Westkust van Canada:

Op weg naar Vancouver (woensdag 22 augustus 2007)

Print dit verslag
Algemene informatie:
Canada is in oppervlakte, na Rusland het op één na grootste land ter wereld. Het is ongeveer 5500 km breed en 4000 km lang van het zuiden tot ver boven de poolcirkel. Grote delen van Canada kennen zeer koude winters met temperaturen die in het noorden en op de prairies regelmatig onder de -40° Celsius duiken. Een uitzondering zijn de kustgebieden in Britisch-Columbia met milde en regenachtige winters. Met ruim 30 miljoen inwoners is het land slechts dun bevolkt. Omdat het land dunbevolkt is, zijn er veel natuurlijke gebieden. Uitgestrekte bossen, prachtige meren en vele rivieren. In deze natuurlijke omgevingen komt nog veel wild. Het land kent meerdere beschermde Provinciale Parken en Nationale Parken.
Zomers kunnen in grote delen van Canada, vooral het zuiden, opvallend warm zijn en vaak vochtig.


Canada met in het rood de provincie Britisch Columbia

Wij hebben besloten om de west-kust van Canada te bezoeken met name de provincies Britisch Coumbia (met Vancouver Island) en ALberta. We vliegen vanuit Amsterdam naar het uiterste zuid-westen van het vaste land naar de stad Vancouver, de derde grootste stad van Canada. Hoewel de meeste mensen denken dat dit de hoofdstad is van British Columbia, is ze dat niet. De hoofdstad van deze provincie is Victoria, een stad in het zuiden van Vancouver Island. Vancouver ligt bijna op de grens met de Verenigde Staten. De omgeving rondom Vancouver is net zoals heel British Columbia prachtig, een fantastische natuur met veel wildlife en vele mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Vancouver is een drukke havenstad die wordt omgeven door de zee en de Coastal Mountains. De Coastal Mountains liggen langs de 27.353 kilometer lange fjordenkust, waarlangs een warme golfstroom spoelt. In Vancouver vindt je het beroemde Stanley Park, waar je lekker kan genieten van de omgeving. Canada is met name voor de natuurliefheffers een waar paradijs.
Camper Fraserway mh-20
Onze camper: de MH-20 van Fraserway
Bij Travelhome.nl hebben we enige maanden geleden onze camper bij Fraserway gehuurd. Op de site van Travelhome.nl kan je door het invoeren van je wensen, online diverse offertes bekijken van diverse verhuurmaatschappijen. We hebben gekozen voor de MH-20 van Fraserway met een kilometerpakket van in totaal 3500 km. Het was mogelijk om een grotere camper te krijgen waarmee een onbeperkt aantal kilometers gereden mag worden. Echter de ruim 6,75 meter MH-20 vinden we groot genoeg. Deze camper is van alle gemakken voorzien (kachel, airco, douche, toilet, keuken, magnetron, oven en grote koelkast). Boven de bestuurdersgedeelte is een groot bed ingericht zodat we niet telkens de tafel hoeven om te bouwen tot slaapplaats. Het retourtje Amsterdam - Vancouver hebben we zelf geboekt via internet bij Martinair. Wij hebben Martinair gekozen om zijn rechtstreekse vlucht en de mogelijkheid om comfort-class bij te boeken (49 euro p.p. per vlucht).

Op woensdag 22 augustus 2007 vertrekken we vanaf Schiphol naar Vancouver. De vlucht zou om 15:45 vertrekken maar heeft een half uurtje vertraging. We hebben ook nu weer comfort class geboekt zodat we iets meer beenruimte hebben en een personal entertainment set (die ook in de toeristen class te huur is). Ditmaal geen plaats aan het raam maar twee stoelen in het midden pad. De comfort class lijkt wel steeds groter te worden. We zitten op rij 17 van de 19 rijen comfort class. Het vliegtuig taxiet een geruime tijd voordat het opstijgt. Even denken we dat we rijdend naar Canada gaan. Om 16:30 uur stijgt de Boeing dan eindelijk op, draait direct richting de Noordzee. De vlucht gaat 9 uur en 11 minuten duren. We vliegen ten noordoosten van Engeland in de richting van Groenland. Alhoewel we niet bij het raam zitten lukt het toch enkele foto's te maken van de ruige met sneeuw en gletsjer bedekte bergen. Via het noorden van Canada wordt de vlucht vervolgd om aan de westkust naar Vancouver af te zakken. De vlucht gaat redelijk snel voorbij (3 films, 2 aflevering van Friends). De service van Martinair lijkt wel steeds beter te worden. regelmatig drinken, tweemaal een maaltijd en tussendoor snoepjes en chocolades. De "open bar" tijdens de vlucht (zelf water en sapjes pakken) is een goed excuus om af en toe op te staan en onze benen te strekken. Om 16:45 uur (op een kwartier na even laat als dat we opstegen) landt het vliegtuig op het vliegveld van Vancouver.

