Ecuador: Reis door Zuid-Amerika (2008)
Dieren- en indianenmarkt in Otavalo (zaterdag 27 september)

Otavalo - op circa 2.400 meter hoogte gelegen - staat bekend om zijn kleurrijke woensdag- en zaterdagmarkt. Bij het ochtendgloren word je op de veemarkt door loeiende koeien, gillende varkens en schreeuwende mensen verwelkomd. Alles loopt kriskras door elkaar. De traditioneel geklede inheemse Indianen - afkomstig van heinde en verre - drijven hier de hele ochtend handel.

Zoals vermeld is het voor ons heel vroeg dag. Om 7.00 uur lopen we al op de veemarkt die enkele straten vanaf onze hostel wordt gehouden. We lopen de straat uit, heuveltje op en merken direct dat we op hoogte lopen. Onze ademhaling gaat zwaar.

De veemarkt wordt gehouden op een braak liggend stukje terrein. Het is een drukte van belang. De koeien, vakens, paarden, kippen, cavia's, katjes en honden worden druk verhandeld. Een koe heeft zojuist een kalfje geworpen. De nageboorte ligt op de grond. Het kalfje ziet er niet gezond uit. Het staat nog niet op zijn pootjes en blijft op de grond liggen.

De verkochte varkens worden met een touw van de marktplaats afgetrokken en achter op een pickup-truck gebonden. De eigenwijze beesten krijsen dat het een lieve lust is. Wat een oorverdovend gegil. Er zijn maar weinig toeristen op de markt en we kunnen op gepaste afstand onze foto's schieten.
Op een verhoogd pad, aan de linkerzijde van de markt zijn enkele eettentjes ingericht. Om 7.00 uur in de morgen zitten al hele families aan de geroosterde varkens en gekookte varkensorganen met een bord vol rijst. Ondanks dat onze magen beginnen te knorren (in Nederland is tenslotte de middag al begonnen), nemen we toch maar niets te eten. Het ziet er heerlijk uit (maar niet heus). Na twee uur rondgestruind te hebben en vele foto's rijker, gaan we even terug naar ons hostel. Even de batterijen opladen van de camera's en de memorystickjes verwisselen.

Na deze korte pauze nemen we een taxi naar het centrum van Otavalo. Hier is het een drukte van belang. Veel pleinen en alle straatjes tussen de pleinen staan vol met kraampjes. Er worden de meest kleurrijkste producten verkocht zoals kleden, sjalen, poncho's, truien, hoeden en broeken. Verder veel witte blouses afgezet met kant en haakwerk, schoenen, tassen, panfluiten en natuurlijk ook weer eten. De mannen dragen poncho's en dragen hun lange haar in een staart.
We wandelen langs tientallen kramen en gaan vervolgens ontbijten in een leuk klein restaurantje. De panfluitmuziek klinkt luid uit de speakers van de CD-verkopers. We komen al helemaal in Zuid-Amerikaanse sferen. Voor 2,50 dollar hebben we een uitgebreid ontbijt met eieren, verse jus, brood, jam en een kop thee. De rest van de ochtend wandelen we langs de kramen, zitten op een plein en ook een bezoek aan de kerk mag niet ontbreken. In de middag even terug naar de kamer om de foto's te bekijken, te kopiëren en om nog een uurtje te relaxen. Het is tenslotte ook een beetje vakantie.

Later meer ......

     
bovenzijde pagina
fotoseries Ecuador
volgende verslag