer met fan, tv en met eigen badkamer. Van 8.00 tot 10.00 uur warm water.

* Restaurants
Restaurant Park Lane (naast hotel S.C.V.D.S.) heeft een gezellig terras en goed eten.
Aan het eind van Shri Harsha Road bevindt zich een Pizza Hut.

* Vervoer
De motorriksjarijders in Mysore gebruiken geen meter. Je moet dus over elk ritje onderhandelen.
Treintickets kan je reserveren in het gebouw links van het treinstation. Voor zover wij hebben kunnen ontdekken is er geen speciaal loket voor buitenlanders.

Trein naar Hassan
Het was niet nodig om voor deze trein kaartjes te reserveren. Je kan dus vlak voor vertrek plaatsbewijzen bij het loket kopen.
Afstand: 121 kilometer - de rit duurt ongeveer 4,5 uur
Vertrektijd: 10.15 uur
Wij boekten 2e klasse (harde houten banken!) voor 39 rupees per persoon

* Bezienswaardigheden
Mysore Palace moet je absoluut gezien hebben - entreeprijs 15 rupees per persoon. Je moet het paleis blootvoets betreden en bij de ingang kan je je schoenen voor 1 rupee per paar in bewaring geven. Je mag geen fotocamera mee naar binnen nemen. Deze kan je in bewaring geven bij een speciale balie bij de ingang en deze service is gratis. Van de buitenkant van het paleis mag je wel foto's maken. Op zondag en tijdens festivals is het paleis tussen 19.00 uur en 20.00 uur spectaculair verlicht.
De dierentuin in Mysore is één van Indiaas beter onderhouden dierentuinen. Als je tijd over hebt, is een bezoek de moeite waard. Entreeprijs is 15 rupees per persoon.
De Sri Chamundeswari tempel op Chamundi Hill is ook een bezoek waard. Je kan op twee manieren naar boven: via een trap met meer dan 1.000 treden en met een bus. Een taxi heb je voor circa 100 rupees en dan ben je er in een half uurtje. De trap naar beneden is goed te doen. Beneden wachten riksja's en taxi's die je weer naar het centrum kunnen brengen. Wij konden een taxi voor 40 rupees regelen.

* Geld
Het hotel konden we met onze creditcard betalen.

* Internet
We hebben niet veel internetmogelijkheden kunnen ontdekken. Er zit een klein winkeltje aan het einde van de Shri Harsha Road, genaamd 'Cyber Inn' (vlak naast de Pizza Hut). Je kan hier internetten voor 30 rupees per uur.

Voor meer informatie zie verslag 27 - Mysore

Hassan


* Hotel
Hotel D.R. Kari Gowda Residency
M.B. Road
Telefoon: 08172
250 rupees per nacht inclusief tax
Ruime, schone kamer met een tweepersoonsbed, eigen badkamer, handdoeken, fan en tv. Van 6.00 tot 9.00 uur warm water. De stroom valt hier regelmatig uit.

* Restaurants
Westerse restaurants of andere redelijk ogende restaurants zijn in Hassan niet te vinden. Wij hebben in de betere hotels gegeten, bijvoorbeeld Hotel Southern Star en Ashok Hotel.

* Vervoer
Een motorriksja vanaf het treinstation naar het hotel kost 10 rupees. De motorriksjarijders in Mysore gebruiken geen meter. Je moet dus over elk ritje onderhandelen.
Naar Halebid: de bus vertrekt vanaf het centrale busstations in Hassan. De kaartjes kosten 7 rupees per persoon en de rit duurt ongeveer één uur (34 kilometer). Vanaf Halebid kan je een bus nemen naar Belur voor 11 rupees per persoon. De rit duurt ongeveer 25 minuten. Vanaf Belur kan je weer een bus terug naar Hassan nemen voor 13 rupees per persoon. De rit duurt dan ongeveer 1,5 uur. Het is beter deze reis in deze volgorde te doen omdat er meer bussen vanuit Belur naar Hassan vertrekken dan vanuit Halebid.
Vanuit Hassan gaat er geen trein naar Mangalore. Je bent dus aangewezen op de bus. Wij namen een expressbus vanaf het centrale busstation in Hassan. De bus vertrekt ieder half uur en wij namen de bus van 8.00 uur. Je doet er ongeveer 5 uur over om in Mangalore te komen.

