Verslag 1 - Terug naar Azië (Singapore) Print dit verslag

Op dinsdag 30 september 2003 is dan eindelijk het moment aangebroken. We gaan weer op reis. Onze eerste grote reis na onze wereldreis. Deze keer gaan we niet voor een lange periode weg. We gaan (slechts) vier weken op vakantie en we hebben een georganiseerde rondreis door Singapore - Maleisië en Zuid-Thailand geboekt. Bijna alles is geregeld: de tickets, het vervoer, de luxe hotels en een paar excursies. We voelen ons wel "burgerlijk" met zo'n georganiseerde reis, maar we willen tijdens de korte vier weken geen tijd verliezen met het regelen van kaartjes, vervoer en het zoeken naar een slaapplaats. Dus gaan we op stap met - zo blijkt later - 16 andere groepsleden in de leeftijd van 21 tot 84 jaar.

Singapore Airlines
Singapore Airlines

Om 12.20 uur stijgt de Boeing 747-400 van Singapore Airlines op vanaf Schiphol. Het fijne van vliegen met Singapore Airlines is de behoorlijke beenruimte en het video/audio on demand-systeem. Iedere passagier heeft zijn eigen LCD-schermpje voor zich en kan zelf bepalen welke film of TV-serie hij wil zien of welke muziek hij wil horen. Ook het spelen van computerspelletjes behoort tot de mogelijkheden.

Wie meer van onze reisverhalen heeft gelezen weet dat wij in het vliegtuig over het algemeen vreemde Chinese types naast ons hebben zitten. En het is of de duivel er mee speelt; Ook nu zit er weer een Chinees naast Leo die ons op gezette tijden alvast aan de Aziatische geuren laat wennen...

Na een vlucht van 12 uur landen we om 6.00 uur lokale tijd in Singapore. Bij de douane wordt nog even gecontroleerd of niemand een verhoogde temperatuur heeft. Ze zijn hier blijkbaar nog steeds bang voor een nieuwe SARS-uitbraak. Robert, onze reisleider staat ons al op te wachten. Als de groep compleet is, worden we met een luxe bus naar het Allson Hotel in Victoriastreet gebracht. Onze rugzakken worden naar onze kamers gebracht. We waren helemaal vergeten dat je tijdens deze luxe georganiseerde reizen niet met je eigen tassen hoeft te sjouwen (hadden we nu toch maar die zak met een kilo drop meegenomen). Na een korte briefing door Robert, kunnen we onze kamer op voor een kort slaapje. In Nederland is het immers 2 uur 's nachts.

Om 12.00 uur worden we wakker met een zware hoofdpijn. Na een frisse douche gaan we de stad in. Vorig jaar verbleven we tijdens onze wereldreis al drie dagen in Singapore en de belangrijkste attracties hebben we dus al gezien. We bezochten destijds Sentosa en de prachtige (nacht)dierentuin (zie verslag 89, 90 en 91 van onze wereldreis). Vlak bij het hotel is Bugis Junction te vinden. Hier heeft men oude gebouwen prachtig gerestaureerd en omgebouwd tot een mooi overdekt winkelcentrum. In de kelder van het winkelcentrum is een groot foodcourt met tientallen (fastfood) restaurantjes gevestigd.

Bugis Junction
Bugis Junction
Sri Krishnan We lopen naar Little India. Deze wijk ligt achter ons hotel en hier zijn veel Indiase winkels en restaurantjes te vinden. We wandelen langs twee mooie, typisch Indiase tempels. De eerste tempel is de Zuid-Indiase tempel Sri Krishnan. De buitenzijde van de tempel is overdadig gedecoreerd met de ons bekende felgekleurde Indiase goden. Helaas is de tempel vandaag niet toegankelijk. Ze zijn druk bezig met een grote schoonmaak...
Sri Krishnan


30 Meter verderop is het een drukte van belang. Voor de Chinese tempel Goddess of mercy staan stalletjes waar Chinezen offers als wierrook en lotusbloemen kopen. Ook wij mogen de tempel in, maar we mogen geen foto's maken. De lucht van de wierrook is indringend, de geluiden herkenbaar. De sfeer haalt weer vele herinneringen naar boven. Het is net of we weer in China zijn. In het midden van de tempel schudden enkele Chinese dames een beker met stokjes alsof hun leven ervan af hangt. Het is de bedoeling dat ze de beker net zolang schudden tot één van de stokjes uit de beker valt. Op het stokje staat een nummer. Bij de monnik krijg je tegen inlevering van het stokje een briefje met een toekomstvoorspelling. Na een paar minuten worden we door een bewaker gesommeerd door te lopen naar de uitgang. We wandelen verder langs de typische Chinese winkeltjes waar zowel moderne, als traditionele medicijnen worden verkocht. Je vraagt je toch iedere keer weer af waar ze de gedroogde kruiden, paddestoelen en dierrestanten voor gebruiken.

Little India
Little India
Het is inmiddels behoorlijk warm geworden. Een scherm op het winkelcentrum geeft aan dat het buiten 34 graden Celsius is. Om even af te koelen, wandelen we door een moderne winkelcentrum waar alleen maar elektronica wordt verkocht. Via een brug steken we een druk kruispunt en een rivier over en we belanden gelijk in Little India. De wereld is zo klein; Zo loop je in China en vijf minuten later loop je India binnen.


De Hindu-muziek schalt uit de luidspeakers van een CD-winkel. De sterke kruiden- en etensgeuren komen ons bekend voor. Als we ook nog eens alleen maar Indiërs en vrouwen in sari's tegenkomen, wanen we ons weer in India. Overigens staren ze je hier net zo aan als in India en dat is weer even wennen. Het is net of je geen kleren aan hebt. Er zijn echter ook verschillen met het echte India... Het is hier aanzienlijk schoner en de koeien op straat ontbreken.
Ook in Little India is men blijkbaar erg nieuwsgierig naar de toekomst. Op straat komen we een waarzegster tegen. Ze heeft een kooitje met twee papagaaien. Tegen betaling trippelt één van de papagaaien langs een rij kaarten en trekt een soort tarotkaart uit de stapel. De vrouw interpreteert de kaart en voorspelt op deze manier de toekomst. De papagaai trippelt weer rustig terug en verdwijnt weer in zijn kooitje.

Toekomstvoorspellende papagaai
Toekomstvoorspellende papagaai


Aan het eind van de middag doen we nog even een dutje om de jetlag en de hoofdpijn weg te slapen. 's Avonds brengen we nog een bezoek aan het winkelcentrum en de foodcourt. We eten heerlijk bij een Japans (fastfood) restaurantje. Voor een paar Singapore dollars hebben we een bord met gebakken rijst, kip en een heerlijke saus. Wat is reizen door Azië toch geweldig. Op de terugweg naar het hotel drinken we nog een glas vruchtensap in gezelschap van Chris en Netty, twee groepsgenoten.

Fotoserie 1
Verslagenoverzicht
Volgende verslag