Verslag 120 Alice Springs

Print dit verslag

IJsvogel
IJsvogel

Het ontstaan van Alice Springs:
Rond 1871 werd Australie bij Darwin aangesloten op de grote electriciteitskabel die de naties van de aarde met elkaar verbinden. Vanuit Java werd door de zee een kabel naar Australie aangelegd. Hierna werd er ook een telegraafverbinding aangelegd die noord met zuid Australie verbond. Op verschillende plekken langs deze route werden er stations gebouwd om het signaal te versterken. Bij een permanent waterreservaatje (Spring) werd het telegraafstation gebouwd, vlakbij de rivierbedding van de bijna altijd droogstaande rivier Todd River. De rivier werd genoemd naar Charles Todd, superintdent van de telegraafdienst in Adelaide. Het meertje werd vernoemd naar zijn vrouw Alice. Het telegraafstation werd tevens een pleisterplaats voor reizigers, waaromheen zich nederzettingen ontwikkelden. Enkele kilometers van het station ontwikkelde zich een stadje genaamd Stuart (in 1888) doordat ook veefokkers het territorium betrokken. In 1933 werd de naam van het stadje met 200 inwoners officieel gewijzigd in Alice Springs. Het telegraafstation in Alice Spring is nog te bezichtigen.

Maandag 15 juli starten we de dag redelijk rustig. Pas om 12 uur verlaten we de camping en rijden naar het Desert Park net buiten Alice Springs.

Het desert park ligt ten westen van Alice Springs aan de Larapinta Drive en is de ideale kennismaking met alle bijzonders en unieks dat de outback te bieden heeft. Het is een interessant en vindingrijk park waar verschillende habitats zijn nagebootst waarin vele soorten Australische dieren worden gehouden. Zo loop door grote kooien door bosgebieden, langs woestijnrivieren en over zandgronden. Ook kun je hier verschillende typische dieren van de outback tegenkomen die normaal nauwelijks te zien zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in het Nocturnal House nachtdieren in actie zien. Er wordt een mooie film vertoond over het ontstaan van de wereld met een verrassend eind. Als de film is afgelopen schuif het filmdoek omhoog en kijken we door een glazenruit naar het indrukwekkende landschap van het natuurpark.

Gehkko
Gehkko
Thorney Devil
Thorney Devils
In het Nocturnal House (nachtverblijven) zien we diverse Australie-nachtdieren rondlopen en kruipen. In hetzelfde gebouw zijn tientallen terraniums ingericht met de meest exotische dieren zoals lizzards, hagedissen, slangen en de Thorney Devil. Naast ons komen 2 Australische jongetjes staan, de kleinste roep, look The Horny Devil. Zijn grote broer en wij schieten hard in de lach. Het jongetje begrijp niet waarom we zo hard lachen.

Buiten wordt in een soort arena regelmatig een roofvogelshow gehouden. Als we plaats nemen in het kleine theatertje zien we de roofvogels, hoog boven de bergen op flinke afstand , vrij rond vliegen. De rangers geven uitleg over het leven van de roofvogels. Als ze met een touwtje gaat zwaaien, scheren binnen de korste keren enkele grote roofvogels over onze hoofden. De vogels vallen de prooi aan dat aan het eind van het touw is vastgebonden. Als ze enkele malen rakelinks zijn overgevlogen worden ze beloond met een muis. Als de Ranger een groot ei op de grond gooit, komt de adelaar er direct op af. Het ei is voor de adelaar te groot om er mee weg te vliegen. De adelaar neemt een steen in mijn snavel er gooit diverse malen de steen op het ei waardoor het breekt.

Adelaar in AlLce Springs
Adelaar in Alice Spring
Agressieve Emu
Als de show is afgelopen lopen we nog even langs de Emu's en kangaroos. De emu is een beetje hitsig en komt vrij aggressief op ons afgelopen. De Kangaroos liggen lekker te zonnen.
Luie kangaroo

Om 17:00 uur verlaten we het park en rijden naar het centrum van Alice Springs. We kopen een maaltijd in het dorp en gaan nog even een uurtje internetten. Roos download de E-mails en Leo upload weer tientallen foto's en nieuwe reisverslagen. Als we de camping oprijden is het alweer pikkedonker. Helaas hebben we net de Wallibies gemist die rond zonsondergang de camping op huppelen. 's Nachts is het wederom erg fris. Het vriest namelijk tussen de 2 en 4 graden.

Fotoserie 132
Nieuwe fotoserie
Achter de schermen
Volgende verslag