Verslag 110 - Down Under in Sydney
Print dit verslag
Volgens het vluchtschema is het vanuit Christchurch in Nieuw Zeeland drie uur en 45 minuten vliegen naar Sydney in Australië. Volgens de piloot hebben we echter een stevige wind mee en zal de vlucht vandaag maar twee uur en 45 minuten duren. Dat is nog eens mazzel. Als we zijn opgestegen, hebben we een prachtig uitzicht op de vers gevallen sneeuw in de Zuidelijke Alpen. Ook vanuit de lucht is Nieuw Zeeland prachtig.

De tijd vliegt voorbij, mede omdat er een leuke film wordt vertoond. Aan het eind van de middag landen we in Sydney. In Australië is het twee uur vroeger dan in Nieuw Zeeland en we zullen dus geen last hebben van een jetlag. Net als in Nieuw Zeeland, worden er ook in Australië strenge douanebepalingen met betrekking tot voedsel gehanteerd. Als we in de rij staan voor de douane wordt onze bagage uitgebreid besnuffeld door voedselhonden. Alles loopt gesmeerd en voor we het weten kunnen we informatie verzamelen bij de toeristenbalie en kunnen we op zoek naar een hotel.

Al snel blijkt dat de meeste kamers behoorlijk aan de prijs zijn. Zelfs bedden in een "bunkroom" zijn niet goedkoop en het liefst slapen we niet in een kamer met andere reizigers. De informatiebalie blijkt echter diverse hotels in de "aanbieding" te hebben. Je kan hier kamers in luxe hotels tegen een goedkoper stand by-tarief boeken. Wij besluiten gelijk maar een luxe hotel in het centrum te nemen, op loopafstand van de haven en het Sydney Opera House. We hebben onze grenzen in de afgelopen periode behoorlijk verlegd en hoe langer we reizen, hoe luxer de hotels worden. Ons spaarpotje is nog steeds niet leeg en we moeten eerlijk bekennen dat het reizen zo wel heel erg leuk blijft.

Met de airportbus rijden we naar het centrum van Sydney. Als we met onze rugzakken het hotel inlopen, zie je man achter de balie denken: "Wat moeten die hier?" We checken in en krijgen een kamer op de 11e verdieping. Helaas hebben we geen mooi uitzicht; We kijken op de bureaus van een groot kantoor. De kamer is luxe: e
en lekker zacht bed, een tv met veel zenders, een marmeren badkamer met bad en het hotel beschikt over een zwembad, een sauna en een fitnessruimte waar we gratis gebruik van kunnen maken. Wat wil je nog meer?

Sydney
Sydney
We blijven tot en met 23 juni in Sydney en gedurende die dagen slenteren we door de stad. Sydney is niet de hoofdstad van Australië (dat is namelijk Canberra), maar het is wel de grootste stad met de meeste inwoners (4,1 miljoen). De stad ligt aan de kust en is de hoofdstad van de provincie New South Wales. Hoge glinsterende wolkenkrabbers en lange winkelstraten met mooie winkels bepalen het straatbeeld en de economie draait hier 24 uur per dag door. Er zijn echter ook prachtige stranden, waarvan Bondi Beach wereldberoemd is. We vervelen ons geen minuut en elke dag ontdekken we weer andere leuke plekjes.

 

Sydney heeft twee belangrijke havens: Circular Quay en Darling Harbour en met name in het gebied rond deze havens is het goed toeven. Veel mensen in Australië beschouwen Circulair Quay als de geboorteplaats van Australië en het is dan ook het oudste deel van de stad. In het verleden besloot Engeland Australië als strafkolonie te gebruiken (de gevangenissen in Engeland zaten namelijk overvol) en in 1788 arriveerden de eerste schepen in Circular Quay. Aan boord bevonden zich de eerste 750 'overtollige' gevangenen (waaronder zo'n 150 vrouwen) en hun bewakers met hun vrouwen en kinderen. Zij stichtten de eerste nederzetting van de Europeanen in Australië, The Rocks. Uiteindelijk heeft Engeland gedurende een eeuw 168.000 gevangenen naar Australië gedeporteerd.

Via Circular Quay lopen we naar de beroemde Sydney Harbour Bridge. Deze 134 meter hoge brug werd in 1932 voltooid en verbindt het noordelijke en het zuidelijke deel van Sydney met elkaar.

We wandelen onder de brug door en lopen een stuk over de brug heen en hebben een mooi uitzicht op het Sydney Opera House dat aan de overkant van de haven, op Bennelong Point ligt. Dan blijkt dat het zelfs mogelijk is een bridgeclimb te boeken, waarbij je óver de bogen van de brug loopt. Dit toeristisch uitje is echter wat prijzig; de bridgeclimb kost op doordeweekse dagen maar liefst AUD130 en 's avonds is het nog iets duurder met AUD170. Zoveel geld hebben we er niet voor over en we beperken ons tot een "normale wandeling" over de brug. We kunnen wel goed zien hoe toeristen over de stalen constructie naar de top van de brug lopen. Door deze kleine "poppetjes" kunnen we pas goed zien hoe enorm groot deze brug is.

