Verslagen


Print deze pagina
Fotoseries
ACHTER DE SCHERMEN
Australië
Onderstaand geven we een overzicht van plaatsen die we bezocht hebben, de restaurants waar we gegeten hebben, de belangrijkste bezienswaardigheden met entreegelden en andere belangrijke informatie.
Klik hier voor een campingoverzicht in excel-formaat.

Alle genoemde prijzen gelden per persoon, tenzij anders vermeld.
Wij waren er in juni / juli / augustus 2002
Mocht je nog meer informatie willen, mail ons dan. Wellicht kunnen wij je verder helpen.
Algemeen


Naar Australië
Wij kochten ons vliegticket bij een toeristenbureautje in Khaosan Road (Bangkok). Het is raadzaam om "rond te shoppen", want de prijzen variëren sterk. Wij zijn uiteindelijk gevlogen met Thai Airways International omdat zij de goedkoopste ticket aanboden. Wij betaalden voor een ticket Bangkok - Auckland // Christchurch - stopover Sydney - Bangkok 34.410 baht. Op zowel de heen- als de terugweg maak je een tussenstop in Sydney. Hier kan je ook éénmalig (op de heen- óf op de terugweg) een stopover van maken. Van deze mogelijkheid hebben wij dus gebruik gemaakt. Het traject Christchurch - Sydney wordt met Air New Zealand gevlogen.

De departure tax in Thailand (Bangkok) bedraagt 500 baht.
De departure tax in Australië bedraagt AUD38, maar dit bedrag is al in de prijs van het ticket opgenomen. Je hoeft dus niet meer te betalen bij vertrek.

Visum
Voor een bezoek aan Australië moet je beschikken over een geldig paspoort dat op de uitreisdatum nog minimaal drie maanden geldig is. Je hebt ook een visum nodig. Er wordt voor het verstrekken van toeristenvisa onder andere gebruik gemaakt van een elektronisch systeem, Electronic Travel Authority (ETA). Je kan dit ETA-visum - tegen betaling - via internet aanvragen op de site van de Australische ambassade. Het is echter gratis als het ETA-visum door de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt wordt aangevraagd. Bij aankoop van het ticket voeren zij je persoonlijke gegevens en paspoortgegevens in het ETA-systeem in en binnen enkele seconden wordt een toeristenvisum verleend. Op deze manier hebben wij ook - via Thai Airways International - onze visa geregeld.
Het toeristenvisum is een jaar geldig vanaf de datum van afgifte en je mag maximaal drie maanden in Australië blijven.
Als je in Australië wil werken, heb je een 'working holiday visum' nodig.
Dit visum moet je tegen betaling bij de ambassade aanvragen.

Douanebepalingen
De regering van Australië verbiedt de invoer van drugs, wapens, pornografie en produkten die zijn gemaakt van dier- en/of plantsoorten. Ook het invoeren van levensmiddelen (in welke vorm dan ook) is niet toegestaan. Op de luchthaven controleert men de tassen (ook handbagage) niet met drugshonden, maar met voedselhonden! Ze zijn namelijk erg bang voor het binnenkomen van planten- en dierenziektes.

Geld
De munteenheid van Australië is de Australische dollar (afgekort AUD). De waarde van 1 AUD is ongeveer €0,60.
Met travellers cheques, creditcard en pinpas kan je in Australië goed terecht.
Je moet er wel rekening mee houden dat je soms geen bank of pinautomaat aantreft in kleine dorpjes en uiteraard zal je geen bank of pinautomaat vinden als je de "bush" in gaat.

Eten en drinken

Er zijn veel verschillende keukens in Australië; Indiase, Thaise, Chinese, Italiaanse, Mexicaanse en Vietnamese keukens zijn overal te vinden en verder zijn de Amerikaanse hamburger- en pizzagiganten in grote aantallen vertegenwoordigd. Enkele Australische specialiteiten zijn maccadamianoten, meatpies (vleestaarten), visschotels en kangoeroe- en krokodillenvlees.
De barbecue (ook wel barbie of bbq genoemd) is erg populair.
Australiërs zijn echte bierdrinkers. De grootte van het bierglas varieert en in de diverse staten hebben de verschillende maten een andere naam.
Water uit de kraan is vrijwel overal drinkbaar. Als het niet kan wordt het aangegeven.

Post en internet
Een postzegel voor een postkaartje naar Nederland kost AUD1.

Op veel campings is het niet mogelijk om te internetten. Soms zit je ook te ver verwijderd van een stad of dorp waar dat wel mogelijk is. Wij zochten vaak een internetcafé of internetwinkel als we onderweg waren. Als je door de wat grotere plaatsen rijdt, is er vaak wel een mogelijkheid te vinden. De prijzen voor het gebruik van internet variëren sterk. Ondanks de grote concurrentie betaalden we in Sydney al tussen de AUD2 en AUD12 per uur. Het loont dus om even "rond te shoppen".

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in de meeste plaatsen in Australië zonder problemen gebruiken. Alleen in sommige afgelegen plaatsen en op veel plaatsen in de Outback hadden we geen verbinding.

Tijdzones
In Australië worden drie tijdzones gehanteerd:

  • Eastern Standard Time (Europese tijd +10 uur in de Europese winter en +8 uur in de Europese zomer) in Tasmania, Victoria, New South Wales en Queensland.
  • Central Standard Time (EST -0,5 uur) in Norhern Territory en South Australia.
  • Western Standard Time (EST -2 uur) in Western Australia.

Van oktober tot maart wordt in Australië de "zomertijd" gehanteerd waarbij de klok één uur vooruit wordt gezet. Western Australia, Northern Territory en Queensland doen daar echter niet aan mee.

Reizen met een camper
Voor onze reis door Australië hebben wij een campervan gehuurd omdat we zo flexibel mogelijk wilden zijn (zelf bepalen waar je naar toe gaat en wanneer je daar naar toe gaat).

Er zijn een groot aantal camperverhuurbedrijven en bedrijven die voor de camperverhuurbedrijven tussenpersoon zijn. Via internet en tussenpersoon DutchDownunder (www.dutchdownunder.com) zijn wij ook aan onze camper gekomen. DutchDownunder wordt beheert door naar Australië geëmigreerde Nederlanders met - zoals zij zelf op hun site schrijven - veel persoonlijke campervan- en motorhome ervaring, opgedaan tijdens hun reizen door Australië en Nieuw Zeeland. Deze ervaring, samen met hun kennis van de lokale markt voor verhuur van campervans, motorhomes, 4WD's en auto's, delen zij graag door als onafhankelijk tussenpersoon te zoeken naar het, qua prijs/kwaliteit verhouding, gunstigste arrangement. Onze ervaring is dat daar geen woord van gelogen is. Ze hebben ons uitstekend geholpen, hebben een absoluut engelengeduld (we zijn ongeveer vijf keer van plan veranderd), geven goede adviezen en denken met je mee. Kortom, prima service. En het feit dat je Nederlands kan praten bij lastige materie als verzekeringen etc. is natuurlijk mooi meegenomen.

UPDATE 2010: dutchdownunder is failliet en heeft zijn werkzaamheden moeten staken.

