Verslagen

Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
Cambodja
 
Onderstaand geven we een overzicht van de hotels waar wij geslapen hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Wij waren er in februari 2002.
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Cambodja
We hebben bij
Dio Tour in Khaosan Road bustickets voor het traject Bangkok - Siem Reap gekocht voor 200 baht per persoon. Met een luxe airconditioned bus word je in ongeveer 4 uur naar de Thaise grensplaats Aranya Prathet gebracht. Als de Thaise grensformaliteiten zijn afgehandeld, loop je door niemandsland naar de Cambodjaanse grensplaats Poipet (Paoy Pet) om vervolgens daar de grensformaliteiten af te handelen.
In Poipet stap je in een minibusje. Let er goed op dat je een ticket koopt voor een minibus en niet voor een plek in de laadbak van een pickup. We hebben veel verhalen gehoord van reizigers die goedkope tickets hadden gekocht (vanaf 80 baht) en uiteindelijk in een pickup vervoerd werden. In dit geval geldt goedkoop = duurkoop. De weg vanaf de grens naar Siem Reap wordt de hel genoemd; Het is niets meer dan een lang rood stoffig zandpad vol met gaten en oneffenheden. Achter op een pickup is absoluut geen pretje. Met het minibusje vonden wij het echter goed te doen.
Vanaf de grens naar Siem Reap is ongeveer 5 uur rijden en je komt rond 20.00 uur in Siem Reap aan.
Voor meer informatie zie verslag 55.

Visum
Om Cambodja te bezoeken is een visum verplicht. We hebben geleerd van de aanvraag van ons visa voor Myanmar (zie Achter de schermen Myanmar) en hebben onze visa voor Cambodja door Dio Tour in Khaosan Road laten regelen voor 1.050 baht per visum. De aanvraag van het visum duurt 1 werkdag. Je moet een aanvraagformulier invullen en je paspoort en een pasfoto inleveren.
Je krijgt een single entry-visum dat drie maanden geldig is (je moet dus binnen drie maanden vanaf het moment dat het visum wordt afgegeven Cambodja binnenkomen) en goed is voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Het is ook mogelijk om vlak vóór de Thaise grensovergang een visum te laten regelen. De bus vanuit Bangkok maakt namelijk een lunchstop bij het Siam-restaurant. In het restaurant bevindt zich een balie waar je een visum kan aanvragen. Kosten 1.100 baht. Je hebt je paspoort met visum terug vóór de bus vertrekt. Wij vonden het erg onhandig omdat we hierdoor een pauze van ruim 2 uur (!) hebben gehad.

Geld
De munteenheid van Cambodja is de Riel. Voor 1 US$ ontvang je 3.900 Riel. De waarde van 100 riel is dus ongeveer € 0,03.
Het is raadzaam om dollars in kleine coupures mee te nemen. Je kan namelijk overal met dollars betalen (hotels, restaurants en zelfs in gewone winkels en op de markt) of ze omwisselen in riel. Betaal je met dollars, dan krijg je het wisselgeld in riel terug. Hiervoor wordt de wisselkoers van de bank gebruikt, maar dan zonder commissie. Ook de Thaise baht wordt als betaalmiddel geaccepteerd.
Travellers cheques kan je wisselen in riel of in contante dollars. Je betaalt over het algemeen 2% kosten.

In Cambodja kan je niet pinnen.


Eten en drinken
Het Cambodjaanse eten heeft veel weg van het voedsel uit Thailand. Bij vrijwel alle gerechten wordt rijst geserveerd. Naast rijst in alle soorten, kleuren en maten, kent de Cambodjaanse keuken ook veel groenten en fruit. Opmerkelijk zijn de baguettes die overal in Cambodja gegeten worden.
De mogelijkheden om te eten zijn met name in Siem Reap en Phnom Penh talrijk.

De prijzen van het eten bereiken vaak het Europese niveau (!). Niet echt goedkoop dus.
Vergeet echter niet af te dingen. Voor een blikje cola of en fles water vragen ze bij Angkor Wat 1 US$. Als je echter 1500 riel of 20 Thaise baht voor de cola en 10 Thaise baht voor het water biedt, doen ze het ook.
Flessen drinkwater zijn overal verkrijgbaar.

