Peru: van Lima naar Cuzco - Zuid-Amerika reis (2008)
Zaterdag 25 oktober 2008 - Lima
Bij het inchecken in hotel Antigua in Lima staat naast mij een Nederlander die dezelfde G.A.P.-reis door Peru, Bolivia en Chili gaat maken. Ik blijk zelfs de kamer te delen met Ad uit St. Oedenrode. Hotel Antigua is een groot koloniaal en sfeervol ingericht hotel en behoort tot de top van de hotels in Lima. We besluiten om gelijk samen te gaan eten en de wijk Miraflores onveilig te gaan maken. Vanavond ontmoeten we de rest van de internationale groep van Grand Adventure People.
GAp group Peru-Bolivia-Chili  reis

De groep bestaat uit 15 personen; 9 dames en 6 heren van diverse nationaliteiten. Er is één oudere Amerikaanse dame, 2 Canadezen (waarvan één van Chinese afkomst), twee Zwitsers waarvan er één in Florida woont, één Schot (die al sinds februari op reis is) en 2 Australische dames. De rest is Engels, waarvan er één van Chinese afkomst is. Twee Engelse jonge dames komen net uit Costa Rica en zijn ook voor langere tijd op reis. De leeftijd van de deelnemers varieert van 22 tot eind 60. Na deze reis vliegen er 6 (!) mensen door naar Paaseiland, waarvan enkele met dezelfde vlucht op 15 november als ik.

Om 19.00 uur stelt de Peruaanse groepsleider Roberto zich voor. Hij geeft veel informatie over de reis en over Peru. Formulieren worden ingevuld en het restant van de betalingen worden geïnd. Na deze sessie gaan de meeste groepsleden mee uit eten naar een druk terras waar alleen maar toeristen zitten.

Zondag 26 oktober 2008 - Op weg naar Cuzco
Om acht uur vertrekken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Cuzco. Roberto regelt de formaliteiten op de luchthaven erg snel en we kunnen gelijk instappen in het vliegtuig van LAN. Het is een korte vlucht naar Cuzco. Door de bewolking heen zijn de toppen van het Andesgebergte goed zichtbaar.

Het vliegtuig vliegt eerst Cuzco voorbij, waardoor ik al een mooi uitzicht heb op het centrum met Plaza Armas, de kathedraal en de kerken. Het vliegtuig landt met een scherpe linkerbocht in een soort duikvlucht en dit geeft een spectaculair uitzicht op geheel Cuzco.

Restaurant Pancha Pappa - Cuzco  Peru

De bus staat al klaar om ons naar het hostel Leonardus te brengen. Dit hotel is een stuk minder mooi dan het hotel in Lima. Met de hele groep gaan we gelijk naar het centrum van Cuzco. Roberto geeft informatie en laat iedereen hierna vrij. Ik ga samen met Ad, de Amerikaanse dame en de twee Chinese meiden op stap. Ze vinden het wel makkelijk dat ik hier de weg al ken en ook een suggestie heb voor een leuk restaurant.

We wandelen over het gezellige plein een smalle steeg met Incamuren door, de heuvel op naar San Blas. Iedereen voelt dat Cuzco op 3.400 meter hoogte ligt. Sommigen hebben lichte hoofdpijn en bijna iedereen snakt naar adem. In de binnentuin van het restaurant Pancha Pappa eten we heerlijk. De zon schijnt fel, zeker op de hoogte!

Steile steegjes in Cusco
Oude Inca muren met de bijzondere stenen

Cuzco was eens het hart en de belangrijkste stad van het Inca-imperium en is nu de belangrijkste archeologische hoofdstad van heel Zuid-Amerika. In deze stad zijn nog veel grote massieve Incamuren te bezichtigen. De stenen zijn met een uiterste precieze passend gemaakt en hebben vaak veel vreemde ronde hoeken.

Cuzco heeft veel koloniale kerken. De bouw van de kathedraal is gestart in 1559 en het duurde meer dan 100 jaar om de bouw te voltooien. In de kerk zijn bijzondere schilderijen te zien, waaronder een schilderij van het laatste avondmaal waarop Peruaanse gerechten staan (waaronder een cavia). De andere kerken zoals La Compañia, La Merced en San Francisco zijn ook een bezoek meer dan waard. Tevens zijn er vele musea zoals het Archaeological Museum, het Regional History museum en het Religious Art museum en alles is binnen loopafstand.

Naast de Kathedraal is een feest gaande. Er wordt live muziek gespeeld en enkele vrouwen met hoge hoeden zitten lekker aan de flessen bier te lurken.

Lekker pilsje drinken naast de kathedraal van Cuzco - Peru

We hebben om 15.00 uur afgesproken met enkele andere groepsleden om gezamenlijk een taxi de berg op te nemen naar Sacsayhuaman (uitgesproken als "Sexy woman"), het centrum van een oude Incastad. Echter om 14.30 uur slaat het weer om en gaat het regen en onweren. We besluiten niet naar Sacsayhuaman te gaan, maar in plaats daarvan op de eerste verdieping van La Cappuicino een Cappuccino te drinken. Aan het eind van de middag even relaxen op de kamer.

's Avonds gaan we met heel de groep uit eten. Vanaf het dakterras en op de weg terug naar het hotel, maak ik foto's van de verlichte kerken en de kathedraal.
bovenzijde pagina
fotoseries Peru
volgende verslag