De huurprijs van een camper is afhankelijk van het soort camper en de tijd van het jaar. Wij huurden een campervan bij Apollo (www.apollocamper.com). voor AUD70 per dag, exclusief de afkoop van het eigen risico. De camper is eenvoudig uitgevoerd en zeker niet vergelijkbaar met de camper die wij in Nieuw Zeeland hebben gehuurd. De campervan is uitgerust met een tweepits-gasfornuis, koelkast, (cassette)radio en airconditioning tijdens het rijden in het bestuurdersgedeelte. De camper rijdt op loodvrije benzine.

 

Verder is bij de prijs inbegrepen:

  • Complete uitrusting waaronder: kookgerei, eetgerei, beddengoed, hand- en theedoeken, teiltje, emmer, stoffer en blik, waslijn en knijpers.
  • Standaard Verzekering met AUD8.000 eigen risico. Als je het eigen risico niet afkoopt, wordt dit bedrag bij het ophalen van je camper van je creditcard afgeschreven en bij inlevering van de camper op je rekening teruggestort (mits je uiteraard geen schade hebt)
  • 10% GST (BTW) en 2% Stamp Duty (overheidsbelasting).
  • Ongelimiteerde kilometers
  • LPG hervulling kookgas
  • Gratis mogelijkheid voor een extra bestuurder
  • Een uitgebreide instructie bij het ophalen van de camper, wegenkaarten, campinggidsen, een folder met de verkeersregels en een Apollo pack (pakket met peper, zout, theezakjes en lucifers)
  • Twee kampeerstoelen en een tafel
Het is mogelijk een extra verzekering af te sluiten voor een extra AUD25 per dag. Het eigen risico wordt dan verlaagd naar AUD2.000. Als je helemaal geen eigen risico wilde hebben, dan kan je een extra verzekering afsluiten voor een extra AUD35 per dag. In dit geval wordt er een borg van AUD500 gevraagd. Het maximum tarief voor afsluiting van deze verzekering bedraagt AUD1.750. Tenzij je een 4WD camper hebt gehuurd, is de autoverzekering niet geldig als je op onverharde wegen rijdt.

Australië is een goed kampeerland en het aanbod in campings is groot. Vrij kamperen is op een aantal plaatsen toegestaan, maar in sommige nationale parken heb je een vergunning nodig (dit betekent dus dat je moet betalen).
Vaak kan je op campings ook een stacaravan (onsite van) of een hut (cabin) huren. Lakens en dekens zijn vaak niet aanwezig.
De campings beschikken in het algemeen over een winkeltje, een gemeenschappelijke keuken waar je zelf kan koken (je moet vaak wel zelf kookgerei meebrengen), douches en toiletten, wasmachines en drogers werken op munten en soms is er een ontspanningsruimte met een tv en bibliotheek. Soms is er zelfs een zwembad en een speelplaats voor de kinderen.
Voor een plaats met electriciteit (powered site) betaal je ongeveer AUD20 in het laagseizoen voor twee personen per nacht. De non-powered sites zijn iets goedkoper. Het is op sommige campings ook mogelijk om een ensuite site te nemen. Je hebt dan op de site een eigen hokje met toilet, douche en wastafel. Deze sites zijn over het algemeen zo'n AUD10 per nacht duurder dan de powered sites.
Op de meeste campings moet je vóór 10.00 uur uitchecken.
Klik hier voor een overzicht van de campings waar wij overnacht hebben: Overzicht campings

Autorijden in Australië
In Australië rijdt men links. De verkeersborden wijken nauwelijks af van die in Nederland. Een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende om een camper te huren. Je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig
.
In grote gebieden van Australië is het mogelijk dagen te rijden zonder een huis te zien of iemand tegen te komen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende voedsel en water bij je hebt. Houd er ook rekening mee dat benzinepompen vaak een paar honderd kilometer uit elkaar liggen. Diesel is duurder dan benzine. De prijs voor een liter benzine (unleaded) ligt tussen AUD0,75 en AUD1,00. In afgelegen gebieden (zoals bijvoorbeeld in de Outback) ligt de prijs aanmerkelijk hoger. Prijzen van rond de AUD1,14 per liter zijn daar geen uitzondering.
's Nachts kan autorijden gevaarlijk zijn, want kangoeroes worden door de lichten aangetrokken en rennen soms op de tegemoetkomende auto's af.

Afgelegde afstanden
Klik op deze link voor de afgelegde afstanden in Australië

Sydney


* Hotel
Op het vliegveld bevindt zich in de International Terminal het Sydney Visitor Centre. Bij deze desk kan je ook met korting hotels reserveren (standby rates). De prijs die je hier betaalt is echt lager dan de prijs in het hotel zelf. De medewerkers achter de desk reserveren het hotel voor je zodat je altijd zeker bent dat er kamers vrij zijn. Het totaalbedrag betaal je aan de medewerker achter de desk.

Wij hebben geslapen in:
All Seasons Premier Menzies Hotel
14 Carrington Street
Sydney, NSW 2000
Telefoon: (02) 9299 1000
Fax: (02) 9290 3819
Internet: www.accorhotels.com.au
Als je dit luxe hotel via de desk op de luchthaven boekt, kost een overnachting AUD99,50 inclusief tax, maar dan heb je ook een kamer die van alle gemakken is voorzien. De "normale prijs" voor een kamer in dit hotel is AUD186,00 inclusief tax. Het hotel beschikt over een mooi zwembad (binnenbad) en een fitnessruimte waar je als gast gratis gebruik van mag maken.
Het hotel ligt midden in het centrum, bij een belangrijk bus- en metroknooppunt (Wynyard Station) en op loofafstand van Darling Harbour en de Harbour Bridge. Overigens is er geen ontbijt bij de prijs inbegrepen!

* Vervoer
Als je in Sydney arriveert kan je op het vliegveld kaartjes voor de shuttlebus kopen. De prijs voor deze shuttlebus is AUD8 per persoon en je wordt voor je hotel afgezet. Het is ook mogelijk om de airportbus te nemen. Een kaartje voor deze bus kost AUD7 enkele reis en AUD12 voor een retourtje (te gebruiken binnen 2 maanden). De bus stopt alleen bij vastgestelde haltes (waaronder: Sydney centrum, Kings Cross en het Centraal Station). De rit van het vliegveld naar het centrum duurt ongeveer 30 minuten.

In Sydney hebben we voornamelijk gelopen. Er zijn echter ook voldoende mogelijkheden om je met de bus, metro of monorail te verplaatsen:
Je kan een Day Tripper Ticket voor AUD13 per persoon kopen waarmee je de hele dag onbeperkt kan reizen met CityRail, de 'blauwe' en 'witte' Sydney stadsbussen en met de Sydney Ferries.
Een gemakkelijke, maar zeker niet goedkope, manier om naar de belangrijkste bezienswaardigheden te reizen, is de Sydney Explorer Bus. Deze maakt dagelijks hetzelfde rondje door Sydney. Kaartjes à AUD30 zijn de gehele dag geldig, ook op stadsbussen binnen de route van de Sydney Explorer Bus.
Op dezelfde manier is er een Bondi Explores Bus, waarmee je onder andere Bondi Beach bereikt.
Kaartjes à AUD30 zijn de gehele dag geldig.

