Zonsverduistering 11 augustus 1999
Reeds vele weken wordt de media beheerst door het nieuws dat er op 11 augustus 1999 in Europa een totale zonsverduistering te zien zal zijn. De totale zonsverduistering zal via Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk via Duitsland verder trekken naar Oost-Europa. Ondanks dat men in deze totaliteits-zone bewolkt weer verwacht trekken er miljoenen mensen erop uit. Ook wij besluiten af te reizen naar Frankrijk.

Wat is een zonsverduistering?
De aarde is een planeet en draait om de zon heen. Om de aarde draait een ander hemellichaam namelijk de maan. De maan draait in een kleine maand om de aarde heen en de aarde draait in één jaar om de zon heen. In haar reis om de aarde, wordt de maan steeds van een andere kant belicht door de zon. Staan zon en maan elk aan een andere kant van de aarde, dan hebben wij volle maan; de maan wordt dan helemaal verlicht. Als de zon en de maan elk aan dezelfde zijde van de aarde staan, hebben wij nieuwe maan; de maan wordt voor ons aan de achterkant verlicht. De maan is dan dus donker aan de voor ons zichtbare kant. De maan is dan voor ons onzichtbaar, ook al staat hij overdag hoog aan de hemel. Als de maan tussen de aarde en de zon schuift heb je op sommige delen van de aarde een zonsverduistering. Dit wordt bepaald door de onderlingen afstand tussen de aarde, de maan en de zon en de grootte van de maan en de zon. Als de maan in omvang kleiner was geweest dan zag je rond de maan aan alle zijden een randje zon. Het unieke feit doet zich voor dat wanneer de maan voor de zon schijnt de zon exact wordt verduisterd. .

Wat ging eraan vooraf?

Een collega van Rosalie heeft enkele vrienden die op een fraaie mooie zomerdag in 1999 richting Frankrijk zijn getrokken op zoek naar leuk plekje om de tenten op te slaan . Na enige tijd zoeken vinden ze een prachtig grasland, door bomen beschut langs een riviertje in het centrum van de totaliteitszone van de zonsverduistering. Ze speuren de eigenaar op en krijgen toestemming om hier op 10 augustus vrij te kamperen. Thuis gekomen wordt het goede nieuws via de E-mail naar enkele vrienden gestuurd. Aangezien het grasveld lastig is te vinden versturen ze er een uitgebreide route-beschrijving bij. Zo komen wij - via Rosalie d'r collega- ook in het bezit van deze routebeschrijving en besluiten we -op de laatste dag- alsnog richting Frankrijk te trekken. Leo gaat op zoek naar een Eclips-brillen. Het is namelijk gevaarlijk om zonder bescherming naar de zon te kijken. Helaas is de gekte toegslagen in Nederland en zijn alle brillen al vele weken uitverkocht. Uiteindelijk lukt het op twee glazenplaatjes te kopen die gebruikt worden in een lasbril.



Klik op het kaartje voor grotere weergave
Dinsdag 10 augustus:
Het regent al heel de dag. De weersverwachting voorspellen niet veel goeds. Nog meer regen en voor morgen veel bewolking. Een koude natte nacht in een tentje daar hebben we eigenlijk geen trek in. We zijn sinds enkele weken in het bezit van onze nieuwe wagen, een Renault-Laguna-break. Het blijkt dat wanneer de achterbank -van deze stationwagon- omlaag is geklapt er precies een twee-persoonslucht in de auto past. We besluiten dan ook om vannacht in de auto te bivakeren. Rond zeven uur 's avonds luisteren we nog even naar de file-berichten en gaan op weg. Men verwacht een massale uittocht van Nederlanders op weg naar de totaliteitszone. Onderweg in Frankrijk zien we overal auto's, caravaans, campers en tentjes staan. Alle parkeerplaatsen staan vol met eclipsjagers. Zonder enige file-leed, maar wel met erg veel regen, komen we in het donker aan in een klein dorpje in de buurt van Riems. Van hieruit volgen we de route-beschrijving. Als we het dorpje verlaten hebben, rijden we al snel door heuvelig terrein op zoek naar de vermelde afslag. Als we na enig zoeken -in het pikkedonker- de afslag gevonden hebben beginnen we erg te twijfelen. Moeten we dit modderige padje op? Zo te zien zijn er vandaag wel enkele auto's ons voorgegaan. We wagen het erop. We sturen de auto het pad op, lekker veel gas geven, sturen hoeft niet meer en rijden maar. Aan het eind van het pad moeten we rechtsaf, naar beneden, door een gigantische modderpool. We hadden beter een 4-wiel aangedreven auto kunnen hebben. Als we met enige moeite door de modderpool zijn gereden zien we een enkele auto en tenten staan en een kampvuur branden. Het is ondertussen opgehouden met regen.

