Egypte - Marsa Alam (2005, 2007, 2010 en 2011) Print dit verslag

Duikersparadijs

Egypte heeft behalve een rijke historie heeft een indrukwekkende onderwaterwereld met fascinerende koraalriffen, vissen en scheepswrakken. De meest bekende duikstekken zijn Hurghada en Sharm el Sheikh. Hurghada was ooit een klein vissersdorpje, maar inmiddels heeft het een 'strip' vol resorts. Sharm el Sheikh ligt op het zuidpuntje van de Sinai en staat bovendien bekend om z'n nachtleven. Ook Safaga en El Gouna hebben mooie duikplekjes, maar het zijn wederom vooral oorden voor de verwende toerist, met veel resorts. Backpackers vind je eerder in Dahab, wat in het Arabisch 'goud' betekent. Het plaatsje ligt 85 kilometer ten noorden van Sharm el Sheikh en er is voor elk budget accomodatie. Ook het kleine vissersdorpje Marsa Alam ontwikkelt zich in rap tempo tot toeristenplaats. Nuweiba en Tarabin zijn een mooi alternatief. Nuweiba ligt omgeven door bergen, een blauwe zee en stranden vol palmen. In Tarabin, dat eraan vast ligt, kun je onder andere in bamboe hutjes overnachten. Het warme klimaat staat hier het gehele zomer- en winterseizoen garant voor een heerlijke, zonnige strandvakantie.

In Hurghada heb ik maar één dag (op 24 april 2004) gedoken met Euro Divers. Deze duikschool is gevestigd op het strand bij het Grandhotel. Aangezien ik verbleef in het Siva Grand Beach hotel (dezelfde eigenaar als het Grandhotel) betaalde ik minder dan de normale duikprijs. Tevens kreeg ik nog eens 15% korting omdat ik reeds eerder heb gedoken met Euro divers (op Bali - Indonesië). In totaal betaalde ik hier 48 Euro voor 2 duiken inclusief de huur van alle duikspullen, boottocht, divemaster en lunch aan boord.

De eerste duik was op de duikspot Hamda. We hebben langs een groot koraalplateau gedoken en kwamen direct al een schildpad tegen. Verder veel harde koralen, grote Pufferfish en grote Clamps. In totaal 42 minuten gedoken tot een maximale diepte van 21 meter. De tweede duik was op het Banana Reef. Op dit reef heb ik vooral veel grote waaier-koralen gezien. Het bijzondere tijdens deze duik was een grote gele baarsachtige. In totaal 44 minuten gedoken tot een maximale diepte van 15,9 meter.


Marsa Alam

Marsa Alam
Het dorpje Marsa Alam stelt helemaal niets voor (in 2007). Er zijn nog geen grote resorts en winkelcentra te vinden en is dus nog niet toeristisch. De ruim 2000 bewoners wonen in schamele woningen in het primitieve dorpje. Net buiten Marsa Alam liggen de 1000 meter hoge bergen in de grote, kale zandvlakte. Marsa Alam heeft twee havens: een vissershaven en een haven voor de "safariboten". De safariboten kunnen niet aanleggen aan de kade, aangezien het water in de haven niet zo diep is. Daarom wordt je vanaf de kade met kleine rubberboten naar de boot gevaren. Vlakbij de luchthaven ligt ook een haven waarvan ook Safariboten (Living Aboards) vertrekken voor de meerdaagse duiktrips op de Rode Zee.

Update 2011: aangezien er steeds meer resort gebouwd worden in de omgeving van Marsa Alam, trekt dit veel mensen aan die in de omgeving hun werk vinden en zich gaan settelen. Marsa Alam is de laatste jaren erg gegroeid en begint al op een kleine stad te lijken, alhoewel de meeste gebouwen en het winkelcentrum half afgebouwd zijn.