Zie internet: www.sydneytransport.net.au

* Bezienswaardigheden / vertier

Zie internet: www.visitnsw.com.au en www.viewsydney.com.au

  • Uiteraard mag je het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge niet missen.
    Je kan voor AUD5 één van de pijlers van de brug beklimmen. Je hebt echter van de brug zelf ook een mooi uitzicht over de haven en op het Sydney Opera House. Zie internet: www.pylonloukout.com.au.
    Het is ook mogelijk de brug te beklimmen, dat wil zeggen: over de bogen van de brug lopen! Dit kost AUD130 en 's avonds kost het AUD170. In het weekend is het duurder. Zie internet: www.bridgeclimb.com.
    Voor het Sydney Opera House zie internet: www.soh.nsw.gov.au
  • De Sydney Centrepoint Tower is het hoogste bouwwerk op het zuidelijk halfrond. Je gaat met een lift naar het observatieplatform. Zie internet: www.centrepoint.com.au
  • Kings Cross is de uitgaanswijk van Sydney. Zie internet: www.kingscross.nsw.gov.au
  • Darling Harbour is een gezellige haven met winkels, musea, Imax-theater, tentoonstellingsruimtes, congrescentrum, restaurantjes en parken. Zie internet: www.darlingharbour.com.
    Het Sydney Aquarium dat zich hier bevindt is een bezoekje waard. Entreeprijs is AUD22. Zie internet: www.sydneyaquarium.com.au. Een voorstelling in het Imax-theater kost AUD21. Ieder uur wordt er een andere film (ook 3D-films) getoond. Zie internet: www.imax.com.au
  • Als je een rondvaart door de haven te duur vindt, neem dan voor AUD5,30 enkele reis vanaf Circular Quay een ferrie naar Manly. Je vaart dan 30 minuten door de haven van Sydney en Manly is een leuk badplaatsje met leuke winkeltjes en een mooie boulevard. Zie internet: www.manly.nsw.gov.au

* Geld
In Sydney is het geen probleem om geld of cheques te wisselen.

* Communicatie
In Sydney kan je op veel plaatsen internetten. De prijzen variëren van AUD2 tot AUD12 per uur.

Onze mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we in Sydney zonder problemen gebruiken.

Voor meer informatie zie verslag 110 (Down under in Sydney).

 

New South Wales


Blue Mountains

De Blue Mountains danken hun naam aan de blauwgrijze nevel die vaak over het gebied hangt. De kleur van de nevel ontstaat omdat de olie van de eucalyptusbomen verdampt. Zie internet: www.bluemountainstourism.org.au

Het Blue Mountains National Park ligt ongeveer 100 kilometer ten westen van Sydney. De gemakkelijkste manier om de Blue Mountains vanuit Sydney te bereiken is via de M4 Motorway. De tol die je voor deze weg moet betalen is AUD2,20. Er is in het gebied een Grand Circulair Tourist Drive uitgezet, die je met de auto in drie dagen kan rijden. Onderweg kan je dan de belangrijkste bezienswaardigheden, uitzichtpunten en belangrijkste steden en dorpen bezoeken en uiteraard is het ook mogelijk om korte en lange wandelingen te maken. Als je via de M2 Motorway terug naar Sydney rijdt, kost de tol AUD3,30.

Een belangrijk toeristisch centrum in de Blue Mountains is Katoomba.

  • In Katoomba kan je voor AUD13 een kaartje voor de The Edge Giant Screen Cinema kopen. De film "The Edge" gaat over de Blue Mountains en duurt 38 minuten. Zie internet: www.edgecinema.com.au.
  • Een bekende plek in de Blue Mountains is de rotsformatie die de Three Sisters wordt genoemd en Echopoint. De uitzichtpunten zijn vrij toegankelijk, maar je moet wel betalen voor het parkeren van je auto (AUD2,20 per uur). Beide punten bevinden zich net buiten Katoomba.
  • Scenic World bevindt zich eveneens net buiten Katoomba, maar dan over de rotswand in de vallei. Het is een park waar diverse (korte en lange) wandelroutes zijn uitgezet. Je loopt een groot gedeelte door het regenwoud. Je kan op twee manieren naar beneden en naar boven:
    Via de 1.000 treden van de Furber Steps óf
    Via de Katoomba Scenic Railway, een treintje dat bijna loodrecht langs de rotswand op en neer gaat. AUD6 enkele reis (naar boven of beneden) of AUD12 voor een retourtje óf
    Via de Katoomba Sceniscender, een kabelbaan. AUD5 voor een enkele reis (naar boven of beneden) of AUD10 voor een retourtje.
    Het is ook mogelijk om voor AUD12 een combiticket te kopen. Je kan met dit ticket naar beneden met de Scenic Railway en naar boven met de Sceniscender (of andersom). De dalstations van de Scenic Railway en de Sceniscender zijn verbonden met een 300 meter lange boardwalk. Halverwege deze boardwalk (bij de oude ingang van de kolenmijn) kan je een 10 minuten durende diavoorstelling zien over de historie van de kolenmijnindustrie in Katoomba.

Wij hebben in de volgende motels geslapen:

  • Katoomba Town Centre & St. Elmo 'heritage' Motels - Katoomba
    218-224 Katoomba Street, Katoomba NSW 2780.
    Telefoon: (02) 4782 1266. Internet: www.Katoombamotel.com
    AUD80 voor twee personen per nacht, exclusief ontbijt. Mooie, moderne kamer met tv, keukentje (geen kookgelegenheid) en eigen badkamer.
  • Parkside Lodge Motel - Lithgow
    Great Western Highway, Lithgow 2790
    Telefoon: (02) 6351 2871
    AUD70 voor twee personen per nacht, exclusief ontbijt. Schone kamer met tv en eigen badkamer. Mogelijkheid om zelf koffie en thee te maken. De verwarming was erg klein voor de kamer zodat het erg lang duurde voordat het warm was.

    Voor meer informatie zie verslag 111 ( Blue Mountains National Park).
Victoria


Phillip Island
Phillip Island is een eiland ten zuiden van Melbourne en French Island. Een brug van San Remo naar Newhaven verbindt het eiland met het vasteland. Cowes is het belangrijkste plaatsje op het eiland en hier bevinden zich ook de meeste hotels en campings. Op Phillip Island zijn een aantal leuke dingen te zien en te beleven:

