REISPROGRAMMA INDIA - NEPAL van dag tot dag


De onderstaande reisbeschrijving is van de reisorganisator (ASHRAF-reizen) en geeft een beeld van onze reis..

 

Dag 1: Amsterdam - Delhi:

Bij deze reis vliegen we de route:

Amsterdam - Delhi en

Delhi - Amsterdam met KLM.

vertrek Amsterdam om 10.55 uur

Aankomst Delhi 23.25 uur (Plaatselijke tijd Plus 4.30 uur)

   
Het reisschema Noord India - Nepal

 

Dag 2: Delhi:

Je begint de reis in Delhi, deze stad is verdeeld in Old Delhi en New Delhi. In New Delhi zijn veel woonwijken met grote winkelgebieden zoals Connaught Place en Janpath. Bij het treinstation, de Paharganj, vind je een erg leuke bazaar. Voor de souvenirs en het westerse en luxe Indiase eten moet je in deze wijk zijn. In Old Delhi vind je de gezellige drukke straten, veel kleine moskeeën en tempels, de beroemde Jama Mashid en het Rode Fort. Daarnaast heeft Delhi veel musea, oude forten en tombes, prachtige parlementsgebouwen en veel mogelijkheden om culturele voorstellingen te zien.

Dag 3/4: Delhi nachttrein naar Bikaner:

Vanuit Delhi neem je de nachttrein, die je in ± 14 uur in Bikaner brengt. De Indiase trein kent meerdere klasse. Tijdens de reis per trein maken we gebruik van de 2e klasse "sleeper". De coupés zijn gedeeltelijk met elkaar verbonden en iedere coupé heeft 6 slaapgelegenheden. Je zult je ogen uitkijken naar wat er zich allemaal afspeelt in een trein. Bikaner ligt aan een van de oude karavaanroutes van Arabi‚ naar Azi‚ waar het indrukwekkende zestiende eeuwse Junagadh fort zich bevindt. Een bezoek aan het fort mag zeker niet worden overgeslagen. Aan de zijkant van de poort zie je in de muur "suttee handjes", dit zijn afdrukken van de rechterhand van de vrouwen van de maharaja's, gemaakt voordat ze levend met hun dode echtgenoot gecremeerd werden. De straatjes rondom het fort zijn sfeervol en druk, vol met kleine winkels en werkplaatsen. Een bezoek aan de Karni Mata, de rattentempel, zo'n 1 uur van Bikaner, is wel een heel aparte ervaring.

Dag 5/6: Bikaner en Jaisalmer

De bus brengt je in ± 9 uur naar het vestingstadje Jaisalmer. De busreis kan zeer enerverend zijn. Zo nemen de lokale mensen van alles mee de bus in; het kan voorkomen dat er een geit in het gangpad ligt. De bus doet onderweg alle dorpjes aan zodat je een indruk krijgt van het leven op het platteland. Wat meteen opvalt is dat de mannen hier met kleine gouden oorbelletjes lopen. Het is een prachtig gezicht om een oud baasje met een oorring te zien. De vrouwen dragen rode sari 's met grote ronde cirkels en met zilverdraad geborduurd. Jaisalmer is gelegen midden in de woestijn en volgens velen de mooiste woestijnstad van India. De gebouwen zijn van mooi bewerkt goudgeel zandsteen. Haveli 's is de naam van deze prachtige koopmanshuizen met balkons en gewelfde daken. Binnen de muren van het fort vind je het maharaja paleis en vele jaŁntempels binnen een netwerk van kleine straatjes. Het straatbeeld is hier in honderden jaren nauwelijks veranderd. Ondanks de groeiende toeristenstroom is Jaisalmer nog steeds de moeite waard.

Dag 7/8: Jaisalmer - kamelentocht - Jaisalmer

Hier starten we onze kamelentocht. We vertrekken in de ochtend, eten en slapen in de woestijn onder de blote sterrenhemel en keren de volgende dag weer terug naar Jaisalmer. Het woestijnlandschap bestaat uit steenvlakten, steppen, zandduinen, tempels en half vervallen paleizen in het zand. In de woestijn is schaarste aan alles. Niets wordt weggegooid en alles wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Eten moet steeds vers worden bereid en kan in de hitte niet worden bewaard. Het gevaar van etensresten is ook dat ze 's nachts wilde dieren kunnen aantrekken. Afval moet worden verbrand of diep onder de grond in een zak worden begraven. Dit geldt ook voor toiletpapier.

