BEIJING

ZOMERPALEIS (YIHEYUAN)

Het zomerpaleis ligt circa 10 kilometer ten noordwesten van Beijing. Het is een enorm complex van circa 280 ha groot. Een groot deel van de ruimte wordt ingenomen door het Kunmingmeer. De meeste gebouwen dateren van rond de eeuwwisseling. Het oude Zomerpaleis dat zich op deze locatie bevond, dateerde echter uit de 12e eeuw.

Het oude Zomerpaleis werd in 1860 verwoest door Europese troepen. Keizerin-weduwe Ci Xi gaf in 1888 echter opdracht tot de bouw van het huidige paleis. Zij gebruikte hiervoor het geld dat eigenlijk voor de wederopbouw van de Chinese marine was bestemd. Zij gaf het paleis de naam Tuin van Vrede en Harmonie (Yiheyuan). In 1900 werd het paleis door westerse troepen verwoest, maar Ci Xi liet het in 1903 weer restaureren. In die tijd hield zij ook tot 1908 keizer Guangxu gevangen, omdat hij tegen haar zin hervormingen had gesteund en haar macht bedreigde. In 1924 werd het paleis voor het publiek geopend.

Langs de oever van het meer loopt een lange overdekte galerij van 728 meter lang. De steunbalken van deze gang zijn beschilderd met landschappen en taferelen uit Chinese legenden, geschiedenis en literatuur. Het lijkt er overigens op dat de schilderingen ieder jaar opnieuw overgeschilderd worden. De verf zit er erg dik op en is erg kitcherig. Zo kunnen de Chinezen het 100 jaar geleden niet bedoeld hebben.

Detail van de galerij

Op de heuvel van Lang Leven (Wanshoushan) staat het paviljoen van de Geurende Boeddha. Dit paviljoen is gebouwd onder de Ming-dynastie en door Ci Xi herbouwd. Je moet ontzettend veel trappen op om hier een kijkje te kunnen nemen. We laten dit pleziertje voor vandaag even aan ons voorbij gaan.
Marmeren Boot  
Aan het eind van de galerij bevindt zich de Marmeren boot of de Boot voor de Zuivere Banketten (qingyanchuan). Deze boot herinnert op ironische wijze aan het feit dat het geld dat Ci Xi aan de bouw van het Zomerpaleis besteedde, eigenlijk bedoeld was voor de Chinese marine.
Het zomerpaleis is nu een geliefd oord voor dagjesmensen uit Beijing. In de zomer kan je er varen op het meer en in de winter zou je er kunnen schaatsen. Het is er dan ook altijd druk.

 

Terug naar dagbeschrijving
Terug naar China-index