Deze pagina's zijn gemaakt in een tijdperk zonder digitale fotografie en waarin het internet met trage modems verbonden was. Vandaar al die kleine foto's !
DAG 25 - zaterdag 2 oktober :

Qingping-markt:

Om 7.45 uur staan we op. Om 9.00 uur vertrekken we naar de Qingping-markt. De Qingping-markt werd in 1979 geopend, er staan 6000 kraampjes en is iedere dag geopend van 4 uur 's nachts tot 18.00 uur 's avonds. Het is de belangrijkste attractie van Guangzhou. De markt lijkt wel een meeneem-dierentuin. Er worden geneeskrachtige kruiden en specerijen te koop aangeboden naast produkten als gedroogde vis, slangen, zeepaardjes, hagedissen, rendiergeweien en staartjes van herten. Verder veel levende dieren die zo geslacht kunnen worden; katten, schildpadden die over elkaar kruipen, vogels samengeperst in kisten, halflevende vissen zwemmend in een teil water, schorpioenen, wormen, maden, konijnen en kippen in alle geuren en kleuren. We zien een vrouw kleine vinkjes plukken en een man levende kikkers villen.
De planning was dat we tot 11.15 uur zouden blijven. Een aantal van de groep blijkt een zwakke maag te hebben. De markt werd ze teveel en ze kunnen het niet aanzien. Ze willen weg. Wij dus niet. We spreken af dat we op 11.15 uur in het White Swan Hotel zullen zijn. De groep zal daar wachten. Met vijf anderen lopen we nog 45 minuten rond op de markt. De route naar het White Swan Hotel loopt door Shamian, een eiland vol oude koloniale gebouwen die als handelskantoren en woonverblijven van de buitenlanders dienst deden. Vroeger hingen er op de poorten borden met de tekst: "Verboden voor Chinezen en honden". In het begin van de jaren '80 werd aan de zuidkant van het eiland 30.000 m toegevoegd; hierop werd het White Swan Hotel gebouwd, een heel luxe hotel in koloniale sfeer dat van buiten op een zwaan lijkt. We lezen er een krant en Roos kijkt wat rond.
Om 11.45 uur vertrekken we voor de lunch. De lunch krijgen we in een restaurant in een drukke winkelstraat. Leo vertrekt voortijdig. Hij heeft een McDonalds gezien en een Big Mac-menu gescoord. Er was geen zitplaats meer en hij heeft zijn Big Mac dus staand gegeten. Hij viel al zo op tussen al die Chinezen.

Boottocht Guangzhou - Hongkong

Om 14.00 uur arriveren we in de terminal van de boot naar Hongkong. Onze overgebleven Yuans en 86 dollar wisselen we om in Hongkong dollars. Om 16.00 uur vertrekt de hoge snelheidsboot.

Hongkong

De reis duurt circa twee uur en 40 minuten zodat we om circa 18.45 uur in Hongkong arriveren. Het is al donker en we zien een prachtig verlicht Hongkong by night. We logeren in het Ramada Hotel in de wijk Kowloon, kamer 811. Oorspronkelijk verwees de naam Hongkong (Geurige haven) alleen naar het grote eiland, maar nu worden gewoonlijk ook Kowloon, de New Territories en de Outlying Islands ertoe gerekend. De drukste gebieden zijn Hongkong Island en Kowloon. Er staan hoge torenflats in verband met de beperkte en peperdure grond. 's Avonds schrijven we ons in voor een sightseeing tour over Hongkong Island voor morgen. Het kost 35 US$ per persoon. Best wel prijzig, maar je schijnt wel wat te zien van het eiland.

Later gaan we de stad in. De winkelstraten hangen vol met uithangborden en lichtreclames. Het is een verademing om weer eens in een westerse moderne stad te zijn. Samen met Henk en Hennie eten we bij de Pizza Hut. We nemen een combinatiemenu van 127 HK$; Penne met ham en tonijn, een pizza, knoflook-brood en 2 cola. Het smaakt uitstekend en tonnetje rond en luid boerend gaan we terug naar het hotel. Dit was weer eens wat anders dan witte rijst.


DAG 26 - zondag 3 oktober :

Hongkong

De één na laatste dag van de vakantie is aangebroken. De groep die zich heeft ingeschreven voor de sightseeing tour verzamelt zich om 8.30 uur na een prima westers ontbijt.

Victoria Peak

Eerst brengen we een bezoek aan Victoria Peak, het hoogste punt van het eiland waar we bij redelijk helder weer een spectaculair uitzicht hebben. We zijn ongelooflijk veel wolkenkrabbers en op de achtergrond de bergen. We gaan niet naar boven met de oude tram, maar met de bus over de weg. Dit is wel jammer, maar je schijnt ook niet zo veel te zien met de tram door de hoge bomen. Vanuit de bus hebben we soms een mooi uitzicht op de haven.
     