  • Penguin Parade op Summerland Beach. Iedere avond komen net na zonsondergang honderden kleine pinguïns aan land. Er zijn twee tribunes gebouwd en het is nogal een toeristisch circus, maar desalniettemin vonden wij het toch heel leuk. De pinguïns zijn absoluut niet bang en je kan ze van zeer dichtbij bewonderen. De verlichting in het park blijft tot één uur na zonsondergang aan en je hebt dus voldoende tijd om op je gemak rond te kijken. Je loopt over boardwalks door de kolonie heen en de pinguïns lopen op veel plaatsen onder je door. Entreeprijs is AUD14. Het visitor centre biedt veel informatie over de pinguïns en is vanaf 10.00 uur 's ochtends open. Dit is uiteraard niet de beste tijd om Summerland Beach te bezoeken. Toen wij er op 30 juni waren, kwamen de pinguïns om 17.50 uur aan land. In het reisverslag hebben we een zogenoemde pinguïnkalender gepubliceerd waarop te zien is hoe laat de pinguïns aan land komen.
    Zie internet: www.penguins.org.au
  • In het Koala Conservation Centre kan je koala's zien. Er worden vijf koala's in gevangenschap gehouden en via een verhoogde boardwalk kan je de koala's van (zeer) dichtbij zien. Zo'n 15 andere koala's leven vrij in het bos achter het centrum. Je kan een wandeling in dit bos maken en de koala's zelf ontdekken. Het visitor centre biedt veel informatie over het leven van de koala en leert je om aan de hand van sporen zelf koala's te ontdekken. Dit laatste is ook nodig als je het bos achter het centrum ingaat. Entreeprijs is AUD5,60.
    Zie internet: www.koala.org.au
  • Op Point Grant bevindt zich het visitor centre van The Nobbies en Seal Rocks. Op de punt waar het visitor centre zich bevindt is een pinguïnkolonie gevestigd, maar deze pinguïns kan je niet zien omdat de weg na zonsondergang wordt afgesloten. Op Seal Rocks leven veel zeeleeuwen en zeehonden, maar deze kan je vanaf Point Grant niet zien omdat het eiland waar ze zich bevinden te ver weg ligt. Het is wel mogelijk om in Cowes een boottocht naar Seal Rocks te boeken.
  • Op het eiland bevinden zich een groot aantal stranden waar gesurft wordt. Leuk om te zien.

Voor meer informatie zie verslag 112 (Kiama - Tathra - Phillip Island).

Melbourne
Wij hebben Melbourne niet bezocht, maar zijn er wel van west naar oost doorheen gereden. Als je Melbourne wil doorkruisen zijn er twee mogelijkheden: óf je neemt de snelle freeway (City Link) óf de motorway die drukker en langzamer is. Voor de freeway moet je tol betalen. Helaas kan je dat niet bij zo'n tolhuisje aan het begin of het eind van de freeway doen. De tol wordt namelijk automatisch afgeschreven als je een poortje passeert. Je moet als toerist een dagkaart kopen van AUD8,45. Als je geen dagkaart hebt en toch over de freeway rijdt, krijg je een boete van AUD100. Overigens kan je nog binnen 24 uur nadat je over de freeway bent gereden een dagkaart kopen. Je kan dus een foutje maken en per ongeluk op de freeway terecht komen (zoals wij ook deden). De dagkaart kan je kopen bij het postkantoor of door het nummer te bellen dat regelmatig langs de freeway wordt vermeld (132629). Volg de instructies van het bandje, houd het nummer van je creditcard en het kenteken van je auto paraat en zorg ervoor dat je pen en papier hebt om het bonnummer te noteren!

Je kan een rit door Melbourne vermijden door bij Sorrento de ferry naar Queenscliff (of v.v.) te nemen. De ferry vaart iedere dag om het uur van 7.00 uur tot 18.00. De overtocht duurt 40 minuten en kost ongeveer AUD40 voor een auto en twee inzittenden.

Great Ocean Road
De Great Ocean Road begint in Torquay en eindigt in Warrnambool.

  • Ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Torquay ligt het plaatsje Anglesea. Op de golfbaan in dit plaatsje komen ieder avond tegen zonsondergang honderden kangoeroes de greens begrazen. Een leuk gezicht (weer eens wat anders dan konijntjes in het gras) en zoveel kangoeroes zie je nooit meer bij elkaar! De kangoeroes zijn niet schuw en je kan er zeer dichtbij komen.
  • Port Campbell National Park tussen Princetown en Peterborough is een gebied dat je niet mag missen. De Great Ocean Road loopt door het park en langs de weg zijn een aantal wandelpaden uitgezet die je naar de mooite uitzichtpunten leiden. Het gebied waar zich de "Twelve Apostels" (12 rotsen die boven het water uitsteken) bevinden is het bekendst en ook het drukst bezocht door toeristen.

Warrnambool
Het plaatsje Warrnambool staat op de toeristische kaart in verband met de bultrugwalvissen die hier van half mei tot en met oktober dicht bij de kust te zien zijn. Ze komen naar de kust om hun jongen te baren en groot te brengen. Op Logans Beach is een groot uitkijkplatform gebouwd waar je de walvissen - met een beetje geluk - voorbij ziet zwemmen. Je ziet ze niet van dichtbij en een verrekijker is dus handig.

South Australia


Bordertown
Mocht je toevallig in Bordertown belanden, sla dan de zeldzame witte kangaroes niet over. Ze zitten - samen met "gewone kangaroes" in een wildlife park net buiten de stad. Ze zitten in een omheining en worden door lokale vrijwilligers verzorgd. Bordertown ligt echter te ver uit te route om alleen voor de witte kangaroes hierheen te komen. Dat is het niet waard.

Victor Harbor
Victor Harbor ligt ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Adelaide.

  • Ook voor de kust van Victor Harbor zwemmen van juni tot oktober walvissen. Je kan in het Information Centre in Victor Harbor voor AUD55 een boottocht boeken om de walvissen van dichtbij te zien. Er vertrekt twee keer per dag een boot (uiteraard als het weer het toelaat) en de tocht duurt 2 tot 2,5 uur. Als je tijdens de tocht geen walvissen ziet, krijgt je een andere boottocht (op een ander tijdstip) gratis. Net zo lang tot je een keer een walvis hebt gezien.
  • Het is ook mogelijk om een dolfijnentour te boeken voor AUD39.
  • Voor de kust van Victor Harbor ligt Granite Island. Het eiland is met een lange brug (verboden voor auto's) met het vasteland verbonden. Het is ook mogelijk om met een paardentram naar het eiland te rijden. Op het eiland bevindt zich een pinguïnkolonie. Overdag kan je het eiland gratis op. Er is een wandelroute van ongeveer 40 minuten over het eiland uitgezet en als je goed in alle holen kijkt, zie je hier en daar nog een verdwaalde pinguïn zitten. 's Avonds komen de meeste pinguïns echter aan land (net als op Phillip Island) en na zonsondergang mag je niet meer zelfstandig het eiland op. Je kan dan voor AUD10 een wandeling tussen de pinguïns onder leiding van een ranger maken.
  • Op Granite Island bevindt zich ook het "Below Decks" Shark Aquarium. Voor AUD12,50 kan je dichtbij haaien en roggen komen.

Adelaide
Adelaide is een leuke stad om te winkelen, maar verder vonden wij dat er niet zoveel te beleven is.

Flinders Ranges National Park
460 kilometer ten noorden van Adelaide ligt Flinders Ranges National Park en wij vonden dit park absoluut de moeite waard. We hebben geslapen op een bushcamping net vóór de grenzen van het park (zie overnachtingsoverzicht) en deze camping vormde een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het park.
De entreeprijs voor het park is AUD6 per dag voor een auto met inzittenden. Je betaalt dit bedrag middels "self-registration", hetgeen wil zeggen dat je bij een hokje langs de kant van de weg een envelop pakt, de gegevens op de envelop invult, geld in de envelop stopt, de envelop dichtplakt en weer terugstopt in een bakje. Van de envelop scheur je een strookje af (de permit) die je op de voorruit van je auto plakt.
De wegen in het park zijn onverhard, maar de meeste wegen zijn - bij droog weer - goed te berijden voor een "normale" auto.
Het park biedt een spectaculair berglandschap met steile ruggen, diepe kloven en uitgestrekte vlakten en we hebben veel kangaroes en emu's gezien.
Bij het visitor centre bevindt zich een supermarkt. Het is er ook mogelijk om je email te checken (AUD2,00 per 10 minuten).
De mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we hier niet gebruiken.