* Bezienswaardigheden
Hassan heeft geen bezienswaardigheden, maar is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels in Halebid en Belur.
De Hoysaleswara Temple in Halebid is de moeite waar. Er wordt geen entreegeld geheven, maar het bewaken van je schoenen (verplicht uittrekken) kost 1 rupee per paar.
De Chennakeshava Temple in Belur is veel groter dan de Hoysaleswara Temple in Halebid, maar wij vonden deze tempel minder indrukwekkend. Ook hier wordt geen entreegeld geheven, maar het bewaken van je schoenen (verplicht uittrekken) kost 1 rupee per paar.

* Geld
Wij hebben geen pinautomaat kunnen ontdekken. Er is wel een bank waar je geld kan wisselen.

* Internet
In het Ashok Hotel zou je kunnen internetten, maar toen wij er waren deed de computer het niet.

Voor meer informatie zie verslag 28 - Hassan en omgeving
Mangalore


* Hotel
Hotel Shaan plaza
K.S. Rao road
Telefoon: 824-440312
Wij betaalden 320 rupees per nacht (in plaats van de gevraagde 395 rupees) inclusief tax
Niet al te frisse kamer met eigen badkamer en een tweepersoonsbed. Er is alleen 's morgens warm water. Verder is er een (hele oude) tv en een fan.

* Restaurants
We hebben (voor weinig geld) gegeten in Hotel Poonja International, één van de duurste hotels in Mangalore.

* Vervoer
Een motorriksja naar het treinstation kost 15 rupees (het is dan nog wel vroeg op de ochtend). De motorriksjarijders in Mangalore gebruiken geen meter. Je moet dus over elk ritje onderhandelen.
Treintickets kan je reserveren in het gebouw rechts van het treinstation. Er is geen speciaal loket voor buitenlanders.

Trein naar Madgaon (Goa)
Konkar railway (KR2) - Expresstrein
Afstand: 437 kilometer - de rit duurt ongeveer 6 uur
Vertrektijd: 6.50 uur
Wij boekten 2e klasse (zachte banken) voor 68 rupees per persoon

* Bezienswaardigheden
Er zijn nauwelijks bezienswaardigheden in Mangalore. Het valt ons op dat het er erg naar rotte vis stinkt. We vonden het een vieze stad en wisten niet hoe snel we hier weer weg moesten komen.

* Geld
???

* Internet
In Mangalore kan je overal internetten. Gemiddelde prijs is 30 rupees per uur.

Voor meer informatie zie verslag 28 - Hassan en omgeving

Colva


* Hotel
Hotel Colmar
Colva beach
Telefoon: 788043 - Internet: www.colmarbeachresort.com
400 rupees per nacht inclusief tax (fixed price)
Ruime, lichte kamer met eigen badkamer en tweepersoonsbed. Er is de hele dag warm water. Fan. Iedere dag krijg je schone lakens en handdoeken.
Het hotel ligt direct aan het strand en heeft een redelijk groot zwembad.

* Restaurants
Er zijn heel veel strandtentjes waar je heerlijk kan eten. Bijvoorbeeld Boomerang en The Seahorse. Je kan hier overdag ook gebruik maken van gratis ligbedden en parasols.
Verder hebben wij bij Dominick's, Mickey's en Kentuckee heerlijk gegeten.

* Vervoer
Vanaf het treinstation in Madgaon hebben we een pre-paid taxi naar Colva Beach genomen. We konden afdingen op pre-paid prijs! Het lukt het ons om in plaats van de gevraagde 135 rupees 100 rupees te betalen. De taxi reed op ons verzoek via het centrum van Madgaon zodat we gelijk even konden pinnen.
Een andere mogelijkheid is vanaf het station een riksja te nemen naar het centrum van Madgaon (30 rupees) en van daaruit een bus naar Colva Beach te nemen. De bus gaat ieder half uur en kost 5 rupees per persoon.
Vanuit Colva vertrekt de bus eveneens ieder half uur vanaf de rotonde naar Madgaon.
De motorriksjarijders in Madgaon en Colva gebruiken geen meter. Je moet dus over elk ritje onderhandelen.
Treintickets kan je reserveren op de eerste verdieping van het treinstation in Madgaon. Er is geen speciaal loket voor buitenlanders.
Verder kan je overal in Colva scooters huren. Wij betaalden 150 rupees voor een hele dag. Benzine kost 30 rupees per liter.

