Vrijdag 7 september - Tofino: Print dit verslag

Vandaag weer niet uitgeslapen, om half 8 al ons bed uit. Na het douchen en ontbijten naar het centrum van Tofino. We parkeren de camper in het centrum bij het skatepark. Er is een heel klein jongetje met zijn vader aan het skateboarden. We lopen een rondje in het dorp, bekijken de winkels en mogelijk tourtjes. Bij de steiger wordt een vissersboot gelost. Met een groot schepnet aan een kraan wordt het ruim leeggeschept. Aan het rode water en de grootte van de vissen te zien zijn het zalmen. We wandelen verder langs het water en de leuke huisjes. Terug bij de camper zien we dat in heel het centrum betaald parkeren is. Gelukkig hebben de agenten uit het tegenover gelegen bureau nog geen rondje gelopen. Snel een parkeerkaartje trekken. Bij het Whalecenter is een kleine tentoonstelling ingericht met een walvissenschedel, kaken, kiezen en enkele historische gereedschappen. We staan nog even te twijfelen: boeken we de Walvistocht of de Berentocht. Onze keuze valt uiteindelijk op de berentocht. Aan het eind van de middag als het eb wordt, komen de beren vanuit de bossen naar de waterkant, op zoek naar mosselen en krabbetjes. Tijdens deze reis willen we graag Orca's zien maar de kans om Orca's te zien is rond deze tijd bij Tofino erg klein. Omdat we al vaker walvissen hebben gezien (zowel in Nieuw-Zeeland als in Australië) gaan we dus voor de berentocht. Over enkele dagen gaan we aan de andere zijde van het eiland (bij Telegraph Cove of bij Victoria) een Orca-tocht doen. Beide plaatsen zijn rond deze tijd van het jaar de plekken om Orca's te zien. Tussen Vancouver Island en het vaste land leven namelijk het gehele jaar diverse groepen Orca's. Deze zogenaamde Residents vinden het gehele jaar vis in de relatieve smalle zeestraat.

De temperaturen lopen inmiddels op tot boven de 25 graden. Wat een heerlijk weer, het lijkt wel vakantie!
Vanuit Tofino rijden we een stukje terug naar het Nationale Park de Pacific Rim. Op de plek waar vroeger een radarpost is nu een uitkijkpunt ingericht (overigens met weinig uitzicht). Bezoeken nog even het Visitor Center en vragen de beste plek om aan het strand te gaan wandelen. Het strand van Long Beach is erg breed en zoals de naam al zegt lang. We wandelen een heel stuk in de richting van enkele eilandjes. Op het eiland is duidelijk een adelaarsnest zichtbaar. De vogels zijn echter gevlogen. In het koude water zijn enkele surfers bezig.

Om 14:00 uur komen we even terug naar de camping om te lunchen. Na een uurtje in de zon terug naar Tofino. Bij het Whalecenter krijgen we beiden een rood overlevingspak aan met ingebouwd reddingsvest. Met een groep van circa 12 mensen wandelen we naar de haven en gaan aan boord van een kleine speedboot. Er hangt in totaal 400 PK achter de boot. Vlak na vertrek gaat direct het gas open. De boot vaart tussen de diverse eilanden de brede baai landinwaarts. Iedereen zoekt de kust af op zoek naar beren. Na 20 minuten varen zien we de eerste beren. Het blijkt weer een moeder met jong te zijn! Na enkele minuten verdwijnen ze even uit het zicht om later weer terug te keren. Vanaf de boot hebben we goed zicht op de beren die onverstoord verder gaan met het zoeken van eten. Bij een omgevallen boom, die half in het water ligt, doen ze nog acrobatische kunstjes. Leo krijgt van de kapitein een verrekijker zodat hij de nagels van de beren kan tellen.

Als de boot verder vaart zien we een bootje voor een strandje met steen stil liggen. Als de boot dichterbij komt is de grote zwarte beer goed zichtbaar. Met gemak keert de beer met één poot de grote stenen om, op zoek naar de krabbetjes. Op een rots in het water liggen 6 zeehonden, die direct het water invluchten als de boot dichterbij komt. Ze houden ons vanuit het water goed in de gaten. Volgens de kapitein komen er regelmatig Orca's de baai ingezwommen op zoek naar deze zeehonden.