 

Siem Reap


* Hotel
Hotel Beng Mealea Villa
No. 0126 Watsvay Village
Salakomrerk Commune
Siem Reap
Telefoon: (855) 012630559 of 012893391
Fax: (855) 063380025 of 063963476
Email: 012630559@mobitel.com.kh
7 US$ per nacht. De vraagprijs was in eerste instantie 10 US$. De kamer kan je ook voor 5 US$ krijgen maar dan wordt de stroom uitgeschakeld.
Mooie, ruime kamer met eigen badkamer. Warm water, airco, fan, TV en koelkast. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt.
Het hotel beschikt over een restaurant, maar het menu is niet uitgebreid. Het hotel regelt eventueel boot- en bustickets voor je.
Het hotel ligt zo'n 700 meter buiten het centrum (15 minuten lopen). Je wordt echter op een brommertje gratis naar het centrum van Siem Reap gebracht.

* Eten en drinken
Siem Reap heeft een groot aanbod aan restaurants. Het eten is echter niet goedkoop. Je bent al snel 10 US$ kwijt voor een lunch voor twee personen.
Fruitstalletjes zijn overal te vinden. Een hele watermeloen koop je op straat voor 2.000 riel.
Restaurant The Red Piano verkoopt lekkere westerse gerechten (Belgische eigenaar).
Flessen drinkwater zijn overal verkrijgbaar en kosten ongeveer 500 - 1.000 riel. Een blikje cola heb je voor gemiddeld 20 baht of 1.500 - 2.000 riel.

* Vervoer
Vanaf de grensplaats Poipet zijn wij met een minibus naar Siem Reap gebracht. Deze rit hadden wij al geboekt in Bangkok. Vanaf Poipet reed er een jongen mee in ons busje die werd voorgesteld als onze gids. Achteraf bleek dit (uiteraard) een tout te zijn. Tijdens de plaspauze begon hij kaartjes van zijn hotel uit te delen. Reizigers uit de andere minibusjes kregen van hun "gids" kaartjes van andere hotels. Bij aankomst in Siem Reap stopte het busje ook niet in het centrum, maar reed direct door naar Hotel Beng Mealea Villa. De andere busjes zijn direct doorgereden naar de andere hotels. Wij zijn uiteindelijk in het hotel gebleven, omdat de kamer mooi was. Als we een ander hotel hadden willen hebben, dan zou iemand ons op een brommertje naar het centrum hebben gereden (zegt men).
De weg van Poipet naar Siem Reap viel ons overigens erg mee, zeker na alle verhalen die we gelezen hadden dat deze weg de meest gruwelijke zou zijn die we in Azië zouden tegenkomen. Misschien zijn we inmiddels gewend aan slechte wegen door het reizen door Tibet, India en Myanmar?

In Siem Reap is de brommer met chauffeur hét vervoermiddel. Door heel Siem Reap staan jongens op klanten te wachten. Ook bij ons hotel stonden een aantal jongens met brommers. Twee jongens wierpen zich op als onze chauffeurs voor de tijd dat wij in het hotel verbleven. Zij brachten ons gratis naar het centrum en hebben ons ook twee dagen langs de tempels van Angkor gereden. Voor de korte rondrit (zie bezienswaardigheden hieronder) hebben wij 5 US$ per persoon betaald en voor de lange rondrit hebben wij 6 US$ per persoon betaald. Voor dit bedrag zijn ze bereid om van zonsopgang tot zonsondergang bij je te blijven en je overal heen te rijden. In het hotel werd ons ook een taxi met chauffeur aangeboden voor 20 US$ per dag.

* Bezienswaardigheden / vertier
Siem Reap is een klein plaatsje. Overdag is het een beetje uitgestorven omdat alle toeristen naar Siem Reap komen voor de tempels van Angkor.
Er zijn wel veel restaurants en bars.