Duikschool Extra-divers (2007-2011)

In 2007 was de duikschool Seafari vervangen door Extra-divers. Deze duikschool staat onder Duits-management en is aanmerkelijk gegroeid ten opzichte van 2 jaar geleden. Op de binnenplaats is een grote balie ingericht waar je je kan inschrijven. Hier hangen ook de inschrijflijsten voor de vele dagelijkse duiken. Er kan op verschillende tijdstippen (sommige met toeslagen) en op vele locaties gedoken worden. Zo kan er gedoken worden op het huisrif (erg mooi), zijn er duiktrips met mini-bus, Zodiac, speedboot en kunnen er ook dagtrips op grote boten geboekt worden zoals naar Dolphinhouse. Het duiken en de trips zijn goed geregeld.

Informeer goed voordat je meedoet aan een duikexcursie. Er worden vele toeslagen berekend op basis van eigen Extra-divers-regels. Zo is een duikcomputer en een introductie-duik (*) verplicht (ook als enige weken geleden nog gedoken hebt) en is het niet toegestaan om zonder Guide te duiken (5 euro per persoon) als je minder dan 25 duiken hebt. Tevens worden er vele toeslagen berekend zoals diverse Reef-tax, Early morning toeslag, Zodiac-toeslag, Nights-dive toeslag en over het totaal bedrag nog eens 10% Tax.

(*) Introductie duik was na enig onderhandelen gratis (ze hebben ook geen duikspullen huur berekend).

Duikpakket
Het is verstandig om vooraf in Nederland een duikpakket te boeken. Ik heb in 2007 een duikpakket gekocht bij DUIKGROEPEN.NL voor 3 dagen of 6 duiken voor 130 euro. Dit pakket geeft recht op 6 duiken inclusief fles (Nitrox is gratis) lucht en lood. Hierbij maakte het niet uit of je een huisrif-duik, zodiac, minibus of speedboat-duik maakte. De andere toeslagen en het overige duikmateriaal is niet inclusief en kan gehuurd worden (kosten worden berekend per gebruikte dag. Als je dag niet gedoken hebt, wordt er geen huur berekend) Aan het begin van de week zoek je je duikspullen uit en deze worden opgeslagen in een eigen krat die je kan opslaan in een afgesloten kastje. Een pakket voor
5 dagen duiken (2 duiken per dag) kost bij duikgroepen.nl maar 189 euro!


Huisrif Brayka Bay overzichtskaart
Omgeving Brayka Bay overzichtskaart
Dolphin house overzichtskaart

Ik heb gedoken op de onderstaande duikstekken:

1. Marsa Eglah
Deze duikplaats ligt enkele kilometers ten zuiden van het Brayka Bay Reef (en circa 10 kilometer ten noorden van Marsa Alam). Egla bestaat uit een ver het land ingaande inham die tot 45 meter diep is. De mooiste plek is het zuidelijk gelegen, circa 17 meter diepe, rifplateau. Daar bevinden zich scholen barracuda's en soms tref je er ook haaien aan. De duikschool heeft het vervoer geregeld. De duikspullen gaan met een pick-up truck terwijl de duikers met een minibusje worden vervoerd. De kant van de baai bestaat alleen uit zand maar er is een grote mat uitgerold om je op te verkleden. Via het strand wandel je met volle bepakking de zee in. Wij hebben hier ruim 67 minuten gedoken aan de noordzijde de baai langs een rifwand. We zijn op maximaal 21,4 meter diep geweest. Veel soorten koraal en de gebruikelijk vissen (murene, blue spotted stingray, koraalknagers, Triggerfis, Lionfish, Stonefish etc.). Enkele duikers hebben een grote rog zien wegzwemmen. Terug aan de kant word je door de medewerkers van de duikschool geholpen om je spullen af te doen. In de Bedoeïenentent kan je een verfrissing kopen. Een mooie relaxte duik om de vakantie mee te beginnen.
Update 2007: Wederom gedoken op Marsa Eglah nu aan de noordzijde. Duikplan is om 30 minuten of 100 Bar met het rif aan je linkerhand te duiken, hierna om te draaien en op aan ondiepre niveau terug te zwemmen. Vanuit de baai blijft het lang ondiep. Dit is handig op de terugweg handig zodat dit gedeelte als Safety-stop gebruik kan worden. Vele soorten vis gezien zoals Puffers, Lionfish, Krokodilvis en murene's, waarvan 1 hele grote in een koraalpilaar. Tevens een schildpad gezien die op enkele meters afstand naar boven zwom om lucht te happen.

