Vancouver (donderdag 13 september) Print dit verslag

Vele Aziaten in VancouverVandaag gaan we een gedeelte van Vancouver ontdekken. De stad zelf ligt aan de Strait of Georgia, dit is een deel van de Pacific Ocean dat tussen Vancouver Island en het vaste land stroomt. Vancouver is gebouwd zoals elke typische Amerikaanse stad. In het centrum (downtown) een bonte verzameling van hoge wolkenkrabbers van staal en glas, kantoren en winkels, langs kaars rechte straten. In Vancouver is één van de grootste Chinatowns van Noord-Amerika te vinden. Alleen de Chinatown in San Fransisco is groter. In het noordwesten is een groot park (Stanley-park). Dit park beslaat een gebied van meer dan 400 ha. en is prachtig gelegen en wordt aan drie kanten omgeven door water. De Lions Gate bridge verbindt Noord-Vancouver met Stanley Park. Buiten het centrum zijn vele buitenwijken die alsmaar groter groeien.

Als eerste gaan we naar het Aquarium in het beroemde Stanley-park. Vanaf de camping is het een stukje lopen naar het metro-station (je kan ook een bus nemen) . We kopen een dagkaart van TransLink. Dit is het transportbedrijf dat verantwoordelijk is voor al het openbaar vervoer van Vancouver en omgeving. Het bedrijf opereert een aantal buslijnen, een passagiersferry (SeaBus), twee compleet geautomatiseerde metrolijnen (de SkyTrain Vancouver) en het treintraject dat bekend staat als de “West Coast Express”. Momenteel is men druk bezig met de ‘Canada Line’, een nieuwe metrolijn die het vliegveld van Vancouver en het nabijgelegen Richmond met Downtown zal verbinden. Het is even vreemd om in een metro te stappen zonder bestuurder. We moeten éénmaal overstappen op de andere metrolijn om downtown te geraken. Als we het metro-station uitkomen lijkt het wel of we in een Amerikaanse stad zijn beland. Rechte straten, enorme blinkende kantoorgebouwen en overal de bekende fast-food restaurants. Opvallend zijn de vele Aziaten die hier rondwandelen. Het schijnt dat meer dan 60% van de 2 miljoen inwoners van Vancouver uit Aziaten bestaat. Vooral vlak na de overdracht van Britsch Hong-Kong aan China zijn er vele Honkongnezen naar Vancouver verhuisd. De bus brengt ons naar Stanley-park. Het park is erg uitgestrekt en bijzonder mooi.

Het Aquarium van Vancouver is een relatief klein (in verhouding met Sea-world), maar erg leuk park met diverse aquaria, vele dieren en enkele shows zoals een dolfijnen en Beluga (walvissen)-show. Er zijn vele prachtige aquaria ingericht met dieren uit heel de wereld. Het park is onderverdeeld in verschillende leefgebieden: In the Tropical Pacific Gallery zijn tientallen schitterende aquaria ingericht met tropische vissen, koralen en zelfs zeepaardjes en lichtgevende kwallen. In Arctic Canada leven de dieren uit het koude Canadese noorden, zoals de dolfijnen, Beluga's en de zeeleeuwen. In het Pacific Northwest Centre leven oa. de bevers en zeeotters. Er is ook een Amazone Gallary. Hier leven oa. leguanen, schildpadden, krokodilen, luiaards en piranha's.

Er is ook een hele grote aquarium waarin Arapaima's zwemmen. Kunnen we ze eindelijk van dichtbij bekijken. In de dierentuin van Singapore (tijdens onze wereldreis) hebben we het onderstaande meegemaakt:
We lopen toevallig langs een grote poel waar volgens de bordjes diverse vissen zwemmen: Helaas kunnen we ze niet zien omdat het water erg troebel is. Er komt een dierenverzorger met een emmertje vis en een stokje aangelopen. De medewerker vraagt aan een stoere brede vent of hij wil helpen met het voeren van de vissen. Deze stoere bink wil dat wel. De medewerker prikt een visje aan een stok. De stoere man vraagt nog of dat stokje wel echt nodig is. Hij kan toch best wat verder bukken en zijn hand vlak boven het wateroppervlak houden? De dierenverzorger adviseert hem om het de eerst maar eens met het stokje te proberen. De knaap gaat op zijn knieën zitten en houdt het stokje met het visje net boven het water. De dierenverzorger gaat achter hem staan en houdt hem onopvallend bij de kraag van zijn shirt vast. We zien het water onder het stokje bewegen, een grote rug en een bek komen boven water uit en met een grote plons en een hard zuigend geluid is het visje verdwenen. De stoere knaap schrikt zich een ongeluk en trekt snel zijn hand terug. Iedereen om hem heen springt zeker één meter achteruit. Het is niet goed onder woorden te brengen wat er gebeurde, maar iedereen schrikt van de agressieve vis en het opvallende harde geluid dat hij maakt als hij het visje naar binnen zuigt. Spectaculaire eetmanieren zullen we maar zeggen...

