Brazilië : Zuid-Amerika reis (2008)
Donderdag 11 december
Na terugkomst in het hotel verzamelen we onze tassen en worden we met taxi's over de grens naar Brazilië gebracht. Bij een grote brug zie ik een waarschuwingsbord dat men moet oppassen voor wilde dieren. Op het bord is een soort nijlpaard afgebeeld. Net als ik me zit af te vragen of hier nijlpaarden leven, zie ik aan de oevers van de rivier enkele grote Capibara's. Dit zijn enorme cavia's (ongeveer één meter hoog) die in Brazilië in het wild leven. Ze leven in groepjes aan de waterkant en zijn familie van de cavia.
   
De taxichauffeurs regelt alle formaliteiten en met een gestempeld paspoort stappen we weer in de taxi's. De taxichauffeurs rijden verder door naar de busterminal. Hier besteed ik mijn laatste Uruguaanse geld aan snacks voor de lange busreis naar Foz do Iguaçu. Na mijn nachtbuservaringen in Indonesië had ik toch gezworen nooit meer met een nachtbus te reizen?

Vrijdag 12 december 2008 - Foz do Iguaçu (vanuit Brazilië)

Na een lange busrit komen we aan bij het hotel in Foz do Iguaçu. Na een verfrissende douche gaan we op pad voor onze tour naar de Argentijnse kant van de Iguaçu Falls.

Foz do Iguaçu is een stad met 309.000 inwoners. De stad ligt aan het 3-landen punt van Brazilië, Argentinië en Paraguay. De drukke stad oogt grauw. De weinige historische gebouwen stellen niet veel voor. De stad wordt vooral gebruikt door de toerist als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Iguaçu watervallen.

De bekende Iguaçu watervallen worden gevoed door de 600 kilometer lange rivier 'Rio Iguaçu'. In Paraguay werd een enorme stuwdam in de rivier gebouwd. De waterkrachtcentrale levert 90% van de energie voor Paraguay en 22% van de energie voor het immense Brazilië. Vanuit Paraguay vormt de rivier eerst een stuk van de grens tussen Brazilië en Argentinië. Hier worden de watervallen gevormd. Verder stroomt de rivier door Brazilië naar de Atlantische Oceaan.

Iguaçu betekent in het Guarani "grote wateren". De buschauffeur regelt weer de douaneformaliteiten. De komende dagen zullen we regelmatig de grens oversteken van en naar Brazilië, Argentinië en Paraguay. Na ongeveer 30 minuten rijden, stoppen we bij een helikopterplatform waar helikopters vertrekken voor een rondvlucht over de watervallen.

Natuurlijk wil ik dit ook meemaken en ik koop een ticket. Steve, mijn reisgenoot in Peru, heeft mij verteld dat de plek naast de piloot de beste plek is en dat je gewoon heel brutaal deze plek moet claimen. Ik maak dan ook een afspraak met de locale tourleider dat ik voorin kan zitten.


Dan is het grote moment aangebroken. Ik neem plaats naast de piloot en zit met mijn twee camera's klaar voor het grote moment. Met mijn kleine camera maak ik enkele videoclipjes en met mijn grote camera schiet ik mooie foto's. Ik besluit zelfs een paar minuten helemaal geen foto's te nemen en te genieten van de spectaculaire helikoptervlucht.

Nadat nog enkele groepsgenoten over de watervallen hebben gevlogen, rijdt de bus verder naar de Braziliaanse kant van de waterval. Ik kan bijna niet wachten. Ik wil de boardwalk betreden en de watervallen te bekijken.

Ik heb al veel foto's en videoclipjes gezien, maar in het echt schijnen de watervallen nog indrukwekkender te zijn. Het is namelijk niet één waterval, maar het zijn in totaal 215 watervallen die verspreid zijn over een lengte van 3 kilometer. Overal komt het water omlaag. De eerste indruk van de watervallen is dan ook spectaculair.

Een mooie plek voor een groepsfoto. Het nemen van de foto's met 15 verschillende camera's duurt een eeuwigheid. We staan te smelten in de zon. Helaas is het resultaat van de foto niet zoals verwacht. Op de meeste groepsfoto's is namelijk geen waterval te zien.

Het uitzicht op de verschillende watervallen is indrukwekkend. Het majestueuze wonder van de wereld. De watervallen zien er vanaf de diverse uitzichtpunten telkens weer anders uit. Op sommige stalen roosters die boven het watergeweld zijn gebouwd, word je bijna omver geblazen. Het is hier onmogelijk droog te blijven. Wat een natuurgeweld.

We wandelen door de jungle aan de Braziliaanse kant van de watervallen. De vlinders, sprinkhanen en hagedissen vergezellen ons.

In het snelstromende water varen jetboten, die we morgen zullen nemen. De Iguaçu-watervallen bestaan uit meer dan 150 verschillende individuele watervallen. Sommigen zijn meer dan 100 meter breed en daar stort een verbluffende hoeveelheid water naar beneden. Op één van de laatste uitkijkpunten hebben we door de stalen roosters een verbazingwekkend, winderig, nat, maar spectaculair uitzicht op het natuurgeweld onder ons.

We kunnen bijna geen afscheid nemen, maar we moeten nu echt terug naar het hotel. 's Avonds eten we weer met de hele groep in een goed restaurant op de hoek van de straat.

bovenzijde pagina
fotoseries Brazilië
volgende verslag