Klik hier voor de fotoserie

2. Marsa Gabal El Rosas
Ligt net buitengaats aan de zuidzijde van de baai van het resort. Met een kleine Zodiac is het 5 minuten varen. Vandaag staan er redelijk hoge golven. Vanaf de boot gaan we gelijk naar 12 meter diepte. Direct zien we enkele Barracuda's. Verder vele koraalsoorten, zowel harde als zachte. Bijzonder zijn de vele kalksteentorens koraal (het lijken wel stalagmieten van een druipsteengrot) De maximaal diepte die we bereikt hebben is 22,4 meter. Erg bijzonder zijn enkele hele grote kroppen fel groengekleurde "kroppen sla". We zien verder hele mooie Lionfish en veel roggen. In totaal 45 minuten gedoken met een zeer irritante Italiaanse medewerker van de duikschool. Met zijn belachelijk grote vinnen heeft hij diverse malen het koraal aangeraakt. Na de duik heb ik hem er direkt op aangesproken. Later zal blijken dat hij er niets van heeft opgestoken.

Update 2007: Tweemaal met een minibus naar de baai gereden om te duiken. Vanaf de kant gedoken met Peter en Ute (zonder gids). De eerste duik op de Noordzijde. Prachtige duik, veel koraalsoorten in vele kleuren en vele soorten vis. Na 30 minuten omgedraaid en terug gezwommen. Erg genoten !
Tweede duik met Kai gemaakt (zonder gids) op de zuidzijde. Eerst de baai overgezwommen en daar pas onder gedoken. Wederom 30 minuten gezwommen om circa 17-20 meter diepte. Kleuren zijn minder mooi dan de noordzijde (of doken we te diep). Boven het rif in het ondiepe gedeelte zwom een schilpad. Wederom een hele grote murene gezien. Deze morgen een nieuwe duikbril gekocht die ondanks dat ik deze had ingesmeerd met tandpasta constant besloeg. De meeste tijd van de duik weinig gezien en veel met mijn bril bezig geweest.

Klik hier voor de fotoserie Zuidzijde
Klik hier voor de fotoserie Noordzijde

3 Shaab Marsa Alam
Het niervormige reef ligt op een ongeveer 2000 meter lang en 30 tot 40 meter diep plateau. Het rif Shaab Marsa Alam komt tot net onder de wateroppervlakte. Het rif is van noord naar zuid ongeveer 300 m lang . Over de zandbodem ten westen van het rif, met veel koraalblokken, kun je een prima brandingsvrije duik maken. Wij worden aan de noordwest kant van het rif gedropt en duiken tot maximaal 18 meter diep. Het rif bestaat uit diverse soorten koralen met erg veel zachte koralen. Uit een grot komen 2 (baby) haaien gezwommen. Op een koraalpilaar zien we een hele grote Murene en veel vis waaronder een hele grote school gele Banner-fish. In totaal kunnen we ruim 52 minuten genieten van al dit moois. Rosalie kan ons tijdens het snorkelen helemaal volgen en heeft onze signalen (opengevouwen hand boven je hoofd = haai) gezien en begrepen.

Update 2011:
Bij aankomst op
Shaab Marsa Alam in augustus 2011, zagen we tientallen dolfijnen zwemmen binnen het rif. Met een zodiac van de duikboot werden we naar de dolfijnen gevaren alwaar we tientallen minuten tussen de in het wild levende dolfijnen en gezommen en vele foto's hebben gemaakt.

zie fotoserie: Marsa Alam 2011


Shaab Marsa Alam (2 duiken)

4 Elphinstone
Dit beroemde (en beruchte) rif ligt ongeveer 40 minuten varen vanaf het resort (met een grote snelle Zodiac). De 400 meter brede top van het rif ligt net onder het wateroppervlakte. De koraalwanden zijn erg steil en bereiken een diepte van 100 meter. Bij het rif staat een behoorlijke stroming, die duikers soms ook naar beneden trekt. Duikervaring is dan ook aanbevolen (minimaal Advanced Open Water en 50 geregistreerde duiken). Elphinstone Reef biedt de duiker bijna alles wat zijn hartje begeert, zoals grote hamerhaaien, zeehaaien, barracuda's, Napalionfish en nog veel meer.