Dag 9: Jaisalmer - Jodhpur:

De bus brengt ons in Jodhpur, gelegen aan de rand van de Thar woestijn, met boven op de rots de machtige vesting van het oude koninkrijk. Aan de voet van de rots is de vroegere stad van de ambachtsen kooplieden. Veel huizen in de omgeving zijn als woonplaats van brahmanen te herkennen aan hun fel blauwe kleuren. De 15 e eeuwse binnenstad is ommuurd. Vanuit het Meherangarh fort heb je mooi uitzicht op de stad en kun je het ingewikkelde neterk van kronkelende straatjes zien.

Dag 10/11/12: Jodhpur -Udaipur:

's Avonds arriveer je in Udaipur, een rustige en sfeervolle plaats. De stad heeft veel bezienswaardigheden zoals het City palace en het museum, de Jagdish tempel en nog een paar kleinere tempels. De liefhebbers kunnen een tocht per paard van een dag maken. Je kunt met een paar mensen een taxi huren en naar één van de vele forten of paleizen in de omgeving gaan. Er zijn hier altijd veel koninkrijken geweest, ieder met zijn eigen maharaja en deze forten en paleizen getuigen nog van de enorme rijkdom en weelde van deze heersers. Tegelijk zie je tijdens zo 'n tocht de (vaak arme) dorpen van nu. Een dagtocht naar de prachtige 15 e eeuwse tempel bij Ranakpur (in deze tempel bevinden zich 144 bewerkte pilaren, waarvan er geen twee identiek zijn) en een bezoek aan het indrukwekkende Kumbalghar fort met een muur vergelijkbaar met de Chinese muur is zeker een aanrader.

Dag 13: Udaipur - Pushkar:

Voor hindoes is het heilige meer in Pushkar een belangrijke bedevaartsoord. Bij het Pushkarmeer vind je meer dan honderd badterrassen, tempels, ashrams en ghats. Dit heilige meer zou geschapen zijn door Brahma. Een lotusbloem viel uit de handen van de God en het meer ontstond op de plaats waar de bloem neerkwam. Deze zijn door de eeuwen heen door koningen en edelen gebouwd. Vooral de Varah Ghat is heilig, aangezien Vishnu zich hier zou hebben gemanifesteerd. In oktober/ november (afhankelijk van de volle maan) komt de plaats tot leven tijdens de enorme Pushkar jaarmarkt (Karttika Purnima), die meer dan 200.000 bezoekers en wel 500.000 stuks vee aantrekt. Karttika Purnima is een van Indiaas kleurrijkste festivals. Dit jaar vindt de kamelenmarkt plaats van 9 t/m 11 November. Nomaden uit geheel Rajasthan en Gujarat reizen weken om op tijd te zijn voor deze belangrijke markt. Er is een levendige handel tussen de nomaden die proberen kamelen en ezels te (ver)kopen. Duizenden kamelen staan vastgebonden op de heuvels rond de stad. Overal zie je tentenkampen. Het is 's morgens vroeg een mysterieuze gewaarwording om in de ochtendmist, waar de eerste zonnestraal doorheen probeert te komen, tussen de kamelen te lopen. Om je heen zie je de kamelen vredig liggen te kauwen. Af en toe hoor je ze rochelen en flinke scheten laten. De meeste mannen liggen nog te slapen in groepjes in het zand. De vrouwen zijn al op en koken water in een koperen pot op hun vuurtje van kamelenmest. Ze maken al vroeg het ontbijt voor hun man klaar. Ze dragen prachtige jurken van rood, roze en zilver en als ze zich bewegen rinkelen de sieraden. Tijdens de markt worden er veel culturele activiteiten georganiseerd. Maar het leukst blijft de kermis met houten draaimolens en het circus waar je een geit over een koord ziet dansen. Ook worden er kamelenrennen georganiseerd. Op de laatste dag van de markt bij volle maan, 's morgens heel vroeg, komen er duizenden pelgrims en nomaden een bad nemen in het heilige water. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoe al deze mensen een puja maken en bloemen offeren. Daarna zie je iedereen vertrekken en kan de rust weer terugkeren.

