Reisverslagen Canada - Westkust en Rocky-mountains (augustus/september 2007)

Nederland - Vancouver (Canada):

Na weken aftellen is eindelijk het Canada vakantie avontuur begonnen. Op woensdag 22 augustus vliegen we naar Vancouver (West Canada) en slapen de eerste nacht in een hotel. De volgende dag halen we bij Fraserway de camper op en gaan op pad voor onze rondreis van 3½ week door West-Canada. Op weg naar de Rocky-mountain, genieten van de prachtige natuur en op zoek naar beren en ander wild!

 

Verslag 1
Onze eerste wandelingen in de bergen van Canada in de omgeving van Revelstoke en Yoho National Park. Aangezien het bessentijd is, zijn de beren uit de hoger gelegen bergen afgedaald om zich vol te eten voor hun winterslaap. Zullen we een beer tegen komen tijdens een bergwandeling? Volgens de vele waarschuwingsberichten is het beter van niet!
Verslag 2

Vanuit het Yoho National Park op weg naar Banff. We genieten van de vele prachtige bergen met blauw-groene meren, indrukwekkende watervallen en snelstromende riviertjes. In de omgeving van Banff het eerste grote wild op enkele meters afstand. Twee grote herten (mannetje en vrouwtje) steken de weg over. Vooral het mannetje is met zijn grote gewei een indrukwekkende verschijning. Op enkele meters afstand van de camper wandelen de herten het bos in. Ze wandelen al etend van boom naar boom verder het bos op zoek naar verse blaadjes.

Aan de andere zijde van Banff rijden we de berg op naar de Banff Gondola. De kleine gondel (maximaal 6 personen) brengt je in enkele minuten naar 2285 meter hoogte. Het is jammer dat net nu het weer betrekt. Het wordt bewolkt en er hangt een blauw/grijze gloed tussen de bergen in het dal. Boven aangekomen is het uitzicht (ondanks de bewolking) erg mooi over de diverse dalen rond Banff. Vanaf deze hoogte is goed te zien dat het natuurgebied erg groot is en er maar weinig wegen zijn aangelegd.

Op weg naar Lake Louise stoppen we bij de Johnston Canyon. Deze canyon is door de eeuwen heen, door een snelstromend riviertje uitgesleten. De smalle canyon is erg mooi en gemakkelijk te bewandelen aangezien er langs en in de canyon een boardwalk is aangelegd. De wandeling leidt naar een lower- en upper waterval en is meer dan de moeite waard.

Verslag 3

Prachtige meren in de omgeving van Lake Louise zoals Lake Moraine, Mirror Lake en Lake Agnes.

Vanuit Lake Louise staat er een reisdag gepland met vele interressante stops. Vanuit Lake Louise in noordelijke richting naar de Icefields en naar Jasper. Na alle voorgaande dagen alleen de berenwaarschuwingsborden te hebben gezien, worden we toch behoorlijk ongeduldig. WIJ WILLEN BEREN ZIEN! We rijden dan ook niet de toegestaande 90 km per uur maar tuffen rustig met 60 km door het landschap. Alleen als er een auto achter ons komt rijden, gaan we even iets harder of laten de auto passeren. We turen aan beide zijde van de weg, tussen de bomen en over de weides op zoek naar een glimp van een beer. Opeens begint Rosalie te roepen:

Een BEER, een BEER, een BEER, Ik zag een BEER !!!!! STOPPEN, KEREN, Ik zag een BEER. Aangezien er een auto achter ons rijdt kan ik niet vol in de remmen. Enkele kilometers verder zien we ook nog een wolf/coyotte de weg oversteken.

Verslag 4
IJsschotsen in Mount Edit Cavel  - Jasper - Canada

Omgeving Jasper: Na het ontbijt gaan we eerst proberen om een camping dichter bij Jasper te reserveren voor de komende nachten. Op weg naar Lake Maligne stoppen we regelmatig onder andere bij Maligne Canyon. Hier heeft een riviertje een 51 meter diepe canyon uitgesleten in de rotsen. De tweede stop is bij Madison Lake een heel groot meer. Langs en op de weg loopt een kudde Bighorns-sheeps. Volgens de verkeersborden moet je ook oppassen voor beren en elanden.