In de meeste gevallen gaan de duikboten in het zuiden van het rif voor anker en worden de duikers met een Zodiac naar de noordpunt gebracht. Daar kan men dan de oostelijke of de westelijke route nemen. Indien je de duik aan de noordpunt begint, kun je je het beste naar 20 meter diepte begeven om je dan door de stroming naar de zuidpunt te laten drijven. Houd de hele tijd een oog op de open zee en kijk ook regelmatig boven je, want meestal worden hier grote haaien gezien. Overigens is de koraalbegroeiing aan de oostzijde ook erg mooi.

Bij het Elphinstone reef zijn op grotere diepte regelmatig hamerhaaien te aanschouwen.  Zoals hiervoor beschreven ga je aan de noordpunt van het Elphinstone Reef te water, daar duik je meteen in drie etappes naar maximaal 40 meter diepte. Eerst naar een plateau op circa 20 meter diep, vervolgens naar een plateau dat op 35 meter diepte ligt en dan vrolijk verder boven een smalle verdieping in het rif op circa 40 meter tot aan een plateau op dezelfde diepte. Kijk hier goed rond, aangezien hier meestal van alles te zien is. Let goed op je lucht en tijd, want 40 meter is behoorlijk diep!


Update 2007: Tweemaal geboekt voor de duiktrip naar Elphinstone. Helaas ging de trip beide keren niet door vanwege de hoge golfslag (volgens de duikschool). De bootreis vanaf Brayka Bay zou te lang duren en te heftig zijn. Enkele hotelgenoten die wel zijn geweest hebben niet zo heel veel bijzonders gezien. In oktober/november schijnt het de beste tijd te zijn om de o.a. de (hamer)haaien te zien. Overigens was in juni de Nederlandse en Russsische duikers die hier begin 2007 vermist zijn geraakt nog steeds niet gevonden.

 

Mijn eerste duik op Elphinstone was een grote teleurstelling. Bij aankomst lagen er wel 15 grote Safari-boten. Het was dan ook behoorlijk druk op en rond het rif. Wat een hoogtepunt van de vakantie moest worden, werd een behoorlijke mislukte duik. Ten eerste werden we te ver van het rif gedropt en ook nog eens aan de verkeerde kant. We moesten tegen een sterke stroming in zwemmen en op 34 meter diepte kost dit erg veel lucht. Ook besloot de divemaster aan de verkeerde kant van het rif te gaan duiken. Na 20 minuten was ik dan ook weer boven (inclusief de safety-stop) en had ik -behalve een grote Napoleon vis- niet veel gezien. Andere duikers van de groep (met een eigen divemaster) hebben minder ver tegen de stroming ingezwommen, maar hebben in totaal ook maar 25 minuten gedoken. Gelukkig had ik 's middags nog een herkansing. Eerst met de boot helemaal terug naar het resort om het vanmiddag nogmaals te proberen.

De tweede duik op Elphinstone was geweldig. Helaas geen grote (hamer)haaien gezien, maar de wand was prachtig. De duik was heel relaxed met weinig stroming. De divemaster heeft geleerd van vanmorgen en besluit nu aan de andere kant te water te gaan en het rif ook aan de andere zijde te verkennen. In een spleet zie ik een grote Octopus, verder een hele grote tak waaierkoraal (waar die irritante Italiaanse divemaster weer tegen aan zwom!). Aan het eind van de duik zie ik nog een kleine White tipped reefshark. In totaal 41 minuten gedoken met een maximale diepte van 28,5 meter.