Port Augusta
In de bibliotheek van Port Augusta is het mogelijk om een uur gratis gebruik te maken van computers met internetverbinding. Als alle computers bezet zijn kan je een afspraak maken.

Coober Pedy
535 kilometer ten noorden van Port Augusta ligt Coober Pedy, een enorm stoffig en droog plaatsje. Er wordt hier naar opaal gegraven en er is in Coober Pedy dan ook veel opaal te koop. In dit plaatsje speelt het leven zich voornamelijk onder de grond af. Veel bewoners leven in huizen onder de grond, om zo de enorme hitte in de zomer (tot 50 graden Celsius) te kunnen overleven. Er zijn echter ook veel hotels, winkels en zelfs een camping ondergronds gebouwd. Het is mogelijk om toertjes te boeken waarbij je een bezoek brengt aan een opaalmijn.
Het hoogseizoen is hier tijdens de Australische wintermaanden (juni-oktober) en reserveren van een hotel of campingsite is dan noodzakelijk om verzekerd te zijn van een (slaap)plaats.
Bij Shell is de benzine het goedkoopst. Ze adverteren hiermee ook op borden langs de weg. Wij betaalden voor een liter unleaded AUD0,959. Bij andere benzinestations kostte de benzine rond AUD1,05 per liter.
In Coober Pedy bevindt zich een supermarkt en een internetcafé (AUD12 per uur) en de mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we zonder problemen gebruiken.


Algemeen
Als je bij Adelaide (Port Augusta) de Outback ingaat, neem je hoogstwaarschijnlijk de Stuart Highway. Deze weg gaat van Adelaide naar Darwin (totaal 3.025 kilometer) en loopt dwars door het centrum van Australië. De weg is geasfalteerd en is het grootste deel van het jaar berijdbaar, al komt het nog steeds voor dat na zware regenval stukken weg tijdelijk onbegaanbaar zijn.

Northern Territory


Uluru - Kata Tjuta National Park (Ayers Rock en de Olga's)
Via de Lasseter Highway bereik je het Uluru - Kata Tjuta National Park. Eerst doemt echter Mount Connor aan de linkerkant van de weg op. Als je deze berg ziet, denk je even dat je een eerste glimp van Uluru hebt opgevangen, maar daar moet je dan nog tientallen kilometers op wachten.
Uluru is de naam die de Aboriginals geven aan Ayers Rock, de wereldberoemde homp steen in de Outback en Kata Tjuta is de naam die de Aboriginals geven aan de Olga's, zo'n 32 kilometer verderop. Kata Tjuta bestaat uit 36 aparte stenen waarvan de grootste 200 meter hoger is dan Uluru.
Om het park in te kunnen moet je een pas voor drie dagen à AUD16,25 per persoon kopen. Het is niet mogelijk om een pas voor één of twee dagen te kopen.

Een bezoek aan het Cultural Centre dat in handen van de Aboriginals is, is een bezoek waard (entree gratis). Verder zijn er diverse wandelroutes in het park uitgezet:

  • Mala Walk - Uluru; Een wandeling onder leiding van een ranger/gids. Deze tour vertrekt dagelijks vanaf de Mala Walk Carpark en is gratis. De wandeling duurt ongeveer 90 minuten. Deze wandeling kan je ook zonder gids maken.
  • Base of Uluru Walk; Een wandeling van ongeveer 3 uur rond Ayers Rock.
  • The Climb; De Aboriginals verzoeken toeristen Ayers Rock niet te beklimmen omdat deze rots van grote spirituele waarde voor hen is. Desalniettemin beklimmen honderden toeristen dagelijks Ayers Rock. De klim is 1,6 kilometer lang, stijl en zwaar en duurt ongeveer 2 uur. Het pad loopt langs een ketting die je mag gebruiken bij de beklimming. Als men verwacht dat de temperatuur hoger dan 35 graden Celsius wordt, wordt de klimroute vanaf 8.00 uur gesloten. De klimroute is ook gesloten als het regent of als het te hard waait.
  • Walpa (Olga Gorge) Walk; Een wandeling van ongeveer één uur in de kloof van de Olga's.
  • Valley of the winds Walk; Een redelijk zware wandeling van ongeveer 3 uur tussen de Olga's door. Deze wandelroute wordt om 11.00 uur vanaf de Kalpa Lookout gesloten als men verwacht dat de temperatuur hoger dan 35 graden Celsius wordt.

Uiteraard mag je de zonsopkomst en zonsondergang hier niet missen. Op kaarten die je overal kan krijgen, staan de mooiste plekjes voor de zonsopkomst of -ondergang aangegeven. Vijf kilometer van de rots is speciaal een parkeerplaats aangelegd om de zonsondergang te bekijken. Kom op tijd, want het is er aan het eind van de middag enorm druk.

20 Kilometer van Uluru bevindt zich Ayers Rock Resort, een groot uitgevallen vakantiekamp met accommodatie voor elk budget, winkels, postkantoor, bank, supermarkt, visitor centre en een camping. De camping is snel volgeboekt, maar men heeft er de beschikking over een zogenoemd "overflow field", een veld waarop je mag kamperen als er op de camping geen plaats meer is. Je hebt op dit veld geen electriciteit, maar je mag wel gebruik maken van de voorzieningen van de camping. De prijs voor een plek op dit veld is AUD19 per nacht. Een powered site op de camping kost AUD28 per nacht. Het is niet toegestaan om in (de buurt van) het nationale park wild te kamperen. De prijzen zijn hoog, maar het is de enige mogelijkheid om hier te slapen. De eerstvolgende mogelijkheid om in de buurt van Ayers Rock te slapen is in Curtin Springs, 84 kilometer verderop.

Er is een (dure) mogelijkheid om je email te checken (AUD0,50 per minuut - AUD30 per uur!). De mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we hier zonder problemen gebruiken.

Kings Canyon (Watarrka) National Park
Kings Canyon National Park is een prachtig park. Het park ligt ongeveer 300 kilometer vanaf Ayers Rock en wij vonden het de omweg meer dan waard. De entree voor dit park is gratis. Er zijn twee mooie wandelroutes uitgezet:

  • Canyon Rim Walk; Een wandeling van ongeveer 3 uur (6 kilometer) over de rand van de canyon. De eerste 100 meter gaat stijl omhoog, maar daarna is de wandeling een stuk eenvoudiger. Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht op de vloer van de canyon zo'n 270 meter onder je en je kan gevaarlijk dichtbij de rand komen. Halverwege de route bevindt zich de Garden of Eden, een prachtige oase met mooie vogels in een uithoek van de canyon.
  • Kings Creek Walk; Een eenvoudige wandeling van één kilometer over de bodem van de canyon langs de Kings Creek naar een uitkijkpunt.

