Print dit verslag

Verslag 2: Orlando - Florida (september 2005)

Epcot

Het EPCOT-center is geopend in 1982 en is een Disney-park met een educatieve inslag. De naam Epcot is een afkorting en staat voor Experimental Prototype Community Of Tomorrow. Het park bestaat uit twee delen namelijk Future World en World Showcase. Bij de ingang staat de blikvanger van Epcot, een grote zilveren Bol. Na ons vorige bezoek hebben ze de bol uitgebreid met de hand van Mickey en de letters EPCOT. In deze bol is de attractie Spaceship Earth gemaakt. Middels kleine karretjes op een lopende band wordt je door een leerzame tocht door de communicatie-wereld gevoerd. Deze attractie schijnt dit jaar (2005) dicht te gaan en wordt vervangen door de attractie Time Racers (opening in 2007).

Links van de bol kunnen we gelijk binnenlopen in de attractie Test-track. We wandelen door een laboratorium met diverse auto-test opstellingen en schieten enkele foto's. Na enige instructie-films kunnen we gelijk in een echte auto (een cabriolet die met echte wielen op de weg staat) stappen en gaan deelnemen aan een testparcours. Als eerste moeten de remmen getest worden. De auto accellereert met een noodgang op een muur af. Helaas weigeren de remmen en ..................BOEM.
Gelukkig overleven we de test en rijdt de auto door naar de volgende test. De auto slingert gevaarlijk heen en weer en rijdt door een hitte en kou-test lab. Als alle testen zijn doorstaan rijdt de auto met 60 miles (100 km) per uur door scherpe bochten. Doordat we in een cabriolet zitten lijkt het erg hard te gaan. Als we het parcour met succes hebben afgelegd besluiten we nog een andere auto te gaan testen. De test-track is heel levensecht gemaakt. Een absolute must, niet overslaan.

In Future World vind je onder andere The Living Seas. Twaalf jaar geleden vonden we dit al een erg mooie attractie. Hier is namelijk in gigantisch aquaria te zien wat er allemaal onder water leeft. Helaas is deze attractie gesloten. Buiten zien we wel dat de attractie is uitgebreid met een interactief scherm waarin je je in de onderwaterwereld van Nimo kan begeven. The Land slaan we over. In deze attractie krijg je de geheimen van de land- en tuinbouw te zien. Bij ons vorige bezoek heeft deze niet zo'n verpletterende indruk gemaakt, zodat we deze attractie nogmaals willen bezoeken.

Test-track - Epcot - Orlando
Test-drive
Lekker opgeknapt

De topattractie van Epcot is absoluut Mission Space (alleen voor mensen met een sterke maag!). Normaal kan een attractie voor Leo niet hard genoeg gaan, op zijn kop, dubbel loopings, met gigantische snelheden afgeschoten worden, in grote dieptes afzakken, Leo vind alles te gek. Echter uit Mission Space kwam hij een beetje wit en misselijk. Toch mag deze attractie niet overgeslagen worden!

Nadat je diverse instructiefilms en waarschuwingen hebt gezien neem je uiteindelijk plaats in een raket van de NASA. In een kleine cockpit wordt je strak ingeklemd in een grote stevige beugel. Voor je neus zie je een scherm. Op het scherm zie je een film waarin een countdown wordt gestart. De cockpit begint te schudden. Als de lancering begint, wordt je met grote kracht in je stoel gedrukt. Je wangen zakken af, de tranen lopen uit je ogen (en wordt je misselijk). Er worden grote G-krachten uitgeoefend op je gehele lijf. Na enkele tientallen seconden maakt je een echte ruimtereis, bijna alsof je gewichtsloos bent. Je maakt nog een landing op een planeet, waarna je wederom wordt afgesloten op weg terug naar de aarde. Al deze gevoelend worden veroorzaakt doordat de attractie bestaat uit een enorme draaiarm, waarin je hard wordt rondgedraaid. Zo'n centrifuge waarin piloten worden getraind.

De nieuwste attractie is SOAR. Een hele gave attractie waarbij je aan een grote Delta-vlieger hangt. De vlieger beweegt voor en boven een heel groot rond filmscherm, waardoor het lijkt of je dwars door de film vliegt. Als je boven het water, een wei vol bloemen of dwars door de citroen-boomgaard vliegt ruikt je zelfs de diverse geuren!