Tempels van Angkor
Angkor mag je absoluut niet missen (maar dat wist je waarschijnlijk al anders zou je je niet op Siem Reap oriënteren). Om Angkor goed te kunnen zien heb je twee dagen nodig. De tientallen tempels liggen namelijk verspreid over een groot gebied. Het beste kan je een brommer met chauffeur huren. Hij brengt je overal heen en staat dan de hele dag tot je beschikking.
De entree is niet goedkoop, maar het is zeker de moeite waard: 1 dag: 20 US$ / 3 dagen: 40 US$ / 6 dagen: 60 US$ per persoon. Voor een meerdaagse entreekaart moet je een pasfoto inleveren. In tegenstelling tot wij veel gelezen hebben, is het niet mogelijk om je entreekaartje achteraf te verlengen naar meer dagen.
Men heeft twee routes uitgezet, een korte (toch nog 17 kilometer) en een lange. Wij hebben de eerste dag de gebouwen langs de korte route bekeken (5 US$ per persoon voor een brommer met chauffeur). Hier hebben we de hele dag over gedaan. De tweede dag hebben wij de tempels langs de lange route bekeken (6 US$ per persoon). Hiervoor hadden we aan een halve dag genoeg. Het is misschien beter om eerst de lange en dan pas de korte route te rijden. Wij vonden de tempels langs de korte route namelijk het meest indrukwekkend. Heb je maar één dag tot je beschikking, bezoek dan de tempels langs de korte route, waarbij je in ieder geval Angkor Wat, Angkor Thom en Ta Prohm gezien moet hebben.
Bespaar je de kosten voor een echte gids. Er worden overal reisgidsen over Angkor verkocht en als je meer informatie wil hebben, meng je jezelf tussen de tientallen begeleide groepen die hier rondlopen.

* Geld
Wij hebben travellers cheques gewisseld voor contante dollars bij Huy Keang naast de Zanzibar. Het geld ligt hier gewoon in een glazen toonbank. Kosten 2% per transactie.
In Siem Reap zijn veel banken en wisselkantoortjes waar je geld kan wisselen.

* Communicatie
In Siem Reap kan je overal internetten. De prijzen variëren van 2-3 US$ per uur.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Siem Reap zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 56 (korte route) en verslag 57 (lange route).

 

Phnom Penh


* Hotel
Narin2 Guesthouse
Street 111, Phnom Penh
7 US$ met eigen badkamer.
Grote lichte kamer met warm water, fan en televisie. Het was er niet echt schoon en de man achter de balie was zeer onvriendelijk. Wij zijn er dan ook maar 1 nacht gebleven. Het hotel beschikt over een restaurant en internetservice. Het hotel regelt eventueel boot- en bustickets voor je. Het hotel ligt midden in het centrum aan een zandweg. Narin2 Guesthouse hoort bij Narin Guesthouse aan Street 123. In dit guesthouse hebben ze echter geen kamers met een eigen badkamer.

Hotel Golden Bridge
No. 7CD, Road 278
Sangkat Beng Keng Kang 1
Khan Chamkarmon, Phnom Penh
Telefoon: 023-721396 of 023-721397 / 016-88918 of 016-889908
Fax: 855-23-721395
15 US$ per nacht.
Mooie, ruime kamer met eigen badkamer. Warm water, airco, fan, TV, koelkast en balkon. Laundry service is gratis.
Het hotel ligt naast het luxe Golden Gate Hotel.

* Restaurants
Wij hebben alleen gegeten bij het Amok Restaurant tegenover Hotel Golden Bridge. Het is er erg gezellig.

* Vervoer
Vanuit Siem Reap zijn we met de snelle Chann Na Express Boat naar Phnom Penh gevaren. Kosten 23 US$ per persoon (op het kaartje staat 25 US$). De tickets hebben wij via ons hotel in Siem Reap geregeld. De boot vertrekt 7.00 uur, maar je wordt rond 6.00 uur in je hotel opgehaald door een minibusje dat je naar de boot brengt. De tocht duurt ongeveer vijf uur. Je hebt binnenin de boot gereserveerde plaatsen (airconditioned), maar je kan ook op het dak gaan zitten. Het waait er wel erg hard, want de boot vaart ongeveer 50 kilometer per uur. Bij aankomst staan er op de kade tientallen touts te wapperen met kaartjes van het hotel dat ze vertegenwoordigen. Je kan je gratis met een busje of auto naar het hotel van je keuze laten brengen. Neem je geen kamer in het desbetreffende hotel, dan betaal je alsnog 2 US$ voor de taxirit.