Voor accommodatie hanteert men hier echter hetzelfde systeem als in Ayers Rock Resort. Hier heet het plaatsje Kings Canyon Resort en de prijzen liggen zelfs nog iets hoger dan in Ayers Rock. Een powered site op de camping kost hier AUD29 per nacht. Kings Canyon Resort ligt in het park zelf. Een goedkopere camping bevindt zich in Kings Canyon Creek, 36 kilometer van Kings Canyon Resort.

Er is een (dure) mogelijkheid om je email te checken (AUD0,50 per minuut - AUD30 per uur!). De mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we hier niet gebruiken.
De benzine is hier erg duur met AUD1,18 per liter.

Alice Springs
Alice Springs is een leuke plaats om even bij te komen van al het stof. Het plaatsje heeft een redelijk groot winkelcentrum, een McDonalds, een KFC, een Pizzahut, een grote supermarkt en veel autoverhuurbedrijven hebben hier een depot. Kortom, alles is hier te koop en het is dus een prima plaats om je voorraden weer aan te vullen.
Alice Springs heeft een redelijk veel bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vanaf Anzac Hill heb je een mooi uitzicht over de stad.
  • Een rondleiding door het gebouw van de Royal Flying Doctor Service aan Stuart Terrace. Entreeprijs AUD5,50. Internet: www.flyingdoctor.net
  • Alice Springs Telegraph Station bevindt zich 2 kilometer ten noorden van Alice Springs aan de Stuart Highway. Hier bevinden zich de oudste gebouwen van Alice Springs en hier is Alice Springs ontstaan. Entreeprijs AUD6,25.
  • Alice Springs Cultural Precinct bevindt zich op de hoek van de Larapinta Drive en de Memorial Ave. Dit "museum" gaat over de culturele en natuurlijke geschiedenis van Centraal Australië. Deze plaats is van spirituele betekenis voor de Aboriginals. Entreeprijs AUD8. Internet: www.nt.gov.au/dam/
  • Alice Springs Desert Park ligt aan de Larapinta Drive ongeveer 10 minuten rijden vanuit het centrum. Het is een park waarin je de typische dieren van de Australische woestijn kan zien. Rangers geven voordrachten over diverse onderwerpen en er wordt iedere dag om 10.00 uur en 15.30 uur een show met roofvogels gegeven. Er wordt ook veel aandacht gegeven aan het leven van de Aboriginals in de woestijn. Entreeprijs: AUD18. Internet: www.alicespringsdesertpark.com.au
  • Alice Springs Reptile Centre bevindt zich aan 9 Stuart Terrace tegenover de Royal Flying Doctor Service. In dit park zijn diverse reptielen te zien, waaronder de Thorny Devil, (giftige) slangen, hagedissen en zoutwaterkrokodillen. Entreeprijs AUD8. Internet: www.reptilecentre.com.au
  • Frontier Camel Farm biedt ritten op een kameel aan. Internet: www.cameltours.com.au. Er is ook een museum over het hoe en waarom van kamelen in Australië. Entreeprijs voor het museum: AUD6.

Er zijn internetwinkeltjes (AUD6 per uur) en de mobiele telefoon met KPN-abonnement konden we hier zonder problemen gebruiken.

Als je vanuit Alice Springs naar Queensland rijdt, kom je onderweg duizenden termietenheuvels tegen. Een leuk gezicht al die kleine en grote torentjes.

 

Queensland


Algemeen
Vanaf Camooweal in de Outback (grens tussen Queensland en Northern Territory) wordt de weg in de richting van Queensland erg smal en hobbelig. Er rijden hier grote roadtrains en het is verstandig om stil langs de kant van de weg te gaan staan als je een roadtrain ziet aankomen. Een roadtrain stopt nergens voor en als je niet stopt wordt je bedolven onder een lading stof en steentjes die niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van je voorruit en de lak van je auto of campervan.

Langs de kust komen (voornamelijk in de Australische zomer) 'box jelly fish' of 'Stingers' (giftige kubuskwallen) voor. Ook de zoutwaterkrokodillen ('salties') die hier veelvuldig voorkomen, zijn niet goed voor je gezondheid. Check dus eerst de situatie ter plaatse voordat je het water ingaat! Langs de kust staan op veel plaatsen waarschuwingsborden. Onder het vwaarschuwingsbord voor kwallen staat vaak een fles azijn. Dit kan je gebruiken als eerste hulp om de pijn te verlichten als je met de tentakels van een kwal in aanraking bent gekomen.

Benzine is aan de kust in Queensland goedkoop. Je betaalt ongeveer AUD0,83 voor een liter unleaded.

Mount Isa
In Mount Isa wordt absoluut de goedkoopste benzine in de Outback verkocht (ongeveer AUD0,80 per liter).

Cairns
Cairns is een leuke stad en een goede basis voor uitstapjes. Er zijn hier tientallen reisbureautjes gevestigd waar je de meest uiteenlopende excursies kan boeken. De Esplanade is een leuke boulevard met winkeltjes en restaurantjes. Bij laag water ontstaat er langs kust een soort wad waar veel watervogels op rondlopen. De Pier ligt aan het water en is een leuk winkelcentrum. Achter dit winkelcentrum bevindt zich de werf waarvan de boten naar het Great Barrier Reef vertrekken.

Tien kilometer ten noorden van Cairns beginnen de zandstranden, maar zwemmen is hier bijna onmogelijk omdat hier grote zoutwaterkrokodillen (salties) rondzwemmen. In de zomer komen daar nog eens de levensgevaarlijke Kubuskwallen bij. De stranden zijn dan ook bijna uitgestorven en een prima plek om lange strandwandelingen te maken (wel om je heen blijven kijken of je niet gevolgd wordt door een krokodil!).

Het Great Barrier Reef strekt zich uit over een lengte van 2.000 kilometer voor de oostkust van Australië. Cairns is één van de beste plekken om een trip naar het rif te maken omdat het rif hier redelijk dicht bij het vasteland ligt (ongeveer 70 kilometer). Hoe zuidelijker, hoe verder het rif van het vasteland verwijderd ligt en hoe langer je moet varen om het te bereiken. Er zijn diverse mogelijkheden om het rif te bezoeken; Je kan er gewoon rondvaren, snorkelen of duiken tijdens dagtrips of trips van meerdere dagen (life onboard-trips) op het Outer Barrier Reef of op het Inner Barrier Reef. De prijzen variëren nogal, maar de kwaliteit die je er voor krijgt is ongeveer hetzelfde. Je krijgt waar je voor betaalt. Zo zijn trips op grote boten met veel mensen (90-125 personen) goedkoper dan trips op boten met maximaal 25 personen. Ook betaal je voor trips op langzamere boten over het algemeen minder dan voor trips op snelle boten. Je vaart immers langer en hebt dan minder tijd om op het rif te besteden. Sommige maatschappijen bieden een (gratis) tocht aan met een semi-submersible boat, een semi-onderzeeboot waar je om zo'n 1,5 meter diepte door ramen het rif kan bewonderen. Kortom, er zijn tientallen mogelijkheden en het loont om rond te shoppen en wat brochures te verzamelen voordat je een keus maakt.
We hebben ons laten vertellen dat de riffen op het Outer Barrier Reef mooier zijn dan de riffen op het Inner Barrier Reef. Het is er dieper en voor duikers dus een waar paradijs, maar ook snorkelaars kunnen er hun hart ophalen. Je bevindt je hier echt op het begin van het Great Barrier Reef. Vanuit Cairns wordt voornamelijk gevaren op Saxon Reef, Hastings Reef, Norman Reef, Breaking Patches en Michaelmas Cay op het Outer Barrier Reef en op Green Island en Fitzroy Island op het Inner Barrier Reef. De schipper van de boot kiest iedere dag twee of drie riffen uit op basis van zicht, aanwezigheid van vis etc.