Honey, I Shrunk The Audience is een 3D-film in een bioscoop, waar de meest wonderbaarlijke dingen gebeuren. Naast deze attractie zit de Journey into your Imagination. Een rit in gezelschap van het draakje Figment. De attractie gaat over zien, horen en ruiken. Als we deze attractie uitkomen kunnen we op een fotomachine van Kodak een foto laten maken en bewerken. Deze foto (zie afbeelding) kunnen we direct per E-mail verzenden naar onze familie en collegae in Nederland.

World Showcase ligt achter Future World en ligt rondom een groot meer. In World Showcase zijn paviljoens van 11 landen te zien, met attracties, winkels en eetgelegenheden uit het desbetreffende land. Linksom lopend kom je eerst bij Mexico (mooie artikelen, lekker chique eten en een eenvoudige ride), dan bij Noorwegen (goed eten, leuke ride) en bij China (shows met acrobaten, goed eten, spectaculaire net vernieuwde 360 graden-film . Via Duitsland (eten en winkels), Italië (ook eten en winkels) kom je bij het Amerikaanse paviljoen ( American Adventure Show, hamburgers, winkel, show op het buitenpodium en optredens binnen in het paviljoen van de acapella- groepen The Voices of Liberty en/of American Vybe. Japan (grote winkel, eten en tentoonstelling), Marokko (goed eten en winkels) en Frankrijk (luxe eten, winkels en een goede film) zijn de volgende landen. Tot slot Engeland (winkels, pub en buitenshows, o.a. Beatles) en Canada (spectaculaire 360-graden-film, goede muziekshow buiten en een luxe restaurant). In een middag en avond lopen we heel de wereld rond. Onze vorige wereldreis duurden gelukkig langer.

's Avonds om 9 uur 's wordt werelds mooiste en spectaculairste vuurwerk-, licht, laser- en watershow gepresenteerd. Deze show heet de Illuminations, reflections of earth. Een schitterende show waarvoor je zeker tot het eind van de avond in Epcot moet blijven.

 

Temple of Heaven - Epcot - Orlando
Rosalie is even terug in China
Disney Animal Kingdom - Lionking
Festival of the Lion King
Disney's Animal Kingdom

Na al de adreanline attracties van de afgelopen dagen is het nu tijd voor een rustig dagje. We brengen een bezoek aan het nieuwste Disney park namelijk Animal Kingdom. Dit park is niet alleen een hele grote mooie dierentuin maar er zijn ook diverse attracties te bezoeken. Animal Kingdom is geopend in 1998.

Vanaf het hotel is het een kleine 30 minuten rijden naar Animal Kindom. Vanaf de parkeerplaats rijden er treintjes naar de ingang. Met onze meerdaagse Disney-pas kunnen we gelijk naar binnen. Ook vandaag is het aangenaam weer, een graad of 25 celcius. Na binnenkomst zijn de eerste dieren al te bezichtigen in The Oasis. Direct na de brug is de blikvanger van Animal Kingdom zichtbaar, de Tree Of Life. Een gigantische boom, waar in totaal 325 dierenfiguren zijn gebeeldhouwd. De boom is net zo hoog als een 14 verdiepingen hoog flatgebouw!

Wij lopen direct door naar het Camp Minnie-Mickey. In een groot theater wordt meerdere malen per dag het Festival of the Lion King uitgevoerd. We herkennen de muziek en de vele dieren uit de gelijknamige musical die we enige maanden geleden hebben bezocht in het circustheater in Scheveningen. De show is erg kleurrijk met aanstekelijke muziek. Sla deze mooie show dan ook niet over. In een ander gedeelte van Camp Minnie wordt speciaal voor kinderen de Pocahontas and her forets friends opgevoerd.

Op het Discovery Island bezoeken we in de Tree of Life een bijzondere 3D-film/show: It's tough to be a bug. In een indrukwekkend theater wordt de 3D-film gestart. De film is erg humoritisch met hilarische momenten. De speciale effecten die in de zaal voelbaar en vooral te zien en te ruiken zijn zorgen voor vele verrassende gebeurtenissen. Een waarschuwing is op zijn plaats: voor hele kleine kinderen kan de show angstig zijn. Aan het eind van de dag bezoeken we deze attractie nogmaals.