5 Huisrif van Brayka Bay Reef

Het huisrif van Brayka Bay Resort is behalve een mooie snorkelplek, ook een prachtige duikplek. Erg veel koraal en diverse vissoorten waaronder de Krokodilvis, Bluespotted stingrays, murenen en Triggerfish. Een nachtduik is hier zeker aan te bevelen, aangezien je dan weer veel andere dieren en vissen ziet zoals octopus, garnalen, krabben en soms ook Barracuda's.

Klik hier voor de fotoserie van de nachtduik
Klik hier voor de snorkel foto's van het huisrif

6 Marsa Abu Dabab: 2005: Helaas heb ik niet gedoken op de duikplek Marsa Abu Dabab. Diverse duikers uit het hotel hebben hier prachtige duiken gemaakt. Tijdens de duik zijn ze een zeekoe en enkele hele grote schildpadden tegengekomen. De kans dat je hier schildpadden treft, wordt geschat op meer dan 90 %. Deze duik zal ik dan ook tijdens de volgende trip als eerste boeken.

Update 2007: Gedoken op Marsa Abu Dabab. Met de minibus naar deze grote baai. Vanaf de kant gedoken. In de baai groeit alleen zeegras. Het rif aan de noordzijde hebben we niet gezien aangezien we een uur hebben gedoken bij de zeer grote schildpadden en de zeekoe. Er schijnt nog maar 1 zeekoe rond te zwemmen. De eerste maal dat we de zeekoe tegen kwamen doken er ruim 10 duikers om hem/haar heen. Later kwamen we de zeekoe nog eens tegen en toen waren we alleen. Op de terugweg naar het strand nog een Gitaar-rog gezien. Dit schijnt een kruising te zijn tussen een rog en een haai. Tijdens de duik vele foto's en videoclipjes gemaakt. Tevens is er tijdens deze duik een video-film gemaakt. We hebben erg veel geluk gehad, Ik heb verhalen gehoord dat de zeekoe helemaal niet wordt gezien of dat er meer dan 50 duikers omheen zwemmen.

Klik hier voor de fotoserie Abu Dabab
Klik hier voor de video

7 Aba Nawas

Met de zodiac links af de baai uit (noorden). Even voorbij de pier van het Catarac-hotel het water in. In zuidelijke richting gezwommen met de duikgids. Hij heeft diverse naaktslakken aangewezen met 1 en twee horentjes (helaas zijn de foto's niet gelukt). Tevens een black-tipped rifhaai gezien. Vele soorten koraal, grote takken en de inmiddels bekende "kroppen sla". Tevens nog een schilpad gezien. Wederom een mooie duik.

Klik hier voor de fotoserie Aba Nawas

8 Dolphin-house (in 2005)
Via de duikschool boekten wij een snorkeltrip naar Shab Samadai Rif ook wel Dolphin House genoemd (paspoort inleveren voor de toegangsregistratie). In het gezelschap van twee medewerkers van de duikschool en enkele toeristen (waaronder een Nederlands stel - Rogier en Inge) is het vanuit het hotel ongeveer 20 kilometer rijden naar het dorpje Marsa Alam. Als we het busje uitstappen komen er gelijk enkele kinderen uit het dorp gerend om onze tassen uit onze handen te trekken. Ze willen voor het dragen een kleine bijdrage ontvangen. Gewend aan deze locale bijverdiensten, negeren we de kinderen en lopen in de richting van de kade. Het is even wachten op de rubberen boot (Zodiac) die ons in twee groepen naar de grote boot vaart. Aan boord worden we hartelijk welkom geheten door de Egyptische bemanning waaronder een kleine jongen van ongeveer 11 jaar oud.
Het is ongeveer 5 kwartier varen naar het Shab Samadai Rif. Dit rif heeft de vorm van een hoefijzer en is vanwege z’n lagunes en vooral door de permanente aanwezigheid van een groep dolfijnen een parel in de Rode Zee. Als we aankomen zien we al regelmatig de dolfijnen boven water komen. De bijnaam ‘The Dolphin House’ is dan ook terecht. De grote boot moet buiten gaats blijven. De duikers maken zich klaar terwijl de snorkelaars een briefing krijgen. Er kan binnen het rif niet gedoken worden, alleen gesnorkeld. Er klimt een man aan boord die de registratie controleert. Gelukkig heeft men strenge regels opgesteld om dit natuurpark tegen verwoesting (en massatoerisme)te beschermen. Zo ben je verplicht om met een zwemvest te zwemmen. Met de Zodiac worden we midden tussen de dolfijnen gebracht. Na enkele slagen zwemmen zien we de dolfijnen rond ons zwemmen. Leo zwemt zeker een half uur lang tussen een groep van meer dan 60 dolfijnen. Helaas zitten er maar 10 foto's op het rolletje van de onderwatercamera. Rond Rosalie zwemmen enkele dolfijnen rondjes en ze komen zo dicht bij dat ze de dolfijnen kan aanraken. Wat is dit gaaf! Als de groep dolfijnen langzaam weg zwemt, zien en horen we alweer een andere grote groep. Snel maken we enkele flinke slagen met onze zwemvliezen en wederom kunnen we genieten van deze bijzondere dieren. Dit is wel iets anders dan de dolfijnen uit Seaworld of het Dolfinarium. Dit is puur natuur.