Ook in Phnom Penh is de brommer met chauffeur hét vervoermiddel. Overal staan jongens op klanten te wachten. Een ritje binnen de stad kost gemiddeld 1.000 riel per persoon. Ze vragen echter standaard 1 US$.

Vanuit Phnom Penh zijn we met een bus naar Ho Chi Minh City in Vietnam gegaan. De tickets voor deze busrit kostten 6 US$ per persoon. Wij hebben ze gekocht bij het Capitol Guesthouse die een aantal eigen bussen heeft rijden (Capitol Tours). De weg naar de grens is slecht, maar niet onbegaanbaar. Daarnaast wordt je vervoerd in een airconditioned busje, dus de ruim 5 uur durende rit is te overleven. In Vietnam zijn de wegen goed en na de douaneformaliteiten stap je over in een grote luxe airconditioned bus. In 2,5 uur ben je dan in Saigon.

* Bezienswaardigheden
Wij vonden Phnom Penh een troosteloze en ongezellige stad. Veel wegen zijn nog niet geasfalteerd en het is er dus stoffig.
Veel bezoekers komen naar Phnom Penh om de minder vrolijke toeristische attracties van Phnom Penh te bezichtigen;

Tuol Sleng-museum
Het Tuol Sleng-museum bevindt zich in de 350e straat. De ingang ligt in de 113e straat. Tussen 1975 en 1979 deed deze voormalige school dienst als gevangenis S 21. Wij vonden deze plek heel indrukwekkend. Je kan er zien hoe de gevangenen werden geregistreerd en gefotografeerd. Veel van de foto's getuigen van de angst en de kwellingen van de slachtoffers. Ook de gevangeniscellen en martelwerktuigen zijn bewaard gebleven. Een bezoek aan deze plek is behoorlijk deprimerend. Het is verstandig om eerst de film te gaan bekijken die hier om 10.00 uur en 15.00 uur wordt gedraaid. Entree 2 US$ per persoon.

Killing Fields
Choeng Ek, het vernietigingskamp van de Rode Khmer ligt ongeveer 15 kilometer buiten de stad. Minstens 17.000 mensen, van wie velen in de Tuol Sleng-gevangenis hebben gezeten, werden hier - om munitie uit te sparen - met knuppels en geweerkolven doodgeslagen. Hun lichamen werden in 129 massagraven geworpen, waarvan er 43 zijn geopend. De bijna 9.000 schedels die men in de graven heeft gevonden zijn - gesorteerd naar geslacht en leeftijd - bijgezet in een glazen toren in de vorm van een stupa. Een brommertje naar deze plek (retourtje) kost 3 US$ en de entree is 2 US$ per persoon.

National Museum
Het Nationale Museum bevindt zich in de 13e straat. Hier zijn veel van de originele beelden van de tempels van Angkor te zien. Er woont een grote kolonie vleermuizen in het gebouw die rond zonsondergang zouden uitvliegen. We hebben lang staan te wachten, maar geen vleermuis gezien (wel gehoord!). Entree: 2 US$ per persoon. Als je foto's op de binnenplaats wil maken (binnen mag je geen foto's maken) moet je nog eens 1 US$ extra betalen.

* Geld
Travellers Cheques kan je goedkoop wisselen tegen contante dollars bij de Foreign Trade Bank of Cambodia aan de Norodom Boulevard. Je betaalt slechts 1%. De ernaast gelegen Mekong Bank rekent 2% met een minimum van 10 US$. De informatie in de Lonely Planet is dus niet correct.

* Internet
In Phnom Penh kan je overal internetten. De prijzen variëren van 1-1,50 US$ per uur.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Phnom Penh zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 58.