Brazilië: Zuid-Amerika reis (2008)
Woensdag 16 december 2008 - Naar Ilha Grande
Vandaag is voor de verandering het programma weer eens veranderd. Volgens het reisprogramma zouden we vandaag eerst enkele uren met een bus langs de kust in de richting van Rio de Janeiro reizen om vervolgens met een boot in 1,5 à 2 uur naar Ilha Grande te varen. Jorge heeft echter besloten om de gehele tocht met een houten boot af te leggen. Het is te hopen dat het droog blijft en dat de zee niet te wild is. Zoals jullie inmiddels wel weten word ik vrij snel zeeziek. De hele dag zeeziek op een bootje hangen is een niet zo leuk vooruitzicht.

Als ik met mijn teenslippers en met volle bepakking klaar sta om te vertrekken, blijkt dat we naar de haven moeten lopen. Met mijn teenslippers over de natte en gladde keienkopjes lopen met mijn twee rugzakken om, lijkt me niet zo'n goed idee. Samen met enkele andere laten we dan ook twee taxi's komen.

In de haven ligt een mooie houten boot te wachten. De rugzakken gaan de kajuit in en iedereen zoekt een plekje op het voordek of op het dakterras. Het vertrek en het eerste gedeelte van de reis is heel mooi. Het uitzicht op Paraty is zoals op de postkaarten. We passeren enkele eilandjes met palmen en kleine strandjes. Het blijft droog en de golven vallen mee (al besluit ik wel op het minder schommelende achterdek te gaan liggen).

Aan het begin van de middag vaart de boot naar een eiland. Hier spring iedereen het water in en zwemmen we naar de kust.

Op het eiland leven kleine boomaapjes en het lukt me om enkele foto's te nemen met mijn Olympus. Aangezien ik de enige ben die een waterproof camera bij zich heeft, nemen we een paar groepsfoto's.

De boot heeft helaas gaan snorkelspullen aan boord. Na een half uurtje zwemt iedereen weer terug naar de boot. De bemanning heeft tosti's klaar gemaakt. Na weer een uurtje varen, stoppen we weer bij een mooie baai. We schieten foto's van de meest gekke sprongen die de groepsleden vanaf de boot maken.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de pier, in het midden van het dorpje. De rugzaken worden in een handkarretje naar de hostel gebracht, die zich achterin het dorp is bevindt.

Ook hier heeft GAP weer gepland dat er meer dan 2 mensen op één kamer moeten slapen. Gelukkig krijgen James, Joel en ik een bungalow met twee gescheiden kamers toegewezen. De hostel ligt aan de rand van de jungle en heeft een klein zwembadje. De bananen en de durians groeien aan de bomen. De rijpe durians verspreiden de welbekende doordringende geur en trekken veel insecten aan. Bij het zwembad komen we bij van de lange zeereis en worden we lek gestoken door de muggen. Na een verfrissende douche ga ik het dorp verkennen en informatie in winnen over de duikmogelijkheden.

   

De aardige eigenaar van duikschool Elite Dive Center, Daniel Gouvêa, spreekt goed Engels en beschikt over een mooie snelle boot. Ik ben inmiddels erg verwend met duiken want na mijn duiken in Australië, Indonesië, Thailand, Filippijnen, Egypte, Paaseiland en niet te vergeten de Galapagos-eilanden kan het bijna niet beter worden. Hij geeft eerlijk antwoord op mijn vragen en is bereid om het duikplan van morgen voor mij aan te passen. Als het weer het toelaat wil hij wel proberen om naar Jorge Grego te varen om hier op de beste duikplek van Ilha Grande te gaan duiken. Het is twee weken geleden dat hier voor het laatst is gedoken, mede door de hoge golven en de vele regenval van de afgelopen weken.

Na het bespreken van de duikmogelijkheden ga ik dineren in het naastgelegen restaurant. Net als ik wil afrekenen, komt ook de groep hier eten. Als ik de groep een goede maaltijd wens, worden de etensresten op mijn bord alvast opgegeten (door James).
bovenzijde pagina
fotoseries Brazilië
volgende verslag