Onderweg naar Stanley vertelt de gids dat de bewoners van Hongkong voor 5 dingen belasting moeten betalen: auto's, edelstenen, tabak, alcohol en benzine. Gezondheidszorg is praktisch gratis (280 HK$ voor een maand in het ziekenhuis). De Hongkongnezen leven op 10-50 vierkante meter in hun huis. Dit is ook de reden dat ze voornamelijk buiten op straat leven. Ze eten en hebben hun sociale contacten buiten. Alleen slapen doen ze thuis. Ook de was moet altijd buiten gedroogd worden. In hun huis is er geen plaats voor.

 

Stanley-markt en vaartocht met een Sampan

Stanley is een markt met goedkope confectiekleding. We wandelen een half uur over de markt en kopen mooie ansichtkaarten van Hongkong. Vervolgens gaan we naar Repulse Bay in de wijk Aberdeen.

Repulse bay is een havengebied vol met jonken en sampans. Met een sampan varen we voor 50 HK$ 25 minuten tussen de sampans door. Veel Chinezen leven op deze boten. Ze hebben er meer ruimte dan de bewoner van een flat. De meeste sampans worden bestuurd door vrouwen. Hun man werkt vaak op zee als bijvoorbeeld visser. De toer eindigt met een bezoek aan een juwelenfabriek. Dit soort winkeltjes hebben we inmiddels wel gezien.

Om 12.30 uur zijn we terug in het hotel. Omdat Leo zich nog steeds niet goed voelt, blijven we tot 15.00 uur op de kamer. We doen een dutje.

Om 15.00 uur gaan we Hongkong onveilig maken. Na circa 15 minuten lopen begint het ontzettend hard te regenen. Een echte tropische bui hebben we nog niet meegemaakt. Gelukkig is er een McDonald in de buurt. Als we weer naar buiten komen is het droog.

 
Star ferry - dubbeldeks tram
We lopen naar de boulevard en hebben daar een mooi uitzicht op Hongkong Island met zijn wolkenkrabbers. We zitten even op een muurtje en maken wat foto's. Het is zwaar bewolkt, maar soms piept ook de zon tevoorschijn. Dit geeft een mooie glinstering op de gebouwen en het water. Met de ouderwetse Star Ferry varen we voor 2,20 HK$ per persoon van Kowloon naar HongKong Central. Op het water hebben we een mooi uitzicht op de skyline. Daar is het ontzettend druk.
Honderden Filippijnse meisjes zitten op straat te genieten van een vrije dag. De straten zijn er speciaal voor afgezet. Deze meisjes zijn de au-pairs van de altijd werkende Chinese ouders en dienen voor het kind te zorgen.

We nemen de ouderwetse Engelse dubbeldek tram uit 1907 voor een ritje door de stad. We kunnen net zo ver meerijden als we willen voor HK$ 2 per persoon. We rijden circa 30 minuten mee. We stappen uit en het begint spontaan te regenen. Vlug lopen we een warenhuis met 10 (!) verdiepingen in om te schuilen. Er worden dure merken verkocht. De terugweg doen we het eerste gedeelte lopend.

Halverwege stappen we pas weer op de tram. We stappen alleen weer te vroeg uit. Via een winkelcentrum lopen we verder terug naar de ferry. Inmiddels begint het al aardig donker te worden. We gaan terug naar Kowloon met de Star Ferry en zien Hongkong Island by night vanaf het vaste land. Als we de boot afkomen, regent het weer.

Winkelcentrum in en wat te drinken gerkocht.Als het weer droog is buiten lopen we de boulevard weer een stukje af. Het is een mooi gezicht met alle lichtreclames, bootjes, wolkenkrabbers etc. We lopen terug naar het hotel. We zijn moe en hebben pijn in onze voeten.

Om 20.00 uur zijn we terug. We pakken onze koffers in en gaan lekker slapen. Morgen vliegen we terug naar Nederland.

DAG 27 - maandag 4 oktober :

We moeten om 6.45 uur opstaan, na het ontbijt worden we naar het vliegveld gebracht voor vlucht KL888 naar Amsterdam-Schiphol. Tot enkele jaren geleden lag het vliegveld van Hongkong midden in de stad. Aangezien het vliegveld in een baai lag met veel gevaarlijke winden was het één van de gevaarlijkse vliegvelden van de wereld. Sinds kort is er een hyper-modern vliegveld gebouwd buiten de stad. Enkele weken gelden is er ook dit nieuwe vliegveld een vliegtuig in een heftige storm op zijn kop geland. Met onz vlucht naar Nederland gaat gelukkig alles goed. We kunnen terug zien op een prachtige reis door een facinerend land. We komen dan ook zeker nog eens terug!

ps. Inmiddels hebben we tijdens onze wereldreis nogmaals China bezocht. Klik hier voor reisverslag 04