Groenland vanuit het vliegtuig
Groenland vanuit het vliegtuig
Fraserriver in Vancouver - Canada De douane formaliteiten in Vancouver gaan erg snel en ook de koffers komen direct van de band afgerold. Snel even pinnen op de luchthaven met onze Visa-creditcard. Van te voren hebben we geld geboekt naar de Visa-spaarrekening zodat het pinnen "gratis" is (op de wisselkoers na) Buiten staat een korte rij voor de taxi's. Als we naar de taxichauffeurs kijken denken we even in India aanbeland te zijn. Het blijken allemaal Indiërs te zijn. Gelukkig is het hier niet nodig om te onderhandelen over de prijs. De taxi van onze Sihks-chauffeur is voorzien van een meter. De chauffeur loost de taxi door het drukke verkeer naar ons hotel zonder een woord te zeggen. Het hotel (Inn aan de Westminister Quay) behoort tot het camperpakket en wordt betaald door Fraserway. Het hotel is prachtig gelegen aan de Fraser-river. Na betaling van 43 dollar aan de taxichauffeur kunnen we direct inchecken. Snel de koffers naar de kamer brengen. De kamer doet erg Amerikaanse aan. Een groot Kingsize bed, de TV in een meubel en een grote badkamer met bad. Wij besluiten even buiten een frisse neus te gaan halen en wandelen bij het hotel over een boardwalk langs de rivier. Op de terrassen van de restaurant is het behoorlijk druk. Het is dan ook lekker weer (een graad op 20). Na een half uurtje lopen wordt het tijd om terug te gaan. Onze biologische klok staat nog op Nederlandse tijd ingesteld. Volgens deze klok is het nu 3 uur 's nachts. Na een verfrissende douche vallen al snel onze luikjes dicht. Lekker slapen.......
Camper ophalen en vertrek vanuit Vancouver (donderdag 23 augustus 2007)
Grote vrachtwagen in Canada
Grote vrachtwagen combinaties

Ondanks dat we 's nachts regelmatig wakker worden hebben we toch een goede nachtrust. Om 6 uur zijn we klaar wakker en besluiten ons bed uit te gaan. Onder de deur is een krant geschoven. Op ons gemak douchen en onze spullen bij elkaar zoeken. Beneden in het hotel eten we een Continentaal breakfast (exclusief) van scramble eggs, gebakken aardappelen (!), brood, thee en een groot glas vruchtensap. Gelukkig staan onze magen ook nog ingesteld op de Nederlandse tijdzone. We zien dit uitgebreide ontbijt dan ook maar als een late Brunch. Als we om 8 uur het camperverhuurbedrijf bellen, blijkt dat ze ons direct op komen halen. We zijn de enige twee toeristen in het hotel die vandaag een camper van Fraserway hebben gehuurd. Om half negen rijdt de grote bus voor. De chauffeur rijdt de bus door de drukke spits naar het verhuurbedrijf. Hier kunnen we gelijk de camper in, onze koffers uitpakken (en in een magazijn opslaan). Als alles is uitgepakt en de papier zijn ingevuld, krijgen we een uitgebreide instructie van een Nederlands sprekende dame. Om 11 uur rijden we de parkeerplaats af, direct de grote weg op, over een grote brug in oostelijke richting. We volgen de Canadese/Amerikaans grens in de richting van Hope. Annie de Nederlandstalige dame die ons in Nederland zo goed de weg wijst (ze woont in onze TomTom) is mee gevlogen naar Canada. Onze TomTom bevat namelijk ook de Canadese en Amerikaanse kaart. Annie reist de komende weken met ons mee en wijst ons waar nodig de weg. Het is nog even wennen aan zo´n grote camper. De 3.5 liter motor trekt wel goed op (met bijbehorende draaikolk in de tank).

