Plein Hemelse Vrede

Beijing

Plein van de Hemelse vrede:

Het plein van de Hemelse Vrede is het centrum van Beijing en met 440.000 meter het grootste plein ter wereld. De huidige vorm dateert uit 1958. Aan de rand van het plein staat de Tiananmen-poort, die dateert van 1651. Het fundament is gemaakt van mit-marmer, waarop de bakstenen basis is gebouwd.

In de wereld is het plein van de Hemelse Vrede vooral bekend geworden door de studenten demonstraties voor democratie in 1989. Het Chinese leger heeft deze demonstraties met harde hand (en tanks) gebroken. Hierbij zijn vele doden gevallen.

 

Op het plein staat het Monument voor de Helden van het Volk. Dit moment bestaat uit een granieten obelisk waarin de tekst "De helden van het volk zijn onoverwinnelijk" in kalligrafische leters is gegraveerd. Op het plein is verder het Mausoleum van Mao, de Pijltoren en de Qianmen te vinden. De westzijde van het plein wordt gedomineerd door de Grote Hal van het Volk. Tevens zijn er enkele musea gevestigd aan het plein. Over het plein lopend richting de Verboden Stad, passeert u de brede straat waar jaarlijks de grote parades gehouden worden. In verband met de viering (op 1 oktober 1999) van het 50 jarige jubileum van de volkrepubliek China is men aan het oefenen voor de grote parade en festiviteiten.
 
Kinderen oefenen voor de grote parade van 1 oktober

Ten zuiden van het plein is het overgebleven deel van het oude district Qianmen te bezoeken. Hier staan nog delen van de oude stadsmuren. De muren waren gemaakt van aangestampte aarde met aan de buitenzijde een laag grijze bakstenen. De muren waren ooit in totaal 40 km lang met 16 poorten, elk voorzien van hoge torens. Buiten de muur is een gracht gegraven.

Mao Zedong:

Mao werd in 1893 als boerenzoon geboren in Shaoshan. Zijn meesterzet was dat hij de steun van de boeren voor zijn revolutionaire idealen wist te winnen. In 1949 bereikte Mao, na een lange mars uit het Zuiden van China, met zijn volgelingen de poorten van de Verboden Stad in Peking (Beijing). Hij was de mars gestart met 100.000 mensen waarvan minder dan 10.000 Peking bereikte.

Chaing Kaishek, de toenmalige leider van China, vluchtte hierop naar Taiwan. Eén van de eerste daden van Mao was het belonen van de boeren door een herverdeling van al het land, waarbij voormalige landheren vaak werden mishandeld of gedood. In 1956 waren ook alle industrieën genationaliseerd en Mao Zedong ontwikkelde geleidelijk zijn eigen variant op het communisme. Hij voerde de ene massale campagne na de andere en oefende een buitengewone macht uit over de collectieve wil van het volk. De overheersing heeft geleid tot miljoenen doden onder de bevolking. Ondanks de wandaden wordt Mao nog steeds geëerd.

Mao stierf in 1976 en ligt opgebaard in een mausoleum in het centrum van het Plein van de Hemelse vrede. Miljoenen mensen waren aanwezig om de laatste eer aan hem te bewijzen. Het mausoleum van Mao is 30 meter hoog en werd op 9 september 1977, de eerste verjaardag van Mao's overlijden, ingewijd. Het mausoleum werd in 10 maanden gebouwd door 70.000 vrijwilligers. Binnen kijkt een wit standbeeld van Mao in zittende houdingprofetisch voor zich uit op een groot wandkleed. Op dit wandkleed is een landschap te zien. In het mausoleum ligt Mao's gebalsemde lichaam in een kristallen kist, gewikkeld in de Chinese vlag.

 

 
Terug naar dagbeschrijving
Terug naar China index
Terug naar Homepagina