Voor dagtrips vertrekken de boten tussen 8.30 uur en 9.00 uur en komen tussen 16.30 uur en 17.00 uur weer in Cairns aan. De meeste (snellere) boten varen in ongeveer 90 minuten naar één van de riffen op het Outer Barrier Reef.
Voor een dag snorkelen betaal je tussen de AUD70 en AUD125, inclusief materiaal en lunch. De huur van een wetsuit (beschermt tegen kou, de zon en kwallen) kost over het algemeen AUD5 per dag. Vaak is het mogelijk een introductieduik te maken tegen gereduceerd tarief (ongeveer AUD55).
Voor een dag duiken betaal je tussen de AUD120 en AUD210 (voor twee duiken) of AUD150 en AUD270 (voor drie duiken). Dit is inclusief materiaal, wetsuit en lunch.
Een tweedaagse tocht (je slaapt 's nachts op de boot) voor duikers heb je vanaf AUD300. Je hebt dan 6 duiken en een nachtduik. Snorkelaars betalen voor een tweedaagse trip vanaf AUD235.
Als je naar het rif gaat, ben je verplicht 'reeftax' ad AUD4 per persoon te betalen. Soms is deze reeftax al in de prijs van de boottocht inbegrepen, soms moet je dit nog apart betalen.

Wij hebben twee dagtrips naar het Outer Barrier Reef gemaakt. We zijn met Supercat Reef Cruises en met Tusa Dive gegaan.
Supercat Reef Cruises vaart met de grote en snelle Osprey V, een mooi schip met groot zonnedek, makkelijk in- en uitstap naar het water, kleedruimtes en salon. Er worden iedere dag twee riffen aangedaan. Dit is één van de goedkopere aanbiedingen voor snorkelen en duiken die we hebben gevonden. Snorkelaars betalen AUD80 per dag inclusief materiaal en kunnen aan boord een wetsuit huren voor AUD5 per dag. Duikers betalen AUD130 voor twee duiken en AUD150 voor drie duiken inclusief materiaal, duikcomputer en wetsuit. Verder is het mogelijk om voor AUD10 een 'guided dive tour' te boeken en een introductieduik kost AUD55. De 'reeftax' moet nog apart worden betaald. Er wordt een prima buffet bbq-lunch geserveerd. Verder is het mogelijk om een gratis tocht op het Hasting Reef met hun semi-submersible boat te maken. Er gaan ongeveer 90 personen op de boot en dat maakt het wel een beetje druk. Vertrek 8.30 uur en 16.00 uur aankomst.
Internet: www.downunderdive.com.au
Tusa Dive heeft als enige maatschappij in Cairns een vergunning om op 21 riffen te varen. Veel andere maatschappijen in Cairns mogen op veel van die riffen niet komen. De kans dat je op een "rustig" rif snorkelt of duikt is dus groot, maar je hebt geen garantie. Iedere dag worden twee riffen aangedaan. De twee boten waarmee gevaren wordt, zijn relatief klein (21 meter) en het aantal mensen dat mee kan is dus niet zo groot. Duikers betalen AUD175 voor twee duiken, inclusief materiaal, duikcomputer en wetsuit. Snorkelaars betalen AUD115, inclusief materiaal. Een introduktieduik kost AUD65. De prijzen zijn inclusief een transfer van en naar je hotel of camping in Cairns. Vertrek 8.00 uur en aankomst 17.00 uur.
Internet: www.tusadive.com

Port Douglas
Port Douglas is een leuk, maar erg toeristisch plaatsje en een goede basis voor uitstapjes. Er zijn hier tientallen reisbureautjes gevestigd waar je de meest uiteenlopende excursies kan boeken.

Port Douglas is ook een goede plek om een trip naar het Great Barrier Reef te maken omdat het rif hier redelijk dicht bij het vasteland ligt (ongeveer 70 kilometer). De prijzen van de trips liggen hier echter aanzienlijk hoger dan de prijzen in Cairns. Snorkellen kan je vanaf ongeveer AUD115 en twee duiken maak je vanaf ongeveer AUD200.
Vanuit Port Douglas wordt voornamelijk gevaren op Agincourt Reef op het Outer Barrier Reef.

Boottochtjes op de Daintree River in het Daintree National Park zijn erg leuk. Je vaart door het tropisch regenwoud en ziet veel vogens en met een beetje geluk enorme 'salties', zoutwaterkrokodillen. De boten vertrekken vanaf de Daintree River Ferry of vanuit Daintree Village. Een tocht van 1 uur kost AUD17 en een tocht van 1,5 uur kost AUD22.
Een boottochtje kan je combineren met een wandeling door het tropisch regenwoud bij Mossman Gorge, onderdeel van het Daintree National Park. Mossman Gorge ligt 6 kilometer ten westen van het plaatsje Mossman. Het eerste gedeelte van de wandelroute is 'overbevolkt' met toeristen, maar op het laatste gedeelte van twee kilometer dat na de hangbrug begint, kom je bijna niemand tegen. Toegang is gratis.

Cape Tribulation
De gebied in de omgeving en de weg naar Cape Tribulation is erg mooi. Het is één van de weinige plekken op aarde waar het tropisch regenwoud het koraalrif ontmoet. Cape Tribulation is in één dag vanuit Port Douglas te bereiken, maar het is leuker om een nacht in het tropisch regenwoud door te brengen. Onderweg kan je de autorit onderbreken voor een aantal wandelingen door het tropisch regenwoud of over het strand (wel oppassen voor de salties!). Om de Cape te bereiken moet je bij Daintree Village de Daintree River Ferry nemen. Een retourtje voor een auto met inzittenden kost AUD16. De tocht duurt ongeveer 3 minuten!
Ná Cape Tribulation houdt de geasfalteerde weg op en begint de 'unsealed road' voor 4x4-auto's.
Veel toeristen gaan dan ook niet verder dan Cape Tribulation en rijden dezelfde weg terug.

In Cape Tribulation bevindt zich het 'Bat House', een opvanghuis voor fruitvleermuizen. Voor een kleine bijdrage van AUD2 mag je een fruitvleermuis van dichtbij bekijken en aanraken. Niet echt spectaculair, maar wel leuk om gedaan te hebben.