De berg Edit Cavell is in 1916 naar een oorlogsheld uit de eerste wereldoorlog genoemd. Vanaf de parkeerplaats is het nog een stukje de kale berg op wandelen naar een schitterende locatie. Bovenop het bergmassief ligt een hele grote gletsjer. Tevens ligt er een gletsjer aan de andere zijde van een klein meertje. Dit meertje met prachtig blauwe water ligt vol met grote afgebroken stukken ijs. Wat is dit mooi !

We schieten vele foto's, waarvan enkele met de zelfontspanner. Als we zitten te genieten van de magnifieke omgeving horen we een luide knal. Aan de overzijde van het meer, breek een groot ijs af van de gletsjer, dat met luid geraas in het water valt. Het resultaat een groot, vers gat in de gletsjer. Enkele minuten later breekt er nog een stuk af. Rosalie lukt het om precies op het juiste moment af te drukken met als een resultaat een leuke foto.

Verslag 5

Eindelijk beren van dichtbij - Moeder met jong - Blue River - Canada

 

Op de nationale feestdag Labour-day vertrekken we voor de drukte uit op weg naar de kust. Vandaag rijden we via de 15 East via de Yellowhead pas en Mount Robson Park door naar Wells Gray, In de buurt van Blue River staan er grote borden langs de kant van de weg waarop reclame wordt gemaakt voor een River Safari Tours. Men maakt gebruik van een grote afbeelding van een beer! We besluiten een tourtje te boeken.

De motoren wordt gestart en de trossen losgemaakt. Als de boot met een behoorlijke vaart over de rivier scheurt is het behoorlijk fris. Maar goed dat we een winddichte regenjas aan hebben (en een lange broek en dichte schoenen). Na enkele minuten varen we een groot meer op met een eiland in het midden. Het is behoorlijk bewolkt waardoor er een blauwe waas tegen de bergen hangt. De bootsman stuurt de boot langs de kant van het meer. Nu zitten we niet meer alleen te turen. Iedereen is op zoek naar beren.

Een Nederlandse reisgenoot heeft de beste ogen, hij ziet twee beren langs de kant van het meer lopen. De boot wordt voorzichting in de richting van de beren gevaren en de motoren worden uitgezet. We dobberen langszaam in de richting van het land. De twee zwarte beren blijken een moeder met een jong te zijn. Ze wandelen minuten lang langs het water. We kunnen van redelijk dichtbij vele foto's maken.

Verslag 6

Na de inmiddels bekende ochtend-rituelen direct vanaf de camping links af in de richting van Provincial park Wells Gray. Dit park is in 1939 benoemd als een beschermd gebied en beslaat een gebied van 540.000 hectares. Eén van de grootste Nationale parken van Britisch Columbia. In het park leven vele beren die vooral in het voorjaar en in de zomer langs de kanten van de weg zijn te zien. De beren zijn dan mede op zoek naar eten (zoals doodgereden dieren).

In twee dagen reizen we vanuit Wells Gray naar Vancouver (op weg naar Horseshoe bay). Hier vandaan vertrekken diverse ferries naar verschillende plaatsen aan zowel de westkust als op Vancouver Island. Onderweg is de weg (genaamd Sea to Sky) één grote bouwput. Dit ter voorbereding op de Olympische Winterspelen van 2010 die in Vancouver - Whistler worden gehouden.

We hebben regelmatig uitzicht op het water. Na al die bergen is het water een mooie afwisseling. Rond 9:30 uur komen we aan bij de kassa's van de ferry. We hopen dat we nog mee kunnen want de volgende afvaart is pas over twee uur! Uiteindelijk mogen wij als één na laatste camper de boot op. Achter ons wordt direct de klep gesloten en de boot begint al te varen. Snel de camper afsluiten en de trappen op, richting het dek.

Ondanks het lekkere weer is het behoorlijk fris op het dek. Als de boot vaart, waait het behoorlijk hard. Op één van de dekken wordt door een Marine Bioloog een heel verhaal gehouden over de zeedieren en hun leefomgeving. De tocht duurt 1 uur en 40 minuten en vliegt voorbij. Al snel klinkt het signaal om terug te gaan naar de voertuigen. De middelste rij (waar wij in staan) mag als eerste de boot af. We rijden direct de highway op richting de westkust naar Tofino.

