Ecuador: Reis door Zuid-Amerika (2008)
Baños - Hiken naar Bellavista (maandag 6 oktober)


Vandaag begint de dag zonnig. Er is wat lichte bewolking en we besluiten vandaag vanuit het dorp naar Bellavista te hiken. Bellavista is een plek boven op een berg waar een groot wit kruis staat. Leo trekt voor het eerst tijdens deze reis, zijn driekwartbroek aan met alleen een T-shirt en neemt geen sweater mee.

Met onze wandelschoenen aan wandelen we het dorp uit een modderig pad op. Het pad stijgt snel waardoor het uitzicht over Baños steeds beter en mooier wordt. Regelmatig moeten we stoppen om op adem te komen. Gelukkig zijn er langs het pad op de mooie uitzichtpunten kleine houten hokjes gemaakt. Het is hiervandaan goed te zien dat er in Baños veel zwembaden zijn, waarvan enkelen zijn gevuld met het geneeskrachtige en natuurlijk verwarmde water uit de vulcaan.

Wat verder opvalt in Ecuador is, dat elke stad, dorpje of gehucht beschikt over sportstadia, voetbalvelden en/of basketvelden waar altijd wel mensen aan het sporten zijn. Tegenover het hotel Santa Clara zien we vanaf de berg de drie mooi aangelegde sportvelden en kinderspeelplaats mooi liggen. Wat ook opvalt is de grote begraafplaats waar veel kapelletjes en familiegraven in diverse pasteltinten boven de grond zijn gebouwd. Misschien moeten we daar later nog even een bezoek aan brengen als we weer beneden in het dorp zijn.
Als we boven zijn aangekomen steekt er een frisse wind op en gaat het mooie weer over in regen. Gedurende de hele hike zijn we geen andere toeristen tegengekomen, behalvn dan onze Nederlandse hotelburen... We zoeken naar een ander pad terug naar Baños maar kunnen dit niet vinden. We vragen het in ons beste Spaans nog even na bij een vrouw die haar kippen probeert weg te jagen, maar ze maakt ons - volgens ons - duidelijk dat er geen ander pad is. We besluiten voor de zekerheid hetzelfde pad terug naar Baños te nemen. De regen is inmiddels weer gestopt, maar dit blijkt later maar voor even te zijn.

Terug in Baños bezoeken we de grote begraafplaats die we vanaf de berg zo mooi hebben zien liggen. Het graf van ene Reyers neemt een prominente plaats in. In Baños hebben we ook al een buste van hem gezien. Toch maar eens opzoeken wie deze meneer is geweest en waarom hij in Baños zo wordt vereerd.


Na de lunch begint het te weer te regenen. Gezien het weer komen we er niet meer aan toe om te gaan mountainbiken of met een buggy of trike te gaan rondcrossen. Het uitzicht op de top van de actieve vulkaan blijft voor ons verborgen.
We spenderen de rest van de middag met internetten, relaxen en een beetje luieren. Morgen trekken we verder naar Riobamba.

Muurschildering
bovenzijde pagina
fotoseries Ecuador
volgende verslag