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge
Sydney Opera House
Sydney Opera House
Uiteraard nemen we ook een kijkje bij het Sydney Opera House, misschien wel het meest kenmerkende gebouw ter wereld. Op afstand lijkt het alsof de witte daken één geheel zijn, maar van dichtbij kan je zien dat de daken zijn gemaakt van witte tegels. De daken stellen zeilen voor.
Vanuit Circular Quay vertrekken ook de veerboten naar andere delen van de stad en omdat we graag door de haven willen varen, kopen we kaartjes voor een boottochtje naar Manly, een badplaats die bij de inwoners van Sydney zeer geliefd is. Ook het Quarantine Station bevindt zich in Manly. Hier werden de immigranten een tijdje ondergebracht om te onderzoeken of ze besmettelijke ziektes hadden. De ferry vaart in 30 minuten naar deze badplaats en onderweg zien we zelfs nog dolfijnen door de haven zwemmen. Manly is een echt surfersparadijs en op het strand kijken we een tijdje hoe de surfers zich staande weten te houden op de hoge golven. We genieten van het heerlijke weer (circa 18 graden) en zijn - na al die kou in Nieuw Zeeland - blij dat we onze jas niet aan hoeven.

We besteden ook veel tijd in internetcafé's. We zijn namelijk op zoek naar een camper voor onze rondreis door Australië en op internet bekijken we veel sites van verhuurbedrijven. Wat vallen de prijzen tegen! De prijzen liggen hier veel hoger dan de verhuurprijzen in Nieuw Zeeland, mede omdat op 1 juli het hoogseizoen ingaat. Net als in Nieuw Zeeland, blijkt ook nu weer het huren via een tussenpersoon goedkoper te zijn dan zelf rechtstreeks bij een verhuurbedrijf aan te kloppen. We boeken uiteindelijk via DutchDownunder (www.dutchdownunder.com) een kleine camper bij Apollo (zie Achter de schermen voor meer informatie).


Sydney is in de ban van het Wereldkampioenschap voetbal en dat is opmerkelijk omdat de Aussies - net als de kiwi's in Nieuw Zeeland - voetbal een sport voor mietjes vinden. Ze bedrijven hier namelijk een veel hardere vorm van voetbal. Als Korea de halve finales haalt door van Spanje te winnen, loopt het hele centrum van Sydney vol met Aziaten. Wegen worden afgesloten, politie te paard houdt de menigte in bedwang, mensen zingen en dragen Koreaanse vlaggen en maskers met de afbeelding van Guus Hiddink. Het is één groot feest.

Korea heeft gewonnen
Korea heeft gewonnen

De tweede haven in Sydney is Darling Harbour. Tot 1984 was deze haven niet om aan te zien, maar nu is het een bruisend uitgaanscentrum; Musea, terrasjes, een IMAX-theater, straatmuzikanten en bioscopen, je kan het hier allemaal vinden. Dat alles in de zon en aan het water, het kan niet beter. We lopen over de verkeersvrije Pyrmont Bridge die uit 1899 dateert. Toen de brug gebouwd werd, was het een echt stukje vakmanschap en techniek, want het was de eerste ophaalbrug die elektrisch werd bediend. Het is overigens alleen op zondag mogelijk om over de brug te lopen. Op andere dagen wordt de brug afgesloten voor voetgangers. We hebben dus weer geluk dat we hier precies op zondag lopen.

In Darling Harbour bevindt zich ook het Sydney Aquarium. In dit aquarium wordt met name aandacht geschonken aan het Australische leven onder en bij het water en uiteraard ontbreekt daarbij het leven op het Great Barrier Reef, de trots van Australië niet. Als je in dit aquarium rondloopt begin je te beseffen dat het waterleven in Australië enorm gevarieerd en zeker niet zonder gevaren is.

Langnekschildpad, bewoner van Sydney Aquarium
Langnekschildpad, bewoner van Sydney Aquarium

We lopen door een onderwatertunnel terwijl grote haaien, roggen en schildpadden over ons heen zwemmen, we zien pinguïns, een zoutwaterkrokodil ("saltie"), zeehonden en vissen en kwallen die de haven van Sydney bevolken. Op bordjes lezen we veel over de levensgevaarlijke kubuskwal (box jellyfish of Stinger) die in de zomer de wateren in het noorden onveilig maakt. De tentakels van deze kwal kunnen drie meter lang worden en de foto's van mensen die door deze kwallensoort zijn geraakt liegen er niet om!

 

Fotoserie 120
Fotoserie 121
Nieuwe fotoserie
Achter de schermen
Volgende verslag