Peru: van Lima naar Cuzco - Zuid-Amerika reis (2008)

Maandag 27 oktober 2008 - Cuzco
Roberto regelt 3 taxi's voor de rit omhoog naar Sacsayhuaman. Bij aankomst blijkt er één taxi naar een andere ingang gereden te zijn en we missen dus 4 mensen van de groep. We kopen een entreebewijs voor 130 sol (circa 45 US$) dat toegang geeft voor de vele ruïnes, musea, een dansvoorstelling in Cuzco en de Sacred Valley.

Sacsayhuaman lijkt een grote site met Incamuren, maar op dit moment is er maar ongeveer 20% van de originele structuur te zien. Veel Incastenen zijn in de loop van de jaren meegenomen naar Cuzco om als basis te dienen voor nieuwe huizen. Sacsayhuaman bestaat uit 3 terrassen en is gebouwd in de vorm van een Poema.

In 1536 heeft er een heftige strijd gewoed tussen de Inca's en de Spanjaarden waarbij duizenden doden zijn gevallen. De 22 muren zijn gebouwd in een zigzagvorm en symboliseren een slang, poema en een condor. Gigantische stenen zijn individueel op maat gemaakt. Ze passen als een puzzel, zijn zonder cement gestapeld en hebben bijna geen rechte hoeken. De stenen werden 7 tot 9 kilometer verderop uit de bergen gehakt en door duizenden Inca's verplaatst. Roberto mag niet gidsen maar geeft toch veel informatie.

We wandelen door naar de tweede site: Quenqo. Deze smalle ruïne heeft ook weer zigzagmuren en werd waarschijnlijk gebruikt voor rituelen en mogelijk voor offers. In een smalle grot zijn diverse altaren uitgehouwen.

Het grootste gedeelte van de groep gaat met het openbaar vervoer verder naar twee andere sites. In gezelschap van Ad en René besluit ik om terug te wandelen naar Cuzco. De twee ander sites heb ik tijdens de vorige reis in Peru al gezien en zijn niet zo spectaculair.

De berg afwandelen via Resbalosa street gaat een stuk gemakkelijker dan omhoog. Op een balkon op de eerste verdieping van een restaurant op het Plaza Armas genieten we van de lunch en van de bedrijvigheid op het plein. Als er kinderen in schooluniformen het plein opkomen herinner ik mij opeens dat er de vorige keer wel 15 kinderen in een taxi werden gepropt.

Na de lunch gaan we elk ons eigen weg. Mijn berg/wandelschoenen zijn nu echt kapot. Er vallen hele stukken uitgedroogd rubber uit de zolen en één zool laat ook helemaal los. Met pijn in mijn hart moet ik afscheid nemen van mijn heerlijk lekker zittende schoenen die al de halve wereld zijn over gereisd. Eerst maar eens nieuwe proberen te vinden. Er zijn veel outdoorwinkels, maar allemaal hebben ze wel een erg smal assortiment bergschoenen. Uiteindelijk lukt het mij om nieuwe schoenen te vinden. Het is te hopen dat ze de eerste dagen geen blaren gaan opleveren.

Op de trappen bij de Kathedraal kom ik Ad weer tegen en we besluiten samen naar de locale voedselmarkt te gaan. Op de markt is het een drukke van belang. Veel groente- en fruitstalletjes hebben hun waar uitgestald en in de vleessessie ligt het vlees, de ingewanden en de varkenskopen ongekoeld uitgestald. Ook zijn er eetstalletjes waar je als westerse toerist beter niet kan eten. Later horen we dat de fruitjuice speciaal wel wordt aanbevolen. Dit is een combinatie van fruitsappen en donker bier!

Op de markt lopen prachtig uitgedoste locale mensen, maar fotograferen is lastig. De meeste willen niet op de foto. Net buiten de markt gaan we op een bankje zitten en kunnen we met onze telelenzen de langslopende mensen digitaal vastleggen. Een straatschoffie voetbalt met een lege plastic fles. Ik besluit even mee te doen tot groot genoegen van het jongetje.

De pret is echter van korte duur. In zijn enthousiasme valt hij en bezeert zijn hand. Een paar snoepjes verzachten het leed. Hij kan alweer lachen voor de foto's. Aan het eind van de middag gaan we nogmaals terug naar Plaza Armas en drinken we met een Engelse groepsgenoot een heerlijke cappuccino. Cuzco is één van mijn favorieten plaatsen op de wereld.

 
bovenzijde pagina
fotoseries Peru
volgende verslag