Trein naar Ernakulam-Cochin
Poorna express - treinnummer 1097
Afstand: 858 kilometer - de rit duurt ongeveer 16 uur
Vertrektijd: 13.15 uur
Wij boekten 2e klasse sleepercoupé voor 285 rupees per persoon

* Bezienswaardigheden
Mooi, wit palmenstrand. Het strand is heel breed. Toen wij er waren, was het heel rustig. Verder veel vissers die op het strand aan het werk zijn.
Iedere woensdag is er een vlooienmarkt (Fleamarket) in Anjuna (Noord-Goa). Je kan overal een dagtocht naar deze vlooienmarkt boeken voor 100 rupees per persoon. De bus vertrekt om 9.30 uur vanaf de rotonde in Colva en de rit duurt ongeveer 1,5 uur. Je bent om ongeveer 17.30 uur terug in Colva.

* Geld
In Colva zelf is geen pinautomaat. In Madgaon kan je pinnen bij de HDFC Bank.

* Internet
In Colva zijn voldoende internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 50-60 rupees per uur kwijt.
Het is goedkoper om in Madgaon te internetten. Het kost je dan 30 rupees per uur.

Voor meer informatie zie verslag 29 - Colva Beach

Ernakulam-Cochin (Ernakulam - Kochi)


* Hotel
Bijus Tourist home
Canon Shed Road - Ernakulam
Telefoon: 381881, 361661 of 352465 - Internet: www.ypindia.com/bijus
350 rupees per nacht inclusief tax en tv (huur 25 rupees per dag)
Grote kamer met een tweepersoonsbed, fan en een eigen badkamer. Er is de hele dag warm water. Het hotel is vlak bij de Boat Jetty. Er is moskee in de buurt die soms te horen is.

* Restaurants
In de meeste hotels kan je prima eten. In Fort Cochi kan je lekker eten bij het Old Fort Restaurant aan het water. Je hebt dan een mooi uitzicht op de dolfijnen die in de baai spelen.
In Fort Cochin zijn veel eetstalletjes waar je je zojuist gekochte vis kan laten klaarmaken op de door jou gewenste manier.
Verder is er een Domino's Pizza en een Hot Breads (verse broodjes, croissantjes etc.) in het winkelcentrum (vlak bij Bijus Tourist home) in Ernakulam.

* Vervoer
Ernakulam ligt op het vasteland en Cochin ligt verspreid over een aantal eilandjes voor de kust. De eilandjes worden verbonden met ferry's (Boat Jetty). Om de oversteek naar Fort Cochi te maken, betaalden wij 2,5 rupees per persoon enkele reis.
De motorriksjarijders in Ernakulam-Cochin gebruiken geen meter. Je moet dus over elk ritje onderhandelen.
Treintickets kan je reserveren in een groot gebouw aan de overkant van het treinstation. Er is geen speciaal loket voor buitenlanders.

Trein naar Alleppey
Treinnummer 9581
Afstand: 57 km - de rit duurt ongeveer 1 uur
Vertrektijd: 8.06 uur
Wij boekten 2e klasse voor 27 rupees per persoon. Reserveren voor deze trein was niet nodig.

* Bezienswaardigheden
In Fort Cochin is een enorme hoeveelheid aan historische overblijfselen te vinden. Wij vonden de sfeer in Fort Cochin erg leuk.
De karakteristieke Chinese visnetten die zich overal langs het water van Fort Cochin bevinden.
Er zwemmen dolfijnen in de baai van Fort Cochin.
De St. Franciskerk, de oudste kerk van India die door Europese kolonisten werd gebouwd. In deze kerk werd in 1524 ook Vasco da Gama begraven.
De Nederlandse begraafplaats. Op dit kerkhof lagen de Nederlanders die hier onder andere Fort Cochin en het Dutch Palace hebben gebouwd. Helaas zijn de tientallen grafhuisjes totaal overwoekerd en zwaar beschadigd. Er valt dus eigenlijk weinig te zien, maar het is wel lekker "Nederlands" om hier even rond te lopen.
De Basilica of Santa Cruz is een kerk met prachtige muurschilderingen. Als je tijd over hebt, zeker bezoeken!
Het Mattancherry Palace of Dutch Palace is een museum. Wij vonden het niet erg indrukwekkend, maar de entreeprijs is maar 2 rupees per persoon.
In Jew Town bevindt zich een Joodse Synagoge. De wijk zelf is ook heel leuk omdat er hier een levendige kruidenhandel plaatsvindt.
Cochin is beroemd om de 'Kathakali dans', een typische dansvorm uit Kerala. Wij woonden een voorstelling bij in het Cochin Cultural Centre in Ernakulam 125 rupees per persoon. Zorg ervoor dat je vroeg aanwezig bent zodat je het schmincken nog kan zien.

* Geld
In Ernakulam kan je pinnen bij de HDFC Bank.

