Verslag 7
Maandag 4 april

Print dit verslag

Vandaag een lange reisdag die geen minuut zal vervelen. We varen eerst een aantal uren door het schitterende national park van Tortuguero. Er is een drinkstop bij een al jaren in aanbouw zijnde restaurantje. Telkens als de eigenaar weer een beetje geld heeft schijnt hij verder te bouwen. Het restaurantje is alleen bereikbaar via het water. Erg veel klanten zal hij dan ook niet krijgen. Op deze locatie moet het gezin van de eigenaar wel zelf hun voorzieningen regelen.. Ze wekken stroom op met een aggregaat en houden enkele dieren zoals kippen en varkens. Op de trap van het primitieve houten huisje zit een leuk klein meisje. Ze is opvallend netjes gekleed in een licht kleurige jurkje en mooie witte schoenen. Na een frisdrank varen we verder in de richting van Limon.

In de buurt van Limon gaan we van boord en stappen in de gereedstaande bus. Leo koopt een heerlijke verse kokosnoot die ter plaatsen wordt geopend zodat de heerlijk frisse koele kokosmelk gedronken kan worden. We kunnen nog net een blik werpen op een grote bananenboot die wordt geladen. In het centrum van Limon hebben we even de tijd om te lunchen, te internetten en om het stadje door te wandelen. De Afro-Caribische bevolking van Limo stamt grotendeels af van arbeiders die hier in de negentiende eeuw vanuit Barabados en Jamaica zijn komen werken in de bananenplantages en aan de spoorlijn. Tot aan de wetswijziging van 1949 was het voor deze mensen niet toegestaan om zich buiten de provincie te vestigen. Hierdoor bestaat de bevolking van Limon voornamelijk uit donker gekleurde mensen die leven volgens de Caribische levenswijze. Lekker relaxed. Het laatste stuk naar Cahuita wordt met de bus afgelegd. Onderweg zien we de typische Caribische sfeer middels de kleurrijke in pastel geschilderde houten huisjes. Aangekomen bij de Hotel Lodge Atlantida even buiten Cahuita blijken de sobere kamers te liggen in een zeer mooie tuin waarin ook een groot zwembad en bar is.

Groene boomkikker
Groene boomkikker

Hier maken we de eerste foto's van de kleine groene kikker met grote rode ogen en van grote zwart/rode sprinkhanen. Overdag slaapt de kikker helemaal samengevouwen aan de onderzijde van de bananenbladeren en lijkt het meer op een blaadje dan op een kikker. In één van de huisjes wordt een grote spin gespot (wat overigens een sprinkhaan blijkt te zijn). Na een verfrissend drankje aan de bar bij het zwembad, vragen we aan Vincent of hij onze verlening in Panama van deze rondreis kan wijzigen. Volgens het programma blijven wij hier één dag langer dan de groep, om vervolgens door te reizen naar Bocas del Toros in Panama. Aangezien we graag een dag langer in Bocas willen zijn, willen we graag dezelfde dag als de groep doorreizen. Vincent gaat direct bellen (en heeft het de volgende dag geregeld). Perfect !

's Avonds eten we heel erg lekker in een Rasta-cafe met de naam Chao's Paradise. Natuurlijk onder de Reggae-klanken van Bob Marley. Roos heeft een maaltijd met heerlijke garnalen met knoflook en Leo eet de catch off the day: Merlijn.

Bij terugkomst bij hotel kwaken de kikkers dat het een lieve lust is. De fel groene kikkers met de rode ogen, prachtige poten en grote vingers zijn erg fotogeniek. Ze blijven gewoon op de bladeren zitten, ook als de fotocamera op maar enkele centimeters voor hun neus wordt gehouden. We nemen tientallen foto's (zie de diverse fotoseries). Echt heel gaaf !

Chao's Paradise
Heerlijk eten!

Dinsdag 5 april

Vannacht heeft het hard geregend. Na het ontbijt wandelen we de prachtige tuin van het hotel uit en lopen richting het dorp Cahuita. Het dorp bestaat uit simpele houten huisjes. Sommige in felle kleuren geschilderd, wat een echt Caribische uitstraling heeft. In het dorp zijn een aantal hostels, restaurantjes en tourbureautjes gevestigd maar het is zeker nog niet toeristisch. Ondanks het vroege uur is het alweer heel warm. Snel een paar flessen water kopen. We gaan namelijk een wandeltocht maken door het National Parc Cahuita. De wandelroute van dit park loopt bijna in zijn geheel parallel aan het strand door een (jungle)bos. Het is ongeveer vier kilometer lopen naar een uitstekende rotspunt. Hiervandaan kan je het pad verder volgen (circa 5 km) maar dan verlaat je het park aan de andere zijde (en moet je met de bus terug). Wij wandelen door het bos tot aan de rotspunt en komen onderweg wederom diverse dieren tegen (een leguaan en apen). Langs het pad zijn vele holletjes zichtbaar waar felgekleurde krabben half uitsteken. Als we langs lopen schieten de meesten hun holletjes in. Bij de rotspunt zitten diverse parkrangers uit te rusten. Ze wijzen een donkere plek in de boom aan op circa 4 meter hoogte. Na een kijkje door een verrekijker is het duidelijk een slang die zich heeft opgerold. Volgens de Rangers is het een Boa constrictor.

Op de terugweg blijkt dat de apen in het park duidelijk zijn gewend aan mensen want ze komen heel dicht naar ons toe geslingerd. Ondanks het verzoek om de apen niet te voeren krijgen ze waarschijnlijk regelmatig te eten van de bezoekers. De apen associëren de mensen met voedsel. Ze komen gevaarlijk dichtbij en kunnen zeer agressief worden. Als Leo met een plastic tasje kraakt, kijken ze hem gelijk aan. Na een korte pauze wandelen we terug naar de ingang van het park en gebruiken daar de verlaten lunch. Gebakken rijst met kip en een heerlijke glas verse ananassap met ijs. Op de terugweg naar het hotel begint het weer te regenen.


De grootste gifkikker van Costa Rica

In de tuin van het hotel gaan we op zoek naar de giftige groen/zwarte kikkers. Tussen de wortels van een boom zitten er twee bij elkaar. Het is zeer lastig om ze op de foto vast te leggen omdat deze kikkers erg schuw zijn en telkens wegspringen. Uiteindelijk lukt het !

's Avonds in de bar hebben we de groepsafscheidsborrel. Natuurlijk hoort hier de gebruikelijke speeches bij van Vincent en namens de groep door Theo. Er wordt namens de groep een envelop met een leuke tip aan Vincent gegeven voor al het goede werk dat hij in de afgelopen weken heeft verricht. Hij heeft de gehele reis alle zaken perfect geregeld en zijn enthousiasme voor de natuur op de groep overgebracht.


De gehele groep gaat (onverwachts) op hetzelfde tijdstip eten bij Chao's Paradise. Hierdoor heeft Chao het een beetje druk in zijn kleine keuken. Hij moet zelfs op zijn quad nog even boodschappen gaan doen. Het duurt dan ook even voordat al het eten bij iedereen op tafel staat. Dit is voor niemand een probleem. Iedereen sluit zich graag aan bij de de Caribische levenswijze: Relax man, be happy ! Na het eten heeft Leo nog enkele potjes gepoold. Hierna is het tijd om naar bed te gaan. Morgen verlaten we de groep en reizen we door naar Bocas del Toro. Nog enkele dagen genieten op en rond de tropische eilanden.

Fotoserie 8
Fotoserie 9
Fotoserie 10
Fotoserie 11
Verslagenoverzicht
Volgende verslag