Dag 14/15: Pushkar -Jaipur:

Na ± 4 uur bussen kom je in Jaipur aan, ook wel de roze stad genoemd. Jaipur is erg sfeervol, drukke straten met veel kleine winkels en werkplaatsen. Je ziet Rajasthani met grote tulbanden, vrouwen met prachtige, felle rode sari 's, fietsers, kamelen en zo nu en dan een olifant op straat. Je raakt niet uitgekeken. Daarnaast zijn er de bezienswaardigheden zoals het Paleis van de Winden, City Palace en het Observatorium. Amber, de voormalige hoofdstad van Rajasthan bestaat uit een enorm complex van forten en paleizen en is zeer de moeite waard om te bezoeken. De liefhebbers kunnen zich per olifant naar het fort laten brengen.

Dag 16/17: Jaipur - Fatehpur Sikri - Agra:

Fatehpur Sikri wordt ook wel een spookstad genoemd. In de 16 e eeuw was het, tijdens de regeerperiode van keizer Akbar, de hoofdstad van het Moghul rijk. Vandaag de dag is het een perfect bewaard gebleven Moghulstad op het hoogtepunt van het rijk. In Agra is de Taj Mahal een "must", het Rode Ford is de moeite waard en er zijn leuke oude wijken waar je door heen kunt slenteren. Vanuit Agra nemen we 's avonds de nachtrein naar Varanasi.

Dag 18/19: aankomst en verblijf Varanasi:

's Morgens kom je in Varanasi aan. Varanasi is een pelgrimsstad gelegen aan de heilige rivier de Ganges. Vele hindoes nemen hier dagelijks een ritueel bad en er komen pelgrims vanuit heel India. Vanaf de stad heb je op veel plaatsen trappen (ghats) die naar de Ganges leiden. Hier kun je aan de Ganges zitten en de rituelen volgen, bij elke ghat hangt een andere sfeer en gebeuren andere dingen. Naast de rituele handelingen zie je er ook mensen de was doen, geiten of koeien die gewassen worden of lijkverbrandingen. Verder heeft de stad veel tempels die de moeite waard zijn, heel smalle straten waar je doorheen kunt slenteren, je kunt er zijde kopen en zijdeweverijen bezoeken en een uitstapje maken naar Sarnath waar Boeddha zijn eerste preek hield.

Dag 20/21: Varanasi - grens Pokhara:

De busreis naar Nepal voert je door een mooie omgeving met prachtige vergezichten, en is zeer de moeite waard. Je vertrekt 's morgens vrij vroeg uit Varanasi en overnacht in een hotelletje aan de grens in Sonauli. De tweede dag arriveer je tegen de avond in Pokhara.

Dag 22/23: Grens - Pokhara:

Pokhara is een toeristische plaats met een mooi meer waar je kunt zwemmen of roeien. Het is leuk om in deze prachtige omgeving te wandelen of te fietsen. Je kunt naar watervallen, een boeddhistisch klooster of het Tibetaanse vluchtelingenkamp bezoeken. Chitwan National park: op eigen gelegenheid en kosten kun je dit park bezoeken. Je maakt er een tocht op een olifant, een wandeling en een boottocht. Er zitten neushoorns, krokodillen en een enkele tijger. In de regentijd zul je helaas niet veel dieren zien. De liefhebber kan op weg van Pokhara naar Kathmandu raften.

Dag 24/25/26: Pokhara - Kathmandu

De laatste busrit van de reis voert je naar Kathmandu. In deze stad vind je veel kleine en grote tempels, maar ook veel toeristenwinkels en restaurantjes. De Bodnath stupa is erg mooi en er komen veel Tibetanen. De Pashupatinath, een tempelcomplex waar je uren kunt doorbrengen, en de Swayambunath zijn de bekendste en grootste tempels. Overal worden fietsen te huur aangeboden en het leukste is om al deze tempels per fiets te bezoeken.

Dag 27: vertrek Kathmandu - Delhi - Amsterdam

Dag 28: aankomst Amsterdam