* Internet
In Ernakulam-Cochin zijn voldoende internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 30 rupees per uur kwijt.

Voor meer informatie zie verslag 30 - Ernakulam-Cochin

Alleppey (Alappuzha)


* Hotel
Hotel Arcadia
Vlak bij het K.S.R.T.C. Bus Station
Alleppey
Telefoon: 251735, 251354
300 rupees per nacht inclusief tax.
Kamer met eigen badkamer. Er is geen warm water. Fan. TV. Beetje viezig hotel. De opstapplaats voor de boot van BTSS voor de tocht over de backwaters is voor de deur van het hotel. Het hotel beschikt over grote (400 rupees) en kleine kamers (300 rupees). Wij kregen een grote kamer voor de prijs van een kleine.

* Restaurants
Wij hebben gegeten in het restaurant van het hotel en hebben het overleefd.

* Vervoer
Bij het toeristenbureau aan de overkant van het hotel boekten wij de boottocht voor de tocht over de backwaters. Prijs 250 rupees per persoon.

Boot naar Kollam (Quilon) - bus naar Varkala
Boot van BTSS.
De tocht naar Quilon duurt ongeveer 8 uur
Vertrektijd: 10.30 uur
Je kan op het dek onder een afdakje op plastic tuinstoeltjes zitten. Je kan twee keer de boot verlaten; de eerste keer voor een lunch (niet bij de prijs inbegrepen en je krijgt een standaard Indiase maaltijd) en de tweede keer voor een "theepauze". In dit dorpje is het mogelijk om koekjes, chips en water te kopen. Ook aan boord kan je frisdranken en water kopen.

In Kollam vertrekt om 18.45 uur de locale bus naar Varkala. Prijs 17 rupees per persoon. Over de rit van 35 kilometer doe je ongeveer 2 uur, zodat je (behoorlijk gaar) om ongeveer 20.45 uur in Varkala aankomt. Het busstation is direct achter de aanlegsteiger van de boot. Bij aankomst in Kollam staan er veel touts op de kade die je een taxirit naar Varkala aanbieden.

* Bezienswaardigheden
Alleppey is alleen belangrijk omdat in deze plaats de boot voor de tocht over de backwaters aankomt en vertrekt.

* Geld
???

* Internet
In Alleppey zijn verschillende internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 40 rupees per uur kwijt.

Voor meer informatie zie verslag 31 - Alleppey - Varkala (via de backwaters)

Varkala


* Hotel
Hotel Evergreen Beach Palace
North Cliff, Varkala
400 rupees per nacht inclusief tax.
Mooie kamer met grote badkamer. Er komt geen warm water uit de douche, maar op verzoek brengt men een emmer heet water. Fan. Terras met schommelstoel. Rustig gelegen.

* Restaurants
Er zijn heel veel strandtentjes waar je heerlijk kan eten, bijvoorbeeld Restaurant Sunset, Restaurant Sunrise en Kadolorama nr. 1 (heerlijke visgerechten). De terrassen hebben bijna allemaal uitzicht op zee.

* Vervoer
Varkala is heel klein en je loopt in een half uur langs de rand van de klif van de ene naar de andere kant.

Trein naar Kanniyakumari
Treinnummer 1081 Mumbai - Kanniyakumari express
Afstand: Circa 150 km - de rit duurt ongeveer 4 uur
Vertrektijd: 10.05 uur
Wij boekten 2e klasse met harde banken voor 41 rupees per persoon. Reserveren voor deze trein was niet nodig.

* Bezienswaardigheden
Varkala is alleen bezienswaardig door het mooie strand dat zich hier bevindt. Je moet wel via een trap de klif af om het strand te bereiken. Het strand zou vele malen rustiger zijn dan het nabij gelegen Kovalam. Het strand dat zich achter de North Cliff bevindt, was helemaal uitgestorven.

* Geld
???

* Internet
In Varkala zijn voldoende internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 50-60 rupees per uur kwijt.

Voor meer informatie zie verslag 31 - Alleppey - Varkala (via de backwaters)

Kanniyakumari (Cape Comorin)


* Hotel
Hotel Sea View Lodge
East Car Street, Kanniyakumari.
400 rupees per nacht inclusief tax. In eerste instantie vroeg men 450 rupees per nacht of 350 rupees voor een kamer zonder zeezicht.
Goede kamer met badkamer. TV, fan, warm water, serre, zeezicht. Wel wat donkere kamer en het is er erg rumoerig. 24-uur check-out.

* Restaurants
Wij hebben gegeten in Maruti Restaurant, het restaurant van het Lakshmi Tourist Home.