Onze Camper van Fraserway MH-20

In Chilliwack stoppen we bij een groot winkelcentrum. Bij Safeway doen we onze boodschappen. Vele artikelen blijken twee prijzen te hebben. De normale prijs en een prijs voor vaste klanten. Leo gaat bij de servicebalie navraag doen. Gratis en voor niets wordt hij Safeway-lid en krijgt hij een clubkaart. We laden onze boodschappenkar vol en komen net als in Nieuw Zeeland en Australië nu ook weer enkele schappen met Nederlandse producten tegen. beschuit, Venz-hagelslag, pindakaas en Nutella. De boerenkool laten we liggen. In de supermarkt valt op dat men hele grote potten en pakken boter, margarine en mayonaise heeft. Echter de gezonde dingen (zoals groenten) zit in hele kleine potjes. Men leeft hier duidelijk volgens de Amerikaanse lifestyle. Bij het afrekenen krijgen we direct al 16 dollar korting met onze clubkaart!

We verlaten de highway en rijden in noordelijke richting de 1-North op. verlaten het vlakke land, rijden steeds dichter naar de bergen toe. De weg en het dal wordt smaller en er komen steeds minder huizen te staan. Al snel rijden we de bergen in. De zeer grote Amerikaanse vrachtwagens halen ons regelmatig in met snelheden van meer dan 100 km per uur. Wij doen het lekker rustig aan en genieten van het uitzicht.

 

Bij Hells Gate Canyon maken we de volgende stop. Deze smalle canyon, waardoor de Fraser-river stroomt, is hier op zijn smalst. Nadat de spoorlijn is aangelegd is er een grote aardverschuiving geweest en werd de rivier grotendeels geblokkeerd. In deze rivier vindt echter 4 maal per jaar de grote zalmtrek plaats. De zalmen zwemmen vanuit de oceaan de rivieren in om zoek naar hun geboorte grond. Hierbij zwemmen ze wel meer 1100 kilometer stroomopwaarts. Echter door de stenen in het water bij Hells Gate Canyon was de stroming zo sterk dat de zalmen er niet meer tegen in konden zwemmen. Elk jaar stierven hier vele tienduizenden zalmen. In de jaren 40 van de vorige eeuw, heeft men besloten om hier dan ook zalmtrappen aan te leggen. Aan beide zijde van de rivier zijn betonnen bakken gemaakt die trapsgewijs omhoog lopen. Hierdoor kunnen de zalmen weer tegen de stroming in zwemmen en verder noordwaarts trekken. Met een kabelbaan (15 $) dal je af, de canyon in. Beneden is er een tentoonstelling over de zalmtrek en enkele winkeltjes en restaurants. Er is tevens en grote hangbrug waar vanaf je de zalmtrappen kunt zien.

Enkele kilometers na Hells gates vinden we onze eerste campground. Op Anderson Creek vinden we een rustig plekje (er staan maar 2 andere campers op het veld). We wandelen een pad af in de richting van een snelstromende rivier. Leo gaat nog even pootje baden in het ijskoude water. We genieten nog even van het heerlijke weer. Voor de camper typt Leo het eerste verslag en kopieert de eerste foto´s naar zijn notebook. Onze lichamen zijn nog niet helemaal gewend aan de nieuwe tijdzone want ondanks een heerlijke douche vallen we bijna in slaap tijdens het eten. We stellen het naar bed gaan zolang mogelijk uit om morgen niet te vroeg wakker te worden. Om 21:00 uur is het dan toch tijd om naar bed te gaan. 's Nachts horen we regelmatig een trein langskomen.

 

De gondels aan de kabelbaan bij Hell's Gate
De gondels aan de kabelbaan bij Hell's Gate

Gereden : Vancouver - Anderson Creek circa 200 km.

Zalmentrek in Hells Gate Canyon Hells Gate Canyon Spoorweg door Britisch Columbia
Fotoseries Canada
Achtergrond info Canada
Volgende verslag