Print dit verslag
Verslag 07 - Beijing - Xi'an

Vandaag is de laatste dag dat we in Beijing zijn. De afgelopen nacht zijn we regelmatig wakker geworden door de heftige regenbuien en de wind. Gelukkig hebben we voor vandaag geen grootse plannen en besluiten dus lekker uit te slapen. We hoeven pas om 12.00 uur de kamer te verlaten.
's Morgens pakken we dus op ons gemak de rugzakken opnieuw in, schrijven nog wat verhalen voor de site en verlaten de kamer om 11.55 uur.

We waren eigenlijk van plan nog een laatste bezoek te brengen aan de hutongs vlak bij ons hotel, maar het regent pijpenstelen. We besluiten dus maar nogmaals de warmte op te zoeken van de internetafdeling van de Beijing New World Shopping Mall. Eerst slaan we in de supermarkt in de kelder van het warenhuis nog wat drank en eten in voor de treinreis van vanmiddag en vanavond. Tot onze grote hilariteit komen we eerst een verdieping tegen met een enorme schaatsbaan, sjoelbakken, tafeltennistafels en computergames.
Vervolgens naar de internetafdeling op de 3e verdieping. Ruim twee uur later zijn we klaar met het uploaden van de nieuwe reisverslagen en foto's. Tijd om wat te gaan eten. Maar waar?
Na een tip van één van onze reisgenoten, vinden we op de vierde verdieping van hetzelfde warenhuis een "plein" met eettentjes. Voor een paar yuan eten we vorstelijk.


Schaatsbaan
Schaatsbaan in het warenhuis

De hard-sleepers in de trein
Om half vier moeten we terug zijn in het hotel omdat we dan met de bus naar het treinstation vertrekken om daar op de nachttrein naar Xi'an te stappen.
De treinreis vanuit Beijing naar Xi'an is erg populair. Het verkrijgen van een treinkaartje is daarom vrij lastig. Het voordeel van georganiseerd reizen is dat het vervoer voor je geregeld wordt en daarom hebben wij geen problemen ondervonden in het verkrijgen van de kaartjes. De prijzen van de kaartjes variëren met het bed dat je hebt. Het onderste bed is duurder dan het bovenste. De prijs van de kaartjes is 256 yuan, 265 yuan of 274 yuan.
Voordat we het station in mogen, moet alle bagage eerst door een scan. We wachten in een soft seat wachtruimte tot het sein wordt gegeven dat we mogen instappen. Om kwart voor vijf lopen we bepakt en bezakt, maar op ons gemak naar wagon 10 en stappen, geholpen door de treinsteward in. Door het smalle gangpad, met de grote rugzakken op onze rug, zoeken we de juiste coupé. Het is een hard-sleeper met open coupés met 3 bedden aan weerszijde. De trein ziet er netjes en verzorgd uit met kanten gordijnen voor het raam en blauwe gordijntjes aan de bedden. Onder de tafel staan 2 grote thermosflessen warm water zodat er thee gemaakt kan worden.
We delen de coupé met 3 Chinezen. Een oudere man, een jong meisje en een Chinees die alleen kwam slapen en we dus niet gezien hebben. Als alle bagage is opgeborgen zijn we klaar voor vertrek. Om kwart over vijf zet de trein zich langzaam in beweging en verlaat Beijing. We werpen nog een laatste blik op Beijing en gaan op weg naar Xi'an.
De treinsteward komt de kaartjes ruilen voor een plastic kaartje. Ze stopt de kaartjes in een map. Zo weten ze welke bedden bezet zijn. Chinezen zijn gek op administratieve handelingen.


's Avonds eten we met de andere groepsleden in de restauratiewagon. Het is een flinke wandeling door meerdere wagons en we zien de meest vreemde taferelen. Bijna alle Chinezen zitten uitgebreid te eten en de vloer is bezaaid met etensresten. Dit ondanks het feit dat in elke wagon bordjes hangen met de mededeling dat er niet gespuugd mag worden. Uit elke coupé komt een andere lucht, die volgens ons niet altijd van het eten is.
We eten rijst met vlees en groenten. We moeten wel dooreten, want om 22.00 uur gaat het licht in de coupé uit en dan behoren we op bed te liggen.
Ruim op tijd zijn we terug in de coupé. We kunnen dus onze bedden opmaken met de lakens en dekens die we hebben gekregen. Ook een handdoek behoort tot de standaard uitrusting. Hoewel er zich drie bedden boven elkaar bevinden, is het toch nog ruim. Je kan op het onderste bed gewoon rechtop zitten. Voor Leo betekent dit een hele klim naar het bovenste bed. Stipt om 22.00 uur gaat het licht uit. Morgenochtend zullen we vroeg in Xi'an aankomen.
Welterusten...

Please don't spit
Please don't spitOnze Chinese coupégenoten

's Morgens om 6.00 uur gaat het licht aan. Alle Chinezen rennen naar het toilet en wasruimte. Ze hebben geen last van een ochtendhumeur. Leo heeft nog een uitvoerig handen en voeten-gesprek met de twee Chinese coupégenoten.
Net voor aankomst komt de treinsteward de plastic kaartjes weer omruilen voor de originele treinkaartjes.
Om 7.30 uur rijdt de trein het station van Xi'An binnen. Het is een drukte van belang in het station. Pas als we onze treinkaartjes hebben laten zien bij de uitgang, mogen we het station verlaten. Buiten ruilen we één treinkaartje voor een stadsplattegrond. Die gaat ons nog van pas komen...

 

Fotoserie 10

Verslagenoverzicht
Volgend verslag