Als we uitstappen worden we hartelijk begroet door de collega van Rosalie. We maken kennis met de mede-kampeerders. Er blijken tientallen mensen op het kampeerterrein te staan. Het E-mailtje met de routebeschrijving blijkt vaak verstuurd te zijn. Na een gezellige avond besluiten we ons "bedje" in te kruipen. Het is wel vreemd om in de auto te slapen maar kunnen toch redelijk comfortabel slapen.

 
De volgende ochtend worden we vroeg wakker. Het is nog steeds droog maar de lucht is wel erg bewolkt. Na een primitieeve wasbeurt (er zijn immers geen sanitaire voorzieningen op het grasveld) kunnen we ontbijten. We krijgen bezoek van de Burgemeester van het plaatselijke dorpje. Hij schijnt het allemaal erg leuk te vinden en nodigt ons uit om hem te volgen. Hij weet een prachtige plaats waar we de verduistering prachtig kunnen volgen (als de bewolking wegtrekt).
Als iedereen klaar en de meeste tenten zijn ingepakt moeten alle auto's door de modderpoel en zijn we klaar voor vertrek. In colonne rijden we achter de burgemeester aan, door het heuvelige Franse landschap. Op een gegeven ogenblik sturen de auto's naar links en rijden de weg af, rechtstreeks een korenveld in. De koren is al geoogst maar de korte stengels staan nog op het land en maken onder de auto een vreemd geluid.
Uit het raam van de auto maken we snel enkele foto's van de colonne. We rijden enkele honderden meters door het korenveld en stoppen uiteindelijk boven op een heuvel. Als we uistappen hebben we een prachtig, vrij uitzicht en kunnen we enkele kilometers ver kijken. De fotocamera's, verrekijkers en telescopen worden opgesteld, het eten en drinken wordt uitgestald. Wij zijn klaar voor de verduistering.
De bewolking wordt dunner en de zon breekt door. De maan begint zichtbaar voor de zon te schuiven. Er is al "een klein hapje" uit de zon. De maan schuift langzaam voor de zon. Langzaam maar zeker wordt het de laatste minuten voor de eclips duidelijk waarneembaar donkerder. Het wordt voelbaar kouder. Snel een trainingsbroek en sweater aantrekken.
Regelmatig turen we door de lasglazen om de voortgang van de verduistering te volgen. Wat een vreemde gewaarwording, midden op de dag wordt het donker waarbij er een vreemd licht onstaat. Circa 10-15 minuten van tevoren komt het hele proces in een stroomversnelling. Leo belt snel naar huis om een live-verslag uit te brengen.


Het moment waarop de totale schaduw plaatsvindt is echt zo overweldigend. De rillingen liepen ons over de rug, een echt kippenvel moment. Het is allemaal nog indrukwekkender als verwacht. De zonnevlammen zijn zelfs met het blote oog waar te nemen.

Onderstaande foto's zijn gemaakt door een mede Eclips-jager

 

Als de maan verder schuift komt er aan de rechterbovenzijde een felle lichtstaal van de zon te voorschijn. Het lijkt inderdaad een mooie, grote diamantenring. Enige seconden later is de duisternis verdwenen en is het weer licht. Er wordt luid gesproken, geschreeuwd en gejuichd. De Champagnekrukken knallen, er kan getoast worden. De totale verduistering was zo bijzonder dat niemand meer aandacht heeft voor alles wat erna gebeurt. De maan schuift langzaam verder en bedekt steeds minder van de zon. In totaal duurde de totale verduistering "maar" 2 minuten en 12 seconden. Ook al duurde de eigenlijke verduistering maar heel kort, de totale belevenis, de opbouw naar de climax en de gezelligheid van de groep maakte alles tot een bijzondere belevenis.

Op weg naar huis hebben we uren in de file gestaan. Op de autoradio horen we dat er "achterons" nog file worden gemeld van meer dan 100 km. 's Avonds laat komen we eindelijk bij ons huis aan. Erg moe maar weer een mooie ervaring rijker die we niet had willen missen. Op naar de volgende zonsverduistering!


Terug naar reizenpagina