Verslag 2 - Selamat Datang ke Malaysia (Van Singapore naar Kuala Lumpur) Print dit verslag
Met de trein naar Kuala Lumpur
Met de trein naar Kuala Lumpur

Vandaag, donderdag 2 oktober 2003, gaan we Singapore verlaten. We reizen per trein naar de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. Om 6.30 uur worden we al gewekt en om 7.00 uur zitten we aan het zeer uitgebreide ontbijt. De rugzakken worden bij de kamer opgehaald en naar de bus gebracht.
Na een korte rit door Singapore arriveren we op het treinstation. Roos wisselt alvast 50 Euro voor ringgits (RM), de munteenheid in Maleisië. Voordat we het perron oplopen, passeren we de Maleisische douane. We bevinden ons hier al op Maleisisch grondgebied omdat het treinstation en de spoorbaan eigendom is van Maleisië. Reizigers met een Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig voor een verblijf tot maximaal drie maanden, maar uiteraard moeten wel de nodige formulieren worden ingevuld. We krijgen nog geen stempel in ons paspoort. Die krijgen we pas als we Maleisië weer verlaten.

 


We hebben gereserveerde plaatsen in een treincoupé met veel beenruimte en airconditioning. Er is ook een restauratiewagon. Om 8.45 uur vertrekt de trein voor een rit van ruim 6 uur. Rond 16.00 uur zullen we in Kuala Lumpur arriveren.
Na een half uurtje treinen moeten we de trein verlaten voor de Singaporese douaneformaliteiten. We verlaten nu officieel Singapore en kunnen Maleisië toevoegen aan ons lijstje van bezochte landen. Selemat Datang Ke Malaysia (welkom in Maleisië).

Vanuit de trein hebben we uitzicht op palmbossen en een enkel dorp. De trein stopt af en toe bij een klein stationnetje. Om 16.00 uur komen we aan in Kuala Lumpur, of 'KL' zoals de Maleisische hoofdstad in de volksmond wordt genoemd. De Maleisische gids en chauffeur staan al op ons te wachten. Rosalie pint nog even wat ringgits. De koers is ongeveer 4,1 ringgits voor één Euro. De prijzen in Maleisië moet je dan ook door vier delen om ongeveer het bedrag in Euro's te hebben of door twee delen voor de oude vertrouwde Nederlandse gulden.
We hadden verwacht aan te komen op het uit 1911 daterende stationsgebouw dat één van de mooiste treinstations ter wereld zou zijn. Helaas arriveren we echter in het nieuwe en moderne internationale treinstation. Later rijden we met de bus nog wel langs het oude station. We kunnen helaas geen blik werpen op het interieur dat gebaseerd is op dat van Engelse stations uit het Victoriaanse tijdperk.

De bus rijdt dwars door het centrum naar Hotel Swiss Garden. Dit is wederom een luxe hotel in het centrum vlakbij Jalan Bukit Bintang, het mekka voor de moderne Maleisische consument. We worden om 18.00 uur weer beneden verwacht voor een bezoek aan de avondmarkt in Chinatown en een welkomstdiner met traditionele dansen.

In Chinatown verandert de sfeer in de namiddag als veel winkels hun luiken sluiten. Een deel van de Jalan Petaling wordt afgesloten voor het verkeer om plaats te maken voor de avondmarkt. Hier vinden we de beruchte, bijna niet van echt te onderscheiden imitaties van bekend merken horloges, tassen, parfum en T-shirts, fruitstalletjes en elektronica. Het is hier oppassen geblazen voor zakkenrollers. Vlak voor ons merkt een meisje dat haar telefoon wordt gestolen. De dief rent hard weg en het meisje rent er gillend achteraan. Als omstanders de zakkenroller proberen tegen te houden, gooit deze de telefoon op de grond en verdwijnt pijlsnel tussen het verkeer.

Na een uurtje te hebben rondgekeken, moeten we terug naar de bus voor de rit naar het restaurant voor het welkomstdiner. Het restaurant blijkt echter moeilijk te bereiken. De politie oefent voor een grote bijeenkomst van moslimleiders die hier volgende week gaat plaatsvinden en daarom zijn enkele wegen afgesloten. De bus rijdt verschillende rondjes en wij kunnen genieten van een gratis "KL by night-tour". We hebben regelmatig uitzicht op het hoogste kantoorgebouw ter wereld, de Petronas Tower van 452 meter hoog en de Menara Kuala Lumpur, een 421 meter hoge telecommunicatietoren. Beide torens zijn mooi verlicht. Als we weer in de file komen omdat er een straat is afgesloten, besluit de gids even met een agent te gaan praten. Ze spreken af dat de agent even de andere kant op zal kijken zodat onze bus vrij baan heeft en het restaurant uiteindelijk toch nog op tijd bereikt.

Traditionele dansen
Traditionele dansen
Maleisische band
Maleisische band
In het restaurant is een zeer uitgebreid buffet geserveerd. Een band speelt live Maleisische liederen en op een podium worden traditionele dansen opgevoerd door jongens en meisjes in mooie gekleurde kleding. Het is alleen moeilijk communiceren met de tafelgenoten omdat de band en de zangers en zangeressen luidt en duidelijk aanwezig zijn.


Als de show is afgelopen is het tijd om te vertrekken. We laten ons afzetten in Jalan Bukit Bintang. We wandelen langs de vele terrasjes, dure winkels, eersteklas restaurants, internationale hotels en luxe uitgaansmogelijkheden. Overal lopen touts die ons massages aanbieden. We slenteren door Bukit Bintang Plaza, een winkelcentrum met meer dan 500 winkels! Uiteraard belanden we weer in een internetcafé om mailtjes te versturen en de ontvangen mailtjes op diskette op te slaan.

Na een verfrissende douche kruipen we in het heerlijke zachte bed en dromen nog even na om de nieuwe indrukken te verwerken. Het voelt goed om weer terug in Azië te zijn.

Fotoserie 2a
Verslagenoverzicht
Volgende verslag