Dag 1 Dag 6 Dag 10 Dag 15 Dag 20
Dag 25 - zondag 29 september : Golden Gate Bridge (San Francisco)
Vandaag zou het wederom een dagje San Francisco worden. Via de Bay Bridge en een gedeelte van de Scenic Drive, een route die langs de belangrijkste 'sights' van de stad voert, zijn we naar de wijk Presidio gereden. De wijk Presidio ligt bij de ingang van de San Francisco Bay aan het begin van de Golden Gate Bridge. Het is een groot, bosrijk gebied, waarvan een deel militair oefenterrein is. Eerst brachten we een bezoek aan het visitorcenter dat gehuisvest is in voormalige barakken van het leger in Montgomery Street.

Vervolgens zijn we naar het Vista Point bij de Golden Gate Bridge gegaan, hebben foto's genomen en zijn de brug voor de helft, wandelend, overgestoken. De Golden Gate Bidge werd in 1937 voltooid en is genoemd naar het gedeelte van San Francisco Bay dat in 1844 de 'Golden Gate' werd gedoopt. De brug verbindt San Francisco met Marin County. Het spectaculaire, en wereldberoemde bouwwerk biedt mooie uitzichten en bestaat uit zes rijstroken voor auto's, een fietspad en een voetgangerspad. De brug heeft de op twee na grootste overspanning ter wereld.

Na een bezoek aan de Golden Gate Bridge zijn we naar Fort Point gegaan. Dit fort ligt praktisch onder de brug. Het werd in 1801 voltooid en was bedoeld, om de baai tegen aanvallen te beschermend en om de schepen te verdedigen die goud uit de Californische mijnen vervoerden. Het fort heeft drie meter dikke muren die niet bestand bleken te zijn tegen moderne wapens In 1900 werd het fort dan ook gesloten overigens, zonder ooit te zijn aangevallen.

Vanuit Fort Point volgden we de Scenic Drive verder en kwamen we langs interessante plekjes. 's Middags hebben we een bezoek gebracht aan de California Acaderny of Sciences in het Golden Gate Park. Het museum heeft zeer uiteenlopende collecties, die zijn ingedeeld naar onderwerp. Zo beschikt het museum over het Morrison Planetarium. Een zeer secure projector verandert het plafond hier in een nachtelijke hemel. Tevens kan je de beweging en kracht van een grote aardbeving ervaren en zien wat ze in werkelijkheid aanrichten.
Dag 26 - maandag 30 september : Alcatraz (San Francisco)

Vandaag zijn we weer vroeg ons bed uitgegaan. We moesten immers om 10:45 uur de boot naar Alcatraz hebben. Alcatraz is een eiland dat in 1775 door een Spaanse luitenant werd ontdekt. Hij noemde het eiland 'Isla de Los Alcatraces' oftewel 'eiland der pelikanen'. In 1859 stichtte het leger hier een fort, dat tot l907 de baai bewaakte en daarna een militaire gevangenis werd. Van 1934 tot 1963 deed het fort dienst als zwaar bewaakte federale gevangenis. Het eiland is alleen met een ferryboot te bereiken. Hoewel dit eiland - dat door de gevangenen heel toepasselijk 'The Rock' werd genoemd - op slechts enkele kilometers van het vasteland lig is er nooit iemand in geslaagd leven uit deze gevangenis te ontsnappen. De stroming in de baai is bijzonder sterk en om te voorkomen dat gevangenen zich konden gewennen aan koud water was Alcatraz de enige gevangenis in de Verenigde Staten waar uitsluitend lauwwarm water uit de douches stroomde. Wij hebben het eiland verkend door middel van een audio-cassette tour. Hierbij word je door middel van een cassette-bandje rondgeleid door de gebouwen van Alcatraz. Oud-gevangenen en oud-bewakers vertellen tijdens de rondwandeling over hun ervaringen en belevenissen in de gevangenis. Om circa 14:00 uur waren we terug op het vasteland.

We besloten naar Lombard Street te wandelen omdat het bij de cable cars veel te druk was. Dat hebben we geweten! . Na een enorme steile helling kwamen we uitgeput in Lombard Street aan. Lombard Street is een zeer steile straat waarbij de weg met vele haarpeldbochten naar beneden loopt. Deze straat wordt vaak gebruikt in filmsWe zijn door Lombard Street naar beneden gelopen en vervolgens zijn we terug naar de auto gegaan. Leo wilde Lombard Street graag nog even met de auto nemen. Zo gezegd, zo gedaan!

Vervolgens zijn we naar Coit Tower gegaan. Coit Tower werd in 1933 gebouwd op de top van de 87 meter hoge Telegraph Hill. Het is een, 63 meter hoge toren van gewapend beton, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de baai. In de vorige eeuw werd Telegraph Hill als uitkijkpost voor de scheepvaart gebruikt.

Vervolgens zijn we terug naar het hotel gegaan om de "koffers in te pakken. In verband met droevige familie-omstandigheden waren we genoodzaakt om de vakantie af te breken. Onze geplande reis langs de kust van San Francisco tot aan Los Angeles houden we nog te goed. Morgen vliegen we terug naar Nederland.
Dag 27 en 28 - dinsdag 1 oktober en woensdag 2 oktober : Terug naar huis
Vandaag om 11.00 uur vertrokken uit het motel richting San Francisco International Airport. Onze vlucht met de KLM vertrok om 16.15 richting Amsterdam-Schiphol. De auto hebben we op het vliegveld ingeleverd zonder bijkomende kosten. We hadden verwacht bij te moeten betalen omdat we auto inleveren op een andere locatie dan gepland. Op woensdag 2 oktober landden we om circa 11.00 op Schiphol.