Op de terugweg naar de haven zien we nog een beer. Natuurlijk wordt er weer even gestopt. Na ruim 2½ uur legt de boot weer aan in de haven van Tofino. Het was een prachtige tocht ! In totaal hebben we nu al 9 beren gezien.

Op het terras van Big Daddy's Fish Fry eten we patat met gebakken vis. Leo heeft heerlijke verse zalm en Rosalie eet garnalen. Terug op de camping wordt het al schemerig. De kampvuurtjes worden weer ontstoken (met de bij behorende rook). 's Avonds na een verfrissende douche is het heerlijk bijkomen van deze prachtige dag terwijl de foto's worden uitgezocht.

Boottocht in de baai van Tofino - Vancouver Island - Canada

Beren bij Tofino - Vancouver Island - Canada

Moeder met jong - Beren bij Tofino - Vancouver Island - Canada

Vertrek uit Tofino naar Parksville (zaterdag 8 september)

Grote bomen - Vancouver Island - Canada

Blad van de Canadese Vlag

We hebben lang getwijfeld, gaan we vanuit Tofino naar het noorden of naar het zuiden van Vancouver Island. We hebben nog maar enkele dagen in Canada. Aanstaande vrijdag moet de camper ingeleverd worden en vliegen we terug naar Nederland. De afgelopen weken hebben we in een behoorlijke tempo rondgereisd, veel gewandeld en vele mooie bezienswaardigheden bezocht. Een dagje rust is er tot nog toe bij ingeschoten. We besluiten om niet meer naar het noorden van Vancouver Island te reizen. Dit kost namelijk weer twee reisdagen (heen en terug) en voegt niet zoveel meer toe (denken we). We hebben nog maar twee wensen voor deze vakantie. Orca's zien en een beetje rust. We besluiten dan ook, op ons gemak naar Victoria te rijden. Vanuit Victoria kunnen we ook met een andere Ferry terug naar het vasteland.

Op weg naar de oostkust stoppen we in het oerbos ........ In dit bos staan vele hele grote Redwood bomen waarvan er helaas een aantal tijdens een storm zijn omgewaaid. Bij aankomst aan de oostkust rijden we nog maar een kort stukje. Aan het begin van de middag zoeken we een plekje op het Riverbend Resort in Parksville. Op deze camping staan grote bomen, waardoor ons plaatsje in de schaduw staan. Aangezien het vandaag ook weer lekker weer is, rijden we naar het strand. In het centrum doen we weer onze boodschappen. Op de parkeerplaats van het Public strand gebruiken we de lunch. We klappen onze klapstoelen uit en eten in de zon onze heerlijke broodjes. Natuurlijk direct weer aanspraak. Een "oude man" is nieuwsgierig waar we vandaag komen en vertelt dat we het met het weer erg treffen. Het was ook in Canada een slechte zomer.

Aan het eind van de middag kunnen we op onze kampeerplaats weer gebruik maken van gratis Wifi. Na enkele uurtjes relaxen maken we alweer plannen voor de komende dagen. Niets doen is eigenlijk helemaal niet leuk. Via internet reserveren we voor morgenavond drie nachten een camping aan de haven van Victoria. Gelukkig ontvangen we direct een bevestiging en kunnen we rustig gaan slapen

 

Van Parksville naar Victoria (zondag 9 september)


Wandeling naar het centrum van Victoria - Vancouver Island - Canada

Stadscentrum  van Victoria - Vancouver Island - Canada

Om 9:15 rijden we bij Parksville de highway op richting Victoria. Alleen het laatste stukje van de weg is af en toe mooi, met uitzicht op het water, via brede baaien. Met behulp van de TomTom rijden we in het relatieve drukke verkeer van Victoria in één keer naar de camping. Zonder routeprogramma was dit een stuk moeilijker geweest. Om 11:20 uur komen we al aan bij de camping. Na het inchecken en de lunch kunnen we direct de camper op zijn plaats zetten. Vanaf de camping heb je een prachtig uitzicht op de haven en centrum van Victoria. Helaas zijn deze (dure) kampeerplaatsen aan het water met uitzicht op het centrum al bezet. Onze camper staat ook op een mooi plaatsje. Vanuit de camper hebben we uitzicht op de jachthaven, waar ook enkele drijvende huizen liggen.