* Vervoer
Een riksja van het treinstation naar het hotel kost 10 rupees.

Trein naar Madurai
Mumbai - Kanniyakumari express
Afstand: Circa 249 km - de rit duurt ongeveer 5 uur
Vertrektijd: 16.15 uur
Op het station van Kanniyakumari is het alleen mogelijk kaartjes voor de 2e klasse te kopen voor 64 rupees per persoon. In de trein kan je je kaartje upgraden naar de comfortabelere (en rustige) sleeperklasse voor nog eens 64 rupees per persoon. Reserveren voor deze trein was niet nodig.

* Bezienswaardigheden
De Kumari Amman Tempel vormt het middelpunt van Kanniyakumari. De tempel mag ook bezocht worden door toeristen. Mannen moeten de tempel echter met ontbloot bovenlijf betreden. Entree gratis.
Gandhi Memorial hebben wij alleen van de buitenkant gezien. Het gebouw is mooi en de plek is bijzonder.
Vivekanda Memorial kan je met een bootje bereiken. Wij zijn er niet geweest zodat we er ook geen oordeel over kunnen geven.
Volgens alle boeken zijn de zonsopgang en zonsondergang in Kanniyakumari spectaculaire belevenissen. Onze zonsopkomst was niet bijzonder omdat het bewolkt was.
Verder is het leuk om op de pier te gaan kijken naar de pelgrims die bij de ghats een bad in zee nemen.

* Geld
???

* Internet
In Kanniyakumari zijn niet veel internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 50-60 rupees per uur kwijt. Regelmatig stroom uitval.

Voor meer informatie zie verslag 32 - Kanniyakumari

Madurai


* Hotel
Hotel International
46, West Perumal maistrystreet, Madurai
Telefoon: 741552
264 rupees per nacht inclusief tax. In eerste instantie vroeg men 400 rupees per nacht.
Smoezelige kamer met eigen badkamer. TV, fan, koud water uit de douche en 's morgens een emmer warm water, balkon.

* Restaurants
We hebben lekker gegeten op het dakterras van Park Plaza. Het is niet goedkoop, maar wel lekker.

* Vervoer
Een riksja van het treinstation naar het hotel kost 10 rupees.

Trein naar Chennai
Treinnummer 2636 - Vaigai express
Afstand: Circa 497 km - de rit duurt ongeveer 8 uur
Vertrektijd: 6.45 uur
Wij boekten 2e klasse met zachte banken voor 134 rupees per persoon. Reserveren is noodzakelijk.

* Bezienswaardigheden
Sri Meenakshi-tempel; absoluut een bezoek waard. De tempel bevindt zich in het centrum van de stad. Fototicket kost 30 rupees. Entree is gratis.
Ghandi Museum; De toegang tot het museum is gratis. Voor Indiase begrippen is het museum goed opgezet. Als historie je interesseert, is dit museum zeker een bezoek waard. Vanaf het treinstation kost het 25 rupees om er met een riksja te komen.

* Geld
???

* Internet
In Madurai zijn voldoende internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 20 rupees per uur kwijt.

Voor meer informatie zie verslag 33 - Madurai

Chennai (Madras)


* Hotel
Taj residency
22 Kennet Lane, Egmore Chennai
www.rajresidency.nel
400 rupees per nacht inclusief tax. In eerste instantie vroeg men 450 rupees per nacht.
De kamer met eigen badkamer. De kamer is schoon, maar het laken was vies. Uit de douche komt alleen van 7.00 - 9.00 uur warm water. De rest van de dag kan je op de gang zelf emmers heet water tappen. TV, fan.

* Restaurants
In Chennai is een heuse Pizza Corner gevestigd.

* Vervoer
Chennai beschikt over een metro. Deze metro gaat ook naar de luchthaven in Chennai. De ingang van de metro bevindt zich naast het treinstation. Je moet uitstappen bij de halte Trisulam. Kosten: 6 rupees per persoon. De rit duurt ongeveer 30 minuten. Vanaf de halte Trisulam is het nog 500 meter lopen naar de vertrekhal van de luchthaven.

* Bezienswaardigheden
MGR filmcity; de filmstudio's van Chennai. Ga er niet heen. Er is helemaal niets te zien!

* Geld
Aan de overzijde van Spencers Plaza is het mogelijk om te pinnen (Visacard).

* Internet
In Chennai zijn voldoende internetmogelijkheden. Je bent gemiddeld 30 rupees per uur kwijt.

Voor meer informatie zie verslag 34 - Chennai