Let op: in 2007 was het rif afgesloten met 2 touwen en is het niet meer toegestaan om binnen het rif te zwemmen. Het is dus geheel aan de dolfijnen of ze naar je toekomen en/of buiten het rif zwemmen. De reisgenoten in 2007 hebben op de verschillende snorkel-trips allemaal de dolfijnen gezien (meer dan 50!)

Snorkelen met dolfijnen

Snorkelen met dolfijnen

De fotoserie Dolphine house

Update 2011: Snorkelen tussen de Dolfijnen:

Bij aankomst op Shaab Marsa Alam (in augustus 2011), zagen we tientallen dolfijnen zwemmen binnen het rif. Met een zodiac van de duikboot werden we naar de dolfijnen gevaren alwaar we tientallen minuten tussen de in het wild levende dolfijnen en gezommen en vele foto's hebben gemaakt.

Nog zuidelijker dan Marsa Alam ligt het plaatsje Hamata. Vanuit de haven is het 2 uur varen naar Sataya.
In dit reef, midden op zee zwemmen tientallen dolfijnen. Eigenlijk is het snorkelen met deze dolfijnen alleen geschikt voor geoefende snorkelaars met een goede conditie. Tijdens mijn snorkeldagtrip naar Sataya waren er wel 40-50 snorkelaars mee. De boot had meer één zodiac tot zijn beschikking. Natuurlijk zat ik in de eerste Zodiac, die de eerste groep snorkelaar naar de dolfijnen voer. Snel achterover het water in en foto's nemen van de indrukwekkende dolfijnen. Het is niet zo dat de dolfijnen netjes rond je blijven zwemmen, maar de groep wordt toch enigzins opgejaagd door alle snorkelaar. De kunst is nu heel hard te zwemmen naar een positie waar verwacht dat de groep naar toe zwemt. Als je geluk hebt kan je dan fot's en videotjes maken terwijl de dolfijnen onder en langs je zwemmen. Mij is dit diverse malen gelukt. Omdat tijdens deze trip er maar één Zodiac beschikbaar was en een groot aantal deelnemers, was het niet mogelijk om je meerdere malen op te laten pikken en je vervolgens opnieuw tussen de dolfijnen te laten droppen.

Na de lunch, dacht ik dat we weer verder gingen met het snorkelen tussen de dolfijnen. Echter de bedoeling was dat de snorkelaar langs een rif gingen zwemmen en in de omgeving van de boot. Na enig aandringen van mij kant, waren er twee bemanningsleden bereidt om mij in de Zodiac een privé-tocht aan te bieden naar de dolfijnen die inmiddels buiten het rif zwommen. Ze hebben mij diverse gedropt en weer opgepikt, zodat ik vele foto's en enkele videotjes heb kunnen maken.

 

Video: Snorkelen met dolfijnen
Video: Elphinstone (haaien)
Duikinfo algemeen
Terug naar het Egypte reisverslag