Via een bijna echt Afrikaans dorp wandelen we het gedeelte Africa binnen. Een Afrikaanse band staat live een fantastische show op te voeren met opzwepende en ritmische muziek. Na een verfrissende softdrink besluiten we op safari te gaan. Met een echta safaribus worden we rondgereden door diverse Afrikaanse safariparken en zien we veel groot wild. De meeste lopen vrij rond en zijn op enkele tientallen meters te bezichtigen. We zien onder andere leeuwen, neushoorns, olifanten, giraffen, etc. Disney kan het natuurlijk weer niet laten om ook tijdens de safari een Oh my God moment in te bouwen (dit roepen de Amerikanen altijd als er iets verrassends gebeurd). Na de safari lopen we langs door de Pangani forest exploration trail. Hier zien we onder andere een grote groep gorilla's in een hele mooie natuurlijke omgeving. De zilverrug is indrukwekkend groot en lijkt zich niets aan te trekken van de toeristen. Met een de trein reizen we vanuit Africa naar Rafiki’s Planet Watch voor een leerzaam kijkje achter de schermen van Animal Kingdom.

Disney Animal Kingdom  neushoorn

Disney Animal Kingdom
Tree of Life
Giraffe - Disney Animal Kingdom

Disney Animal Kingdom  - Florida - Gorilla
 

Vanuit Rafiki planet Watch wandelen het voor ons zo bekende Asia binnen. We besluiten te gaan raften op de Kali River Rapids. De waarschuwing “You will get wet” is zeker niet overdreven, integendeel we komen drijf en drijf nat uit de raftboot. Na een half uurtje drogen op een terras kunnen we weer op pad. Wandelend door de Maharajah Jungle trek zien we tussen de Indiase ruines prachtige Aziatische dieren. Je waant je werkelijk in Azië. Een groot groep tijgers zijn goed te bezichtigen evenals grote vleermuizen, tapirs, vogels en de indrukwekkende Komodo-varanen. Helaas is de in aanbouw zijnde nieuwe spectaculaire rollercoaster de Expedition Everest nog niet klaar. In de Flight of Wonder zijn diverse vogelsoorten te bewonderen.

Het laatste gedeelte van het park is Dinoland USA met bijna alles op dino-gebied. De attractie Dinosaur is erg spectaculair. In een open Jeep wordt je 65 miljoen jaren terug gebracht in de tijd. De rit is erg sensationeel met enkele heftige verrassings-effecten. Kijk goed uit: de Cretaceous periode is erg donker, spannend en indrukwekkend. Sommige van de Dino-soorten zijn angstaanjagend. Aangezien het vandaag niet druk is kunnen we deze attractie tweemaal achter elkaar doen, zonder te wachten. De attractie Primeval Wirhl is een rollercoaster waarbij het wagentje haakse-bochten neemt en hard ronddraait. In een groot theater in Dinoland wordt meerdere malen per dag de Tarzan Rocks-show opgevoerd. Een indrukwekkende show met harde muziek, vele gymnastische stunts en hardrijdende skaters.

Aan de eind van de middag zoeken we plaatsje langs het parcour waar de Mickey's Jammin' Jungle Parade langs komt. Op de bekende Disney-muziek rijden er diverse praalwagens langs met alle bekende Disney-figuren. De parade staat geheel in het teken van dit park, namelijk safari en wildernis. Aangezien Animal Kingdom geen avond openstelling heeft, gaan we aan het eind van de middag terug naar het hotel. Nog even een baantje zwemmen in het zwembad. 's Avonds eten we weer aan de International Drive. In hotel blijkt het mogelijk te zijn om draadloos te internetten. Als Leo zijn notebook met wire-less netwerk aanzet blijkt hij al snel internet op te kunnen. Zo kunnen we onze E-mail lezen, naar radio 538 luisteren en via Uitzending gemist Nederlandse TV-programma's bekijken.

Fotoserie 02
Volgende verslag