Als alles is geinstalleerd (water,stroom, afvoer) gaan we op pad. Vanuit de jachthaven vaart een toeristisch bootje de haven rond (hierover later meer). Aangezien het fantastisch weer is en men een prachtige boardwalk (wandelpad) langs de baai heeft aangelegd, gaan we wandelend naar het centrum. Volgens de bordjes is 2750 meter naar het centrum van Victoria. Met enkele fotostops duurt de wandeling circa 40 minuten.

De wortels van Victoria liggen in Fort Camouson, dat het nieuwe hoofdkwartier werd van de Hudson's Bay Company. Al snel werd het fort vernoemd naar de Engelse Koningin Victoria. Toen in 1858 de Goldrush ontstond sloegen veel goudzoekers hier proviand in alvorens zij het binnenland introkken. Niet veel later riep Engeland British Columbia uit tot kroonkolonie. In 1871 trad British Columbia toe tot de Canadese confederatie en werd Victoria vanzelfsprekend de hoofdstad van de provincie. Aan de snelle economische opmars kwam in 1885 een einde, toen de transcontinentale spoorweg de westkust bereikte bij Vancouver, waardoor Vancouver de rol van economisch centrum en belangrijkste havenstad overnam. Victoria is een typisch Engelse stad gebleven met aan de binnen haven het monumentale parlementsgebouw en het indrukwekkende Empress Hotel
Victoria is vaak omschreven als "more British than the British".

 

.

Het centrum van Victoria is erg mooi en gezellig. Dat de stad nog zeer Brits aandoed is vooral merkbaar aan de rode dubbeldekkers die nog rond rijden. Ook doet het een beetje denken aan de haven van Sydney (in Australie). Toen het Vancouver eiland in 1849 een Britse kroonkolonie werd, werd Victoria aangewezen als de hoofdstad van Brits-Columbia. Oude Engelse gebouwen, gezellige restaurants met leuke terrassen. In de Inner Harbour is het een gezellige bedrijvigheid. Er staan vele artiesten en indianen hun zelfgemaakte waren te verkopen. De muziekkanten en cartoontekenaars maken het beeld compleet. De vele bloembakken en leuke lantaarpalen maken het helemaal af. In de haven varen de toeristische boten af en aan. Vanaf het Vistor Center vertrekken grote Zodiac en ander motorboten met toeristen op zoek naar de Orca's. Zo te zien aan de gezichten van de mensen die terug komen is het een geslaagde tocht. Aan de overzijde van de haven vaart een grote Ferry weg, op weg naar Amerika.

Bij de Prince of Whales boeken we onze Orca tocht voor morgenochtend (vertrek om 11:00 uur). We hopen dat de boten met een eerder vertrektijd dan al de Orca's hebben gespot en dat onze boot direct kan aansluiten.

We verlaten de haven en wandelen het centrum in. De aan de haven gelegen Parliaments Buildings zijn ontworpen door de Britse architect Francis Rattenbury. Bovenop de grootste koepel van het gebouw prijkt het beeld van kapitein George Vancouver. Het nabijgelegen Empress Hotel is door dezelfde architect ontworpen. In het centrum vele mooie winkels, restaurant en café's een gezellige drukte ondanks dat het zondag is. Bij aankomst in China-town worden er enkele Kung-fu demonstraties gegeven onder luid tromgeroffel. Aan het eind van de middag eten we in een groot Food-court in het winkelcentrum. Natuurlijk weer heerlijk Aziatisch. Vanaf het centrum wandelen we de brug over besluiten het bootje terug naar de camping te nemen. Deze korte trip kost 10 $ p.p. enkele reis. Voor een keertje geen probleem maar om elke dag 40$ te betalen (heen en terug) vinden we iets te veel van het goede. Waarschijnlijk is een taxi goedkoper. Dat doen we morgen anders.

Victoria centrum

China town in Victoria - Canada

Optredens in Chinatown - Victoria
Fotoseries Canada
Achtergrond info Canada
Volgende verslag