Het blijkt dus een Arapaima te zijn. De grootste zoetwatervis ter wereld. Deze vissen worden maximaal 4,5 meter groot, 200 kilo zwaar en zwemt in het Amazonegebied rond. De oppasser ligt in een deuk. Hij wist immers dat de grootste zoetwatervis ter wereld het visje met een oorverdovend lawaai en een enorme kracht in zijn bek zou zuigen. Wij dopen de vis maar tot "nilfish" van Nilfisk, de stoere stofzuiger... Het voederritueel wordt nog verschillende keren herhaald met nietsvermoedende bezoekers. Eén vrouw maakt het helemaal bont; Ze schrikt zo hevig dat ze begint te gillen en het stokje in het water gooit. We amuseren ons kostelijk bij het voeren van die "saaie" vissen.Klik hier of op de foto om de video's te starten !


In het Vancouver aquarium zijn de drie zee-otters die heerlijk op hun rug van de zon liggen te genieten zeer grappig. Twee zeeotters lijken wel een verliefd stelletje. Ze drijven hand in hand op hun rug. Als ze elkaar even loslaten, duurt dit nooit lang. Op Youtube.com staat een leuk populaire filmpje van deze zee-otters. Natuurlijk heeft Leo ook een kort clipje gemaakt van deze otters die elkaars pootje vasthouden.

Klik hier of op de foto voor de zee-otters

Het is ook mogelijk om de Beluga's door een gigantische glazenwand onder water te observeren. . Deze witte walvissen die voornamelijk bij de noordpool voorkomen hebben een vreemde bult met vet op hun kop. Gedurende de ochtend zijn er twee verschillende Belugashows waarin wordt uitgelegd hoe de dieren getraind worden.

Binnen zijn er diverse bijzondere aquaria waarin je vanaf de onderzijde je hoofd in een doorzichte koepel kan steken. Zo lijkt het net of je binnen in het aquarium zit en kan je de vissen, kikkers en bezoekers ook vanaf de ander zijde bekijken. Er zijn enkele soorten kwallen die prachtig uitgelicht zijn. We genieten dan ook van dit uitstapje.

Na de lunch wandelen we door Stanley Park in de richting van de Lions Gate Bridges. Langs de kust is het genieten. Bij het waterpark staan diverse fonteinen en waterspuiten waarin kinderen (en hun ouders) lekker aan het spelen zijn. We wandelen heel wat af en lopen naar de plek waar vele totempalen staan. Van het vele slenteren zijn we al behoorlijk moe. De wandeling terug naar de bus is eigenlijk net iets te veel. Het park is veel te groot om helemaal rond en door te wandelen. Het beste kan je gebruik maken van de speciale bus "Around the Park" die ook stopt bij de stadsbussen en trolly's die weer naar downtown rijden.

De bus vanuit Stanleypark rijdt dwars door Downtown en Chinatown helemaal door naar het grootste winkelcentrum van Canada. Voor we daar aankomen, gaan we er in Chinatown uit. We wanen ons even in het verre oosten. De meeste borden zijn in het Chinees en ook de gebouwen hebben Chinese kenmerken. Natuurlijk ontbreekt hier ook niet een toegangspoort, bewerkt met diverse houtsnijwerken en beschilderd in de kenmerkende kleuren. In de oude gebouwen zijn vele drukke winkeltjes gevestigd waar Chinese kruiden en producten worden verkocht. Er schijnen meer dan 100.000 Aziatische bewoners in deze wijk te wonen en te werken. In 1858 kwamen de eerste Chinese immigranten naar Canada tijdens de Goldrush. We zoeken het Sun-Yat Sen Classical Chinese Garden. In China hebben we zijn huis en graf bezocht. Sun-Yat Sen was de stichter van de Republiek China werd geboren in 1866 en stierf in 1925 in Peking. Sun-Yat Sen was de sturende kracht achter de Chinese Revolutie van 1911 en daarna de leider van de Guomindang. Hij wordt dan ook beschouwd als de vader van de Chinese Republiek, waarvan de regering op Taiwan zich als de rechtmatige voortzetter ziet.

