Brazilië: Zuid-Amerika reis (2008)
Maandag 15 december 2008 - Naar Paraty

Zoals al gemeld is het vandaag een lange reisdag naar Paraty.

Paraty is een vissersdorpje met 31.000 inwoners in de provincie Rio de Janeiro. Het plaatsje ligt aan een grote baai aan de Atlantische oceaan. Het dorp streeft naar de erkenning van Unesco voor zijn koloniale stadskern. Alle huizen zijn wit geschilderd, de posten rond de deuren en ramen hebben een kleurrijk accent.

Na aankomst in Paraty begint het te regenen en het eten met de groep was echt slecht (en duur). De groep gaat morgen op excursie, maar ik heb besloten om niet mee te gaan. 's Morgens gaan ze naar een strand en na de lunch bezoeken ze een brouwerij en enkele watervallen in de jungle waar gezwommen en gesprongen kan worden. Ik wil graag foto's nemen van het kleurrijke centrum en de haven van Paraty en wil ook het weer afwachten voordat ik besluit naar het strand te gaan.

De volgende dag geniet ik 's morgens eerst van het goede ontbijt in de Pousada. Het is vandaag dicht bewolkt en de hemel ziet er dreigend uit. Ik wandel een paar uurtjes door het mooie historische centrum en schiet vele foto's. Paraty is een schilderachtige plaats. De huizen zijn allemaal voorzien van mooie kleurtjes en het centrum is autovrij gemaakt zodat het lekker rustig is. De straten bestaan uit keien die shots en scheef gelegd zijn. Menig mens zal hier zijn enkel verzwikken. De fysiotherapeut moet hier goud verdienen. De huizen, de kerkjes, de paard en wagens, maar ook de haven is met al zijn kleurige bootjes een mooie bezienswaardigheid

Aan het eind van de ochtend reis ik (als enig toerist) met een locale bus (voor 2,6 Real) naar het strand bij Trinidade. De busreis leidt langs de kust en door het oerwoud. Op de meest vreemde plaatsen, in the middle of nowhere, stopt de bus en stappen er mensen in en uit. Het laatste gedeelte van de reis kan de bus maar moeilijk tegen de steile bergen oprijden. Waar gaat deze rit van wel 3 kwartier heen? Wat een prachtige dichte jungle.

In het centrum van Trinidade begint het net te een beetje te regenen. Ik besluit dan ook eerst te gaan lunchen in een lokaal restaurantje. Als ik binnenstap blijkt een gedeelte van de groep hier ook te zitten. Zij zijn de hele ochtend op het strand geweest en reizen zodadelijk door naar de brouwerij en de waterval. Tijdens het eten komt er onverwachts een studiegenoot van de Zweedse groepsgenoot Markus uit Zweden het restaurant binnengestapt. Ongelofelijk dat ze elkaar hier in dit grote land, op hetzelfde moment in het kleine restaurant ontmoeten. Wat een toeval en wat is de wereld toch klein.

Na de lunch klaart het weer op en wandel ik naar het lange zandstrand. Via een leuk strandtentje met muziek van Bob Marley op de achtergrond wandel ik het strand op.

WOW, wat is dit mooi! Ik geniet heel de middag van het strand, de hoge golven en van de rust. Als de zon af en toe doorbreekt is het echt te warm om op het strand te blijven liggen. Tegen de avond verlaat ik het strand en wandel terug naar het dorpje. Bij een restaurant vliegen kolibries.

Om 18.00 uur kom de bus aangereden. Tijdens de terugrit door de bergen en de jungle begint het echt hard te regenen. In het hotel neem ik snel een verfrissende douche want vanavond gaan we weer gezamenlijk eten

Op mijn eerste dag in Paraty heb ik het restaurant al gespot en nu gaan we er ook eten. Thai-Brasil, een sfeervol ingericht restaurant met palmen en een open keuken. Maar veel belangrijker is het menu...Thais eten.

 

De pad thai met grote garnalen is heerlijk (wel prijzig). Het is zalig om weer eens Aziatisch te eten!

 

bovenzijde pagina
fotoseries Brazilië
volgende verslag