Verslag 7

Tofino en omgeving

In het centrum van Tofino is bij het Whalecenter is een klein tentoonstelling ingericht met een walvissenschedel, kaken, kiezen en enkele historische gereedschappen. We staan nog even te twijfelen: boeken we de Walvistocht of de Berentocht? Onze keuze valt uiteindelijk op de berentocht. Aan het eind van de middag als het eb wordt, komen de beren vanuit de bossen naar de waterkant, op zoek naar mosselen en krabbetjes. De temperaturen lopen inmiddels op tot boven de 25 graden. Wat een heerlijk weer, het lijkt wel vakantie!

Vanuit Tofino rijden we een stukje terug naar het Nationale Park de Pacific Rim. Op de plek waar vroeger een radarpost is nu een uitkijkpunt ingericht (overigens met weinig uitzicht). Bezoeken nog even het Visitor Center en vragen de beste plek om aan het strand te gaan wandelen. Het strand van Long Beach is erg breed en zoals de naam al zegt lang. We wandelen in de richting van enkele eilandjes. Op het eiland is duidelijk een adelaarsnest zichtbaar. De vogels zijn echter gevlogen. In het koude water zijn enkele surfers bezig.

Verslag 8
Orca's bij Victoria - Vancouver Island - Canada

Victoria is een fantastische stad. Het centrum van Victoria is erg mooi en gezellig. Dat de stad nog zeer Brits aandoed is vooral te zien aan de rode dubbeldekkers die nog rond rijden. Ook doet het een beetje denken aan de haven van Sydney (Austalië).

We bezoeken o.a. het Royal British Columbia Museum. Dit museum, dat in 1886 is opgericht, laat de geschiedenis zien van de mens en de natuur van British Columbia. Bovendien bevindt zich er een IMAX theater waar o.a. mooie films over de natuur worden getoond. Het museum bevindt zich in het centrum van Victoria en wordt als een van de beste van Canada beschouwd. In de zomer van 2007 werd er een (tijdelijke) tentoonstelling over de Titanic gehouden.

De orka, ook wel 'Killer Whale' genoemd is eigenlijk geen walvis maar behoort tot de dolfijnachtigen. Ze kunnen 10 meter lang worden en wel 12 ton zwaar. Rond Victoria leven circa 85-90 Orca's (Residents). Ze zwemmen dus niet naar andere gebieden omdat hier voldoende eten te vinden is. Zij eten bijna alleen maar vis en zeeleeuwen. We besluiten een tourtje met een open Zodiac te maken. Op zoek naar de Orca's!

Verslag 9

Vandaag gaan we een gedeelte van Vancouver ontdekken. De stad zelf ligt aan de Strait of Georgia, dit is een deel van de Pacific Ocean dat tussen Vancouver Island en het vaste land stroomt. Vancouver is gebouwd zoals elke typische Amerikaanse stad. In het centrum (downtown) een bonte verzameling van hoge wolkenkrabbers van staal en glas, kantoren en winkels, langs kaars rechte straten. In Vancouver is één van de grootste Chinatowns van Noord-Amerika te vinden. Alleen de Chinatown in San Fransisco is groter. In het noordwesten is een groot park (Stanley-park). Dit park beslaat een gebied van meer dan 400 ha. en is prachtig gelegen en wordt aan drie kanten omgeven door water.

Het Aquarium van Vancouver is een relatief klein (in verhouding met Sea-world), maar erg leuk park met diverse aquaria, vele dieren en enkele shows zoals een dolfijnen en Beluga (walvissen)-show. Er zijn vele prachtige aquaria ingericht met dieren uit heel de wereld. Het park is onderverdeeld in verschillende leefgebieden: In the Tropical Pacific Gallery zijn tientallen schitterende aquaria ingericht met tropische vissen, koralen en zelfs zeepaardjes en lichtgevende kwallen. In Arctic Canada leven de dieren uit het koude Canadese noorden, zoals de dolfijnen, Beluga's en de zeeleeuwen. In het Pacific Northwest Centre leven oa. de bevers en zeeotters. Er is ook een Amazone Gallary. Hier leven oa. leguanen, schildpadden, krokodilen, luiaards en piranha's.

Verslag 10