Verboden Stad

Beijing

   

Verboden Stad (Zijin Cheng):

Tijdens de Ming en Qing werd Peking verdeeld in ommuurde secties. De Verboden Stad was het binnenste en belangrijkste gebouwencomplex. In dit complex woonde de Keizer met zijn concubines en zijn gehele hofhouding. De gebouwen rond het paleis mochten niet hoger zijn dan de gebouwen van deVerboden Stad. De reden was dat het volk de Keizer nooit in de ogen mocht kijken. De keizer werd altijd rondgedragen in zijn draagstoel, zodat men naar hem op moest kijken. De toegang dat de Verboden Stad was verboden voor iedereen die niets met het hof te maken had. Het complex beslaat 72.000 vierkante meter en bestaat uit 9999 vertrekken. Rond het complex is een 10 meter hoge muur gebouwd met een omtrek van 6 kilometer met aan de buitenzijde een metersdiepe gracht. Het hoofdcomplex bestaat uit 3 paleizen die achter elkaar zijn gebouwd op de zogenaamde Middaglijn. Aan de noordkant van het complex zijn de Keizerlijke tuinen te vinden.

 

De laatste Keizer Puyi besteeg de troon als tiende en laatste keizer van de Qing-dynastie op 2 december 1908. Hij was toen 3 jaar oud. Op 12 februari 1912 werd hij gedwongen af te treden door de nieuwgevormde revolutionaire regering. Na zijn aftreden bleef hij tot 1924 met zijn hele hofhouding in de Verboden stad wonen. Er is een film gemaakt over het leven van deze keizer, The Last Emperor.

De poort van de Hemelse vrede (Tian'anment) vormt de ingang naar de Verboden stad. De poort is in 1417 ontworpen en is in 1651 herbouwd. Het was ook de plaats waar Mao op 1 0ktober 1949 de Volksrepubliek China uitriep. Zijn portret hangt nog altijd boven de rode, stenen poort. De leuzen aan weerszijden van zijn portret betekenen: "Lang leve de Volkrepubliek China"(links) en Lang leve de eenheid van de volkeren van de wereld' (rechts).

Zaal van de Hoogste Harmonie:

De zaal van de Hoogste Harmonie werd in 1420 gebouwd en in 1967 gerenoveerd. De zaal is 35 meter hoog en is het hoogste en grootste paleisgebouw in de Verboden stad. In deze zaal vonden de kroningen plaats, werden het nieuwjaar en verjaardag van de keizer gevierd en werden belangrijke beslissingen bekend gemaakt.

 

Dakpannen:

Geel is de kleur van de Keizer. De dieren en mythologische figuren op de punten van het de daken verjagen de boze geesten. Het eerste figuurtje stelt de keizer voor. Het aantal figuren geeft het belang van het gebouw aan. Deze figuren (foto) staan dan ook op het belangrijkste gebouw in de Verboden stad, de Zaal van de Hoogste Harmonie

 

   
In de verboden stad kunnen ouders een souvenirfoto laten maken van hun kind in de kleding van de jonge keizer.
   
Terug naar Dagbeschrijving

 

Terug naar China index