Airlie Beach
Airlie Beach is een plaatsje met een gezellige sfeer. Er zijn leuke winkeltjes en restaurantjes. Er is geen mooi strand in Airlie Beach, maar dit probleem hebben ze opgelost door aan zee een mooie kunstmatige lagune aan te leggen. Je kan er lekker zwemmen en zonnebaden op het gras.
In Airlie Beach zelf zijn geen bezienswaardigheden, maar het is wel het centrum voor een bezoek aan de Whitsunday Islands, een groep van 74 eilanden. Op een aantal eilanden mag je kamperen en op andere eilanden zijn exclusieve resorts gebouwd en worden dagtoeristen geweerd. Deze eilanden zijn over het algemeen ook alleen per vliegtuig of helikopter te bereiken. Vanuit Shute Harbour varen er watertaxi's die je op een eiland afzetten en op een afgesproken dag en tijdstip weer ophalen. Verder varen er ook de gewone "ferry's" waarmee je een dagtrip naar een bepaald eiland kan maken.
Als je in Shute Harbour nog iets verder doorrijdt naar boven, heb je een prachtig uitzicht over de haven en een aantal eilanden.

Op weg naar Shute Harbour kom je door het Conway National Park. In dit park zijn een aantal mooie wandelroutes uitgezet. Eén van de routes is 2,4 kilometer lang en leidt naar de Mt. Rooper Lookout.

Het is ook mogelijk om vanuit Airlie Beach duik- en snorkeltrips naar het Great Barrier Reef te boeken. Er wordt voornamelijk gevaren op het Bait Reef en op het Hardly Reef op het Outer Barrier Reef. De meeste trips stoppen 's ochtends op Whitehaven Beach op Whitsunday Island, een prachtig, 6 kilometer lang, wit strand.
Wij hebben een dagtour bij Reefjet geboekt. Kosten: AUD110 voor snorkelaars, inclusief materiaal en AUD180 voor twee duiken, inclusief materiaal en wetsuit. Lunch is inclusief. Je brengt 's ochtends een uur een bezoek aan Whitehaven Beach en vervolgens vaar je door naar het Bait Reef, een mooi rif met schildpadden, rifhaaien, roggen en veel vis en mooi koraal. Snorkelaars kunnen voor AUD5 een wetsuit huren. Aan boord kan je voor AUD15 een snorkelsafari of 'guided dive' boeken en voor AUD30 kan je echte onderwatercamera's inclusief een rolletje met 24 afdrukken huren. Als je de snorkelsafari boekt, krijg je de wetsuit gratis in bruikleen. De boot vertrekt vanuit de Abel Point Marina in Airlie Beach (en dus niet zoals zoveel boten uit Shute Harbour) en je wordt gratis bij je hotel of camping opgehaald en na de toer ook weer afgezet. Het aantal passagiers wordt beperkt tot circa 35. Als je in de periode van juli tot en met oktober gaat, heb je grote kans dat je onderweg naar het rif bultrugwalvissen ziet.
Internet: www.reefjet.com.au

Hervey Bay
Hervey Bay bestaat eigenlijk uit vier kleine plaatsen langs het water, die aaneengegroeid zijn tot één gemeente. Vanwege de mooie, brede zandstranden is Hervey Bay een populaire toeristische bestemming, maar tussen juli/augustus en eind oktober kent Hervey Bay het piekseizoen. In de wateren van Hervey Bay worden dan namelijk bultrugwalvissen gesignaleerd. In deze periode worden er boottochten georganiseerd om de walvissen van dichtbij te kunnen bekijken. Vanaf 1 augustus krijg je de garantie dat je walvissen ziet. Wij boekten een 'whalewatch' bij Whalesong Cruises. Normaal kost deze trip AUD72. Je kan kiezen tussen een ochtend- (7.30-12.00 uur) of een middagtour (13.00-17.00 uur). Je wordt gratis bij je hotel of camping opgehaald en na de toer ook weer afgezet. Tijdens de ochtendtour krijg je een gratis brunch en tijdens de middagtour een gratis lunch. Als je geen walvissen ziet, krijg je gratis een nieuwe trip aangeboden.
Internet: www.whalesong.com.au.
Uiteraard varen er meer boten. Sommige boten bieden dagtours of 3/4-dagtours aan, sommige boten hebben ramen waardoor je onder water kan kijken en andere nemen onder water beelden met videocamera's op. De meeste tours kosten ongeveer tussen de AUD75 en AUD80.

Vanuit Hervey Bay vertrekken er ook veerboten naar Fraser Island. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en het is bijzonder dat er hier regenwoud op arme zandgrond groeit. Kamperen op en je auto meenemen naar Fraser Island is mogelijk, maar dan heb je wel een vergunning nodig. In verband met de zandwegen op het eiland, kan je alleen met een auto met vierwielaandrijving op het eiland rijden. Er is accommodatie en een winkel op het eiland aanwezig. Als je geen vierwielaangedreven auto hebt, kan je bij verschillende bedrijven trips naar het eiland boeken voor bedragen tussen AUD85 en AUD90. Je rijdt dan met een vierwielaangedreven bus langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Je wordt gratis bij je hotel of camping opgehaald en na de tour ook weer afgezet. Lunch is inclusief. Het is ook mogelijk om meerdaagse trips te maken.
Wij boekten een dagtour bij The Fraser Island Company. Een dagtour kost hier normaal AUD88, maar omdat we ook de Whalewatch bij dit bedrijf boekten, konden we gebruik maken van de zogenoemde 'superticket'. Voor beide trips betaalden we AUD150, in plaats van de AUD160 als we beide trips apart zouden hebben geboekt. Op het eiland is het mogelijk om een vlucht van 20 minuten met een klein vliegtuigje te boeken. Kosten: AUD50.

Australia Zoo
Aan de Glass House Mountains Tourist Route, zo'n 80 kilometer ten noordwesten van Brisbane, ligt de Australia Zoo van Krokodillentemmer Steve Irwin, de Martin Gaus van Australië. In deze dierentuin zijn veel 'native animals' als kangoeroes, wombats, zoutwaterkrokodillen, casuaries, slangen, hagedissen en koala's te zien. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan Steve en zijn familie. Entree kost AUD21. Wij hadden niet zoveel van deze dierentuin verwacht, maar vonden het achteraf toch de moeite waard.
Internet: www.crocodilehunter.com

Gold Coast
Zo'n 80 kilometer ten zuiden van Brisbane begint de Gold Coast. De kuststrook is erg ontwikkeld en er zijn hier veel Amerikaanse pretparken.

  • Sea World ligt ten noorden van Surfers Paradise op de Spit, een smalle, drie kilometer lange zandstrook die Broadwater van de oceaan scheidt. Dit park staat geheel in het teken van de dieren die in het water leven. Zo zijn er dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns te zien. Zorg ervoor dat je 'Reef experience' niet mist!
  • Wet 'n wilde is een park dat geheel in het teken staat van wateramusement.
  • Warner Bros Filmstudio's
    De entreeprijs van deze drie pretparken is AUD54 per park. Voor AUD141 kan je een superpas kopen waarmee je drie dagen toegang hebt tot Sea World, Wet 'n Wilde en Warner Bros. De vierde dag mag je zelf bepalen welk park je nogmaals wil bezoeken. Het is vaak ook mogelijk om zogenoemde 'pre-paid' tickets te kopen bij campings of hotels. Je betaalt dan ongeveer AUD51 per park.
  • Dreamworld met Australian wildlife, achtbanen en ander amusement.

Het hart van de Gold Coast is Surfers Paradise, een langgerekte badplaats die nog het meest te vergelijken is met Benidorm. Zonnen, surfen, winkelen en zwemmen zijn hier de geliefde bezigheden.