De tuin werd aangelegd voor de Expo 1986. Hiervoor kwamen 52 ambachtslieden over uit China. Dit werd de eerste echte Chinese Tuin buiten China en kan zich meten met de klassieke Suzhou Ming tuinen uit de Mingdynastie (1368-1644). Alle elementen van de tuin, groot en klein, hard en zacht, glad en ruw zijn geheel volgens de Chinese traditie in evenwicht. In het park wordt een video-clip opgenomen van een beroemde Indiër die Bollywood-achtige muziek maakt. Een producer laat trots enkele DVD zien die hij al heeft gemaakt. Helaas hebben we zijn naam niet kunnen onthouden.

We stappen weer op de bus en rijden helemaal door tot aan het eindpunt. De bus rijdt door diverse wijken. Als eerste rijdt de bus nog vele blokken door China-town, dat overgaat in Vietnam-town en Korea-town. Wat een groot aantal Aziatische winkeltjes, kappers en nagelstudio's. Bij het eindpunt aangekomen betreden we direct het winkelcentrum bestaande uit diverse verdiepingen met de meest luxe winkels. We belanden uiteindelijk in de foodcourt. Ondanks de vele keuze-mogelijkheden wordt het weer (geheel in de style van de reis) Aziatisch. Als we in Azië zijn vinden we het leuk om af en toe Italiaans te eten en nu eten we regelmatig Aziatisch. Met de metro rijden we terug naar de camping. Vanuit het raam zien we het hotel waar we ruim 3 weken geleden hebben overnacht op onze eerste dag in Canada. Zo is de circel al bijna rond. Op de camping ruimen we de camper op en maken deze aan de binnenzijde schoon. De koffers kunnen we nog niet inpakken, die staan bij het verhuurbedrijf. De camper hoeft aan de buitenzijde niet gewassen te worden. Vannacht onze laatste nacht in de camper.


Camper inleveren en terug naar Nederland (vrijdag en zaterdag 14/15 augustus)  

De laatste ochtend kunnen we rustig aan doen. Onze vlucht gaat pas vanavond om 18:30 uur. De camper moet echter voor 11:30 uur ingeleverd worden. Na een korte rit door Vancouver (de Tom Tom heeft de kortste route berekend), waarbij Leo nog bijna nog achterop een auto rijdt, komen we aan bij het tankstation bij de ingang van Fraserway. Nog even de benzinetank voltanken en voorzichtig de laatste meters naar Fraserway afleggen. Gelukkig kunnen we de camper schadevrij inleveren (we hadden het eigen risico van 5000 $ niet verlaagd tot 500$. Hiermee hebben we bijna 500$ bespaard).

Het is pas 3 weken en twee dagen geleden dat we hier vertrokken. Door de prachtige reis, vele indrukken, mooie wandelingen en drukke en relaxte dagen lijkt het wel veel langer geleden. We hebben in totaal 3471 km gereden, dit is 29 km minder dan gepland (en vooraf betaald). Na een hele korte inspectie begint men direct met het schoonmaken van de camper. De gasflessen worden ontkoppeld, tanken gereinigd, beddengoed en overig wasgoed verzameld. Zelfs de anti-slipmatje uit de kastjes en lades worden gewassen.

Met een bus van Fraserway worden we naar het vliegveld gebracht. Het is nog niet mogelijk om in te checken. We zoeken een plekje bij een wandcontactdoos en kunnen nog even computeren. Na een uurtje kunnen we inchecken. We eten nog even op het vliegveld en maken onze laatste dollars op. De vlucht naar Schiphol gaat redelijk snel voorbij. Het lukt zelfs om nog even te slapen, ondanks de korte nacht. Het is alleen jammer dat op het Personal Entertainment Set dezelfde films en programma's staan als op de heen weg. Alle leuke films en programma's hebben we al op de heenweg bekeken.

De rijen bij de douane op Schiphol vallen mee en de de koffers komen ook al snel van de transportband af. Met de bus naar de parkeerplaats en snel naar huis. Het is wel even wennen om met de personen auto te rijden. Met de koffers nog in de kofferbak direct door naar AH voor de weekend-boodschappen. Aan het eind van de zaterdagmiddag kunnen we na een lange reis de sleutel van ons huis in het slot steken. Het eerste wat opvalt is de grote leefruimte, na 3 weken in een camper.

Na een frisse douche kunnen we terugkijken op een mooie maar vermoeiende reis. Eigenlijk zijn we aan vakantie toe! We zijn benieuwd wat de volgende bestemming gaat worden................

Fotoseries Canada
Achtergrond info Canada
Dit is de laatste pagina